fbpx

Milyen lesz, miként változik a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com, olvasási idő 5 perc

A TripMiner Tudástár egy olyan napról napra frissülő, hiánypótló információforrás, melyet SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról és korlátozásokról.

Ebben a blogcikkünkben azt járjuk körül, hogy miként hatott/hat a külföldi utazások piacára a koronavírus járvány, milyen változásokat generált már eddig is és milyen változások várhatók még a (közel)jövőben.

Ha az elkövetkező egy-másfél évben bármikor szeretnél külföldre utazni, javasoljuk, hogy rendszeresen látogasd a weboldalunkat, mert így minden olyan kérdésre egy helyről választ kaphatsz, ami ahhoz kell, hogy egy BIZTONSÁGOS, élménydús és teljesen az igényeidre összeállított külföldi utazáson vehess majd részt!

 

…és milyen lett/lesz a nemzetközi utazási piac a járvány hatására?

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, bármennyire is laposodik már sok helyen a járvány-görbe és a kezdenek lazítani a kormányok a korlátozásokon – sajnos – még senki nem tudja pontosan, hogy milyen lesz a nemzetközi utazás jövője: Mikortól, hova és milyen feltételekkel utazhatunk, illetve milyen változások, szigorítások, új protokollok és folyamatok várhatók a járvány előtti állapotokhoz képest?

 

Rengeteg elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot és naponta érkeznek “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok nagyon sok országból, de – sajnos – ezek nagyrésze vágyálmokat fogalmaz meg, vagy tárgyi tévedésektől hemzseg, így sok terv, elképzelés már meg is bukott vagy meghaladottá vált. Így – amíg az egyes országok jogszabályokban nem rögzítik a feltételeket – csak a többé-kevésbé konszenzusos, általunk is elfogadott híreket, elméleteket, tényeket foglaljuk össze és tesszük közzé, mert szeretnénk iránymutatást nyújtani mindenkinek, aki az elkövetkező egy-másfél évben külföldi utazást tervez.

 

A legfontosabb – amiben a legtöbb szakértő egyetért – hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Az is egy hatalmas kérdés, hogy Európa képes lesz-e egységes utazási szabályokat hozni az összes EU-s országra, vagy kétoldalú, esetleg több oldalú megállapodások fogják meghatározni (az utazók számára pedig rendkívül bonyolulttá tenni) a külföldi utazások megtervezését. Az utóbbi kettőre már van példa, hiszen pl., Horvátország és Szlovénia már kifejezte együttműködését a nyári utazások kapcsán, míg a balti államok (Litvánia, Lettország, Észtország úgy döntött, hogy 2020. május 15-től állampolgáriak korlátozásmentesen utazhatnak ezen országokba.

 

Az is biztos, hogy a koronavírus addig fogja meghatározni a mindennapjainkat, így az utazási lehetőségeinket is, amíg nem lesz meg az ellenszere és az nem lesz elérhető mindenkinek. Hogy ez mikor jön el? Még senki nem tudja, de konszenzusos vélemény, hogy inkább jövőre, mint idén. No, de mi lesz addig? Mire kell készülnie mindazoknak, akik külföldre szeretnének utazni?

 

A TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően, nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival, de az elsődleges hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk napról napra bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett változásokat. Ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGBIZTONSÁGOSABB és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

A külföldi utazási piac már megtörtént és várható változásait három kategóriákba soroltuk: “Nagy valószínűséggel bekövetkező változások”, “Megtörtént változások”, “Megalapozott tervek, elméletek, elképzelések”. Ezen címszavakra kattintva találod a magyar utazók szempontjából fontos piaci szereplők (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) változást jelentő nyilatkozatait, lépéseit és terveit, melyek közül a legfontosabbakat az eredeti információra, hírforrásra is belinkeltük.

 • Amíg nem lesz meg a koronavírus ellenszere, nem fogunk tudni olyan szabadon utazni, mint a járvány előtt! Hiába nem kell vízum az adott célországba, a célország Kormánya dönti majd el, hogy mely országok állampolgárai utazhatnak be hozzájuk, mikortól és milyen feltételekkel (pl., érvényben maradnak-e az önkéntes/hatósági karanténszabályok, előírják-e a negatív koronatesztet, stb.)
 • Az is biztos, hogy a nemzetközi turizmus felépülése nemcsak lassú és fokozatos lesz, de a járvány második hullámát elkerülendő, enyhítésekkel és újabb szigorításokkal hullámszerűen tarkított lesz, annak alapján, hogy az éppen érvényes utazási szabályok, előírások miként hatnak majd vissza a fertőzöttek számának emelkedésére.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldás jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása,  tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Minden országban először a belföldi turizmus fog elindulni (és az egyes országok Kormányai is ezt fogják elsősorban támogatni).
 • Amennyiben sikerül az európai országoknak megállapodni a belső határok ellenőrzésének és a beutazási szabályoknak járványügyi szempontból egységes módjáról, úgy a belföldi turizmus után, az Európán belüli turizmus is megindulhat. Mivel jelenleg – az eltérő járványügyi rendelkezések miatt – nem egységesek az európai országok beutazási szabályai, így nagy kérdés, hogy sikerül-e európai szinten megállapodni, vagy kétoldalú megállapodások alapján indul meg az EU-s külföldi turizmus. Ebbe az irányba hat pl., a horvátok “turista-folyosós” ötlete a cseh turisták beutaztatására.
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus/légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és egyben legnehezebb folyamat. Ami a szakértők szerint nagyon lassú lesz és évekig fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Ezért eleinte sokkal kevesebb légijárat fog közlekedni és középtávon drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • A repülőgépeken a social distance előírások miatt a középső ülések egy ideig üresen fognak maradni (bár már egyre többen támadják ezt az egyre több légitársaságnál bevezetett gyakorlatot), mely miatt a légitársaságok jóval drágábban tudják majd üzemeltetni a gépeiket, így ez az előírás is a repülőjegyek drágulásához fog vezetni.
 • Annak érdekében, hogy minél biztonságosabb legyen járványügyi szempontokból is a repülés, nagy valószínűséggel kötelezővé fogják tenni a szájmaszk (pl., Wizzair) és/ill. a védőkesztyű viselését – mind az utasoknak, mind a légiutaskísérőknek – nemcsak a repülés teljes időtartama alatt, de már a repülőtérre történő belépéstől kezdve. Ezt ki fogja egészíteni számtalan olyan intézkedés, mely érintésmentessé teszi a repülés lehető legtöbb elemét (csak online lehet becsekkolni, szkenneres lesz az útlevélvizsgálat, előrecsomagolt ételeket és italokat szolgálnak fel a gépeken, nem lehet kézipoggyászt vinni az utastérbe, egyszer-használatos védőfóliák/huzatok lesznek az utasok által használt fedélzeti eszközökön, nem lesznek fedélzeti magazinok, újságok a repülőkön, rendszeresen és többször fogják fertőtleníteni a repülőgépeket, stb.) és nagy valószínűséggel rendszeres lesz a repülőtéri/határátlépéskori testhőmérséklet mérés, vagy akár a koronavírus (gyors)teszt (lásd Emirates).
 • Egyre több légitársaság engedi az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Egyelőre, ezt még csak április/május végéig megvásárolt jegyekre engedik (egyszer és általában egy évig), de a mielőbbi jegyvásárlás-, így a cash flow növelése érdekében, ezen kedvezményes jegyvásárlási időpontok további meghosszabbítása várható.
 • Szinte az összes Budapestre repülő légitársaság ritkítja a budapesti járatainak a számát, de több olyan légitársaság is van már, mely már el sem indítja idén a budapesti járatait. Ilyen az American Airlines és Air Canada Rouge is, így se Torontoba, se Chicago-ba, se Philadelphia-ba nem tudunk velük közvetlenül repülni.
 • Több légitársaság elrendelte a szájmaszk viselését a repülés teljes időtartama alatt, pl., Wizzair, American Airlines, Delta, Air Canada, stb., de olyan légitársaság is van (Emirates), mely bevezette az utasai pár perces koronavírus-gyorstesztjét a fedélzetre lépés előtt.
 • A bécsi Schwechat lett az első olyan repülőtér, mely bevezette szolgáltatásai közé a koronavírus tesztet (PCR-vizsgálat), melyet a repülőtér saját laborjában végeznek el és akinek negatív tesztje, nem kell 14 napos karanténba vonulnia az osztrák előírások szerint. A teszt ára 190EUR.
 • …és ahogy számítani lehetett rá, megvan az első olyan felkapott, nyári úti célpont is (Szardínia), mely június elejétől negatív vírustesztet kér a beutazáshoz.
 • Magyarország először a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez pedig – értelemszerűen – azzal fog járni, hogy a külföldi utazások elősegítése nem fog hangsúlyt/támogatást kapni.
 • Nagy arra az esély, hogy “rövid-határidős” negatív koronavírus-tesztet kell majd bemutatnia minden utazónak egy adott országba való belépéshez. Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. Jópár ország ellenzi ezt, de ezt az előírást Csehországban április 27-től bevezették, miután engedélyezték állampolgáraiknak a külföldre utazást.)
 • Nagyon sok érv szól amellett, hogy a légitársaságok is megköveteljék a negatív koronavírus tesztet és annak hiányban nem lehet majd külföldi célállomású repülőre ülni. Ha valamelyik utasnak nem lesz ilyen tesztje, úgy “jó pénzért” az adott légitársaság beszállás előtt majd elvégzi a gyorstesztet. (Lásd Emirates, mely jelenleg – a világon első légitársaságként – ezt a szűrést minden beszálló utasánál ingyen elvégzi.)
 • Érdekes, de egyben rémisztő felvetés az un. “immunitás útlevél”, melyet már több ország is belengetett, de Chile elkezdte a bevezetését. A lényege, hogy akik már megfertőződtek a vírussal és felépültek belőle, szabadon mozoghatnának és utazhatnának, hiszen ők már nem tudják elkapni a vírust, nem fertőznek, így nagyon alacsony kockázatúak. Az elképzelés több ponton is sántít, így a WHO is szembehelyezkedett vele, de véleményünk szerint a bevezetése olyan erkölcsi normákat feszegetne és rúgna fel, melynek világszintű bevezetése elkerülendő!
 • A tengerhajózás egy ideig jóval kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban látott vesszőfutásuk (pl., a Diamond Princess és másik két tucat óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaj a járványterjedésének, másrészt a járvány két-három hónapja alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

Egy éven belül külföldi utazást tervezel? – Van egy ajánlatunk!

Bár még nem látható a koronavírus-járvány vége és még nem tudjuk, hogy hova utazhatunk külföldre a nyáron,  de Te már elkezdtél tervezgetni, nézelődni?  Szeretnéd tudni, hogy MIKOR, MIT és HOGYAN CSINÁLJ, hogy megtaláld a járvány utáni külföldi utazásod / úti célod legjobb feltételű és árú repülőjegyét, szállását, úti tervét, programjait? …vagy tudni szeretnéd, hogy miként teheted ezt az utazásod a LEGBIZTONSÁGOSABBÁ, de közben élménydússá és személyedreszabottá?

Ha igen, mi nagyon szívesen segítünk Neked ebben! Kérjük, kattints a következő gombra és ÍRD MEG NEKÜNK, HOGY HOVA UTAZNÁL ÉS MIKOR!

Mi pedig, HA ELJÖTT AZ IDŐ, jelezni fogjuk Neked, hogy csináld, mikor kezdj el ténylegesen tervezni, szervezni és foglalni!

DE! Ha szeretnéd, mi megtervezünk és összeállítunk Neked mindent a tervezett külföldi utazásoddal kapcsolatban, hogy Neked csak foglalnod és utaznod kelljen!

 

 

A TripMiner Tudástár további összefoglaló cikkei

KATTINTS a lenti fejezetcímekre és már olvashatod is az adott témával kapcsolatos legfontosabb híreket, információkat, tanácsokat!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztCiprus – TripMiner Kvíz
  Voltál már Cipruson? ...vagy még csak most tervezed az első utad? Bármelyik is a válasz, ez a kvíz Neked készült! Kattints és próbáld ki, hogy mennyire ismered ezt a csodálatos szigetet! Ha a játék során megtetszik valamelyik ciprusi ...
 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztGörögország – TripMiner Kvíz
  Végigjártad már a görög szigeteket? ...vagy még csak most tervezed az első nyaralásod? Bár, hogy is legyen, ez a kvíz Neked készült! Kattints és teszteld le, hogy mennyire van a kisujjadban Görögország! Ha pedig beleszeretnél valamel...
 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztHorvátország – TripMiner Kvíz
  Jól ismered már Horvátországot, vagy még csak most szeretnéd megismerni? Bármelyik is a válasz, úgy ez a kvíz Neked készült! Kattints a kvízre, tedd próbára a tudásod és ha megtetszik valamelyik horvátországi hely, város, úti cé...
 • Külföldi utazásra invitálunk téged ezzel a játékkalMilyen lesz a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)
  Ebben a blogcikkünkben azt járjuk körül, hogy miként hatott/hat a külföldi utazások piacára a koronavírus járvány, milyen változásokat generált már eddig is és milyen változások várhatók még a (közel)jövőben.

  ...
 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztEurópai fővárosok – TripMiner Kvíz
  Aki szeret külföldre utazni annak gyerekjáték helyesen megválaszolni a TripMiner Kvíz-játékok kérdéseit. Szerinted, Neked is az? Ha ismered az európai fővárosokat, akkor ez a kvíz Neked készült! KATT a kvízre és tedd próbára a tud...
Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása