fbpx

Milyen lesz, miként változik a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com, olvasási idő 4-5 perc

A TripMiner Tudástár egy olyan napról napra frissülő, hiánypótló információforrás, melyet SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és a LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Ebben a blogcikkünkben a külföldi nyaralások, utazások tervezéséhez szükséges, egyik legfontosabb kérdést járjuk körbe: Miként hatott/hat a külföldi utazások piacára a koronavírus járvány és milyen változásokat eredményezett?

 

Ha röviden szeretnénk válaszolni, gyökeresen átalakította! De a kép ennél sokkal összetettebb, hiszen a változás éppen csak elkezdődött. A márciusi sokkszerű megsemmisülés és három hónapos kényszerpihenő után, még csak most kezd életjelet mutatni az ágazat. Az elmúlt hónapok történései megmutatták, hogy a nemzetközi turizmusban, a jövőben, nagyon sok minden másképpen fog működni, mint a válság előtt. Ezért újra kell majd tanulnunk, hogy miként tudunk minden szempontból BIZTONSÁGOS és az igényeinknek mindenben megfelelő külföldi utazást, nyaralást tervezni és/vagy ilyenen résztvenni.

 

Amennyiben az elkövetkező egy-másfél évben bármikor külföldre szeretnél utazni, javasoljuk, hogy mentsd el és rendszeresen látogasd a weboldalunkat – sőt, talán az a legjobb ha lenti piros gombon feliratkozol a hírlevelünkre – mert így időben értesülhetsz a külföldi utazásokat érintő legfontosabb változásokról és minden olyan kérdésre egy helyről választ kapsz, ami ahhoz kell, hogy biztonságos, élménydús és teljesen az igényeidre összeállított, de kiváló ár/érték arányú külföldi utazásaid legyenek!

…és milyen lesz/lett a külföldi utazások piaca a járvány hatására?

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, hiába indult meg valamelyest a külföldi turizmus és kezdtek el lazítani (vagy éppen szigorítani) a kormányok a korlátozásokon – sajnos – még senki nem tudja pontosan, hogy milyen lesz a nemzetközi utazás jövője! Mikortól, hova és milyen feltételekkel utazhatunk majd, illetve milyen változások, szigorítások és új protokollok, folyamatok bevezetése várható annak érdekében, hogy ne az egyes országok vírushelyzetének és az adott országok kormányainak éppen aktuális helyzetértékelése alapján meghozott, naponta változó döntésektől függjön egy adott ország turizmusa..

 

Rengeteg elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot és naponta érkeznek újabb és újabb “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok minden országból, de – sajnos – ezek nagyrésze az aktuális kormányzati, vagy szakmai érdekek mentén kerül megalkotásra, így vágyálmokat fogalmaz meg, vagy tárgyi tévedésektől hemzseg. Ezért már eddig is nagyon sok terv, elképzelés bukott meg, vagy vált meghaladottá. Így csak a többé-kevésbé konszenzusos, általunk is elfogadott híreket, elméleteket, tényeket foglaljuk össze és tesszük közzé, mert szeretnénk iránymutatást nyújtani mindenkinek, aki az elkövetkező egy-másfél évben külföldi utazást tervez.

 

A legfontosabb – amiben a legtöbb szakértő egyetért – hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Az is egy nagy kérdés, hogy Európa képes lesz-e – bármikor is – egységes utazási szabályokat hozni az összes EU-s országra, vagy továbbra is minden ország saját utat jár be, esetleg kétoldalú vagy több oldalú megállapodások fogják meghatározni (az utazók számára pedig rendkívül bonyolulttá tenni) a külföldi utazások megtervezését. Mindegyikre van már példa és elhalt kísérlet is.

 

Az is biztos, hogy a koronavírus addig fogja meghatározni a mindennapjainkat – így az utazási lehetőségeinket is – amíg nem lesz meg a (WHO által is elismert, nemzetközi szinten törzskönyvezett) ellenszere vagy oltása és az nem lesz elérhető mindenkinek. Hogy ez mikor jön el? Még senki nem tudja, de konszenzusos vélemény, hogy inkább jövőre, mint idén. No, de mi lesz addig? Mire kell készülnie mindazoknak, akik külföldre szeretnének utazni?

 

A változások bemutatása során – a TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően – nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival, de az elsődleges hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk folyamatosan frissítve bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett szakmai változásokat. Ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGINKÁBB BIZTONSÁGOS és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

A külföldi utazási piac már megtörtént és várható változásait három kategóriákba soroltuk: “Nagy valószínűséggel bekövetkező változások”, “Megtörtént változások”, “Megalapozott tervek, elméletek, elképzelések”. Ezen címszavakra kattintva találod a magyar utazók szempontjából fontos piaci szereplők (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) változást jelentő nyilatkozatait, lépéseit és terveit, melyek közül a legfontosabbakat az eredeti információra, hírforrásra is belinkeltük.

 • Amíg nem lesz meg a koronavírus ellenszere, nem fogunk tudni olyan szabadon utazni, mint a járvány előtt! Hiába nem kell vízum az adott célországba, a célország Kormánya dönti majd el, hogy mely országok állampolgárai utazhatnak be hozzájuk, mikortól és milyen feltételekkel (pl., érvényben maradnak-e az önkéntes/hatósági karanténszabályok, előírják-e a negatív koronatesztet, stb.)
 • Az is biztos, hogy a nemzetközi turizmus felépülése nemcsak lassú és fokozatos lesz, de a járvány második hullámát elkerülendő, enyhítésekkel és újabb szigorításokkal hullámszerűen tarkított lesz, annak alapján, hogy az éppen érvényes utazási szabályok, előírások miként hatnak majd vissza a fertőzöttek számának emelkedésére.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldások jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas (át)foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása, tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Minden országban először a belföldi turizmus fog elindulni és az egyes országok Kormányai is ezt fogják elsősorban támogatni, amire már számos jó példa van pl., Ausztriában, Olaszországban vagy Szlovéniában.
 • Jelenleg az az irány kezd kirajzolódni, hogy nem lesz egységes európai szabályozás a határok megnyitására, bár számos szakmai törekvés, nyilatkozat és EU-s iránymutatás szorgalmazta ezt már eddig is. Eddig ezeknek a törekvéseknek nem lett eredménye, hiszen minden európai ország a saját vírushelyzetének és  érdekeinek megfelelően nyitja meg (és zárja le) határait, de csak azon államok felé, ahol olyan alacsonyak a járványügyi adatok, hogy szívesen látja turistáit.
 • A határok megnyitása (és újabb zárása) egy nagyon összetett, különböző feltételeket és időpontokat tartalmazó összefoglalást eredményezett, így egy külön blogcikkben foglaltuk össze azon országokat, ahova a magyar állampolgárok  már beutazhatnak és ahova még nem. Ezen összefoglaló blogcikkünkhöz KATT IDE!
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus és légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és legnehezebb folyamat. Bár Európában már túlvagyunk a járvány első hullámán (és a másodikre készülünk), de a Világ többi részén még az első hullám terjed, de sajnos, egyre gyorsuló mértékben.
 • Ezért kijelenthető, hogy a nemzetközi turizmus TELJES TALPRAÁLLÁSA nagyon lassú folyamat lesz és évekig(!) fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sokáig sokkal kevesebb légijárat fog közlekedni, mint a járvány előtt – és bár nagy akciókkal indulnak újra a légitársaságok – de közép és hosszútávon biztosan drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • Eddig a légitársaságok nem nagyon szabtak gátat annak, hogy kiket szállítanak, de várható, hogy egyre több légitársaság fogja előírni, hogy bizonyos feltételek esetén negatív koronavírus-tesztet kér, ha valaki velük szeretne repülni. Lásd, pl., Qatar Airways, mely 2020. augusztus 13-tól számos ország/repülőtér (pl., Oroszország, India, stb.) esetén bevezette, hogy nem léphetnek fel a fedélzetükre azok az utasok, akik nem mutatnak be egy 72 óránál nem régebben elvégzett negatív koronavírus-tesztet, mely a Qatar Airwasy által megnevezett, valamelyik akkreditált laborból származik.)
 • Látható, hogy egyre több ország vezeti be az országok “piros-sárga-zöld” besorolását és eltérő beutazási/karantén szabályokat határoz meg az egyes kategóriákba sorolt országok állampolgárainak beutazására. A “sárga” és “piros” országok esetén, vagy teljes belépési tilalom van érvényben, vagy bizonyos feltételekkel elvégzett, egy/két negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni egy adott országba. (lásd pl., Izland, Magyarország, stb.)
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. (lásd a legújabb magyarországi szabályozás.)
 • Az egyes országok határnyitási és magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeit egy külön blogcikkben foglaltuk össze ITT! (“Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?”)
 • Egyre több légitársaság engedi meg az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Egyelőre, ezt még csak limitált ideig (június, július vagy nyár végéig) megvásárolt jegyekre engedik (egyszer és általában egy évig), de a mielőbbi jegyvásárlások elősegítése, így a légitársasági cash flow növelése érdekében, ezen kedvezményes feltételű jegyvásárlási lehetőségek további meghosszabbítása várható.
 • Hiába indultak/indulnak újra a légitársaságok, a drasztikusan lecsökkent kereslet és az újabb szigorítások miatt, szinte az összes légitársaság ritkítja a járatainak a számát. Ez nagyon jól látszik az újraindult  budapesti járatok esetében is, hiszen jóval kisebb heti frekvenciával járnak azok a járatok, amelyek elindultak . DE! Több olyan légitársaság is van már, mely már el sem indítja idén pl., a budapesti járatait, mint pl. az American Airlines és Air Canada Rouge is, így se Torontoba, se Chicago-ba, se Philadelphia-ba nem tudunk majd velük közvetlenül repülni.
 • EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát, melyben foglaltak minden európai reptérre és légitársaságra kötelezőek. Ebben több olyan intézkedés is szerepel, melyet már a legtöbb légitársaság bevezetett, de van köztük újak is. Pár fontos, meghatározó előírás, melyet jó megismerni, mielőtt repülőre ülünk:
  • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
  • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
  • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beendegni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
  • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
  • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
  • A repülés teljes ideje alatt nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni (kivéve mosdó használat), de az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
  • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.
 • Egyre több repülőtéren lehet már koronavírus-tesztet csináltatni és vélhetően ez – nemsokára – majdnem minden repülőtér fix szolgáltatása lesz. A bécsi Schwechat volt az első olyan repülőtér, mely bevezette szolgáltatásai közé a koronavírus tesztet (PCR-vizsgálat), melyet a repülőtér saját laborjában végeznek el. A teszt ára 190EUR. (vs. Magyarország, ahol 30.500Ft/teszt/alkalom a hatósági ár.)
 • Nagyon sok meghatározó utazási piaci szereplő hatalmas megszorításokba és leépítésbe kezdett (pl., AirBnb, Ryanair és szinte az összes légitársaság is), mely nagyon jól jelzi a piaci várakozásaikat és a nemzetközi turizmus előtt álló hatalmas változást és kihívásokat, amihez a túlélésük érdekében alkalmazkodniuk kell. De sajnos, egyre több az olyan turizmushoz kapcsolódó, nagy múltú világcégek száma is, melyek csődvédelmet kértek, vagy fizetésképtelenséget jelentettek pl., Hertz Global Holdings (amerikai autókölcsönző), Virgin Australia, Thai Airways, stb.
 • Látható, hogy Magyarország először a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez pedig – értelemszerűen – azzal jár, hogy a külföldi utazások elősegítése nem kap (akkora) hangsúlyt/támogatást.
 • Nagy arra az esély, hogy egyre több országban “rövid-határidős” negatív koronavírus-tesztet kell majd bemutatni azoknak, akik az adott országba be szeretnének lépni.
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. Lásd a magyarországi legújabb szabályozás!
 • Elképzelhető, hogy idővel a légitársaságok is meg fogják követelni a negatív koronavírus tesztet (egyelőre az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége /EASA/ ezt ellenzi) és annak hiányban nem lehet majd az adott légitársaság repülőire ülni. …és ha valamelyik utasnak nem lesz ilyen tesztje, úgy “jó pénzért” az adott légitársaság beszállás előtt majd elvégzi a gyorstesztet. (Lásd Emirates, mely – a világon első légitársaságként – ezt a szűrést – tesztjelleggel – minden beszálló utasánál ingyen elvégezte.)
 • Érdekes, de egyben súlyosan aggályos elképzelés az un. “immunitás útlevél”, melyet már több ország is belengetett, sőt Magyarországon is van ehhez hasonló beutazási szabály). A lényege, hogy akik már megfertőződtek a vírussal és felépültek belőle, szabadon mozoghatnának és utazhatnának, hiszen ők már nem tudják elkapni a vírust (bár ez utóbbi már kezd megdőlni), így nagyon alacsony kockázatúak. Az elképzelés több ponton is sántít, így a WHO is szembehelyezkedett vele, de véleményünk szerint is az esetleges bevezetése olyan erkölcsi normákat feszegetne és rúgna fel, melynek világszintű bevezetése elkerülendő! Hasonló véleményen van a EU Repülésbiztonsági Ügynöksége is, így ez nem került bele a májusban kiadott új repülési szabályzatukba.
 • A tengerhajózás egy ideig sokkal kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban látott vesszőfutásuk (pl., a Diamond Princess és másik több tucat óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hajóstársaság és óceánjáró hajó, még mindig a horgonyon áll a kényszerpihenőjét töltve és jó esetben, csak ősszel várható az újraindulásuk.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaja a járvány terjedésének, másrészt a járvány első nagyobb hullámának három hónapja alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlenül figyelned kell, ha a jövőben külföldre szeretnél vagy KELL(!) utaznod!

A 2020. szeptember 1-től életbelépett hazai beutazási korlátozások ismételten teljesen padlóra küldték, mind a beutazó, mind a kiutazó magyar turizmust. Nem tisztünk megítélni ezen kormányzati döntés jogosságát, vagy észszerűségé, de az biztos, hogy JELENLEG EZEK A SZABÁLYOK VANNAK HATÁLYBAN! ÍGY, HA KÜLFÖLDRE SZERETNÉL UTAZNI VAGY ODA KELL(!) UTAZNOD, ÚGY A JELENLEGI FELTÉTELEK BETARTÁSÁVAL KELL EZT MEGTENNED. Hogy ez a “kampó” közeli helyzet meddig fog tartani, még senki nem tudja, de az már biztos, hogy nem egy hónap lesz (mint, ahogy az a vonatkozó jogszabályok bevezetésekor elhangzott).  Ha valamikor (még idén?, jövő tavasszal? vagy később?) meg is változnak a most hatályos magyar “utazási” szabályok, előírások, akkor is nagyon nagy kihívás és nagyon összetett feladat lesz megszervezni bármilyen külföldi utat, mert számtalan korábban nem használt, vagy mellékesnek tűnő szempontra is oda kell majd figyelned. Megértjük, ha ebben a helyzetben teljesen elbizonytalanodsz és nem tudod, mit tegyél!?

 • Utazz, vagy ne utazz?
 • Ha utazol, akkor mikor, hova, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
 • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de mindenkiben, aki utazni szeretne (vagy arra vágyik) felmerülnek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’) és vállalod a hazatérésedkor kötelező – szeptember 21. után már csak – 10 napos hatósági karantént, vagy inkább kifizeted a karanténból való szabaduláshoz szükséges, – remélhetőleg – negatív, itthoni elkészített két koronavírus-teszt árát, még mindig  van jópár ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT, AMIT FIGYELEMBE KELL VENNED!

 

Nevezzük ezeket inkább, KÖTELEZŐEN BETARTANDÓ UTAZÁSI ÉS UTAZÁSTERVEZÉSI SZABÁLYNAK, melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel és tett mindennél fontosabbá. Ezek azok a szempontok, amelyekre a jelen helyzetben FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és még azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást! Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló csekklistába, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, TÖLTSD LE, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt!

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi járvány- és utazási helyzetben nélkülözhetetlen, a legfontosabb 7 új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

A TripMiner Tudástár további összefoglaló cikkei

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen változásokat okozott a koronavírus-járvány a külföldi utazások piacán, úgy KATTINTS a számodra érdekes fejezetcímre és már olvashatod is az adott témával kapcsolatos legfontosabb híreket, információkat, tanácsokat!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezeket a blogcikkjeinket olvastad már?

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása