fbpx

7 repüléssel kapcsolatos tény, amiről még sanszosan nem hallottál

Szerző: TripMiner.com, olvasási idő: 2-3 perc

Bármennyire is gyakori utazó vagy, biztosak vagyunk benne, hogy egyes kérdésekben tudunk újat mondani, még neked is. Figyelj!

 


1. Repülési idő


Tudtad például, miért van az valójában, hogy míg a menetrend például kétórás repülési időt ad meg, addig a pilóta felszálláskor azzal indít, hogy „hölgyeim és uraim, a repülési idő másfél óra”? A statisztika miatt: ha egy fél órát rászámolnak a menetidőre, nagyobb valószínűséggel érkezik meg a gép az előre jelzett két órán belül. Minél többször landol pontosan, esetleg picivel még korábban is, annál elégedettebbek az utasok és annál megbízhatóbbnak értékelik a légitársaságot.

2. Csíkok az égen

 

Nagy valószínűséggel ebben a pillanatban is nagyjából 10 ezer repülőgép van a levegőben – a repüléseket követő FlightAware egy átlagos napon legalábbis ennyi egyszerre látható kondenzcsíkot számlál a bolygónk légterében. A honlapon azt is nyomon követheted, mikor kevésbé zsúfolt a légtér – újévkor például 3354 járatnál sosincs több az égen egyszerre.

 

3. Nyomkövetés felsőfokon

 

Hamarosan elképzelhetetlen lesz, hogy egy repülőgép csak úgy eltűnjön a radarról. Az ENSZ légügyi szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) a 2014-es maláj gépeltűnés óta 15 perces helyzetjelentést írt elő, melyet 2018 novemberétől percenkénti jelentési kötelezettségre módosít a szervezet. Az átállást 2021-ig minden légitársaságnak meg kell valósítania.

 

4. Aggasztó ragasztócsík

 

Félelmetes olykor, ahogy az ablakon kinézve azt látjuk, hogy a szárnyon imitt-amott ragasztócsík-javítások díszelegnek. Nem kell aggódni: egyfelől nem ez tartja össze a szárnyat, másfelől apróbb javításokra tökéletesen megfelel. Speciális fejlesztés, melynek még az 900 km/h-s sebesség sem kottyan meg.

5. Alig 50 másodperc

 

A skóciai Orkney 70 kis szigetének egytől egyig saját reptere van és a Loganair rendszeres járatokat üzemeltet közöttük. Itt repül a világ legrövidebb időtartamú menetrend szerinti repülő járata is Westray és Papa Westray között. A két sziget közti távolság mindössze 2,74 kilométer, a repülési idő pedig két perc, de ha a szél jó irányba fúj, csupán 47 másodperc.

 

6. Száraz, akár a sivatag

 

Az utastér páratartalma rendkívül alacsony, mindössze 10-25 százalékos. Ez a sivatagnál is szárazabb levegő fokozza a szervezet folyadékveszteségét a bőrön és a légutakon keresztül, ezért kell az út során gondoskodni a megfelelő pluszfolyadék-bevitelről.

 

7. Irigyelt fizetések


A légiirányítóké a világ legjobban fizetett állása. Országoktól függően, forintra átszámolva, évente 35-40 milliót visznek haza. De ne sajnáljuk tőlük! Elképesztő koncentrációt igényel a légiirányítás, egyetlen pillanatra sem lankadhat a figyelmük, hiszen az életekbe kerülhet. Annyira stresszes szakma, hogy 56 évesen nyugdíjba mehetnek.

 

 

Ha szeretsz külföldre utazni és szeretnél értesülni a leghasznosabb utazási- és foglalási hírekről, tippekről, tanácsokról, valamint a külföldi utazásaidat segítő, megtakarítási lehetőségekről, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és iratkozz fel a hírlevelünkre ITT!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Címkefelhő

 • Ülőhely foglalás repülőn. ezen múlik a komfortérzeted az utazásod alattÜlőhely foglalás repülőn – Hasznos tippek, tanácsok
  Mennyire fontos az ülőhely foglalás? Melyek a legjobb és a legrosszabb ülőhelyek repülőn? Aki rendszeresen utazik, pláne hosszútávú járatokon, az tudja, ez a kulcsa, hogy milyen lesz a komfortérzetünk a repülőút alatt. Ha Te is szer...
 • Összes légitársaság poggyászinformáció
  Az elmúlt pár évben nagyon megváltozott a légitársaságok árképzési politikája, így ha repülőjegyet vásárolunk, már nem elegendő csak a repülőjegyárakat nézni és azokat összehasonlítani. Ennek oka, hogy a legtöbb esetben nem ...
 • Külföldi repülőjegy foglalás esetén keresd a TripMiner.com oldalait!Repülj ide, ne oda!
  Egy-egy város körül több repülőtér is van, így ha csak egy pár napos, vagy hétvégi városnézésre érkezünk nagyon oda kell figyelni (és jól kiválasztani), hogy melyik repülőtérre érkezzünk. Ha rosszul választunk (pl., a legolcs...
 • Utazástervezés, hasznos tipp, repülőjegyVonattal Európában
  Bár az európai vonatok nem annyira gyorsak, mint például az ázsiaiak, a gyorsvasutak azért már az öreg kontinensen is megtréfálják olykor-olykor a fizikát, és időben bizony gyorsabbak, árban kedvezőbbek, mint a sok-sok macerával jár...
 • Utazástervezés, hasznos tipp, szállás8 becsapós kifejezés
  Aki sokat utazik és különböző szállodákban szál meg, viszonylag hamar rájön, hogy bizonyos jelzők, fogalmak, kategóriák országonként és szállásonként mást és mást jelentenek. Nem lehetünk biztosak benne, hogy például a 4 csil...
Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása