fbpx

Melyek a legjobb és legrosszabb ülőhelyek egy repülőgépen?
Az ülőhely foglalás aranyszabályai - hasznos tippek és tanácsok

TripMiner.com - Ülőhely foglalás repülőn - 2020. január 28. - 11:00 óra

Veled is előfordult már, hogy egy repülőút után kijelentetted, hogy „Na, ezzel a légitársasággal soha többet, sehova!?” Ami – sajnos – még akkor is megtörténhet, ha többszörös díjnyertes, 5*-os légitársasággal utazol és jó drága, akár business osztályú jegyet vásárolsz magadnak. Mielőtt pálcát törnél bármelyik légitársaság felett, érdemes átgondolni, hogy tényleg az érintett légitársasággal van valamilyen gond, probléma?

Nem árulunk el nagy titkot, ha kijelentjük, hogy NEM, azaz, LEGTÖBBSZÖR NEM a légitársasággal van a gond. Hanem akkor, mivel?

Olvasd végig a cikkünket és amellett, hogy választ kapsz erre a kérdésre, megmutatjuk, hogy miért nagyon fontos a megfelelő ülőhely foglalás, melyik a legjobb és legrosszabb ülőhely a repülőkön, illetve miként foglalj, hogy a lehető legjobb utazási élményt kapd a repülőutad során. 

 

Természetesen, számtalan oka lehet annak, hogy egy légitársaságról kijelentsük: “velük, többet sehova”! Ilyen ok lehet egy figyelmetlen vagy mogorva utaskísérő, egy rossz kiszolgálás, hideg, vagy kevés étel, hiányos italválaszték, egy váratlan járattörlés, egy „régebbi” repülőgép, vagy akár egy kellemetlen útitárs is kiválthat negatív reakciókat. Sajnos ezeket – néhány esetet leszámítva – nem látjuk előre, így befolyásolni sem tudjuk. Ellenben van egy nagyon fontos szempont (sőt, talán a legfontosabb), ami az előzőknél sokkal jobban rá tudja nyomni a bélyegét az utazásunkra, a repülés során átélt élményekre, komfortérzetünkre.

Ez pedig nem más, mint az egyedi igényeidnek, szempontjaidnak megfelelő ülőhely foglalás, azaz az ülőhelyed megválasztásának lehetősége.

Hacsak nem az utolsó pillanatban (értsd, közvetlenül a járat indulása előtt) veszed meg az utolsó szabad helyet a repülőn, úgy CSAK RAJTAD MÚLIK, hova fogsz ülni a repülőn, azaz hova foglalsz ülőhelyet! …és itt van egy  rossz hírünk: ez legtöbbször pénzkérdés, azaz, az ülőhelyed minősége, így az utazásod alatti kényelmed, komfortérzeted azon múlik, hogy mennyi pénzt vagy hajlandó áldozni rá.

Mindenkinek – aki már utazott repülőn – egyértelmű, hogy miért kerülnek 3-4x annyiba a business osztályú és kb. 10x annyiba az első osztályú repülőjegyek, mint a turistaosztályra szóló jegyek. Hiszen ezek annyival több szolgáltatást, kényeztetést, előjogokat, kényelmet és komfortérzetet adnak azon szerencsés utasoknak, akiknek ide szól az ülőhelyük. …és most már az is érthető, hogy miért kérnek plusz pénzt a fapados légitársaságok az egyes ülőhelyekért, vagy miért kerülnek többe azok a repülőjegyek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy szabadon válasszunk ülőhelyet!

Érdemes megnézni a dubai Emirates légitársaság első osztályának bemutatkozó filmjét, hogy el tudjuk képzelni mire számíthatunk, ha megtehetjük, hogy ezen légitársaság első osztályra (nem a business-re!) vegyünk repülőjegyet és így, ide szól az ülőhelyünk:

Íme az Emirates bemutatkozó filmje:

Amíg megnyerjük a lottó ötöst, addig legtöbbünk csak álmodozni fog az első osztályú repülőjegyről és a pénztárcánk vastagságának függvényében veszünk jegyet a turista, a prémium turista vagy a business osztályra. De ne keseredjünk el, hanem nézzük meg és tanuljuk meg, mire figyeljünk oda az ülőhelyünk kiválasztásánál és az ülőhely foglalás során, hogy ne ezen múljon az adott légitársaságról alkotott véleményünk és csodálatos élményként éljük meg a repülőutunkat.

Ha kényelmesen szeretnél utazni az alábbi szempontokra figyelj az ülőhely foglalás során!

 • Legyen kényelmes az ülésed!
 • Legyen elég lábhelyed!
 • Olyan helyre ülj, ahol kevésbé zajos a repülő!
 • Legyél kellően messze a mosdóktól és a hűvösebb helyektől!
 • Döntsd el előre, hogy szeretnél-e nézelődni a repülőgép ablakán, vagy olyan helyre ülsz inkább, ahol “senki nem zavar”!
 • Jól gondold meg, hogy akarsz-e olyan helyre ülni, ahol várhatóan csecsemők, vagy kisgyerekek lesznek/lehetnek a közeledben!

Ahány légitársaság és repülőgéptípus, annyi féle ülés-kiosztás és utastér-elrendezés létezik, de általánosságban kijelenthető, hogy vannak általános ülésfoglalási szabályok, amiket szinte minden repülőgéptípuson érdemes megfogadni és betartani.  Feltéve, ha a mindenkinek fontos kedvező ár mellett más igényeid is vannak. (pl. kényelem, komfortérzet, nyugalom, csend, alvási lehetőség, stb.).

 

 

Azoknak, akik a legapróbb részletig szeretnének mindent előre megtudni a leendő repülőútjukról, vagy repülőgéptípusokra, légitársaságokra és járatszámokra lebontott ülőhelyválasztási tanácsokra kíváncsiak, a cikkünk végén javaslunk egy nagyon hasznos weboldalt. Ez az oldal a lehető legapróbb részletig segít a legideálisabb ülőhely kiválasztásában az ülőhely foglalás során.

Általánosságban kijelenthető, hogy NE ÜLJ ezekre az ülőhelyekre!
(hacsak nincsenek más, egyedi szempontjaid)

1.) NE ÜLJ wc/mosdó mellé, elé, vagy annak közvetlen közelébe!

Első blikkre jónak tűnhet ez a megoldás, pláne, ha gyakran WC-re járó vagy, de az övek becsatolását jelző fény kialvása után már kb. 5 perc elteltével rájössz, hogy rémálom, hogy milyen helyet választottál. Folyamatos ajtó nyitás/csukás/csapkodás, lökdösődés, préselődés, karfádra vagy a háttámládnak támaszkodás, hangos beszélgetés és akkor még a kiáramló szagokról nem is beszéltünk. A rémálom persze még tovább fokozható, ha valaki mosdóra várakozás közben rád löttyinti az italát – pl., egy nem várt turbulencia miatt – és arról ne is beszéljünk, ha ez az ital, történetesen vörösbor! Gondolj bele, hogy mosod ki, mit veszel fel helyette stb.

 

Természetesen, ez a WC/mosdó probléma, másképp merül fel egy fapados légitársaság keskenytörzsű rövid távú járata v. egy nyaralójárat charter járata v.  egy nemzeti légitársaság szélestörzsű, hosszútávú járata esetén, de általánosságban kijelenthető, hogy min. 3-4 sorra legyél a WC ajtóktól, hogy a fenti hatások már ne érjenek Téged. SŐT! Egy fapados, vagy nyaraló járat esetén ez a 3-4 sor nyugodtan lehet 5-6 is, mert ezeken a járatokon – a minél nagyobb helykihasználás miatt – kisebbek a közlekedő helyek és hosszabbak lehetnek a várakozó sorok. Arról már nem is beszélve, hogy ezeken a járatokon jóval “vidámabb” utasok utaznak, akik már felszállás után megkezdik a nyaralásuk, annak minden jellemző következményével (hangoskodás, italozás, stb.)

2.) NE ÜLJ az utastér utolsó (egy-kettő-három) sorába!

Itt már több probléma is felmerülhet. Azon kívül, hogy túl közel van a wc – az előző pontban leírt következményekkel – nagy valószínűséggel a konyha is itt lesz, a nem kívánatos szagokkal és a személyzet csörömpölésével. Ezen kívül, esélyesen utolsónak kapod meg az ételed, már ha marad még az általad kinézett menüből, de még az is előfordul(hat), hogy nincs ablak a repüőgép oldalán ezen sorok mellett. Ha ez mind nem lenne elég, akkor elég nagy esélyed van arra, hogy utolsóként szállsz le a gépről, és meg kell várnod az előtted ülők tötyörgését, mire mindenki kiszáll a gépből. Hacsak nincs olyan szerencséd, hogy olyan géppel utazol, melynek hátul is van ajtaja és azt használják is a be/kiszálláshoz. Fapadosoknál ez általában nem gond, mert akkor akár nyert ügyed is lehet és elsőként szállhatsz le a hátsó ajtón.

 

 

Ezeken kívül van még egy hatalmas szívás a legutolsó sorban. Nagyon sokszor nem, vagy nem kellően dönthető az ülésed! Képzeld el magad egy éjszakai járaton, ahol – bár nem tudsz – megpróbálsz/megpróbálnál aludni és nem dől hátra semmit az ülésed! Ne képzeld el! Szörnyű! Garantáljuk, hogy egy ilyen esetben nem egyszer fogod emlegetni az érintett légitársaság “anyukáját”!

 

 

A hosszútávú, szélestörzsű járatoknál van még egy komoly gond, amire nagyon oda kell figyelni, nehogy olyan ülésbe/üléssorba foglalj, ami el van tolva az előtte lévő üléssorhoz képest. Ez azt jelenti, hogy nem az előtted lévő ülés háttámlájából hajtod le a tálcád, hanem a saját karfád alól veszed ki. Ez azzal jár, hogy jóval keskenyebb az ülésed és az a pár centi nagyon fog hiányozni egy 6-14 órás repülőút végére! Sőt! Már az első perctől kezdve…

A legjobb ülőhely foglalás az alapja, hogy jól érzed magad a repülőút során

3.) Ha jót akarsz magadnak, ne foglalj ülőhelyet a középső ülésekre, ha egyedül utazol!

Ha a melletted ülők az ismerőseid, semmi gond, mert nem gond őket megkérni, hogy dőljenek előre, vagy hátra, álljanak fel, ha Neked ki kell menned kell, vagy szeretnél kinézni, táskát levenni, stb. De vadidegenek esetén azért ez nem ilyen egyszerű. Mi van, ha az üléstársad pl., alszik, de olyan mélyen, hogy esélyed nincs felkelteni, pedig neked már nagyon-nagyon-nagyon ki kellene menned…

 

Ha ide ülsz, vagy kerülsz, mert pl., nem voltál hajlandó pénzt áldozni az ülőhely foglalásra, akkor készülj fel az alábbiakra:

 • Nem fogsz kilátni az ablakon, mert az üléstársad pont akkor fog kifelé nézni, amikor Te szeretnél (pl. leszállás) és jó esetben csak a fejével, de általában a teljes testével el fogja takarni az ablakot, így a kilátást.
 • Harcolni fogsz a karfáért, melyre mindkét oldalról lesz jelentkező, így egy kicsit rámenősebbnek kell lenned, ha nem szeretnél ölbetett kézzel órákon át utazni. Ne felejtsd, hogy nekik ott a másik oldali karfa is, így NE légy szégyenlős és küzdj meg a két belső karfáért!
 • Ha a belső (ablak melletti) utastársad szeretne kimenni, akkor fel fog állítani (hiába alszol) és Neked kell majd felállítani a folyosó melletti utastársad, hiszen másképp a belső utas nem tud kimenni. Nincs más választásod, szépen egyszerre fogtok mozogni és wc-re menni, mint a barinők a suliban.
 • Arról ne is beszéljünk, hogy ha aludni szeretnél, akkor nem tudsz minek nekitámaszkodni, így, ha előrelátó vagy, hozz magaddal egy felfújható fejpárnát, mely nyaktámasztós.
 • Ha hosszútávú repülőjáraton kerülsz egy középső ülésbe, pláne a két folyosó közötti ülésblokkba, akkor “véged van”. Van olyan gép, ahol négyen, sőt, olyan is, ahol öten ülnek egymás mellett a középső üléssorban, azaz a törzs közepén, ami azt jelenti, hogy még ablak sincs a közeledben. Ráadásul ezek az utak nem egy-két-három órásak, hanem 8-9, de akár 12-13-14-15… (!) órásak is, így sokszor fogsz arra gondolni, hogy miért nem foglaltál magadnak ülőhelyet egy jobb helyre! Hidd el, egy ilyen út után rá fogsz jönni, hogy nagyon megéri az elvárásaidnak megfelelő ülőhelyet kiválasztani és lefoglalni még akkor is, ha ezért fizetni kell.

…és hogy ne csak az árnyoldalát nézzük egy középső sor, középső ülésének, van egy hatalmas előnye is! (Már akinek…) Ha tudod magadról, hogy nem kell felállnod fél napig pisilni, nem macskásodik el a lábad 12 óra alatt és nem kívánsz senkinek megfelelni a repülőút alatt, akkor ülj ide, vágd be a szundit és ébredj kipihenten a célállomáson, miközben mindenki más jajong és a „sebeit nyalogatja” a melletted lévő üléseken.

4.) Ne foglalj ülőhelyet a főbejárat/ajtó melletti ülésre szélestörzsű járatokon

Csábító, hogy ezen repülőgépeknél az első üléssor előtt nincs ülés, így hatalmas a lábtér, de itt megint előjön az a probléma, hogy a tálcát a karfa alatti tárolóból kell kivenned, ami helyet vesz el az ülésedből, így az jóval keskenyebb, kisebb, mint a többi ülés. Ezenkívül – hiába szigetelt minden repülőgép – ezeken a helyeken, az ajtó miatt mindig hűvösebb van, mint beljebb az utastérben. Ami – ha nagyon hideg van – borzasztó kellemetlen lehet, hiszen ki akar egy régóta várt külföldi utat megfázással kezdeni, vagy az utaskísérőknek könyörögni, hogy adják Neked oda a repülőgépen fellelhető összes takarót! Ami persze nem, vagy kevés lesz! Arról nem is beszélve, hogy ezek az ülések általában a wc-hez, mosdóhoz, konyhához vannak közel, ahol egy idő után nagy lesz az utas/stewardess forgalom, így azok a gondok is előjönnek, amiket fent a mosdó közeli ülésekről írtunk.

Ülőhely foglalás a kulcsa, hogy gyönyörködhess a felhőkben

5.) Kétszer is gondold át, ülőhely foglalás során, hogy bevállalsz-e egy vészkijárat melletti ülést!

A fapados cégek általában drágábban adják el ezeket a helyeket, mert nagyobb a tér/sorköz, mint a többi ülés esetén. DE!!! Itt csak (meglett) felnőttek ülhetnek, gyerekek nem, mert ha bármi gond lenne és használni kellene a vészkijáratot (ne legyen ilyen), akkor fontos feladatuk van az itt ülőknek. Ez azt jelenti, hogy a légiutaskísérők a felszállás előtt ellenőrizni fogják, ki ül itt és ha úgy ítélik meg, hogy az adott személytől nem várhatnak el megfelelő segítséget, úgy elültetik innen! Figyelem! Megtehetik, hogy bárkit elültessenek innen! Így ne éld bele magad, hogy ide ülhetsz a gyerekekkel, hiba vetted meg magasabb áron az ide szóló ülőhelyet. (Ebben segít, hogy az okosabb foglaló rendszerek nem adják ki ezeket a helyeket, ha látják, hogy gyerek szeretne ideülni.)  …és itt is előjön az ajtó miatti hideg kérdése, ami kérdésessé teszi, hogy szeretnél-e itt ülni, pláne magasabb áron?

Már az ülőhely foglalás során döntd el, szeretnél-e a vészkijárat mellé ülni.

6.) Nem szép dolog, de amit szinte minden utas szeretne elkerülni: (idegen) csecsemő, kisgyermek melletti ülőhely. Így ide Te se foglalj ülőhelyet!

A gyerekek tüneményesek, és szeretjük őket, de mindannyian tapasztaltuk már milyen az, amikor  sírnak vagy hisztiznek. Na persze, nem a pár percig tartó csendes hüppögésre gondolunk, hanem olyan igazi „ereszdelahajam” hisztire, amikor belevörösödnek a sírásba, apait-anyait beleadva és ez eltart félórát, órát, másfelet…! Biztosan tudod mire gondolunk! Sőt, ha sokat utazol, akkor biztos tapasztaltál már ilyet! Ha nem, úgy mázlid van, de hidd el nem kívánod. (pl. egy New York – Budapest útvonalon egész éjszaka…) Így a becsekkolásnál érdeklődj, hogy lesz-e csecsemő, kisgyermek a gépen és hol ülnek, mert akkor a lehető legtávolabb ülj tőlük! Ha magad csekkolsz be és előtte magadnak választasz ülőhelyet, úgy feltétlen kerüld el azokat az ülőhelyeket, ahol jó nagy lábtér van, vagy ahova általában csecsemőket, kisgyermekeseket ültetnek a becsekkolók (általában minden egyes utasszekció első sora, főleg közepén). Ha pedig egy ilyen helyet dobott Neked az élet, úgy nagyon gyorsan találj egy kedves nénit/nagymamát, aki szívesen elcseréli veled a helyét!

Utazástervezés, hasznos tipp, repülőjegy

7.) …és ha business osztályra szóló jegyem van?

Van egy rossz hírünk! A fent leírtak egy része igaz a „business osztályra” és a „premium economy” osztályra is. Ha megteheted, hogy ezen osztályok valamelyikén utazz, ne érd be annyival, hogy megveszed a 3-4x drágább repülőjegyet ezen osztályok valamelyikére, hanem – már a foglalásnál – válaszd ki a megfelelő ülőhelyet Magadnak, úgy, hogy a fenti szempontokat pontról pontra figyelembeveszed, mert a business osztály nem garancia arra, hogy a fent felsorolt összes kellemetlenséget elkerülöd. Sőt! Mivel kevesebb business osztályú hely van a gépen, mint turista és ezen osztálynak is van első sora, hátsó sora, konyhája, vészkijárata, így arányaiban nagyobb az esélye, hogy “rossz” ülésbe kerülsz, mint a turista osztályon. Légy résen, foglalj helyet már a repülőjegy vásárlásnál és szerezd meg a legjobb ülőhelyet a business osztályon!

Gondolj bele, mennyire mérges leszel, ha a drágán megvásárolt, magas minőségű szolgáltatásra jogosító jegyed birtokában kapsz egy mosdó/konyha/vészkijárat stb. melletti/közeli ülőhelyet és nem fogsz olyan kényelmesen és nyugalomban utazni, mint, ahogy eltervezted.

Az ülőhely foglalás során betartandó aranyszabályok, hogy a legjobb helyen ülj a repülőn

Természetesen nemcsak „rossz” ülőhelyek vannak egy repülőn, hanem nagyon jó helyek is, még akkor is, ha nincs arra lehetőséged a gép legelején, az „első-“, vagy „business osztályon” utazz! Mivel ezek az ülőhelyek fogynak el legelőször egy repülőjáraton, így ha fontos Neked a komfortérzet és a “jó ülőhelyek” valamelyikén szeretnél utazni, úgy már a repülőjegy megvásárlása során biztosíts be ezen helyek valamelyikét magadnak!

 

Íme pár jótanács, amit érdemes megfogadnod, ha szeretnél a jegykategóriád biztosította – és a személyes preferenciád alapján – a legjobb komfortérzetű helyen utazni:

1.) Ha számodra a „csend”, értsd, a relatíve kisebb motorzaj a fontos

Akkor minél távolabb ülj a hajtóművektől, azaz ne mögöttük, hanem előttük ülj, így a gép orra felé orientálódj. Ez az egyosztályos repülőgépeken nem probléma, csak a pénztárcád és az időben történő ülőhely foglaláson múlik. Ha van “első-” és/vagy “business osztály” az adott repülőgépen, úgy biztos, hogy a turista osztály csak ezek mögött kezdődik, sokszor a gép szárnyának elejétől, így egy ilyen esetben az első turista szekció első részébe foglalj ülőhelyet.

 

 

2.) Ha rövid/gyors csatlakozásod van, vagy szeretnél gyorsan kiszállni a gépből

Ebben az esetben a repülőgép első- vagy utolsó pár üléssora jöhet szóba, de ha hátra ülsz, akkor számítanod kell arra, hogy a WC/mosó/zaj stb. probléma érinteni fog az utazásod alatt. Tudod, valamit valamiért!

Ebben az esetben mindig meg kell nézned, hogy milyen repülővel fogsz utazni és az „csőre áll”, vagy „betonon parkol”. Ez függ a gép méretétől, útvonalától, a légitársaságtól és attól a deal-től, hogy az adott repülőtértől milyen szolgáltatást vásárol az adott légitársaság. Ezen infóknak már alaposan utána kell járni, de sokat számít a rutin, valamint az útvonalat rendszeresen utazók tapasztalata.

Általánosságban kijelenthető, ha „csőre áll” a repülőd, akkor csak az első ajtó(ko)n van beszállás (sokszor a business/turista külön-külön ajtón), míg a betonos parkolás esetén legtöbbször két lépcsőt visznek a géphez, egyet az elejéhez és egyet a végéhez. Fontos! Ha betonon áll a gép, akkor nem igen éri meg rohanni, mert – általában – busszal fognak elvinni a terminál épületéig, a busz(ok) pedig meg fogja/fogják várni az összes utast, amíg leszállnak. De ha kicsi a reptér és közel van a fogadó épület, akkor már rohanhatsz is, hogy elsőnek érj az útlevélvizsgálathoz.

 

 

3.) Folyosó vagy ablak mellett?

Örök dilemma: „Kinek a pap, s kinek a paplan.” Nincs egzakt válasz, hogy melyik a jobb. Ezt Neked kell eldöntened, a személyes preferenciáid alapján. A mi személyes preferenciánk az ablak mellett ülés a szárny előtt, a turista osztály szekciójának elején, kb. harmadik, negyedik sorban, de ez azonnal felülíródik, ha egy hosszútávú járattal utazunk és aludni szeretnénk. Ebben az esetben már egy kicsit trükközni kell, hogy tuti helyed legyen! A tippet lásd később.

Annak érdekében, hogy dönteni tudj, megadjuk az egyik/másik melletti érveket, szempontokat:

 

a.) Érvek, szempontok az ablak melletti ülésekhez

 • Ha gyerekkel utazol
 • Ha nézelődni szeretnél és érdekel, mit látsz fentről, vagy fel/leszállás közben
 • Ha nem jársz állandóan WC-re
 • Ha bírod a bezártság érzést (nem tudod oldalra kitenni a lábad)
 • Ha nem vagy tériszonyos
 • Ha nem vagy túl “nagydarab” (értsd, elférsz a fal és melletted ülő utas között)
 • Ha szükséged van még pár centi “potya” helyre és a falnak szeretnéd támasztani a fejed
Ülőhely foglalás repülőn. ezen múlik a komfortérzeted az utazásod alatt

b.) Érvek, szempontok a folyosó melletti ülésekhez

 • Ha utálsz egyhelyben ülni és sokszor felállsz, vagy fel kell állnod…
 • Ha többször kell WC-re menned
 • Ha nagyobb darab vagy és „ki kell lógnod” (váll, láb stb.) az ülésből, DE! Készülj fel arra, hogy akik a folyosón közlekednek Neked (a válladnak, a lábadnak stb.) fognak menni, vagy rád lépnek, ráadásul a légiutaskísérők által tolt kocsi, jó nagyot tud ütni.
 • Ha zavar a repülőgép zúgása (itt valamivel csendesebb, de ha nagyon kényes vagy rá, használj füldugót)

Ülőhely foglalási tippek, tanácsok - egyedi igényekhez
(néhány további hasznos tipp, trükk a leginkább Neked való ülőhely lefoglalásához)

a.) Ha kényelmesen szeretnél aludni

 • Ha viccesek szeretnénk lenni, akkor azt mondanák, akkor ne utazz repülővel, vagy ha igen, akkor az első osztályon, max. a business-en. Tudjuk, hogy ezzel nem sokat segítettünk, de ne legyen illúziónk, hacsak nem vagyunk képesek arra, hogy ülő pózban, lógó lábbal, helyezkedés nélkül, mozdulatlanul 100%-os hatékonysággal aludjunk. Ellenkező esetben nem lesz pihentető a repülőn történő alvásunk. Ezt tudomásul kell venni, de jó hír, hogy van egy-két trükk, amit érdemes bevetni.
 • Hosszútávú járat esetén érdemes a legutolsó szekció középső sorába, hátulról a harmadik, negyedik sorba a folyosó melletti ülésre foglalni. Ha ketten vagytok, akkor ugyanazon sor két szélére. Ha nincs tele a gép, akkor nagy eséllyel nem fog közétek ülni senki és lesz kettőtöknek négy széke, amin mindketten (lábakkal egymás felé) el tudtok vízszintesen feküdni. Fontos, hogy gyűjtsétek be a takarókat az összes üres helyről (minél többet és/vagy legyen nálatok vastag pulcsi, ruha), hogy az ülések egyenetlenségeit ki tudjátok egyengetni. Ha pedig tele a gép és nem jött be az “alvóhely foglalás”, akkor szóltok a középen ülőknek, hogy “jajjaj szétültettek benneteket” és cseréljétek el az egyik szélső helyet, hogy egymás mellé kerüljetek. Gond nélkül fognak ezen utasok belemenni, mert a folyosó melletti ülés sokkal értékesebb, mint egy belső hely.

b.) Ha kényelmesen szeretnél utazni

 • Külföldi repülőjegy foglalás esetén keresd a TripMiner.com oldalaitHa nem vagy elégedett a lefoglalt ülőhelyeddel, vagy szeretnél a lehető legkényelmesebben utazni, úgy ülj át a Neked legjobban tetsző üres helyre. Értelemszerűen, ez csak olyan hely lehet, ahova nem szól senkinek a jegye! Fontos, hogy egy ilyen “átülésnél”/”helyfoglalásnál” nem várhatsz az idők végezetéig, hanem gyorsnak és szemfülesnek kell lenned! Pl., nem várhatsz addig, amíg felszáll a gép, mert ha befejeződik a beszállás (értsd, becsukják az ajtót), akkor sokan elkezdenek „helyezkedni”, hogy a lehető legjobb üres helyre üljenek és a legkényelmesebb legyen az utazásuk. Ez főleg az éjszakai, hosszútávú járatokra igaz, ahol sokan el szeretnének feküdni, de igaz ez a rövidtávú járatokra és a kis gépekre is.
 • Íme egy gyakorlati jótanács a legjobb helyre való átüléshez: A  legjobb, ha nem teljesen utolsónak, de az utolsó hat-nyolc utas között szállsz be a gépbe, mert ekkor már látod, hogy mennyire van tele a gép. …és azt is látni fogod, hogy melyik hely marad üresen és hol lesz lehetőséged elfeküdni, vagy akár csak feltenni a lábad a mellett lévő üres ülésre. Ez is hatalmas kincs lehet egy tízórás repülés alatt…

c.) További ülőhely foglalási tippek, trükkök

 • Természetesen még sok olyan megoldás létezik, amivel kellemesebbé, minőségibbé teheted az aktuális repülőutad Pl., ingyenes vagy minimális többletköltséggel járó upgrade egy magasabb osztályra, de ezek az ötletek már szétfeszítik ezen blogcikk kereteit, így ha szükséged van ilyen jellegű utazási, foglalási tanácsokra is, úgy kérd személyes utazási tanácsadó szolgáltatásunkat ITT és mi konkrét ülőhely foglalási tanácsokat, megoldásokat is adunk neked az általad választott repülőjáratra, géptípusra vonatkozóan.
Ülőhely foglalás repülőn. ezen múlik a komfortérzeted az utazásod alatt

Tudjuk, nem kevés szempont, amit az előzőkben felsoroltunk, de ha jól szeretnéd érezni magad a repülős utazásod alatt, akkor nincs más lehetőséged, mint odafigyelni ezekre a szempontokra és az igényeid szerint megválasztani és lefoglalni az ülőhelyed.

 

 

Ami hatalmas segítség lehet számodra, hogy létezik egy kifejezetten ülőhely foglalásra specializálódott, professzionális és ingyenes weboldal (https://seatguru.com), melynek fő profilja, hogy segítsen Neked megtalálni a legjobb, legideálisabb ülőhelyet a leendő repülőutadra. Ha az oldalon megadod az utazásod napját, a választott légitársaságot, valamint a járatszámot, a weboldal azonnal megmutatja, hogy mely helyek közül érdemes választanod és melyek azok, amiket feltétlen kerülj el és miért. A weboldal további zsenialitása abban rejlik, hogy mindent tud a légitársaságokról, azok flottájáról, az általuk nyújtott szolgáltatásokról, valamint az egyes járatokról, a repülőgépekről és azok légitársaságonkénti felszereltségéről. Így rengeteg információt, statisztikát, leírást és segítséget kaphatsz ettől a weboldaltól, hogy előre tájékozódj a majdani repülőutad minden részletéről. Így használd a weboldalt, ha tudni szeretnéd, hogy milyen géppel fogsz repülni, azon milyen méretű ülések lesznek, lesz-e wifi, töltő, USB csatlakozó, lesz-e utasinformációs rendszer, saját képernyő stb. A Seatguru használata egyszerű és ingyenes, de ha nem boldogulsz vele és személyes segítségre van szükséged, csak szólj nekünk és segítünk, akár a személyes preferenciáidhoz passzoló ülőhely megválasztásában, akár bármi más az utazásoddal kapcsolatos részlet, elem, összeállításában!

Bízunk benne, hogy sikerült a lehető legtöbb hasznos tippet, tanácsot összefoglalni és bemutatni Neked, hogy a jövőben már tényleg csak rajtad múljon, hogy milyen komfortban és élménnyel éled meg a repülőutadat. Ezért javasoljuk, hogy tanuld meg és rendszeresen használd az ülőhelyválasztással kapcsolatban előbb felsorolt jópár jótanácsot, tippet, és használd az ajánlott weboldalt! Ha így teszel, úgy a magad részéről sokat többet tettél, mint a legtöbb utas, hogy valóban jól érezd magad a repülőn és egy igazán kellemes élmény legyen számodra a választott repülőút.

Ha így foglalsz ülőhelyet, már csak abban kell bíznod, hogy a választott légitársaság hozza azt a színvonalat, amiért őket választottad, ne késsenek, ne legyen pl., pilótasztrájk, vagy bármi olyan dolog, ami befolyásolhatja a repülőutad élményét, DE! – ahogy az elején is írtuk – ezen szempontok már nem rajtad múlnak.

TripMiner TIPP 1#

Ha NINCS elég időd, kedved, tapasztalatod, hogy felkutasd és megtaláld az következő repülős utazásod / úti célod legjobb feltételű és árú repülőjegyét, úgy mi nagyon szívesen segítünk Neked ebben! Kérjük, kattints a következő gombra és ÍRD MEG NEKÜNK, HOGY HOVA UTAZNÁL ÉS MIKOR, mi pedig elküldjük Neked, hogy melyek a legjobb árú repülőjegyek a választott úti célodra és mikor célszerű lefoglalnod a repülőjegyedet, hogy az elérhető legjobb áron repülhess!

TripMiner TIPP 2#

Ha még nem döntötted el, hogy hova utaznál legközelebb és más konkrét, személyedre szóló segítséget sem kérsz tőlünk (ITT), de SZOKTÁL KÜLFÖLDRE UTAZNI ÉS SZERETNÉL ÉRTESÜLNI A LEGHASZNOSABB UTAZÁSI- ÉS FOGLALÁSI HÍREKRŐL, TIPPEKRŐL, TANÁCSOKRÓL, valamint a külföldi utazásaid során használható utazási költség-csökkentő lehetőségekről, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, ITT!

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlen figyelned kell, ha a jövőben külföldi utazást tervezel vagy foglalsz!

Legyünk őszinték!

Ha olyan utazási oldalakat olvasol, mint a TripMiner.com, úgy – valószínűleg – Te is nagyon vágysz már arra, hogy újra útra kelj és már idén nyáron a tengerparton nyaralj és/vagy újabb országokat, városokat fedezhess fel! DE!!! A különböző célországokban (újra) növekvő koronavírus-megbetegedések száma és az újonnan bevezetett magyarországi beutazási korlátozások, karanténszabályok miatt bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél?

 • Utazz, vagy ne utazz?
 • Ha utazol, akkor hova, mikor, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
 • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de minden felelős utazóban felmerül(het)nek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’), úgy van pár olyan ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT – sőt, nevezzük inkább kötelezően betartandó utazási-, utazástervezési szabálynak – melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel. Ezek azok, amelyekre FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást. Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló anyagba, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt.

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi utazási helyzetben nélkülözhetetlen, minden új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása