fbpx

Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com, olvasási idő 4-5 perc

A TripMiner Tudástár egy olyan napról napra frissülő, hiánypótló információforrás, melyet SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és a LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Ebben a blogcikkünkben a koronavírus-járvány külföldi utazások szempontjából egyik legfontosabb kérdését járjuk körbe: Mely országokba, mikortól és milyen feltételekkel lehet a magyar állampolgároknak nyaralási céllal beutazni és – a hatályos magyarországi beutazási szabályok alapján – milyen korlátozás vonatkozik rájuk, amikor hazatérnek?

 

A külföldi utazási lehetőségeink, a járvány 2020-as hazai megjelenése óta folyamatosan – akár napról napra – változhatnak, annak függvényében, hogy miként alakulnak az egyes országok járványügyi mutatói. Jelenleg Magyarországon már a második hullám (talán lecsengő) fázisában vagyunk és az idei külföldi utazások tervezése szempontjából nagyon ígéretes, hogy megkezdődtek nálunk is az oltások. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezzel már minden akadály elhárult a külföldi utazások előtt, sőt, talán most kezd a legizgalmasabbá válni a helyzet az utazások szempontjából. Ennek oka, hogy egy év bezártság után már nagyon szeretnének útra kelni, de még mindig nem dőlt el, hogy ezt mikortól és milyen feltételekkel tehetik majd meg. Egyre többet hallani arról, hogy nemzetközi utazásokban mégiscsak bevezetésre kerül(het) a korábban elvetett “vakcina útlevél”, vagy kötelező lehet a koronavírus-teszt is, de hogy ez tényleg így lesz-e, ha igen, mely országokban/régiókban és mikortól, még a jövő kérdése. Amíg ez nem dől el véglegesen, addig a jelenlegi helyzethez kell alkalmazkodnunk, miszerint ahány ország, annyiféle előírás, szabályzás van hatályban, ami továbbra is rendkívül nehézzé teszi az eligazodást és a tervezést. Ami tovább bonyolítja a külföldi utazási lehetőségeket, hogy az egyes országok járványügyi helyzete és beutazási lehetőségei  folyamatosan változnak, hol szigorodnak, hol enyhülnek. Így ha most, vagy az elkövetkező egy évben szeretnél külföldre utazni, nagyon KÖRÜLTEKINTŐNEK ÉS ELŐRELÁTÓNAK kell lenned és ennek alapján minden eshetőségre – még az elutazás előtt – fel kell készülnöd!

 

Ezért azt javasoljuk, hogy mentsd el és látogasd rendszeresen a weboldalunkat, mert így minden olyan kérdésedre egy helyről választ és segítséget kaphatsz, ami ahhoz kell, hogy egy BIZTONSÁGOS, élménydús és teljesen az igényeidre összeállított külföldi utazásban, nyaralásban legyen részed – annak ellenére, hogy a koronavírus járvány hatásai miatt, ma már számtalan új szempontra is figyelve, szinte teljesen másképp kell megszervezni egy külföldi utat, mint a járvány előtt!

A koronavírus-járvány egy éve keseríti meg az egész világ életét, de mai napig nem sikerült létrehozni egy olyan egységes, pontos és minden ország által elfogadott szabályozó- és korlátozó kritériumrendszert, mely révén ÁTLÁTHATÓVÁ, TERVEZHETŐVÉ és KISZÁMÍTHATÓVÁ válna az egyes országok között utazás lehetősége. A Világ összes országával szemben ez egy nagyon nehezen összehozható elvárás (bár a légitársaságok jelenleg egy ilyen rendszer elindításával is próbálkoznak – a repülőtéri kötelező koronavírus-szűrő gyorstesztek bevezetésével), de az EU is csak 2020. októberére jutott el oda, hogy ennek feltételrendszerét ajánlás formájában megalkotta és Európa Uniós tanácsi szinten elfogadta. A rendszer alapja az ECDC-nek (Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ) felé az egyes tagállamok által rendszeresen bejelentendő különböző fertőzöttségi és víruskezelési adatok összehangolása, az alapján összeállított (zöld, narancssárga, piros) ország- és régióbesorolás és az az elv, hogy a tagállamok nem tagadhatják meg a más uniós tagállamokból való beutazást. Lényege, hogy a “zöld” országokból/ba, régiókból/ba nem lehet egyik országnak sem megtagadni és korlátozni a be- és kiutazást, míg a sárga és piros területek esetén az intézkedéseknek arányosnak és a megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, ami lehet kötelező karantén, vagy koronavírus tesztre kötelezés. Sajnos, a “kötelező karantén”, mint lehetőség érvényben hagyása, nagymértékben csökkent(het)i a megállapodás utazási kedv felkeltésére célzott hatását, de legalább megtörténik az első érdemi kísérlet a tagállamok részéről.

 

Az, hogy ez a megállapodás (ajánlás) miként megy majd át a gyakorlatba, minden európai ország hajlandó lesz-e betartani és milyen tényleges eredményei lesznek, még hatalmas kérdőjel, de az biztos, hogy csak az ilyen megállapodások és az abban foglaltak gördülékeny és kivételektől mentes működtetése révén van csak remény arra, hogy a padlóra került nemzetközi (első lépcsőben európai) turizmus mielőbb elindulhasson a talpraállás hosszú és rögös útján.

Az aktuális külföldi utazási helyzet és egy kis visszatekintés

A koronavírus-járvány első hullámában (tavasszal) a világ szinte összes országa hozott olyan intézkedést, mellyel a korábbi (járványhelyzet előtti) beutazási szabályait módosította. Ezek a korlátozások, határzárak mind időben, mind szigorúságában nagyon széles skálán mozogtak, de a tapasztalat az mutatta, hogy a járvány kezdetekor csak idő kérdése volt, hogy egy ország, mikor jutott el oda, hogy részben, vagy teljesen lezárta a határait és csak a saját állampolgárait engedte be, azaz hazautazni.

 

A nyár közepére/végére egyre több ország – Európában már szinte mindegyik – enyhített a tavasszal bevezetett korlátozásokon és fokozatosan megnyitották a határaikat, így – egy kis időre – a nemzetközi turizmus is életjelet mutathatott. De, ebbe a régóta várt utazási lehetőségbe, rondított bele (újra) a járvány második hulláma, hiszen a gyors (és nem mindig megalapozott) határnyitások után meginduló turizmus, magával hozta azt is, hogy több országban újra elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma. Ez pedig újabb utazási korlátozásokat, határzárakat és ismét elrendelt karanténkötelezettségeket hozott magával Európa-szerte. Magyarország először július 15-től, majd szeptember 1-től szigorított újra a beutazási szabályokon, így újra padlóra került a külföldi turizmus, mert a legújabb szigorítások már a világ összes országa vonatkozásában karanténkötelezettséget rendeltek el a hazatérő magyar állampolgároknak, míg külföldi állampolgároknak beutazási tilalmat rendelt el Magyarországra. Ezzel együtt a Magyar Külügyminisztérium “utazásra nem javasolt térségnek” minősítette a világ összes országát, kivéve 42 országot, de csak akkor, ha meghatározott céllal utazunk ezekbe. (részleteket lásd ITT!)  Mindezek emellett – az egyre romló magyar járványügyi mutatók miatt – az EU 2020. szeptember 29-től felvette Magyarországot is a vörös országok listájára. Ezen sok korlátozás miatt napjainkra végképp nagyon bonyolulttá vált külföldre utazni, így nagyon alaposan át kell gondolni és utána kell járni, hogy hova utazzunk, hova utazhatunk, vagy hova érdemes egyáltalán elutaznunk!  Ezért 2+1 listát teszünk közzé ebben a fejezetben.

 

Az első listában csak azokat az országokat gyűjtöttük össze, ahova magyar állampolgárok – bizonyos kivételeket nem számítva, mint pl., állandó lakhely, vagy tartózkodási engedély) – a válság kezdete óta nem utazhatnak be. Míg a második lista sokkal izgalmasabb a külföldi utazást várók/tervezők számára, hiszen ebben gyűjtjük össze azon országokat, ahova – a nyilatkozataik, majd a közzétett jogszabályaik alapján – már/majd beutazhatnak a magyar állampolgárok és – akár – nyaralhatnak is. De!!! Ezen második lista csak a fogadó ország szemszögéből adja meg az utazási lehetőségeket, így nem szabad elfelejteni, hogy ezekből az országokból haza is szeretnénk jönni, így KÜLFÖLDI UTAZÁS ESETÉN, FELTÉTLENÜL FIGYELEMBE KELL VENNI AZ AKTUÁLIS MAGYAR BEUTAZÁSI SZABÁLYOKAT IS, hiszen ezen múlik, hogy mivel jár számunkra, ha az adott országban nyaralunk, vagy onnan térünk haza.

 

Az első felsorolásban szereplő országok esetén, a beutazási tilalom legtöbbször nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem vagy a világ összes országára, vagy csak az Európai Unió országaira és sok helyen együtt jár a légi utasforgalom korlátozásával vagy teljes lezárásával is. Mivel megszámlálhatatlanul sok verziója létezik a határnyitásoknak és a még fennálló, vagy újrabevezetésre kerülő tiltásoknak, korlátozásoknak is, ráadásul ezek alól még számtalan kivétel is van, így a lenti lista nem (lehet) teljes, csak az éppen aktuális utazási helyzet irányadó bemutatásra szolgál. Ezért, ha a világ különböző országainak minden részletre kiterjedő beutazási információit szeretnéd tanulmányozni, úgy használd az IATA Timatic adatbázisát (ITT), vagy a Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT). Ezen két weboldalon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt!

Azon országok, melyek a járvány kezdetekor lezártak határaikat és azóta sem oldották fel az általános beutazási tilalmat a külföldiek felé
(bizonyos kivételek lehetségesek)

 • Európa
  • Azerbajdzsán: Először 2020. június 15-ig rendelt el szinte teljes határzárat, amit többször meghosszabbított, jelenleg 2021. január 31-ig.
  • Oroszország: 2020. március 16-tól turista céllal nem lehet beutazni az országba.
 • Afrika
  • Algéria, eSwatini (korábbi Szváziföld), Kamerun, Kenya, Madagaszkár, Namíbia, Szudáni Köztársaság, Zimbabwe
 • Amerika
  • Argentína, Chile, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kanada, Kolumbia
  • USA (először 2020. április 15-ig nem lehetett beutazni, majd az időpontot “visszavonásig”-ra változtatták.)
 • Ausztrália
  • Ausztrália, Kiribati, Salamon-szigetek, Új-Zéland
 • Ázsia
  • Banglades, India, Izrael, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Malajzia, Mongólia, Omán, Üzbegisztán, Szaúd-Arábia, Vietnám
  • Kína: 2020. március 28-tól lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt, míg első enyhítésként, június 8-tól engedélyezte, hogy a külföldi légitársaságok heti egy járatot indítsanak Kínába, majd augusztus 17-től engedélyezi, hogy a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek visszatérjenek Kínába.

Érdekes információ, hogy alig egy tucat olyan ország volt/van, ahonnan nem jelentettek megbetegedést. Ezen országok nagy része parányi sziget, mint pl., Vanuatu vagy Szamoa, de van közöttük jópár olyan ország is, ahonnan  nem biztos, hogy a valós helyzetnek megfelelő információk érkeznek (pl., Türkmenisztán vagy Észak-Korea).

Európai helyzetkép

Ahogy várni lehetett, azon országok, melyek a turizmusból “élnek” (pl. Horvátország, Görögország, stb.), azaz a GDP-jük nagy hányada ebből a szektorból származik, “nem lehettek zárva a nyáron” és elsőként kezdték meg a beutazási szabályaik enyhítését. Ami – természetesen – ösztönzőleg hatott az összes többi országra is, így nemcsak a klasszikus nyári utazási célországok nyitották meg június/júliusban a határaikat, hanem nyár közepére/végére szinte az összes európai ország. DE! Az egyes országokban újra fellángoló járvány és a megbetegedések számának növekedése miatt, augusztus végére, szeptember elejére egyre több ország kezdett el újra szigorítani és beutazási korlátozásokat, karanténkötelezettséget bevezetni. Magyarország egy ideig – európai viszonylatban – nagyon jól állt a fertőzöttségi mutatókban, de szeptember elejétől egyre jobban emelkedett a napi új megbetegedések száma, így egyre több európai ország hozott olyan döntést, hogy magyar állampolgárok nem utazhatnak be korlátozásmentesen az országukba. Először Ukrajna, majd Anglia hozott ilyen döntést, de ezen országok száma azóta is – szinte – napról napra emelkedik.

 

Mindez nem jelenti azt, hogy NEM LEHET külföldre utazni, hiszen ha vállalod a megkötéseket, a kellemetlenségeket és betartod a korlátozásokat, úgy számos országba elutazhatsz. Persze, az már más kérdés, hogy megéri-e, érdemes-e elutazni? Erről mindenki maga dönt, de nekünk kötelességünk figyelmeztetni minden külföldre utazót és nyaralást tervezőt, hogy nagyon óvatosak legyetek a külföldi utazásokkal! Minden eshetőséget vegyetek számításba és több forgatókönyvvel készüljetek fel a tervezett útra, még a foglalások elvégzése és/vagy az utazási/részvételi díjak befizetése előtt, mert BÁRMELY ORSZÁG BÁRMELY VÁROSÁBAN BÁRMIKOR KIALAKULHAT ÚJ JÁRVÁNYGÓC, AMI AZ UTAZÁSI SZABÁLYOK, LEHETŐSÉGEK AZONNALI MEGVÁLTOZÁSÁVAL JÁR(HAT)!

Nagyon fontos információ minden külföldi utazást, nyaralást tervezőnek, hogy – bár volt egy rövid időszak, amikor megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon – a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-től újra szigorított a beutazási szabályokon és (főszabályként) MINDEN ORSZÁG IRÁNYÁBÓL újra karanténkötelezettséget vezetett be a nem üzleti útra utazó magyar állampolgároknak, míg a külföldieket (bizonyos kivételekkel) nem engedi beutazni. Ez a beutazási szabályozás annyiban más mint a korábbi korlátozás, hogy minden országot “piros” országnak tekint, így jelenleg nincs se sárga, se zöld ország. Így ha valaki MOST külföldre szeretne utazni, vagy oda KELL utaznia, úgy még az eddigieknél is alaposabb és előretekintőbb felkészülésre lesz szüksége!

 • Zöld országok:
  • Jelenleg ilyen nincs.
  • A magyarok szempontjából Magyarország “zöld”, hiszen a magyar állampolgárok bármikor, bárhonnan hazatérhetnek – a vonatkozó szabályok betartásával – de ennek a besorolásnak a külföldi utazások szempontjából nincs jelentősége.
  • Ellenben az EU – a hazai megbetegedések növekedési mutatójának magas mértéke miatt – 2020. szeptember 29-től Magyarországot átsorolta a “vörös” országok közé, ahol a megbetegedések növekedésének száma meghaladja a 120/100.000főt, az elmúlt két hét adatinak átlagában.
 • Sárga országok:
  • Jelenleg ilyen ország sincs
 • Piros országok:
  • Az innen érkező magyar állampolgárok kötelezően 10 napos (szeptember 21. előtt még 14 napos) karanténba vonulnak.
  • A karanténból csak akkor szabadulhatnak, ha két napon belül elvégeztetnek itthon két darab koronavírus-tesztet (melynek maximális hatósági ára 19.500Ft/darab) és azok eredménye negatív.
  • Fontos, hogy ezen országokból a nem magyar állampolgárok nem utazhatnak be Magyarországra. Pontosabban: bizonyos eseteket kivéve (pl., üzleti utazók, V4 országok szállásfoglalással rendelkező állampolgárai, stb.) külföldiek jelenleg nem utazhatnak be Magyarországra.
  • Szintén fontos infó, hogy a magyar állam a külföldről hazatérőknek nem fizeti a koronavírus tesztjét és a külföldi laborok teszteredményeit csak első tesztként, egy alkalommal fogadják el.
  • A jogszabályért KATT IDE!, míg az egyes országokra vonatkozó beutazási szabályokat ITT KÖVETHETED NYOMON, míg, ha vizuális típus vagy, úgy az európai országok besorolását a lenti térképen láthatod!
  • A koronavírus-tesztek hatóságilag maximalizált ára 19.500Ft/alkalom és az országban számos helyen lehet fizetős PCR tesztet csináltatni. (Az aktuális lista ITT található). December közepétől megnyílt a koronavírus-tesztközpont a Liszt Ferenc Repülőtér 2B Terminálján is, ahol egy online regisztráció után bárki (nemcsak az utasok) végeztethet antigén- és PCR-tesztet is.

Mivel mind a külföldi kiutazási-, mind az onnan történő hazautazási helyzet akár napról napra változhat, ezért mindig tervezzünk előre és legyen több forgatókönyvük minden eshetőségre! Mivel minden ország más és más védekezési stratégiát folytat, így bármikor szigoríthat a fennálló egészségügyi és beutazási (!) korlátozásokon, ezért nemcsak az utazások előtt, hanem amíg haza nem térsz – több forrásból – kövesd nyomon mind a célországod, mind a magyar beutazási szabályokat és az egészségügyi előírásokat!

Arra készülj, hogy egyre több ország teszi Magyarországot “tiltó listára”, ahova Magyarországról, vagy annak bizonyos városából, megyéjéből nem vagy csak korlátozásokkal lehet beutazni. Mivel ezen előírások szinte napról napra változnak, így mindig több forrásból tájékozódj ha külföldre szeretnél utazni. Ehhez az alábbi forrásokat ajánljuk:

 1. Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT).
 2. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség ( IATA) Timatic adatbázisát (ITT),

Ezeken a weboldalakon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt!

Az alábbi listában az egyes európai országok magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeinek járvány alatti változását és a jelenlegi aktuális beutazási helyzetet találod, melyet az adott ország kormányzati hírei, nyilatkozatai alapján rendszeresen frissítünk.

 • Albánia: 2020. június 1-től magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába, de a vízi és légi határátkelők továbbra is zárva vannak.
 • Ausztria: Tavasszal negatív koronavírus tesztet kértek az országba való beutazáshoz, vagy két hétre karanténba kellett vonulni, de ezt június 4-től, a határellenőrzésekkel együtt megszüntették. A járványhelyzet romlása miatt jelenleg ismét a szigorítás fázisában van Ausztria és számos beutazási korlátozás van életben. Ezek részletei ITT olvashatók. Magyarországról december 18.-án éjfélig korlátozás nélkül lehetett beutazni, de december 19-től 2021. január 10-ig tíznapos karantén vár a beutazókra, amely alól legkorábban az 5. napon elvégzett és negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet mentesülni.
 • Belgium: 2020. június 15-től korlátozásmentesen utazhattak be a schengeni országok (így a magyarok is) és az Egyesült Királyság állampolgárai az országba, de továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat azon 14+1 ország állampolgáraival szemben, amelyek felé az EU július elején eltörölte a beutazási tilalmat. Jelenleg Magyarország egyes részeit (megyéit, régióit) piros kategóriába sorolja, így az onnan érkezőkre 7 napos karantén vár, de mindenkinek kötelező két napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet is bemutatni. A szabályok nagyon összetettek, így bővebb info ITT!
 • Belorusszia: 2020. június 12-től egy sor európai ország, közte Magyarország felé eltörölte a kötelező karantént, így ezen országok állampolgárai beutazhatnak Fehéroroszországba, ha a repülőtéren bemutatnak egy angol, vagy orosz nyelvű negatív koronavírusteszt eredményt, mely nem régebbi két napnál.
 • Bosznia-Hercegovina: A terveik szerint, 2020. július 1-től nyitotta meg határait a külföldi állampolgárok felé. Jelenleg, csak a szomszédos országok állampolgárai számára lehetséges a belépés, míg másoknak különböző feltételeket szab, de meghívólevél és két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredményre szükség van a belépéshez, melynek idejét ezen állampolgárok felé korlátozzák. (részletek ITT)
 • Bulgária: 2020. június 1-től az EU és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai, így a magyar állampolgárok is, szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Bulgária területére.  (részletek ITT)
 • Ciprus: 2020. június 20-tól egy ideig a magyar állampolgárok friss koronavírus-teszteredmény és karantén nélkül léphettek be az országba. Jelenleg a romló magyar járványügyi mutatók miatt Magyarország “C” típusú ország lett, így 14 napos karantén és a végén PCR teszt vár a beutazókra. Részetek ITT.
 • Csehország: 2020. június 5-től megszűnt a május 27.-én bevezetett 48 órás limit a magyar állampolgárok korlátozásmentes beutazására és ettől kezdve – és jelenleg is – időmegkötés és korlátozások nélkül utazhatnak be a magyar állampolgárok Csehországba.
 • Dánia: Nagyon egyedi beutazási korlátozásokat alkalmaz, melynek lényege, hogy nincs kötelező karantén, csak ajánlás. 2020. szeptember 19-től itthonról nem lehet turista céllal beutazni, csak érdemi indokkal és fel kell mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt-eredményt. Részletek ITT.
 • Egyesült Arab Emírségek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az előzetes tervei szerint, 2020. július 7-től tervezi engedélyezni a turista célú beutazást, reptéri testhőmérséklet-mérés, egy applikációs regisztrálás és négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában (melyet a reptéren is elvégeznek). Részletek ITT.
 • Egyesült Királyság: Többször változtatta a beutazási szabályait a járvány kitörése óta. A hosszú korlátozás nélküli beutazási szabályok után, 2020. június 8-tól minden beutazónak 14 napra karanténba kellett vonulnia. Ezen a szabályon július 10-től enyhítettek, így újra szabadon utazhattunk, majd szeptember 12-től újabb szigorítás lépett életbe és Magyarországról beutazóknak – legyenek bármilyen állampolgárok – ismét 14 napra karanténba kell vonulniuk, de december 15-től lerövidíthető az – amúgy is 10 napra csökkentett – karantén, ha a beutazó koronavírustesztnek veti alá magát a karantén 5. napján és a teszt eredménye negatív. A koronavírus új (nagyon gyorsan terjedő) változatának angliai megjelenése és gyors terjedése miatt december 22. óta a világ számos országa nem fogad repülőgépeket az Egyesült Királyságból. Magyarország is így tett egy ideig, de 2021. január 6-tól – váratlanul és indoklás nélkül – megszüntették ezt a korlátozást, pedig Anglia – a járvány alatt először – teljesen bezárt, sőt 2021. január második hetétől 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszt-eredményt kell bemutatnia azoknak, akik be szeretnének utazni Angliába. Részletek ITT
 • Egyiptom: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. július 1-től engedélyezte a turizmus újraindulását az ország turisták szempontjából kulcsfontosságú területein, mint pl. a Vörös-tenger partvidéke, Sínai-félsziget déli része vagy a Földközi-tenger partvidéke. Így látogathatók a magyarok által kedvelt üdülővárosok, mint pl., Hurghada, Sharm el Sheik, Marsa Alam vagy Marsa Matrouh. A magyarországi charterjáratok leállítása után az EgyptAir-rel átszállással vagy pl., Kolozsvárról utazásirodai charterjárattal lehet eljutni Hurghada-ra.
 • Észtország: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 napban a fertőzött szám kisebb, mint 15fő 100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Ez egy változó mutató, így a magyar állampolgároknak a garantált beutazáshoz figyelemmel kell kísérni a mindenkori magyar járványügyi adatokat is. Az itthoni magas járványügyi adatok miatt 2020. szeptember 7-től a magyar állampolgárokra is 14 napos karantén vár, ha be szeretnének utazni Észtországba.
 • Finnország: 2020. július 13-tól megszünteti a beutazási korlátozásokat és a karanténkötelezettséget azon európai országokból, ahol a fertőzöttségi szint 8/100.000 fő alatt marad. Egy ideig ezen mutatónak megfeleltünk, de jelenleg Magyarországról tiltott a turista célú beutazás. Részletek ITT
 • Franciaország: 2020. július 11-től a schengeni övezeten kívüli országok állampolgárai felé is  fokozatosan és differenciáltan megnyitotta a határait, annak függvényében, hogy az adott országokban milyen a járványhelyzet. Az EU és a schengeni övezet (így Magyarország) állampolgárai is korlátozások nélkül léphetnek be az országba, kivéve egy-két magas fertőzöttségű országot, mint pl., Spanyolország, Nagy-Britannia.
 • Görögország: 2020. június 15-től nyitották meg a határokat 29 ország, köztük a magyar állampolgárok előtt, de 2020. július 1-től kötelezővé tették az érkezés előtti online regisztrációt (PLF kitöltés), mely alapján kockázatelemzést végeznek és ha szükségesnek látják, a reptéren letesztelnek koronavírusra. Az eredmény megérkezéséig pedig a választott szállásodon egy napig karanténban kell lenned és ha pozitív a teszted, úgy két hétig államilag ellenőrzött karanténba kell vonulnod. 2020. szeptember 18-tól szigorítottak és már a magyar állampolgároktól is 72 óránál nem régebbi angolnyelvű negatív koronavírus-tesztet kérnek, ha be szeretnének lépni  Görögországba. (A beutazási feltételekről ITT találsz bővebb információt.)
 • Grúzia: 2020. július 1-től nyitotta meg a határait a külföldiek előtt. A terveik szerint, fokozatosan nyitnak majd és fokozatosan engedik meg, hogy az egész országot felkeressék a turisták, így most csak a legfontosabb nevezetességek/városok/régiók látogathatók. Jelenleg Magyarországról nem lehetséges beutazni.
 • Hollandia: Más országokkal ellentétben tavasszal nem zárta le a határait és nem volt kötelező hatósági karantén sem, így magyar állampolgárok 2020. szeptember 15-ig szabadon beutazhattak. Ettől kezdve Budapest az itthonról beutazóknak 10 napra karanténba kell vonulniuk. December 29-től ezen tovább szigorított a holland kormány és ettől kezdve negatív PCR tesztre van szükség a beutazáshoz, de ez sem mentesít a kötelező 10 napos házi karantén alól. (részletek ITT)
 • Horvátország: 2020. május 28-tól engedte meg, hogy külföldiek indoklás nélkül utazhassanak be Horvátországba, de a beutazóknak adataikkal (név, úti cél, telefonszám, e-mail cím) a határon, online (https://entercroatia.mup.hr) vagy applikáción keresztül regisztrálniuk kell(ett). 2020. december 1-től mindazon országokból érkezőknek, amelyek nem tartoznak az ECDC besorolása szerinti „zöld”  (járványügyi szempontból biztonságos) országok közé, 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus PCR teszteredményt kell bemutatni, vagy kötelező tesztelésen kell átesniük.
 • Írország: 2020. szeptember 21-től Magyarország lekerült a “zöld országok” listájáról, így Magyarországról történő beutazás esetén 14 napos kötelező karantén vár a beutazókra.
 • Izland: 2020 július 1-től már az EU-ból és a Schengeni országokból is be lehetett utazni Izlandra, de két negatív koronavírus-teszt birtokában lehetett csak szabadulni a karanténból. A tesztek közül az első a reptéren került elvégzésre, a második 5-6 nap múlva. December 10-től tesztjelleggel bevezetik, hogy negatív koronavírus-teszt vagy antitest igazolt hordozása esetén karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni a szigetre. (További részletek az ország hivatalos koronavírus weboldalán, ITT)
 • Koszovó: 2020. június 1-től megnyitotta határait, de jelenleg a beutazást az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ ECDC) országbesorolása alapján szabályozza. A “vörös” országokból, így Magyarországról is 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni, vagy egyhetes karantén jön.
 • Lengyelország: 2020. június 13-tól megnyitotta határait az EU összes tagállama előtt és jelenleg korlátozások nélkül lehet beutazni Lengyelországba, DE! 2020. december 28. és január 17. közt az országba szervezett módon beutazók kötelesek tíz napra karanténba vonulni. A részletes beutazási szabályokhoz  KATT IDE!)
 • Lettország: 2020. június 10-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 nap átlagában a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 25/100.000fő. Mivel Magyarország ezen mutató szempontjából rosszul áll, így bekerült a “piros országok” közé, ahonnan 10 napos “ön-izolációs” elkülönülés vár a beutazókra. (Részletek ITT).
 • Litvánia: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 16fő/100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Mivel Magyarország rosszul áll ezen mutató szempontjából, így az itthonról érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk a beutazás után.
 • Maldív-szigetek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. július 15-től várja a tünetmentes külföldi turistákat és a szálloda-szigeteik is ettől  naptól nyitottak, de a helyiek által lakott szigeten lévő panziók, vendégházak csak 2020. augusztus 1-től nyithattak ki. 2020. szeptember 1-től minden beutazónak egy angol nyelvű, 72 óránál nem régebben végzett, negatív koronavírustesztet kell bemutatni a turista célú beutazáshoz. (részetek ITT)
 • Málta: 2020. július 1-től nyitotta meg repterét (és a határait) és kb. félszáz országból, köztük Magyarországról várja a nyaralni vágyókat. De, október 24-tól Magyarországról csak azok utazhatnak be az országba, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be. (bővebb információ ITT)
 • Montenegró: 2020. június 1-től kilenc, koronavírussal kevésbé fertőzött ország, köztük Magyarország állampolgárai előtt nyitotta meg a határait. Napjainkra ez a lista jelentősen kibővült és Magyarországról még mindig szabadon lehet beutazni. Ez persze, bármikor változhat, ezért utazás előtt  tájékozódni kell a megfelelő honlapokon. (Az infógyűjtést kezdd ITT!)
 • Németország: 2020. június 15-től az EU-ból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svájcból, Lichtensteinből és a schengeni övezetből érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk és beutazhatnak Németországba, de az Európán kívülről érkezőknek (hiába EU-s állampolgár) továbbra is kötelező a karantén. A romló magyar járványügyi helyzet miatt a német kormány fokozatosan (megyéről megyére) kockázatos helynek minősítette egész Magyarországot, így 2020. október 31-től az innen érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk (hacsak nincs két napnál nem régebbi negatív koronavírus tesztje) és koronavírus tesztet kell csináltatniuk. (A német járványhelyzet és -szabályozás szinte napról napra változik, így KATT ide a részletekért)
 • Norvégia: Az egyik legszigorúbb beutazási szabályokat alkotta meg Európában. 2020. szeptember 12-től a Magyarországról érkezők 10 napos egészségügyi házikaranténra kötelezettek, ha be akarnak lépni az országba.
 • Olaszország: 2020. június 3-tól nyitotta meg a határait az EU és a schengeni övezet állampolgárai előtt. Több ország irányába már szigorított, de jelenleg a magyar állampolgároknak nem kell karanténba vonulniuk és nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól, ha be szeretnének utazni Olaszországba.
 • Portugália: Az EU-ból, a schengeni országokból, a társult tagállamokból és az Egyesült Királyságból is engedélyezett a beutazás Portugáliába.
  • A szárazföldi területeken nincs kötelező karantén, de a repülőtereken hőmérsékletmérés zajlik.
  • Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni.
  • Madeira-szigetén, ha nincs 72 órás negatív koronavírustesztje a beutazónak, úgy 14 napos karanténba kell vonulnia.
  • Portugália volt az első európai ország, mely az új megbetegedések számának növekedése miatt. 2020. július 1-től újból vészhelyzetet és – többek között – kijárási korlátozásokat vezetett be a főváros környékén és több negyedében.
 • Románia: A járvány kitörése óta többször változtatott a beutazási szabályain. Jelenleg beutazási tilalom van érvényben a külföldieknek, ami alól rengeteg kivétel van. pl., beutazhatnak az EU és a schengeni országok állampolgárai, de csak akkor, ha az adott ország nem minősül a román besorolás szerint “kockázatosnak”, mert ha igen, úgy beléphetnek, de 14 napos karantén vár rájuk. Magyarország már többször volt “kockázatos” besorolású ország a helyi előírások szerint, de jelenleg, Magyarországról megint karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Romániába. részletek ITT.
 • Spanyolország: Az előzetes terveikhez képest korábban, 2020. június 21-től nyitotta meg határait az EU országok és pár más meghatározott ország állampolgárai előtt, így ettől kezdve (november 23-ig) ismét karanténmentes lett a beutazás a magyar állampolgárok számára is, de november 23-től negatív PCR tesztet kérnek a beutazáshoz a kockázatosnak ítélt országokból, így Magyarországról is (részletek ITT).
 • Svájc: 2020. június 15-től nyitotta újra és az EU, EFTA országaival, valamint az Egyesült Királysággal szemben megszüntette a korábbi korlátozásokat. Azóta számos szigorítást vezetett be. A kockázatos országok listáján lévő országokból továbbra sem lehet beutazni, míg a magas fertőzési kockázatú országokból érkezőkre 10 napos karantén vár, ami alól a negatív koronavírus teszt bemutatása sem mentesít. Magyarországról 2020. december 14. után egy ideig csak 10 napos karanténkötelezettséggel lehet beutazni. A svájci beutazási szabályok számos kivételt tartalmaznak, melyeket érdemes tanulmányozni ITT.
 • Svédország: Egy “kakukktojás” ezen a listán, ugyanis az egyedi járványkezelésük miatt, nem rendeltek el teljes beutazási tilalmat a járvány időszakára. (Csak – az EU ajánlása alapján – az EU-n és az EGT országain kívüli országokra március 19-től.) Ezért “újranyitásra” sem volt szükség, így a magyar állampolgárok – ha el tudtak/tudnak jutni Svédországba – bármikor korlátozásmentesen beutazhattak és most is beutazhatnak Svédországba.
 • Szerbia: 2020. május 25-től a magyar állampolgárok korlátozásmenetesen utazhattak be Szerbiába, de azóta ez megváltozott és már 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kérnek a – nem saját állampolgár – beutazóktól. Szerbia korlátozásai nagyon összetettek, így beutazás előtt érdemes folyamatosan tanulmányozni a hatályos beutazási szabályokat ITT.
 • Szlovákia: 2020. június 5-től a magyar állampolgárok korlátozásmentesen utazhattak be Szlovákiába, de a 2020. október 1-től elrendelt szükségállapot és a bevezetett különböző országbesorolások és beutazási, illetve országhatáron belüli korlátozások miatt a szlovákiai utazás (is) megfelelő felkészülést igényel, pláne, hogy november elejétől csak negatív koronavírusteszt-eredmény birtokában lehet belépni az országba. (részletek ITT)
 • Szlovénia: Az első Európai ország volt, mely hivatalosan bejelentette a (tavaszi) járvány végét, így 2020. május 28-tól a magyar és a szlovén állampolgárok karanténkötelezettség és más korlátozások nélkül utazhattak a két ország között. Mióta a második hullám fellángolt, több szigorítást vezetett be. Az országokat és azon belül is az egyes régiókat különböző kategóriákba sorolta és a beutazási korlátozásait ezen kategóriáktól tette függővé. Magyarország több területe “piros” (pl., Budapest) ahonnan a beutazókra kötelező 10 napos hatósági karantén vár, vagy 48 órás negatív koronavírus tesztet kell bemutatni. A szabály alól sok kivétel létezik, így a részletek ITT.
 • Thaiföld: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. október 8-tól kezdett el külföldi turistákat fogadni, de csak minimális és korlátozott létszámban. A nyitási folyamat nagyon-nagyon lassú lesz és szigorúan szabályozzák, hogy milyen feltételekkel és hány turistát engednek be az országba. Jelenleg (Magyarországon) a Thai Nagykövetség bírálja el vízumkérelem beadása után, hogy ki, milyen feltételekkel utazhat be (vagy sem) az országba.
 • Törökország: 2020. június 11-től kezdődően a külföldi állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Törökországba. Belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálaton kell átesni és indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén kötelező kórházi vizsgálatot rendelnek el.
 • Tunézia: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. szeptember 28-tól Magyarországot “piros” kategóriába sorolta, így onnan beutazókat nem fogad, míg a “zöld” országokból érkezők 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában utazhatnak be az országba. (részetek ITT)
 • Ukrajna: A járvány kitörése óta számtalanszor megváltoztatta a beutazási szabályait. Jelenleg, Magyarországról beutazóknak 14 napos hatósági karanténba kell menniük, ami alól akkor mentesülnek, ha 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet mutatnak be. (részletek ITT)

Ez a 7 LEGFONTOSABB ÚJ
UTAZÁSSZERVEZÉSI és FOGLALÁSI SZEMPONT
,
amire feltétlenül figyelned kell,
ha a jövőben külföldre szeretnél vagy kell(!) utaznod!

A jelenleg hatályos, 2020. szeptember 1-től életbelépett hazai beutazási korlátozások hosszú időre teljesen padlóra küldték, mind a beutazó, mind a kiutazó magyar turizmust. Akár tetszik, akár nem, JELENLEG EZEK A SZABÁLYOK VANNAK HATÁLYBAN! ÍGY, HA KÜLFÖLDRE SZERETNÉL UTAZNI VAGY ODA KELL(!) UTAZNOD, ÚGY A JELENLEGI FELTÉTELEK BETARTÁSÁVAL KELL EZT MEGTENNED. Hogy ez a “kampó” közeli helyzet meddig fog tartani, még senki nem tudja, de az már most 100%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy hiába fog elindulni újra a külföldi turizmus – reményeink szerint idén késő tavasszal – akkor is NAGYON NAGY KIHÍVÁS ÉS NAGYON ÖSSZETETT FELADAT LESZ MEGSZERVEZNI BÁRMILYEN KÜLFÖLDI UTAT, MÉG AKKOR IS, HA GYAKORLOTT UTAZÓ VAGY! Ennek oka, hogy a járvány olyan mértékben alakította át már eddig is a külföldi utazások MÓDJÁT, LEHETŐSÉGEIT, MÓDSZEREIT, hogy számtalan, korábban nem használt, vagy mellékesnek tűnő szempontra, információra is oda kell már figyelned akkor is, ha Magad szervezed a külföldi utadat, akkor is, ha utazási irodával utazol. Ezért, megértjük, ha Te is bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél!

 • Tervezhetsz-e már idén külföldi utazást/nyaralást? Ha igen, mikorra? Tavaszra? Nyárra? …vagy csak őszre?
 • Merj majd idén külföldre utazni, vagy még ne?
 • Ha utazol, akkor mikor, hova, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz majd, vagy utazási irodával?
 • Mikor kezdj el szervezni vagy foglalni?
 • Hogyan kerüld el az utazással vagy a foglalással kapcsolatos bizonytalanságokat, “csapdákat” vagy a rizikós helyeket?
 • Mit tegyél, ha az utazásod alatt újra szigorítanak és újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatos kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de mindenkiben, aki utazni szeretne (vagy arra vágyik) biztos felmerülnek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘Te már most szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni munka/család miatt’) és vállalod a hazatérésedkor kötelező 10 napos hatósági karantént, vagy kifizeted a karanténból való szabaduláshoz szükséges, – remélhetőleg – negatív, itthoni elkészített két koronavírus-teszt árát, még mindig VAN TÖBB ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT, AMIT FIGYELEMBE KELL VENNED!

 

EZEK AZOK A FELTÉTLEN BETARTANDÓ UTAZÁSI ÉS UTAZÁSTERVEZÉSI SZABÁLYOK, MELYEKET  A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY HOZOTT LÉTRE VAGY ERŐSÍTETT FEL ÉS TETT MINDENNÉL FONTOSABBÁ! Ezekre a szempontokra feltétlen figyelned kell és még azelőtt át kell gondolnod ezeket, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, foglalását, majd magát az utazást! Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló csekklistába, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, TÖLTSD LE, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt!

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi járvány- és utazási helyzetben nélkülözhetetlen, a legfontosabb 7 új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

TripMiner Tudástár további cikkek

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy milyen változásokat okozott a koronavírus-járvány a külföldi utazások piacán, úgy KATTINTS a számodra érdekes fejezetcímre és már olvashatod is az adott témával kapcsolatos legfontosabb híreket, információkat, tanácsokat!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása