fbpx

7 repüléssel kapcsolatos tény, amiről még sanszosan nem hallottál

Szerző: TripMiner.com, olvasási idő: 2-3 perc

Bármennyire is gyakori utazó vagy, biztosak vagyunk benne, hogy egyes kérdésekben tudunk újat mondani, még neked is. Figyelj!

 

1. Repülési idő

Tudtad például, miért van az valójában, hogy míg a menetrend például kétórás repülési időt ad meg, addig a pilóta felszálláskor azzal indít, hogy „hölgyeim és uraim, a repülési idő másfél óra”? A statisztika miatt: ha egy fél órát rászámolnak a menetidőre, nagyobb valószínűséggel érkezik meg a gép az előre jelzett két órán belül. Minél többször landol pontosan, esetleg picivel még korábban is, annál elégedettebbek az utasok és annál megbízhatóbbnak értékelik a légitársaságot.

2. Csíkok az égen

Nagy valószínűséggel ebben a pillanatban is nagyjából 10 ezer repülőgép van a levegőben – a repüléseket követő FlightAware egy átlagos napon legalábbis ennyi egyszerre látható kondenzcsíkot számlál a bolygónk légterében. A honlapon azt is nyomon követheted, mikor kevésbé zsúfolt a légtér – újévkor például 3354 járatnál sosincs több az égen egyszerre.

3. Nyomkövetés felsőfokon

Hamarosan elképzelhetetlen lesz, hogy egy repülőgép csak úgy eltűnjön a radarról. Az ENSZ légügyi szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) a 2014-es maláj gépeltűnés óta 15 perces helyzetjelentést írt elő, melyet 2018 novemberétől percenkénti jelentési kötelezettségre módosít a szervezet. Az átállást 2021-ig minden légitársaságnak meg kell valósítania.

 

4. Aggasztó ragasztócsík

Félelmetes olykor, ahogy az ablakon kinézve azt látjuk, hogy a szárnyon imitt-amott ragasztócsík-javítások díszelegnek. Nem kell aggódni: egyfelől nem ez tartja össze a szárnyat, másfelől apróbb javításokra tökéletesen megfelel. Speciális fejlesztés, melynek még az 900 km/h-s sebesség sem kottyan meg.

5. Alig 50 másodperc

A skóciai Orkney 70 kis szigetének egytől egyig saját reptere van és a Loganair rendszeres járatokat üzemeltet közöttük. Itt repül a világ legrövidebb időtartamú menetrend szerinti repülő járata is Westray és Papa Westray között. A két sziget közti távolság mindössze 2,74 kilométer, a repülési idő pedig két perc, de ha a szél jó irányba fúj, csupán 47 másodperc.

 

6. Száraz, akár a sivatag

Az utastér páratartalma rendkívül alacsony, mindössze 10-25 százalékos. Ez a sivatagnál is szárazabb levegő fokozza a szervezet folyadékveszteségét a bőrön és a légutakon keresztül, ezért kell az út során gondoskodni a megfelelő pluszfolyadék-bevitelről.

7. Irigyelt fizetések


A légiirányítóké a világ legjobban fizetett állása. Országoktól függően, forintra átszámolva, évente 35-40 milliót visznek haza. De ne sajnáljuk tőlük! Elképesztő koncentrációt igényel a légiirányítás, egyetlen pillanatra sem lankadhat a figyelmük, hiszen az életekbe kerülhet. Annyira stresszes szakma, hogy 56 évesen nyugdíjba mehetnek.

 

 

Ha szeretsz külföldre utazni és szeretnél értesülni a leghasznosabb utazási- és foglalási hírekről, tippekről, tanácsokról, valamint a külföldi utazásaidat segítő, megtakarítási lehetőségekről, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és iratkozz fel a hírlevelünkre ITT!

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlenül figyelned kell, ha a jövőben külföldre szeretnél vagy KELL(!) utaznod!

A 2020. szeptember 1-től életbelépett hazai beutazási korlátozások ismételten teljesen padlóra küldték, mind a beutazó, mind a kiutazó magyar turizmust. Nem tisztünk megítélni ezen kormányzati döntés jogosságát, vagy észszerűségé, de az biztos, hogy JELENLEG EZEK A SZABÁLYOK VANNAK HATÁLYBAN! ÍGY, HA KÜLFÖLDRE SZERETNÉL UTAZNI VAGY ODA KELL(!) UTAZNOD, ÚGY A JELENLEGI FELTÉTELEK BETARTÁSÁVAL KELL EZT MEGTENNED. Hogy ez a “kampó” közeli helyzet meddig fog tartani, még senki nem tudja, de az már biztos, hogy nem egy hónap lesz (mint, ahogy az a vonatkozó jogszabályok bevezetésekor elhangzott).  Ha valamikor (még idén?, jövő tavasszal? vagy később?) meg is változnak a most hatályos magyar “utazási” szabályok, előírások, akkor is nagyon nagy kihívás és nagyon összetett feladat lesz megszervezni bármilyen külföldi utat, mert számtalan korábban nem használt, vagy mellékesnek tűnő szempontra is oda kell majd figyelned. Megértjük, ha ebben a helyzetben teljesen elbizonytalanodsz és nem tudod, mit tegyél!?

  • Utazz, vagy ne utazz?
  • Ha utazol, akkor mikor, hova, hogyan és mivel?
  • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
  • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
  • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
  • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de mindenkiben, aki utazni szeretne (vagy arra vágyik) felmerülnek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’) és vállalod a hazatérésedkor kötelező – szeptember 21. után már csak – 10 napos hatósági karantént, vagy inkább kifizeted a karanténból való szabaduláshoz szükséges, – remélhetőleg – negatív, itthoni elkészített két koronavírus-teszt árát, még mindig  van jópár ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT, AMIT FIGYELEMBE KELL VENNED!

 

Nevezzük ezeket inkább, KÖTELEZŐEN BETARTANDÓ UTAZÁSI ÉS UTAZÁSTERVEZÉSI SZABÁLYNAK, melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel és tett mindennél fontosabbá. Ezek azok a szempontok, amelyekre a jelen helyzetben FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és még azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást! Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló csekklistába, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, TÖLTSD LE, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt!

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi járvány- és utazási helyzetben nélkülözhetetlen, a legfontosabb 7 új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

A szerző: Práth Károly

Prátk Károly külföldi utazáson az USA-ban a Halálvölgyben

Szia, Práth Károly vagyok több, mint 30 éve világutazó, a TripMiner.com alapítója. Több, mint 140 országban és 3.000 városban jártam és számtalan utazót, nyaralót segítettem már hozzá utazási álmainak megvalósításához. Célom, hogy minden minőségi és egyedi utazást kereső, igénylő utazónak megadjam azt a segítséget, ami ahhoz kell, hogy mind minőségben, mind tartalomban a lehető legtöbbet hozza ki a tervezett utazásából, nyaralásából, DE! az elérhető legjobb árakon!

Te is ilyen külföldi utazás szeretnél? Neked is segítek.

 

Kérdésed van? Írj nekünk! hello@tripminer.com

 

 

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása