fbpx

7 repüléssel kapcsolatos tény, amiről még sanszosan nem hallottál

Szerző: TripMiner.com, olvasási idő: 2-3 perc

Bármennyire is gyakori utazó vagy, biztosak vagyunk benne, hogy egyes kérdésekben tudunk újat mondani, még neked is. Figyelj!

 

1. Repülési idő

Tudtad például, miért van az valójában, hogy míg a menetrend például kétórás repülési időt ad meg, addig a pilóta felszálláskor azzal indít, hogy „hölgyeim és uraim, a repülési idő másfél óra”? A statisztika miatt: ha egy fél órát rászámolnak a menetidőre, nagyobb valószínűséggel érkezik meg a gép az előre jelzett két órán belül. Minél többször landol pontosan, esetleg picivel még korábban is, annál elégedettebbek az utasok és annál megbízhatóbbnak értékelik a légitársaságot.

2. Csíkok az égen

Nagy valószínűséggel ebben a pillanatban is nagyjából 10 ezer repülőgép van a levegőben – a repüléseket követő FlightAware egy átlagos napon legalábbis ennyi egyszerre látható kondenzcsíkot számlál a bolygónk légterében. A honlapon azt is nyomon követheted, mikor kevésbé zsúfolt a légtér – újévkor például 3354 járatnál sosincs több az égen egyszerre.

3. Nyomkövetés felsőfokon

Hamarosan elképzelhetetlen lesz, hogy egy repülőgép csak úgy eltűnjön a radarról. Az ENSZ légügyi szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) a 2014-es maláj gépeltűnés óta 15 perces helyzetjelentést írt elő, melyet 2018 novemberétől percenkénti jelentési kötelezettségre módosít a szervezet. Az átállást 2021-ig minden légitársaságnak meg kell valósítania.

 

4. Aggasztó ragasztócsík

Félelmetes olykor, ahogy az ablakon kinézve azt látjuk, hogy a szárnyon imitt-amott ragasztócsík-javítások díszelegnek. Nem kell aggódni: egyfelől nem ez tartja össze a szárnyat, másfelől apróbb javításokra tökéletesen megfelel. Speciális fejlesztés, melynek még az 900 km/h-s sebesség sem kottyan meg.

5. Alig 50 másodperc

A skóciai Orkney 70 kis szigetének egytől egyig saját reptere van és a Loganair rendszeres járatokat üzemeltet közöttük. Itt repül a világ legrövidebb időtartamú menetrend szerinti repülő járata is Westray és Papa Westray között. A két sziget közti távolság mindössze 2,74 kilométer, a repülési idő pedig két perc, de ha a szél jó irányba fúj, csupán 47 másodperc.

 

6. Száraz, akár a sivatag

Az utastér páratartalma rendkívül alacsony, mindössze 10-25 százalékos. Ez a sivatagnál is szárazabb levegő fokozza a szervezet folyadékveszteségét a bőrön és a légutakon keresztül, ezért kell az út során gondoskodni a megfelelő pluszfolyadék-bevitelről.

7. Irigyelt fizetések


A légiirányítóké a világ legjobban fizetett állása. Országoktól függően, forintra átszámolva, évente 35-40 milliót visznek haza. De ne sajnáljuk tőlük! Elképesztő koncentrációt igényel a légiirányítás, egyetlen pillanatra sem lankadhat a figyelmük, hiszen az életekbe kerülhet. Annyira stresszes szakma, hogy 56 évesen nyugdíjba mehetnek.

 

 

Ha szeretsz külföldre utazni és szeretnél értesülni a leghasznosabb utazási- és foglalási hírekről, tippekről, tanácsokról, valamint a külföldi utazásaidat segítő, megtakarítási lehetőségekről, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és iratkozz fel a hírlevelünkre ITT!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása