fbpx

Milyen lesz, miként változik a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com, olvasási idő 4-5 perc

A TripMiner Tudástár egy olyan napról napra frissülő, hiánypótló információforrás, melyet SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és a LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Ebben a blogcikkünkben a külföldi nyaralások, utazások tervezéséhez szükséges, egyik legfontosabb kérdést járjuk körbe: Miként hatott/hat a külföldi utazások piacára a koronavírus járvány és milyen változásokat eredményezett?

 

Ha röviden szeretnénk válaszolni, gyökeresen átalakította! De a kép ennél sokkal összetettebb, hiszen a változás éppen csak elkezdődött. A márciusi sokkszerű megsemmisülés és három hónapos kényszerpihenő után, még csak most kezd életjelet mutatni az ágazat. Az elmúlt hónapok történései megmutatták, hogy a nemzetközi turizmusban, a jövőben, nagyon sok minden másképpen fog működni, mint a válság előtt. Ezért újra kell majd tanulnunk, hogy miként tudunk minden szempontból BIZTONSÁGOS és az igényeinknek mindenben megfelelő külföldi utazást, nyaralást tervezni és/vagy ilyenen résztvenni.

 

Amennyiben az elkövetkező egy-másfél évben bármikor külföldre szeretnél utazni, javasoljuk, hogy mentsd el és rendszeresen látogasd a weboldalunkat – sőt, talán az a legjobb ha lenti piros gombon feliratkozol a hírlevelünkre – mert így időben értesülhetsz a külföldi utazásokat érintő legfontosabb változásokról és minden olyan kérdésre egy helyről választ kapsz, ami ahhoz kell, hogy biztonságos, élménydús és teljesen az igényeidre összeállított, de kiváló ár/érték arányú külföldi utazásaid legyenek!

…és milyen lesz/lett a külföldi utazások piaca a járvány hatására?

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, bármennyire is laposodik már sok helyen a járvány-görbe és a kezdenek lazítani a kormányok a korlátozásokon – sajnos – még senki nem tudja pontosan, hogy milyen lesz a nemzetközi utazás jövője: Mikortól, hova és milyen feltételekkel utazhatunk, illetve milyen változások, szigorítások, új protokollok és folyamatok várhatók a járvány előtti állapotokhoz képest?

 

Rengeteg elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot és naponta érkeznek “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok nagyon sok országból, de – sajnos – ezek nagyrésze vágyálmokat fogalmaz meg, vagy tárgyi tévedésektől hemzseg, így sok terv, elképzelés már meg is bukott vagy meghaladottá vált. Így – amíg az egyes országok jogszabályokban nem rögzítik a feltételeket – csak a többé-kevésbé konszenzusos, általunk is elfogadott híreket, elméleteket, tényeket foglaljuk össze és tesszük közzé, mert szeretnénk iránymutatást nyújtani mindenkinek, aki az elkövetkező egy-másfél évben külföldi utazást tervez.

 

A legfontosabb – amiben a legtöbb szakértő egyetért – hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Az is egy hatalmas kérdés, hogy Európa képes lesz-e – bármikor is – egységes utazási szabályokat hozni az összes EU-s országra, vagy továbbra is minden ország saját utat jár be, esetleg kétoldalú vagy több oldalú megállapodások fogják meghatározni (az utazók számára pedig rendkívül bonyolulttá tenni) a külföldi utazások megtervezését. Mindegyikre van már példa és elhalt kísérlet is.

 

Az is biztos, hogy a koronavírus addig fogja meghatározni a mindennapjainkat – így az utazási lehetőségeinket is – amíg nem lesz meg az ellenszere vagy az oltása és az nem lesz elérhető mindenkinek. Hogy ez mikor jön el? Még senki nem tudja, de konszenzusos vélemény, hogy inkább jövőre, mint idén. No, de mi lesz addig? Mire kell készülnie mindazoknak, akik külföldre szeretnének utazni?

 

A változások bemutatása során – a TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően – nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival, de az elsődleges hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk folyamatosan frissítve bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett változásokat. Ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGINKÁBB BIZTONSÁGOS és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

A külföldi utazási piac már megtörtént és várható változásait három kategóriákba soroltuk: “Nagy valószínűséggel bekövetkező változások”, “Megtörtént változások”, “Megalapozott tervek, elméletek, elképzelések”. Ezen címszavakra kattintva találod a magyar utazók szempontjából fontos piaci szereplők (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) változást jelentő nyilatkozatait, lépéseit és terveit, melyek közül a legfontosabbakat az eredeti információra, hírforrásra is belinkeltük.

 • Amíg nem lesz meg a koronavírus ellenszere, nem fogunk tudni olyan szabadon utazni, mint a járvány előtt! Hiába nem kell vízum az adott célországba, a célország Kormánya dönti majd el, hogy mely országok állampolgárai utazhatnak be hozzájuk, mikortól és milyen feltételekkel (pl., érvényben maradnak-e az önkéntes/hatósági karanténszabályok, előírják-e a negatív koronatesztet, stb.)
 • Az is biztos, hogy a nemzetközi turizmus felépülése nemcsak lassú és fokozatos lesz, de a járvány második hullámát elkerülendő, enyhítésekkel és újabb szigorításokkal hullámszerűen tarkított lesz, annak alapján, hogy az éppen érvényes utazási szabályok, előírások miként hatnak majd vissza a fertőzöttek számának emelkedésére.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldások jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas (át)foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása, tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Minden országban először a belföldi turizmus fog elindulni és az egyes országok Kormányai is ezt fogják elsősorban támogatni, amire már számos jó példa van pl., Ausztriában, Olaszországban vagy Szlovéniában.
 • Jelenleg az az irány kezd kirajzolódni, hogy nem lesz egységes európai szabályozás a határok megnyitására, bár számos szakmai törekvés, nyilatkozat és EU-s iránymutatás szorgalmazta ezt már eddig is. Eddig ezeknek a törekvéseknek nem lett eredménye, hiszen minden európai ország a saját vírushelyzetének és  érdekeinek megfelelően nyitja meg (és zárja le) határait, de csak azon államok felé, ahol olyan alacsonyak a járványügyi adatok, hogy szívesen látja turistáit.
 • A határok megnyitása (és újabb zárása) egy nagyon összetett, különböző feltételeket és időpontokat tartalmazó összefoglalást eredményezett, így egy külön blogcikkbe foglaltuk össze azon országokat, ahova a magyar állampolgárok  már beutazhatnak és ahova még nem. Ezen összefoglaló blogcikkünkhöz KATT IDE!
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus és légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és legnehezebb folyamat. Bár Európában már túlvagyunk a járvány első hullámán (a “beköszönésén”), de a Világ többi részén még az első hullám terjed, de sajnos egyre gyorsuló mértékben.
 • Ezért kijelenthető, hogy a nemzetközi turizmus TELJES TALPRAÁLLÁSA nagyon lassú folyamat lesz és évekig(!) fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sokáig sokkal kevesebb interkontinentális légijárat fog közlekedni, mint a járvány előtt – és bár nagy akciókkal indulnak újra a légitársaságok – de közép és hosszútávon biztosan drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • Egyre több légitársaság engedi meg az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Egyelőre, ezt még csak limitált ideig (június, július vagy nyár végéig) megvásárolt jegyekre engedik (egyszer és általában egy évig), de a mielőbbi jegyvásárlások elősegítése, így a légitársasági cash flow növelése érdekében, ezen kedvezményes feltételű jegyvásárlási lehetőségek további meghosszabbítása várható.
 • Hiába indultak/indulnak újra a légitársaságok, a drasztikusan lecsökkent kereslet és az újabb szigorítások miatt, szinte az összes légitársaság ritkítja a járatainak a számát. Ez nagyon jól látszik az újraindult  budapesti járatok esetében is, hiszen jóval kisebb heti frekvenciával járnak azok a járatok, amelyek elindultak . DE! Több olyan légitársaság is van már, mely már el sem indítja idén pl., a budapesti járatait, mint pl. az American Airlines és Air Canada Rouge is, így se Torontoba, se Chicago-ba, se Philadelphia-ba nem tudunk majd velük közvetlenül repülni.
 • EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát, melyben foglaltak minden európai reptérre és légitársaságra kötelezőek. Ebben több olyan intézkedés is szerepel, melyet már a legtöbb légitársaság bevezetett, de van köztük újak is. Pár fontos, meghatározó előírás, melyet jó megismerni, mielőtt repülőre ülünk:
  • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
  • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
  • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beendegni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
  • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
  • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
  • A repülés teljes ideje alatt nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni (kivéve mosdó használat), de az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
  • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.
 • A bécsi Schwechat lett az első olyan repülőtér, mely bevezette szolgáltatásai közé a koronavírus tesztet (PCR-vizsgálat), melyet a repülőtér saját laborjában végeznek el és akinek negatív tesztje, nem kell 14 napos karanténba vonulnia az osztrák előírások szerint. A teszt ára 190EUR.
 • Bár minden turisztikai szakember szeretné ezt elkerülni, de egyre növekszik azon utazási célpontok száma is, melyek negatív koronavírus tesztet kérnek a belépéshez – vagy minden beutazótól, vagy csak azoktól, akik bizonyos, magas fertőzöttséget mutató országokból érkeznek (pl. Izland, vagy Magyarország(!)
 • Az egyes országok határnyitási és magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeit egy külön blogcikkben foglaltuk össze ITT! (“Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?”)
 • Nagyon sok meghatározó utazási piaci szereplő hatalmas megszorításokba és leépítésbe kezdett (pl., AirBnb, Ryanair és szinte az összes légitársaság is), mely nagyon jól jelzi a piaci várakozásaikat és a nemzetközi turizmus előtt álló hatalmas változást és kihívásokat, amihez a túlélésük érdekében alkalmazkodniuk kell. De sajnos, egyre több az olyan turizmushoz kapcsolódó, nagy múltú világcégek száma is, melyek csődvédelmet kértek, vagy fizetésképtelenséget jelentettek pl., Hertz Global Holdings (amerikai autókölcsönző), Virgin Australia, Thai Airways, stb.
 • Látható, hogy Magyarország először a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez pedig – értelemszerűen – azzal jár, hogy a külföldi utazások elősegítése nem kap (akkora) hangsúlyt/támogatást.
 • Nagy arra az esély, hogy hamarosan “rövid-határidős” negatív koronavírus-tesztet kell majd bemutatni azoknak, akik egy adott országba be szeretnének lépni.
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. Lásd Magyarország!
 • Elképzelhető, hogy idővel a légitársaságok is meg fogják követelni a negatív koronavírus tesztet (szerencsére az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége /EASA/ ezt ellenzi) és annak hiányban nem lehet majd az adott légitársaság repülőire ülni. …és ha valamelyik utasnak nem lesz ilyen tesztje, úgy “jó pénzért” az adott légitársaság beszállás előtt majd elvégzi a gyorstesztet. (Lásd Emirates, mely – a világon első légitársaságként – ezt a szűrést – tesztjelleggel – minden beszálló utasánál ingyen elvégezte.)
 • Érdekes, de egyben rémisztő felvetés az un. “immunitás útlevél”, melyet már több ország is belengetett, sőt Magyarországon is van ehhez hasonló beutazási szabály). A lényege, hogy akik már megfertőződtek a vírussal és felépültek belőle, szabadon mozoghatnának és utazhatnának, hiszen ők már nem tudják elkapni a vírust (bár ez utóbbi már kezd megdőlni), így nagyon alacsony kockázatúak. Az elképzelés több ponton is sántít, így a WHO is szembehelyezkedett vele, de véleményünk szerint is az esetleges bevezetése olyan erkölcsi normákat feszegetne és rúgna fel, melynek világszintű bevezetése elkerülendő! Hasonló véleményen van a EU Repülésbiztonsági Ügynöksége is, így ez nem került bele a májusban kiadott új repülési szabályzatukba.
 • A tengerhajózás egy ideig sokkal kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban látott vesszőfutásuk (pl., a Diamond Princess és másik két tucat óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hajóstársaság és óceánjáró hajó, még mindig a horgonyon áll a kényszerpihenőjét töltve és jó esetben, csak ősszel várható az újraindulásuk.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaja a járvány terjedésének, másrészt a járvány első nagyobb hullámának három hónapja alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlen figyelned kell, ha a jövőben külföldi utazást tervezel vagy foglalsz!

Legyünk őszinték!

Ha olyan utazási oldalakat olvasol, mint a TripMiner.com, úgy – valószínűleg – Te is nagyon vágysz már arra, hogy újra útra kelj és már idén nyáron a tengerparton nyaralj és/vagy újabb országokat, városokat fedezhess fel! DE!!! A különböző célországokban (újra) növekvő koronavírus-megbetegedések száma és az újonnan bevezetett magyarországi beutazási korlátozások, karanténszabályok miatt bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél?

 • Utazz, vagy ne utazz?
 • Ha utazol, akkor hova, mikor, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
 • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de minden felelős utazóban felmerül(het)nek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’), úgy van pár olyan ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT – sőt, nevezzük inkább kötelezően betartandó utazási-, utazástervezési szabálynak – melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel. Ezek azok, amelyekre FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást. Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló anyagba, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt.

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi utazási helyzetben nélkülözhetetlen, minden új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

A TripMiner Tudástár további összefoglaló cikkei

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen változásokat okozott a koronavírus-járvány a külföldi utazások piacán, úgy KATTINTS a számodra érdekes fejezetcímre és már olvashatod is az adott témával kapcsolatos legfontosabb híreket, információkat, tanácsokat!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezeket a blogcikkjeinket olvastad már?

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása