fbpx

Milyen változásokat hozott a Covid-járvány a nemzetközi utazások területén? (a már megtörtént és a még várható változások)

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com, olvasási idő 4-5 perc

A TripMiner Tudástár egy olyan napról napra frissülő, hiánypótló információforrás, melyet SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik a jövőben külföldre szeretnének utazni és egy helyről, hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és a LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Ebben a blogcikkünkben a 2021-es külföldi nyaralások, utazások tervezéséhez, szervezéséhez szükséges, egyik legfontosabb kérdést járjuk körbe: “Miként hatott/hat a koronavírus-járvány a külföldi utazások piacára és milyen változásokat eredményezett?

 

Ha röviden szeretnénk válaszolni a címben feltett kérdésre, akkor a válasz: “gyökeresen átalakította”! De a valóság ennél sokkal összetettebb, hiszen hiába indult el 2020. utolsó napjaiban a lakosság beoltása számos országban, a járványnak még nagyon nincs vége (sőt, több országban már a harmadik hullám is megkezdődött), így még hosszú hónapok fognak eltelni, mire nagy általánosságban (és világszinten) kijelenthetjük, hogy most már újra, Covid-korlátozások nélkül utazhatunk szinte bárhova. Az elmúlt egy év, és a járványra adott – sokszor csak próbálkozó, megoldáskereső – kormányzati és turizmusoldali válaszok megmutatták, hogy a nemzetközi turizmusban a jövőben, nagyon sok minden másképp fog működni, mint a válság előtt. Ezért 100%-os valószínűséggel kijelenthetjük, hogy ÚJRA KELL TANULNUNK, HOGY MIKÉNT TUDUNK MINDEN SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS ÉS AZ IGÉNYEINKNEK MINDENBEN MEGFELELŐ KÜLFÖLDI UTAZÁST, NYARALÁST SZERVEZNI, VAGY ILYENEN RÉSZTVENNI!

 

A TripMiner.com EBBEN TUD NEKED ONLINE VAGY SZEMÉLYESEN SEGÍTENI a naprakész piaci információival és az egész világra kiterjedő utazási tapasztalatával, tanácsaival, útiterveivel (részletesen lásd ITT és ITT). Segítségünkkel, ebben a megváltozott utazási helyzetben is ki tudod majd hozni a maximumot a külföldi utazásaidból/nyaralásaidból és továbbra az igényeidnek mindenben megfelelő, élménydús és – a körülményekhez képest – a lehető legbiztonságosabb és legjobb ár/érték arányú külföldi nyaralás(ok)ban, utazás(ok)ban lehet részed!

 

Javasoljuk, MENTSD EL KEDVENCEID KÖZÉ ÉS RENDSZERESEN LÁTOGASD A WEBOLDALUNKAT, amennyiben idén, vagy jövőre bármikor külföldre szeretnél utazni, de AKKOR JÁRSZ A LEGJOBBAN, HA FELIRATKOZOL A HÍRLEVELÜNKRE, mert így rendszeresen és azonnal értesülhetsz a válság utáni “New Normal” utazási mód legjobb lehetőségeiről és megoldásairól!

…és ha feliratkoztál, nézzük át, hogy hol tartunk most a változásokban és milyen lett (lesz) a külföldi utazások piaca a járvány hatására?

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, hiába kezdődött meg 2020. utolsó napjaiban a lakosság beoltása számos országban és hiába volt merész pár távoli ország és nyitotta meg határait 2021. fordulóján mindenféle korlátozás nélkül, még mindig nincs olyan nemzetközileg érvényes szabályrendszer, mely BIZTONSÁGOSSÁ, KISZÁMÍTHATÓVÁ, ÍGY TERVEZHETŐVÉ tenné a nemzetközi utazásokat. Így – bár hiába vágnak neki a legmerészebbek más most a külföldi utazásoknak – bármely országban, bármikor azonnali lezárások és korlátozások léphetnek életbe, melyek azonnali lépéseket, utazásmódosításokat, azaz a “B-tervek” életbelépését igényli a most külföldre utazóktól. Feltéve, ha van nekik ilyen “B-tervük”… Ha nincs, úgy jön a rögtönzés, az ezzel járó stressz és a – sokszor – drasztikus utazási  költség-növekedés. Ilyen helyzettel találták szembe magukat pl., azok, akik a Londonba utaztak az angliai vírusmutáció megjelenésekor, vagy a holland szigorítások miatt életbelépő, KLM járatok törlésekor, Ebből is látható, hogy bár már most is “lehet” utazni, de nagyon-nagyon nem egyszerű, rengeteg benne a rizikó, így NAGYON ALAPOS FELKÉSZÜLÉS ÉS KÖTELEZŐ B-TERV KÉSZÍTÉSE NÉLKÜL NEM SZABAD MOST ÚTNAK INDULNI!

 

Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés: “Mikortól nem lesz ennyire bizonytalan a külföldi utazás?” Erre a kérdésre rengeteg válasz, de inkább elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot az elmúlt egy évben és továbbra is naponta érkeznek újabb és újabb “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok minden országból, de – sajnos – ezek nagyrésze az aktuális kormányzati, vagy az érintett szakmai szervezet érdekei mentén kerül megalkotásra, így sokszor vágyálmokat fogalmaz meg, vagy nem kellően megalapozott. Ha visszatekintünk a járvány elmúlt egy évére, látható, hogy sok ezernyi terv, kormányzati nyilatkozat, javaslat, elképzelés bukott meg, alakult másképp, vagy vált meghaladottá. így, ha felelősen szeretnénk választ adni a fenti kérdésre, úgy egyetlen helyes válasz létezik: SENKI NEM TUDJA PONTOSAN! DE(!), az oltások megindulásával, felcsillant a remény, hogy a szükséges nemzetközi szabályrendszer (lásd lent) lassan megszületik és ha hatékonyak lesznek az oltások, úgy talán idén nyáron már lesz olyan ország, terület, régió (pl., EU), ahova (csökkentett, vagy még vállalható) korlátozásokkal, de biztonságosabban elutazhatunk, mind eddig.

 

Amiben a legtöbb szakértő egyetért, hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Sajnos, még az is kérdés, hogy a Világ, de akárcsak Európa képes lesz-e egységes – és minden ország által betartott(!) – utazási szabályokat hozni, vagy továbbra is lesznek “renitens” országok, akik a saját útjukat járják. Úgy néz ki, hogy a járvány elmúlt egy éve megmutatta, hogy csak a közös fellépés segíthet, így a sokak által ellenzett “Vakcina Útlevél”, “Health Pass”, vagy az IATA által is szorgalmazott kötelező “Travel Pass” nagy mértékben járulna hozzá a biztonsághoz és az utazási kedv újraélesztéséhez, bár a negatív következményeit sem szabad figyelmen kívül hagyni (pl., adatvédelem, diszkrimináció, stb). Az erről folyó viták még zajlanak, hiszen még mindig nem áll rendelkezésre elég infó, hogy felelősen lehessen róluk dönteni (pl., egyformán hatásosok-e a különböző vakcinák, meddig védenek, lehet-e fertőző egy beoltott, stb.). Erre jó példa, hogy az EU országok kormányfői, január végén még nem tudtak erről megállapodni és későbbre halasztották a döntésüket. …és ez még csak Európa, de mi lesz a világ többi országával, részével? Ott milyen szabályok lesznek életben és mikortól? … és persze mi utazók, mi tehetünk addig?

 

Az biztos, hogy addig sok víz fog lefolyni a Dunán, így ha valaki most külföldre szeretne utazni, egyet tehet: ALAPOSAN, MINDEN RÉSZELTRE KITERJEDŐEN TERVEZ, B-TERVET KÉSZÍT, ÉS A FELKÉSZÜL A BIZONYTALANSÁGOKRA, pl., ARRA, HOGY BÁRMIKOR, BÁRHOL SZIGORÍTÁSOK ÉS LEZÁRÁSOK LÉPHETNEK ÉLEBE! Mivel ezt senki nem szereti, így megpróbáltuk összegyűjteni azokat a változásokat, melyek – vélhetően – ilyen, vagy olyan formában, de befolyással lesznek a járvány utáni nemzetközi utazási világra, a “NEW NORMAL” utazási módra!

 

A változások lent összefoglalt bemutatása során – a TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően – nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival. Az elsődleges szakmai hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk folyamatosan frissítve bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett szakmai változásokat, de ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (pl., repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGINKÁBB BIZTONSÁGOS és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

Ahogy minden nemzetközi utazó megtapasztalja, a Covid-járvány – már eddig is – fenekestül forgatta fel a nemzetközi utazások piacát, feltételrendszerét, de ahol most tartunk még nem végeredmény, csak a hosszú változási folyamat, egy közbülső állomása. Ezen változások bemutatása során a már megtörtént és a várható változások összegyűjtése mellett, létrehoztunk még egy kategóriát, melybe azokat a megalapozott terveket, elméleteket és elképzeléseket gyűjtöttük össze, melyek nagy valószínűséggel be fognak következni a nemzetközi turizmusban most tapasztalt folyamatok alapján.

KATT a lenti címszavakra és már olvashatod is magyar utazók szempontjából fontos változásokat a nemzetközi utazási piac különböző piaci szereplőinél (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, vonatkozó jogszabályok, stb.)

 • Látható, hogy egyre több ország vezeti be az országok “piros-sárga-zöld” besorolását és eltérő beutazási/karantén szabályokat határoz meg az egyes kategóriákba sorolt országok állampolgárainak beutazására. A “sárga” és “piros” országok esetén, vagy teljes belépési tilalom van érvényben, vagy bizonyos feltételekkel elvégzett, egy/két negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni egy adott országba. (lásd pl., Izland, Magyarország, stb.)
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. (lásd a legújabb magyarországi szabályozás.)
 • Az egyes országok határnyitási és magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeit egy külön blogcikkben foglaltuk össze ITT! (“Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?”)
 • Egyre több légitársaság engedi meg az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Egyelőre, ezt még csak limitált ideig (június, július vagy nyár végéig) megvásárolt jegyekre engedik (egyszer és általában egy évig), de a mielőbbi jegyvásárlások elősegítése, így a légitársasági cash flow növelése érdekében, ezen kedvezményes feltételű jegyvásárlási lehetőségek további meghosszabbítása várható.
 • Hiába indultak/indulnak újra a légitársaságok, a drasztikusan lecsökkent kereslet és az újabb szigorítások miatt, szinte az összes légitársaság ritkítja a járatainak a számát. Ez nagyon jól látszik az újraindult  budapesti járatok esetében is, hiszen jóval kisebb heti frekvenciával járnak azok a járatok, amelyek elindultak . DE! Több olyan légitársaság is van már, mely már el sem indítja idén pl., a budapesti járatait, mint pl. az American Airlines és Air Canada Rouge is, így se Torontoba, se Chicago-ba, se Philadelphia-ba nem tudunk majd velük közvetlenül repülni.
 • EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát, melyben foglaltak minden európai reptérre és légitársaságra kötelezőek. Ebben több olyan intézkedés is szerepel, melyet már a legtöbb légitársaság bevezetett, de van köztük újak is. Pár fontos, meghatározó előírás, melyet jó megismerni, mielőtt repülőre ülünk:
  • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
  • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
  • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beendegni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
  • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
  • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
  • A repülés teljes ideje alatt nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni (kivéve mosdó használat), de az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
  • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.
 • Egyre több repülőtéren lehet már koronavírus-tesztet csináltatni és vélhetően ez – nemsokára – majdnem minden repülőtér fix szolgáltatása lesz. A bécsi Schwechat volt az első olyan repülőtér, mely bevezette szolgáltatásai közé a koronavírus tesztet (PCR-vizsgálat), melyet a repülőtér saját laborjában végeznek el. A teszt ára 190EUR. (vs. Magyarország, ahol 30.500Ft/teszt/alkalom a hatósági ár.)
 • Nagyon sok meghatározó utazási piaci szereplő hatalmas megszorításokba és leépítésbe kezdett (pl., AirBnb, Ryanair és szinte az összes légitársaság is), mely nagyon jól jelzi a piaci várakozásaikat és a nemzetközi turizmus előtt álló hatalmas változást és kihívásokat, amihez a túlélésük érdekében alkalmazkodniuk kell. De sajnos, egyre több az olyan turizmushoz kapcsolódó, nagy múltú világcégek száma is, melyek csődvédelmet kértek, vagy fizetésképtelenséget jelentettek pl., Hertz Global Holdings (amerikai autókölcsönző), Virgin Australia, Thai Airways, stb.
 • Amíg nem lesz meg a koronavírus ellenszere, nem fogunk tudni olyan szabadon utazni, mint a járvány előtt! Hiába nem kell vízum az adott célországba, a célország Kormánya dönti majd el, hogy mely országok állampolgárai utazhatnak be hozzájuk, mikortól és milyen feltételekkel (pl., érvényben maradnak-e az önkéntes/hatósági karanténszabályok, előírják-e a negatív koronatesztet, stb.)
 • Az is biztos, hogy a nemzetközi turizmus felépülése nemcsak lassú és fokozatos lesz, de a járvány második hullámát elkerülendő, enyhítésekkel és újabb szigorításokkal hullámszerűen tarkított lesz, annak alapján, hogy az éppen érvényes utazási szabályok, előírások miként hatnak majd vissza a fertőzöttek számának emelkedésére.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldások jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas (át)foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása, tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Minden országban először a belföldi turizmus fog elindulni és az egyes országok Kormányai is ezt fogják elsősorban támogatni, amire már számos jó példa van pl., Ausztriában, Olaszországban vagy Szlovéniában.
 • Jelenleg az az irány kezd kirajzolódni, hogy nem lesz egységes európai szabályozás a határok megnyitására, bár számos szakmai törekvés, nyilatkozat és EU-s iránymutatás szorgalmazta ezt már eddig is. Eddig ezeknek a törekvéseknek nem lett eredménye, hiszen minden európai ország a saját vírushelyzetének és  érdekeinek megfelelően nyitja meg (és zárja le) határait, de csak azon államok felé, ahol olyan alacsonyak a járványügyi adatok, hogy szívesen látja turistáit.
 • A határok megnyitása (és újabb zárása) egy nagyon összetett, különböző feltételeket és időpontokat tartalmazó összefoglalást eredményezett, így egy külön blogcikkben foglaltuk össze azon országokat, ahova a magyar állampolgárok  már beutazhatnak és ahova még nem. Ezen összefoglaló blogcikkünkhöz KATT IDE!
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus és légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és legnehezebb folyamat. Bár Európában már túlvagyunk a járvány első hullámán (és a másodikre készülünk), de a Világ többi részén még az első hullám terjed, de sajnos, egyre gyorsuló mértékben.
 • Ezért kijelenthető, hogy a nemzetközi turizmus TELJES TALPRAÁLLÁSA nagyon lassú folyamat lesz és évekig(!) fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sokáig sokkal kevesebb légijárat fog közlekedni, mint a járvány előtt – és bár nagy akciókkal indulnak újra a légitársaságok – de közép és hosszútávon biztosan drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • Eddig a légitársaságok nem nagyon szabtak gátat annak, hogy kiket szállítanak, de várható, hogy egyre több légitársaság fogja előírni, hogy bizonyos feltételek esetén negatív koronavírus-tesztet kér, ha valaki velük szeretne repülni. Lásd, pl., Qatar Airways, mely 2020. augusztus 13-tól számos ország/repülőtér (pl., Oroszország, India, stb.) esetén bevezette, hogy nem léphetnek fel a fedélzetükre azok az utasok, akik nem mutatnak be egy 72 óránál nem régebben elvégzett negatív koronavírus-tesztet, mely a Qatar Airwasy által megnevezett, valamelyik akkreditált laborból származik.)
 • Látható, hogy Magyarország először a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez pedig – értelemszerűen – azzal jár, hogy a külföldi utazások elősegítése nem kap (akkora) hangsúlyt/támogatást.
 • Nagy arra az esély, hogy egyre több országban “rövid-határidős” negatív koronavírus-tesztet kell majd bemutatni azoknak, akik az adott országba be szeretnének lépni.
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. Lásd a magyarországi legújabb szabályozás!
 • Elképzelhető, hogy idővel a légitársaságok is meg fogják követelni a negatív koronavírus tesztet (egyelőre az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége /EASA/ ezt ellenzi) és annak hiányban nem lehet majd az adott légitársaság repülőire ülni. …és ha valamelyik utasnak nem lesz ilyen tesztje, úgy “jó pénzért” az adott légitársaság beszállás előtt majd elvégzi a gyorstesztet. (Lásd Emirates, mely – a világon első légitársaságként – ezt a szűrést – tesztjelleggel – minden beszálló utasánál ingyen elvégezte.)
 • Érdekes, de egyben súlyosan aggályos elképzelés az un. “immunitás útlevél”, melyet már több ország is belengetett, sőt Magyarországon is van ehhez hasonló beutazási szabály). A lényege, hogy akik már megfertőződtek a vírussal és felépültek belőle, szabadon mozoghatnának és utazhatnának, hiszen ők már nem tudják elkapni a vírust (bár ez utóbbi már kezd megdőlni), így nagyon alacsony kockázatúak. Az elképzelés több ponton is sántít, így a WHO is szembehelyezkedett vele, de véleményünk szerint is az esetleges bevezetése olyan erkölcsi normákat feszegetne és rúgna fel, melynek világszintű bevezetése elkerülendő! Hasonló véleményen van a EU Repülésbiztonsági Ügynöksége is, így ez nem került bele a májusban kiadott új repülési szabályzatukba.
 • A tengerhajózás egy ideig sokkal kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban látott vesszőfutásuk (pl., a Diamond Princess és másik több tucat óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hajóstársaság és óceánjáró hajó, még mindig a horgonyon áll a kényszerpihenőjét töltve és jó esetben, csak ősszel várható az újraindulásuk.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaja a járvány terjedésének, másrészt a járvány első nagyobb hullámának három hónapja alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

Ez a 7 LEGFONTOSABB ÚJ
UTAZÁSSZERVEZÉSI és FOGLALÁSI SZEMPONT
,
amire feltétlenül figyelned kell,
ha a jövőben külföldre szeretnél vagy kell(!) utaznod!

A jelenleg hatályos, 2020. szeptember 1-től életbelépett hazai beutazási korlátozások hosszú időre teljesen padlóra küldték, mind a beutazó, mind a kiutazó magyar turizmust. Akár tetszik, akár nem, JELENLEG EZEK A SZABÁLYOK VANNAK HATÁLYBAN! ÍGY, HA KÜLFÖLDRE SZERETNÉL UTAZNI VAGY ODA KELL(!) UTAZNOD, ÚGY A JELENLEGI FELTÉTELEK BETARTÁSÁVAL KELL EZT MEGTENNED. Hogy ez a “kampó” közeli helyzet meddig fog tartani, még senki nem tudja, de az már most 100%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy hiába fog elindulni újra a külföldi turizmus – reményeink szerint idén késő tavasszal – akkor is NAGYON NAGY KIHÍVÁS ÉS NAGYON ÖSSZETETT FELADAT LESZ MEGSZERVEZNI BÁRMILYEN KÜLFÖLDI UTAT, MÉG AKKOR IS, HA GYAKORLOTT UTAZÓ VAGY! Ennek oka, hogy a járvány olyan mértékben alakította át már eddig is a külföldi utazások MÓDJÁT, LEHETŐSÉGEIT, MÓDSZEREIT, hogy számtalan, korábban nem használt, vagy mellékesnek tűnő szempontra, információra is oda kell már figyelned akkor is, ha Magad szervezed a külföldi utadat, akkor is, ha utazási irodával utazol. Ezért, megértjük, ha Te is bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél!

 • Tervezhetsz-e már idén külföldi utazást/nyaralást? Ha igen, mikorra? Tavaszra? Nyárra? …vagy csak őszre?
 • Merj majd idén külföldre utazni, vagy még ne?
 • Ha utazol, akkor mikor, hova, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz majd, vagy utazási irodával?
 • Mikor kezdj el szervezni vagy foglalni?
 • Hogyan kerüld el az utazással vagy a foglalással kapcsolatos bizonytalanságokat, “csapdákat” vagy a rizikós helyeket?
 • Mit tegyél, ha az utazásod alatt újra szigorítanak és újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatos kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de mindenkiben, aki utazni szeretne (vagy arra vágyik) biztos felmerülnek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘Te már most szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni munka/család miatt’) és vállalod a hazatérésedkor kötelező 10 napos hatósági karantént, vagy kifizeted a karanténból való szabaduláshoz szükséges, – remélhetőleg – negatív, itthoni elkészített két koronavírus-teszt árát, még mindig VAN TÖBB ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT, AMIT FIGYELEMBE KELL VENNED!

 

EZEK AZOK A FELTÉTLEN BETARTANDÓ UTAZÁSI ÉS UTAZÁSTERVEZÉSI SZABÁLYOK, MELYEKET  A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY HOZOTT LÉTRE VAGY ERŐSÍTETT FEL ÉS TETT MINDENNÉL FONTOSABBÁ! Ezekre a szempontokra feltétlen figyelned kell és még azelőtt át kell gondolnod ezeket, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, foglalását, majd magát az utazást! Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló csekklistába, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, TÖLTSD LE, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt!

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi járvány- és utazási helyzetben nélkülözhetetlen, a legfontosabb 7 új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

A TripMiner Tudástár további összefoglaló cikkei

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen változásokat okozott a koronavírus-járvány a külföldi utazások piacán, úgy KATTINTS a számodra érdekes fejezetcímre és már olvashatod is az adott témával kapcsolatos legfontosabb híreket, információkat, tanácsokat!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezeket a blogcikkjeinket olvastad már?

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása