fbpx

Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com, olvasási idő 4-5 perc

A TripMiner Tudástár egy olyan napról napra frissülő, hiánypótló információforrás, melyet SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és a LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Ebben a blogcikkünkben a 2020-as nyár egyik legfontosabb kérdését járjuk körbe: Mely országokba, mikortól és milyen feltételekkel lehet a magyar állampolgároknak nyaralási céllal beutazni és – a július 15-től hatályos magyarországi beutazási szabályok alapján – milyen korlátozás vonatkozik rájuk, amikor hazatérnek?

 

Az utazási lehetőségek, az első európai határnyitások óta szinte napról napra változnak, annak függvényében, hogy miként alakulnak az egyes országok járványügyi mutatói. A járvány első hullámának lecsengésével sorra nyíltak/nyílnak meg (főleg az európai) országhatárok és – egy-két kivételtől eltekintve – szinte minden európai ország már megnyitotta a határait. DE! Ezek az enyhítések és határnyitások miatt, számos országban újra erőre kapott a járvány, így több ország (köztük Magyarország is), újra korlátozni kezdte a beutazást és/vagy szigorított az egészségügyi, járványmegelőzési szabályain. Az a tény, hogy ahány ország, annyiféle előírás, szabályzás van hatályban, ami rendkívül nehézzé teszi az eligazodást. Ezek a változások, szabályok nem egyszerre léptek/lépnek életbe és országonként különbözőek. Így egy biztonságos és felejthetetlen külföldi utazás érdekében, nagyon KÖRÜLTEKINTŐNEK ÉS ELŐRELÁTÓNAK kell lenned, ha az elkövetkező egy-másfél évben külföldi utazást tervezel!

 

Ezért azt javasoljuk, hogy mentsd el és látogasd rendszeresen a weboldalunkat, mert így minden olyan kérdésre egy helyről választ kaphatsz, ami ahhoz kell, hogy egy BIZTONSÁGOS, élménydús és teljesen az igényeidre összeállított külföldi utazásban, nyaralásban legyen részed – annak ellenére, hogy számtalan (új) szempontra, feltételre kell már figyelned az utazásod megtervezése, összeállítása és a megfelelő utazási szolgáltatók kiválasztása során.

 

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy alig egy hónappal ezelőtt (amikor 2020. június 18-tól megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon) úgy nézett ki, hogy már idén nyáron újra korlátozások nélkül utazhatunk (legalább) Európa legtöbb országába. DE!!! Ez a lehetőség 2020. július 15-től újra megszűnt, ugyanis a Magyar Kormány ettől a naptól kezdve szigorított a beutazási szabályokon és számos ország irányából újra beutazási karanténkötelezettséget vezetett be. A most bevezetett beutazási szabályozás alapjaiban más, mint a korábbi korlátozás, így az összetettsége miatt, nagyon alapos és előretekintő felkészülést követel meg mindenkitől, aki a jövőben külföldre szeretne utazni!

Szinte a világ összes országa hozott olyan intézkedést márciusban, a koronavírus terjedésének hatására, mellyel a korábbi (járványhelyzet előtti) beutazási szabályait módosítja. Ezek a korlátozások, mind időben, mind szigorúságában nagyon széles skálán mozogtak, de a tapasztalat az mutatta, hogy a járvány kezdetekor csak idő kérdése volt, hogy egy ország, mikor jutott el oda, hogy részben, vagy teljesen lezárta a határait és csak a saját állampolgárait engedte be, azaz hazautazni. Sőt! Volt olyan ország (pl. Ukrajna), amely egy idő után már a saját polgárait(!) sem engedte hazatérni.

 

Egyre több ország – Európában már szinte mindegyik – enyhített az akkor bevezetett korlátozásokon és fokozatosan a határaikat is megnyitották, vagy megnyitják. Ezzel eldőlt, hogy azon magyar állampolgárok, akik már idén nyáron külföldön szeretnének nyaralni, megtehetik, de azon országok száma, ahova korlátozásmentesen beutazhatnak még nagyon messze van attól a számtól, ahova a járvány előtt elmehettek. Ebbe a régóta várt utazási lehetőségbe rondított bele újra a járvány, hiszen a gyors (és nem mindig megalapozott) határnyitások után meginduló turizmus magával hozta azt is, hogy több országban újra elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma. Ez pedig újabb utazási korlátozásokat, határzárakat és ismét elrendelt karanténkötelezettségeket hozott magával Európa-szerte. Magyarország július 15-től szigorított a beutazási szabályokon, így már több oldalról is meg kell gondolni, hogy hova utazzunk, utazhatunk, vagy érdemes elutaznunk!  Ezért 2+1 listát teszünk közzé ebben a fejezetben.

 

Az első listában csak azokat az országokat gyűjtöttük össze, ahova magyar állampolgárok – bizonyos kivételeket nem számítva, mint pl., állandó lakhely, vagy tartózkodási engedély) – a válság kezdete óta nem utazhatnak be. Míg a második lista sokkal izgalmasabb a külföldi utazást várók/tervezők számára, hiszen ebben gyűjtjük össze azon országokat, ahova – a nyilatkozataik, majd a közzétett jogszabályaik alapján – már/majd beutazhatnak a magyar állampolgárok és megkezdhetik a nagyon várt idei külföldi nyaralásukat. De!!! Ezen második lista csak a fogadó ország szemszögéből adja meg az utazási lehetőségeket, de nem szabad elfelejteni, hogy ezekből az országokból haza is szeretnénk jönni, így FELTÉTLENÜL FIGYELEMBE KELL AZ ÚJ MAGYAR BEUTAZÁSI SZABÁLYOKAT IS, hiszen ezen múlik, hogy mivel jár számunkra, ha az adott országban nyaralunk, vagy oda utaznunk.

 

Az első felsorolásban szereplő országok esetén, a beutazási tilalom legtöbbször nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem vagy a világ összes országára, vagy csak az Európai Unió országaira és sok helyen együtt jár a légi utasforgalom korlátozásával vagy teljes lezárásával is. Mivel megszámlálhatatlanul sok verziója létezik a határnyitásoknak és a még fennálló, vagy újra(!)bevezetésre kerülő tiltásoknak, korlátozásoknak is, ráadásul ezek alól még számtalan kivétel is van, így a lenti lista nem (lehet) teljes, csak az éppen aktuális utazási helyzet irányadó bemutatásra szolgál. Ezért, ha világ különböző országainak minden részletre kiterjedő beutazási információit szeretnéd tanulmányozni, úgy használd az IATA Timatic adatbázisát (ITT), vagy a Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT). Ezen két weboldalon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt.

Azon országok, melyek a járvány kezdetekor lezártak határaikat és azóta sem oldották fel a beutazási tilalmat
(vagy nem jelezték még, mikor oldják fel)

 • Európa
  • Azerbajdzsán: Először 2020. június 15-ig rendelt el teljes határzárat, majd meghosszabbította 2020. augusztus 1-ig
  • Moldova: 2020. március 15-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be az országba, a terveik szerint 2020. július 31-ig.
  • Oroszország: 2020. március 16-tól turista céllal nem lehet beutazni az országba.
 • Afrika
  • Algéria, eSwatini (korábbi Szváziföld), Kamerun, Kenya, Madagaszkár, Mauritius, Namíbia, Seychelle-szigetek, Szudáni Köztársaság, Zimbabwe
 • Amerika
  • Argentína, Chile, Costa Rica, Dominikai Közösség, El Salvador, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kanada, Kolumbia
  • USA (először 2020. április 15-ig nem lehetett beutazni, majd az időpontot “visszavonásig”-ra változtatták.)
 • Ausztrália
  • Ausztrália, Kiribati, Salamon-szigetek, Új-Zéland
 • Ázsia
  • Banglades, Egyesült Arab Emirátus , India, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kuvait, Malájzia, Nepál, Mongólia, Omán, Pakisztán, Szingapúr, Üzbegisztán, Szaúd-Arábia, Vietnám
  • Izrael: A terveik szerint 2020. augusztus 1-től nyitja újra a határait, de erről még csak Görögországgal állapodott meg.
  • Kína: (!!!) 2020. március 28-tól lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt, de első enyhítésként, június 8-tól engedélyezi, hogy a külföldi légitársaságok heti egy járatot indítsanak Kínába.

Érdekes információ, hogy mindössze másfél tucat olyan ország volt áprilisban, ahonnan még nem jelentettek megbetegedést. Ezen országok nagy része parányi sziget Óceániában, mint pl., Tuvalu, Vanuatu, Szamoa és Nauru, de van közöttük jópár olyan is, ahonnan  nem biztos, hogy a valós helyzetnek megfelelő információk érkeznek (pl., Türkmenisztán, Észak-Korea, Jemen vagy Dél-Szudán.

Azon európai országok, melyek már enyhítettek a beutazási szabályokon és/vagy megnyitották határaikat

Ahogy várni lehetett, azon országok, melyek a turizmusból “élnek” (pl. Horvátország, Görögország, stb.), azaz a GDP-jük nagy hányada ebből a szektorból származik, nem vártak az EU-s központi utazási előírásokra és elsőként kezdték meg a beutazási szabályaik enyhítését. Ami – természetesen – ösztönzőleg hatott az összes többi országra is, így nemcsak a klasszikus nyári utazási célországok nyitották meg a határaikat, hanem napjainkra szinte az összes európai ország. DE! Az egyes országokban újra fellángoló járvány és a megbetegedések számának növekedése miatt, egyre több ország kezd újra szigorítani és beutazási korlátozásokat, karanténkötelezettséget bevezetni. Szerencsére ebben a magyar állampolgárok még nem érintettek, de ez bármikor változhat.

 

Mielőtt bárki azonnal rohanna repülőjegyet vásárolni a megnyílt (vagy majd megnyíló) országokba, érdemes tanulmányozni, hogy ezen országok esetén milyen beutazási szabályok érvényesek az onnan hazatérő magyar állampolgárokra, illetve ezek az országok, mihez kötik a magyar állampolgárok beutazását, milyen egészségügyi korlátozásokat tartottak fent, vagy vezettek be újra és ezek miként befolyásol(hat)ják az utazásunkat, nyaralásunkat! …és amire minden külföldre utazónak és külföldi utazást tervezőnek figyelnie kell, hogy miként alakulnak a választott célország járványügyi mutatói, hiszen a gyors határnyitások után, már számos országban (pl., Görögország, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Portugália, stb.) ÚJRA UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOKAT KELLETT BEVEZETNI az újonnan kialakult gócpontok és a megugró új megbetegedési számok miatt! (…és még a tömeges, Európán belüli egyéni és szervezett utazások sem indultak meg igazán!) Természetesen, nem célunk a riogatás, hiszen – minden utazási szakmában dolgozóhoz hasonlóan – mi is nagyon boldogok lennénk, ha újra mindenféle korlátozástól mentesen, keresztül kasul lehetne utazni a nagyvilágban. DE!!! Látva, az egyre több új járványgóc kialakulását és a megbetegedések számának növekedését a megnyíló országokban, figyelmeztetnünk kell minden külföldre utazót és nyaralást tervezőt, hogy csak óvatosan a külföldi utazásokkal és minden eshetőséget vegyetek számításba és készüljetek fel ezekre, még a foglalások elvégzése és az utazási/részvételi díjak befizetése előtt, mert BÁRHOL ÉS BÁRMIKOR KIALAKULHAT ÚJ JÁRVÁNYGÓC, AMI AZ UTAZÁSI SZABÁLYOK, LEHETŐSÉGEK AZONNALI MEGVÁLTOZÁSÁVAL JÁR(HAT)!

Nagyon fontos információ minden külföldi utazást, nyaralást tervezőnek, hogy – bár 2020. június 18-tól megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon – a Magyar Kormány 2020. július 15-től újra szigorított a beutazási szabályokon és számos ország irányából újra beutazási karanténkötelezettséget vezetett be. Ez a beutazási szabályozás alapjaiban más, mint a korábbi korlátozás, így az összetettsége miatt, nagyon alapos és előretekintő felkészülést követel meg mindenkitől, aki a jövőben külföldre szeretne utazni!

 

A szabályozás lényege, hogy az egyes országokat, a vírus fertőzöttségük szintje alapján – heti rendszerességű felülvizsgálattal – különböző színű csoportokba sorolja és ez alapján dől el, hogy az onnan beutazni szándékozóknak milyen előírásoknak kell megfelelni.

 • Zöld országok:
  • Ezekből az országokból  karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Magyarországra.
  • Ide tartozik a legtöbb európai ország, kivéve azok, amelyek a sárga és a piros országok csoportjába kerültek besorolásra
 • Sárga országok:
  • Az innen érkező magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton vesznek részt határátlépéskor és ha fertőzés gyanúját állapítják meg azonnal hatósági karanténba kerülnek.
  • Ha nincs fertőzésgyanú, úgy 14 napos otthoni karantén következik, kivéve, ha az utazó az országba történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív PCR teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött.
  • Ha nincs ilyen negatív tesztje az országba belépőnek, úgy azt az otthoni karanténban – a házi orvosától kérve – elvégezheti és ha az első teszt eredménye negatív , úgy elhagyhatja a karantént.
  • Az ide tartozó országok: Bulgária, Egyesült Királyság, Japán, Kína, Norvégia, Oroszország, Portugália, Románia, Szerbia, Svédország, USA
 • Piros országok:
  • Az innen érkező magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton vesznek részt határátlépéskor és ha fertőzés gyanúját állapítják meg azonnal hatósági karanténba kerülnek.
  • Ha nincs fertőzésgyanú, úgy 14 napos otthoni karantén következik, kivéve, ha az utazó az országba történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív PCR teszttel tudja igazolni, hogy nem fertőzött.
  • Ha nincs ilyen negatív tesztje az országba belépőnek, úgy azt az otthoni karanténban – a házi orvosától kérve – elvégezheti és két negatív teszteredmény után elhagyhatja a karantént.
  • Az ide tartozó országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Koszovó, Moldova, Montenegró, Ukrajna, valamint a Világ összes többi országa, kivéve a “zöld” és a “sárga” csoportba tartozó országok.
  • Fontos, hogy ezen országokból nem magyar állampolgárok nem utazhatnak be Magyarországra.

Az új beutazási szabályozás más szabályokat ír elő a magyar-, és mást a külföldi állampolgárokra, illetve számos kivételt és egyedi esetet tartalmaz, ezért, javasolt részletekbemenően tanulmányozni (KATT IDE!) mielőtt külföldre utazol, vagy onnan térsz haza! Fontos infó, hogy a Magyar Kormány 2020. augusztus 1-ig állja a koronavírus-tesztelések költségét, de utána ezt mindenki magának fizeti!!!

Mivel mind a külföldi kiutazási-, mind az onnan történő hazautazási helyzet akár napról napra változhat ezért legyünk nagyon óvatosak, körültekintőek és előre gondolkodók! Minden országban még vannak, vagy újra bevezethetnek különböző egészségügyi és beutazási (!) korlátozásokat, így – külföldi utazás előtt – mindenképpen több forrásból tájékozódjatok ezekről. A lenti országlistát, benne az egyes országok magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeivel, az adott ország kormányzati hírei, nyilatkozatai alapján folyamatosan frissítjük.

 • Albánia: 2020. június 1-től magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába, de a vízi és légi határátkelők továbbra is zárva vannak.
 • Ausztria: Korábban negatív koronavírus tesztet kértek az országba való beutazáshoz, vagy két hétre karanténba kellett vonulni, de ezt június 4-től, a határellenőrzésekkel együtt megszüntették. Június 5-től már nemcsak Ausztria felé szűntek meg a korlátozások, de Ausztria az első országok között volt, ahonnan hazatérés után sem kellett a magyar állampolgároknak karanténba vonulni. A járványhelyzet romlása miatt megint a szigorítás fázisába lépett és a nyugat-balkáni országok elhagyására szólította fel állampolgárait, akiktől hazatérésükkor negatív-koronavírustesztet kér a 14 napos karantén elkerüléséhez. Ezek mellett még számos beutazási korlátozás van életben, melynek részletei ITT olvashatók.
 • Balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia): 2020. május 15-től megnyitják a belső határaikat egymás között és a három ország állampolgárai szabadon utazhatnak a három országon belül és nem kell karanténba vonulniuk.
 • Belgium: 2020. június 15-től korlátozásmentesen utazhatnak be a schengeni országok (így a magyarok is) és az Egyesült Királyság állampolgárai az országba, de továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat azon 14+1 ország állampolgáraival szemben, amelyek felé az EU július elején eltörölte a beutazási tilalmat.
 • Belorusszia: 2020. június 12-től egy sor európai ország, közte Magyarország felé eltörölte a kötelező karantént, így ezen országok állampolgárai beutazhatnak Fehéroroszországba, ha a repülőtéren bemutatnak egy angol, vagy orosz nyelvű negatív koronavírusteszt eredményt, mely nem régebbi két napnál.
 • Bosznia-Hercegovina: A terveik szerint, 2020. július 1-től nyitja meg határait a külföldi állampolgárok felé. Jelenleg, csak a szomszédos országok állampolgárai számára lehetséges a belépés, míg másoknak különböző feltételeket szab, de meghívólevél és két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredményre szükség van a belépéshez, melynek idejét ezen állampolgárok felé korlátozzák. (részletek ITT)
 • Bulgária: 2020. június 1-től az EU és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai, így a magyar állampolgárok is, szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Bulgária területére. DE! Jópár ország esetén megmarad a 14 napos karantén kötelezettség, mint pl., Svédországból, az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Írországból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Máltáról, és az EU-n kívüli országokból (kivéve Szerbiából) érkezők számára, függetlenül az állampolgárságuktól. (részletek ITT)
 • Ciprus: 2020. június 20-tól a magyar állampolgárok friss koronavírus-teszteredmény és karantén nélkül léphetnek be az országba. A ciprusi szabályozás érdekessége, hogy első körben 19 országot neveztek meg, melyek állampolgárai majd beutazhatnak Ciprusra, de ezen országokat is két csoportra osztották és első körben csak 13 ország (köztük Magyarország) állampolgárai utazhatnak (június 20-tól) korlátozásmentesen.
 • Csehország: 2020. június 5-től megszűnt a május 27.-én bevezetett 48 órás limit a magyar állampolgárok korlátozásmentes beutazására és ettől kezdve időmegkötés nélkül utazhatnak be a magyar állampolgárok Csehországba!
 • Egyesült Arab Emírségek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az előzetes tervei szerint, 2020. július 7-től tervezi engedélyezni a turista célú beutazást, reptéri testhőmérséklet-mérés, egy applikációs regisztrálás és négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában (melyet a reptéren is elvégeznek).
 • Egyesült Királyság: Hosszú korlátozás nélküli beutazási szabályok után, 2020. június 8-tól minden beutazónak 14 napra karanténba kellett vonulnia. Ezen a szabályon július 10-től enyhítettek, így újra szabadon utazhatnak a britek és 60 alacsony fertőzöttséget mutató országból (köztük Magyarországról) nem kell karanténba vonulni a beutazóknak. Fontos infó, hogy Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mely országokat emelik ki a karanténkötelezettség alól.
 • Egyiptom: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. július 1-től tervezi engedélyezni a turizmus újraindulását az ország turisták szempontjából kulcsfontosságú területein, mint pl. a Vörös-tenger partvidéke, Sínai-félsziget déli része vagy a Földközi-tenger partvidéke. Így látogathatók lesznek a magyarok által kedvelt üdülővárosok, mint pl., Hurghada, Sharm el Sheik, Marsa Alam vagy Marsa Matrouh. (részetek ITT) Július 3-tól az Egyptair is újraindította a Budapest-Kairó járatát heti egyszer.
 • Észtország: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 napban a fertőzött szám kisebb, mint 15fő 100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Ez egy változó mutató, így a magyar állampolgároknak a garantált beutazáshoz figyelemmel kell kísérni a mindenkori magyar járványügyi adatokat is.
 • Finnország: 2020. július 13-tól megszünteti a beutazási korlátozásokat és a karanténkötelezettséget azon európai országokból, ahol a fertőzöttségi szint 8/100.000 fő alatt marad. Addig csak meghatározott feltételek esetén, korlátozásokkal lehet beutazni az országba.
 • Franciaország: 2020. július 1-től a schengeni övezeten kívüli országok állampolgárai felé is  fokozatosan és differenciáltan megnyitotta a határait, annak függvényében, hogy az adott országokban milyen a járványhelyzet. Az EU és a schengeni övezet állampolgárai korlátozások nélkül léphetnek be az országba, kivéve Spanyolországból és Nagy-Britanniából érkezőket.
 • Görögország: 2020. június 15-től nyitották meg a határokat 29 ország, köztük a magyar állampolgárok előtt, de 2020. július 1-től kötelezővé tették az érkezés előtti online regisztrációt (PLF kitöltés), mely alapján kockázatelemzést végeznek és ha szükségesnek látják, a reptéren letesztelnek koronavírusra. Az eredmény megérkezéséig pedig a választott szállásodon egy napig karanténban kell lenned és ha pozitív a teszted, úgy két hétig államilag ellenőrzött karanténba kell vonulnod. (A beutazási feltételekről ITT találsz bővebb információt.) “Újdonság” a görög határnyitásban, hogy a 29 ország kötött több, nem európai ország is szerepel, mint pl., Kína, Dél-Korea, Japán, Ausztrália és Új-Zéland. Athén szintén június 15-től fogad nemzetközi légijáratokat, míg a szigetek közti légi közeledés július 1-től indult el.
 • Grúzia: 2020. július 1-től nyitotta meg a határait a külföldiek előtt. A terveik szerint, fokozatosan engedik meg, hogy az egész országot felkeressék a turisták, így a nyitás után csak a legfontosabb nevezetességek/városok/régiók lesznek látogathatók.
 • Hollandia: Más országokkal ellentétben a járvány alatt sem zárta le a határait és nem volt kötelező hatósági karantén sem, így magyar állampolgárok szabadon beutazhatnak, de bizonyos feltételek esetén, egészségügyi szűrésre sor kerülhet. (részletek ITT)
 • Horvátország: 2020. május 28-tól és tíz európai ország, köztük Magyarország vonatkozásában engedi meg, hogy állampolgárai indoklás nélkül utazhassanak be Horvátországba. A beutazók adatainak (név, úti cél, telefonszám, e-mail cím) határon történő rögzítése továbbra is megmaradt, de elkészült az ígért applikáció, mely https://entercroatia.mup.hr/ oldalról is elérhető , így aki ezen keresztül regisztrál, azoknak sokkal gyorsabb lesz a határátlépés. Fontos és jelzésértékű infó, hogy Horvátországban újból elkezdett növekedni a megbetegedések száma, ezért azon országok állampolgáraival szemben, ahonnan az esetszámok emelkedéséhez hozzájárultak (pl., Szerbia, Bosznia, Észak-Macedónia, Koszovó) 2020. június 25-től ismét bevezették a 14 napos karanténkötelezettséget.
 • Izland: Grönlandról és Feröer-szigetekről más most is korlátozás nélkül, lehet beutazni Izlandra, míg az EU-ból  és a schengeni országokból 14 napos karantén után. 2020 július 1-től már a reptéren elvégzett, igen borsos árú, negatív koronavírusteszt-eredmény birtokában is be lehet utazni Izlandra, vagy továbbra is választható a 14 napos karantén. (További részletek az ország hivatalos koronavírus weboldalán, ITT)
 • Koszovó: 2020. június 1-től megnyitotta határait, de a határon egészségügyi szűrést végeznek és négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni, vagy egyhetes karantén jön.
 • Lengyelország: 2020. június 13-tól megnyitotta határait az EU összes tagállama előtt és június 16-tól újraindulhat a nemzetközi légi utasforgalom is.
 • Lettország: 2020. június 10-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 nap átlagában a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 15fő/100.000fő. (részletek ITT). Ez egy változó mutató, így a magyar állampolgároknak a garantált beutazáshoz figyelemmel kell kísérni a mindenkori magyar járványügyi adatokat is, vagy a megfelelő lettországi weboldalakat, lásd a csatolt linken.
 • Litvánia: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 15fő/100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Ez egy változó mutató, így a magyar állampolgároknak a garantált beutazáshoz figyelemmel kell kísérni a mindenkori magyar járványügyi adatokat is.
 • Maldív-szigetek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. július 15-től várja a tünetmentes külföldi turistákat és a szálloda-szigeteik is ettől  naptól nyitnak, de a helyiek által lakott szigeten lévő panziók, vendégházak csak 2020. augusztus 1-től nyithatnak ki. A reptéren testhőmérsékletet mérnek és ha az utas a fertőzöttség jeleit mutatja, koronavírus-tesztet végeznek rajta a saját költségén. Ennek eredménye alapján karanténba kerül vagy a saját szállásán, vagy egy erre kijelölt intézményben. (részetek ITT)
 • Málta: 2020. július 1-től nyitotta meg repterét (és a határait) és 19 kevésbé fertőzött országból, köztük Magyarországról két lépcsőben várja a nyaralni vágyókat. Repülőterük július 1-től csak hat országból fogad járatokat, majd július 15-től a többi országból (köztük Magyarországról) is.
 • Montenegró: 2020. június 1-től kilenc, koronavírussal kevésbé fertőzött ország, köztük Magyarország állampolgárai előtt nyitja meg a határait, de az egyes országok járványügyi helyzetének függvényében az engedélyezett országok köre változhat. Ezért beutazás előtt tájékozódni kell a megfelelő honlapon. (részletesen lásd ITT!)
 • Németország: 2020. június 15-től az EU-ból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svájcból, Lichtensteinből és a schengeni övezetből érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk és beutazhatnak Németországba, de  az Európán kívülről érkezőknek (hiába EU-s állampolgár) továbbra is kötelező a két hetes karantén.
 • Norvégia: Az egyik legszigorúbb beutazási szabályokat alkotta meg Európában. Melynek értelmében, bizonyos esetekben, be lehet utazni Norvégiába, de a turista célú beutazás, min. 2020. július 20-ig tiltott.
 • Olaszország: 2020. június 3-tól nyitotta meg a határait az EU és a schengeni övezet állampolgárai előtt. Ezen országok állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk és nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól.
 • Portugália: A schengeni országokból és társult tagállamokból, az Egyesült Királyságból engedélyezett a beutazás, Olaszország és Spanyolország kivételével.
  • A szárazföldi területeken nincs kötelező karantén, de a repülőtereken hőmérsékletmérés zajlik.
  • Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni.
  • Madeira-szigetén, ha nincs 72 órás negatív koronavírustesztje a beutazónak, úgy 14 napos karanténba kell vonulnia.
  • 2020. június 3.-tól nyitja meg a határait az EU és a schengeni övezet állampolgárai előtt.
  • Az első európai ország, mely az új megbetegedések számának növekedése miatt. 2020. július 1-től újból vészhelyzetet és – többek között – kijárási korlátozásokat vezetett be a főváros környékén és több negyedében.
 • Románia: 2020. június 15-től 17 európai ország állampolgárai (köztük a magyarok) már nem kerülnek kéthetes otthoni, vagy hatósági elkülönítőbe, ha a román országhatáron végzett egészségügyi vizsgálat alapján tünetmentesek.
 • Spanyolország: Az előzetes terveikhez képest korábban, 2020. június 21-től nyitotta meg határait az EU országok állampolgárai előtt, így ettől kezdve ismét karanténmentes lett a beutazás.
 • Svájc: 2020. június 15-től újra belépési korlátozások és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be az EU országok (így a magyarok is), valamint Norvégia, Izland, Lichtenstein és Nagy-Britannia állampolgárai az országba, ellenben 29 ország esetén (pl. USA, Svédország, Oroszország, stb.) 10 napos karanténhoz köti a beutazást.
 • Svédország: Egy “kakukktojás” ezen a listán, ugyanis az egyedi járványkezelésük miatt, nem rendeltek el teljes beutazási tilalmat a járvány időszakára. (Csak – az EU ajánlása alapján – az EU-n és az EGT országain kívüli országokra március 19-től.) Ezért “újranyitásra” sem volt szükség, így a magyar állampolgárok – ha el tudtak/tudnak jutni Svédországba – bármikor korlátozásmentesen beutazhattak és most is beutazhatnak Svédországba.
 • Szerbia: 2020. május 25-től a magyar állampolgárok korlátozásmenetesen utazhatnak be Szerbiába. Érdekesség, hogy Szerbia volt az első ország, amelybe úgy utazhatunk, hogy se a beutazáskor, se a hazatéréskor nem kell semmilyen korlátozásra (pl., kötelező karantén) számítanunk.
 • Szlovákia: 2020. június 5-től megszűnt a május 27.-én bevezetett 48 órás limit a magyar állampolgárok korlátozásmentes beutazására és ettől kezdve időmegkötés nélkül utazhatnak be a magyar állampolgárok Szlovákiába!
 • Szlovénia: Az első Európai ország, mely hivatalosan bejelentette a járvány végét. 2020. május 28-tól a magyar és a szlovén állampolgárok karanténkötelezettség és más korlátozások nélkül utazhatnak a két ország között. Ezzel Szlovénia a második ország (Szerbia után), mely vonatkozásában szabad a turizmus és eltöröltük a korlátozásokat. Érdekesség, hogy Szlovénia az első ország, mely bejelentette, hogy 2020. június 15.-én megnyitotta  határait Olaszország felé, illetve ők voltak az első ország, mely elsőként zárta le a határait a balkáni országok előtt és a szerb, bosnyák és koszovói állampolgárokat újból 14 napos karanténra kötelezik.
 • Törökország: 2020. június 11-től külföldi állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Törökországba. Belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálaton kell átesni és indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén ingyenes PCR-tesztet végeznek.
 • Tunézia: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. június 27-től tervezi megnyitni határait, míg a turista célú utazásokat – a terveik szerint – júliustól fogják engedélyezni. (részetek ITT)
 • Ukrajna: 2020. június 17-től minden nem rezidens külföldi állampolgár szabadon beléphet az országba, ha rendelkezik egy olyan biztosítással, mely a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelések, illetve a hatósági karantén és megfigyelés költségeit fedezi és ezen kötvényt a határátlépéskor bemutatja.

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlen figyelned kell, ha a jövőben külföldi utazást tervezel vagy foglalsz!

Legyünk őszinték!

Ha olyan utazási oldalakat olvasol, mint a TripMiner.com, úgy – valószínűleg – Te is nagyon vágysz már arra, hogy újra útra kelj és már idén nyáron a tengerparton nyaralj és/vagy újabb országokat, városokat fedezhess fel! DE!!! A különböző célországokban (újra) növekvő koronavírus-megbetegedések száma és az újonnan bevezetett magyarországi beutazási korlátozások, karanténszabályok miatt bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél?

 • Utazz, vagy ne utazz?
 • Ha utazol, akkor hova, mikor, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
 • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de minden felelős utazóban felmerül(het)nek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’), úgy van pár olyan ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT – sőt, nevezzük inkább kötelezően betartandó utazási-, utazástervezési szabálynak – melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel. Ezek azok, amelyekre FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást. Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló anyagba, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt.

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi utazási helyzetben nélkülözhetetlen, minden új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

TripMiner Tudástár további cikkek

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen változásokat okozott a koronavírus-járvány a külföldi utazások piacán, úgy KATTINTS a számodra érdekes fejezetcímre és már olvashatod is az adott témával kapcsolatos legfontosabb híreket, információkat, tanácsokat!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása