fbpx

Külföldi utazásokat érintő, összes fontos információ,
hír, korlátozás és tanács EGY HELYEN

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com

Ezt a hiánypótló blogcikkünket SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Független utazási tanácsadóként folyamatosan figyeljük és összefoglaljuk a külföldi utazásokat érintő híreket, kormányzati döntéseket és a magyar utazók szempontjából legfontosabb piaci szereplők (légitársaságok, szállásadók, turisztikai szervezetek, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) lépéseit és nyilatkozatait. Ezen híreket és információkat nemcsak összegyűjtjük, de napról napra frissítjük is, így válik mindennap friss, használható hírforrássá ez az egyedülálló információ- és tudásbázis. Célunk, hogy mindenki, aki Magyarországról az elkövetkező egy-másfél évben valamikor utazni szeretne vagy kényszerül – legyen ez most nyáron, vagy fél év múlva – “közösségi médiás fake news” és önjelölt “utazási (kanapé)szakértők” szubjektív véleményétől mentesen, egy weboldalról értesüljön a külföldre irányuló utazási piac éppen aktuális helyzetéről, lehetőségeiről és az ott zajló legfontosabb folyamatokról, változásokról és a megoldási lehetőségekről.

 

Javasoljuk, mentsd el a TripMiner Tudástár webcímét a böngésződ kedvencei közé! Így ha eljön az idő, hogy újra külföldön nyaralj, vagy csak tervezgetsz és kíváncsi vagy, hogy miként alakítja át az utazási piacot a járvány – csak egy kattintás és összegyűjtve olvashatod a külföldi utazásokkal, nyaralásokkal kapcsolatos, legfontosabb híreket és egy helyről tájékozódhatsz az utazási lehetőségeidről és a piac aktuális állapotáról.

 

Annak ellenére, hogy már majdnem mindegyik európai országban megkezdődtek az enyhítések és a járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása, valamint az egyes országok határai is belátható időn belül megnyílnak, attól még az egészségügyi előírások, korlátozások továbbra is érvényben vannak és még sokáig velünk lesznek. Ahány ország, annyiféle terv létezik a határaik megnyitására és a turizmusuk talpraállítására, de még senki nem tudja PONTOSAN és MINDEN RÉSZLETÉBEN, hogy mikortól, miként és milyen részletes feltételekkel indulhat újra a külföldi/európai/világ turizmusa és milyen lesz, mennyi ideig tart majd annak felépülése. Abban minden szakértő egyetért, hogy hatalmas változások lesznek/vannak az utazási piacon, de arról, hogy milyen mértékben és módon változik meg a külföldi turizmus működése, feltételrendszere, szabályai még mindig csak körvonalazódó elképzelések, vélemények és egyedi forgatókönyvek léteznek. Bármilyen is lesz majd a válság utáni utazási világ, az biztos, hogy sokkal alaposabb felkészülésre lesz majd szükség és sokkal körültekintőbben kell majd megszervezni egy külföldi nyaralást/utazást, mint a járvány előtt. A TripMiner.com naprakész piaci információival, az egész világra kiterjedő utazási tapasztalatával abban tud segíteni, hogy ebben a megváltozott piaci helyzetben is kihozd a maximumot a külföldi utazásaidból/nyaralásaidból és továbbra az igényeidnek mindenben megfelelő, élménydús és biztonságos külföldi utazásokban legyen részed.

TripMiner Tudástár - Tartalomjegyzék

A TripMiner Tudástárat a legfontosabb témák, utazási területek alapján – a könnyű kezelhetőség, átláthatóság érdekében – 11 blokkra osztottuk és így az alábbi címekre kattintva, közvetlenül a választott témához, blokkhoz tudsz ugrani.

1.) Külföldi utazásokat érintő és azokkal kapcsolatos legfontosabb tanácsok 2020-ra

 1. Viselkedj felelősen és amíg nem szűnik meg a járvány – hacsak nem életbevágó – sehova ne utazz külföldre, nyaralj inkább itthon és tartsd be az éppen aktuális járványmegelőzési szabályokat, előírásokat!
 2. Ha kénytelen voltál/vagy külföldre utazni és/vagy most térsz haza, úgy hazaérkezésed utáni egészségügyi vizsgálat eredménye függvényében, tartsd be a rád vonatkozó karanténszabályokat (amíg ezek fennállnak)! Ha otthoni karantént kell tartanod, 14 napig ne hagyd el az otthonodat és senkivel ne érintkezz!
 3. Ha külföldi utazásra szóló foglalásod van július közepéig (akár repülőjegy, akár befizetett utazás) amint/amíg tudod/lehet foglaltasd át minimum a nyár végére, de inkább őszre/télre! (Zárójelben jegyezzük meg hogy ha nem lemondható és átfoglalható a repülőjegyed, úgy várd meg, hogy a légitársaság törli-e járatodat, mert ha törli, úgy esélyed lesz elkerülni a lemondással vagy átfoglalással járó extra költségeket és a jegyed árát is vissza kell kapnod. Ez utóbbit, május 13-án erősítette meg az Európai Bizottság, lezárva a légitársaságok azon törekvését, hogy ne pénzben, hanem később felhasználható voucher-ban adják vissza a törölt repülőjegyek árát.)
 4. Ha a foglalásodra vonatkozó ÁSZF (vagy rendeletek) szerint visszakérheted a befizetett pénzed, úgy dönts belátásod szerint: átfoglalsz/utazást halasztasz, vagy lemondod az utazást és visszakéred a pénzed! Tudnod kell, hogy ez utóbbi – jelen válságos helyzetben – az adott szolgáltatót (légi társaság, szállás, utazási iroda, stb.) nagyon nehéz helyzetbe hozza/hozhatja, mert bevételei híján a tömeges visszafizetés, komoly likviditási gondot okoz(hat) nála. Ha – a járvány elmúlta után – továbbra is szeretnél/tudsz majd utazni és bízol az adott szolgáltatóban, úgy ne kérd vissza a pénzed, ha nem, csak foglalj, át vagy halassz! De ha már okafogyottá vált az utazásod, vagy nem bízol az adott szolgáltatóban, vagy nem mersz/tudsz elutazni a járvány elmúlta után, úgy kérd vissza a már befizetett összeget! De készülj rá, hogy ez nem minden szolgáltatónál fog gördülékenyen menni és nem lesz egy gyors folyamat.
 5. Napjainkra a légitársaságok mindegyike “alkalmazkodott” a kialakult helyzethez és szinte mindegyik engedélyezi az ingyenes átfoglalást, sőt, akár az úti cél módosítást is, de nem minden légitársaság, nem automatikusan és az sem mindegy, hogy mikor vásároltad a jegyed. Ezért, mindig az adott légitársaság hivatalos weboldalán tájékozódj az ottani lehetőségekről!
 6. Ha nem éred el elsőre valamelyik utazási szolgáltatót (légitársaság, szálloda, utazási iroda, stb.) légy türelemmel és kitartó! Minden piaci szereplő igyekszik úgy megoldani a kialakult a helyzetet – amíg lehet – hogy ne veszítsen Ügyfeleket és működőképes maradjon, azaz ne kelljen fizetésképtelenséget jelentenie. De ez, a már hónapok óta fennálló – szinte bevétel nélküli – piaci helyzet miatt, hihetetlen energiákat és pénzt(!) igényel a részükről.  A turizmusban most zajló folyamatokra szinte senki nem volt felkészülve, így idő, mire minden szolgáltató  – a vevői elégedettségére – kezelni tudja a kialakult helyzetet és a folyamatban lévő ügyeket (átfoglalások, törlések, panaszok, stb.) feldolgozza.
 7. Amennyiben Európában is a „kínai forgatókönyv” valósul meg, úgy márciustól számítva, min. 3-4 hónapos külföldi utazásmentes időszakkal kell számolni – Európán belül. Világszinten ez az idő – vélhetően – sokkal hosszabb lesz és országonként (vagy földrészenként/régiónként) változni fog. Mivel ezt számos tényező befolyásolja, így jelenleg azt látjuk, hogy óvatosan, lépésről lépésre fog helyre állni a nemzetközi turizmus és örüljünk annak, hogy lesz jópár olyan európai ország, ahol – korlátozásokkal és különböző feltétellel, de – már nyaralhatunk az idei nyár második felében.
 8. Az biztos, hogy nemcsak a korlátozásoknak, de a járványveszélynek is egyszer vége lesz, így külföldi utazásokról álmodozni, tervezgetni lehet és kell is, hiszen ez is segít erőt meríteni és átvészelni/elviselni a még mindig fennálló korlátozásokat! Fontos információ, hogy hiába fogják feloldani az utazási korlátozásokat a nemzetközi turizmus talpra-, majd helyreállása ugyanúgy problémákkal, korlátozásokkal övezett lesz, mint a mostani helyzet. Sőt! Akár még sokkal problémásabb is lehet, de akkor már más jellegű kihívásokkal, gondokkal (pl., eltérő beutazási szabályok az egyes országokban, különböző járványmegelőzési szabályok és protokollok betartása, a meggyengült anyagi hátterű utazási szolgáltatók kiszűrése és elkerülése, stb.) kell majd azoknak megküzdenie, akik külföldre szeretnének utazni, vagy ott nyaralni.
 9. Ha még nem tettél le róla, hogy idén nyáron/ősszel/télen külföldön nyaralj, úgy a jelenlegi információs szinten, legkorábban augusztusra, de inkább őszre tervezz, még akkor is, ha azt olvasod, hogy júniusban már több ország megnyitja határait. Ennek oka, hogy javasolt pár hetet/hónapot várni az országnyitások után, hogy kiderüljenek ezen új utazási módok/helyzetek “gyermekbetegségei”. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy bármikor visszatérhet a részleges vagy teljes utazási korlátozás, ha újra elkezd növekedni a megbetegedések száma. Lásd a Kínából, Szingapúrból érkező híreket a külföldi beutazók által bevitt újabb megbetegedések növekvő számáról, a külföldiekre vonatkozó beutazási tilalomról, a járvány lehetséges második hullámáról, stb.
 10. …és ami a legfontosabb: A járvány teljes megfékezése rajtad is múlik! Ezért mindig tartsd be az éppen aktuális hivatalos koronavírus megelőzési protokoll minden pontját, ajánlását, mert ezzel Te is sokat tehetsz azért, hogy mihamarabb teljesen vége legyen a koronavírus-járványnak és megint aggodalom és problémák nélkül, teljes BIZTONSÁGBAN utazhassunk külföldre!

2.) A járványveszély elmúltáig az alábbi weboldalakról tájékozódj utazási témában

 • A Külügyminisztérium hivatalos weboldala, ahol a világ összes országára az aktuális beutazási szabályokat egy helyen megtalálod: KATT IDE!
 • A Külügyminisztérium – külföldi utazások szempontjából – másik nagyon fontos weboldala, ahol az utazásra nem javasolt térségek találhatók. Amennyiben egy ország itt szerepel, vagy ide bekerül, annak jogi következménye van pl., utasbiztosításokra, utazási szerződésre. KATT IDE! Amennyiben egy ország itt szerepel, vagy ide bekerül, annak jogi fontos következménye van (pl.) az utasbiztosításokra, az utazási szerződésre, stb.
 • A Liszt Ferenc repülőtér hivatalos weboldala, amely jelenleg az egyetlen biztos információforrás egy adott budapesti repülőjárat státuszával kapcsolatban. Itt percre pontosan láthatod a repülőtérre adott napon (max. egy napra előre) induló/érkező járatokat és ezek státuszát (felszállt, leszállt, várható, törölt) állandó frissítéssel. KATT IDE! (Érdemes megnézned, mert meg fogsz döbbenni, hogy napjainkban milyen kevés járat érkezik/indul Budapestre/Budapestről – és amit most látsz, az már az újranyitási állapot.)
 • A koronavírus-járvány elterjedtségét bemutató weboldal, ahol az országokra bontott adatokat, információkat térképes megjelenítéssel láthatod: KATT IDE!
 • A Magyar Kormány hivatalos tájékoztató weboldala, ahol minden a koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedés, nyilatkozat, információ fellelhető: KATT IDE!
 • A TripMiner.com Utazási Tanácsadó weboldal Tudástára, ahonnan a külföldi utazásaid megtervezéséhez és megszervezéséhez – az elkövetkező egy évben – szükséges összes információ, tanács, weboldal és a személyedre szabott segítség, egy kattintással elérhető, így KATT IDE!
Külföldi utazásra invitálunk téged ezzel a játékkal

3.) Légitársaságok

Általános információk

A koronavírus-járvány és az ennek megállítása érdekében hozott kormányzati döntések következtében szinte a világ összes légitársasága felfüggesztette/összevonta/törölte a járatai nagy részét, de számos légitársaság döntött a részleges vagy a teljes leállás mellett is. Ennek következtében rengeteg utas rekedt távol a hazájától és szinte lehetetlenné vált hazajutásuk. Ahogy a hírekben is hallhattuk, sok légitársaság vesz/vett részt ezen külföldön rekedt utasok, nyaralók repatriációs járatokkal történő kimenekítésében és hazaszállításában, hiszen más módon esélyük sem volt hazatérni. Ez is jelzi, hogy hatalmas lett a bénultság és a káosz a légi közlekedésben, hiszen napról napra csökkent a kiszámíthatóan működő légijáratok száma. A világ nagyon sok országában elrendelt határzár és beutazási tilalmak következtében, teljesen bizonytalanná vált, hogy hova lehet és tudunk eljutni a világban repülővel (vagy bármi mással). A helyzet drámaiságát jól mutatta, hogy április közepén a világ összes utasszállító repülőgép-parkjának kb. kétharmada (16.000 repülőgép) parkolt tartósan különböző repülőtereken. De az is megdöbbentő, hogy a járvány csúcsán – április végén – mindössze nap kettő(!)-hét utasokat szállító repülőgép szállt fel a Liszt Ferenc repülőtérről – a Budapest Airport weboldala szerint – míg “békeidőben”,  az év ezen időszakában, a naponta induló járatszám 150 körül van! Hasonlóan hihetetlen adat – a Budapest Airport 2020. április 23-i közleménye alapján, hogy  – egy évvel ezelőtt áprilisban, napi átlagban 44ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Repülőtéren, míg idén áprilisban mindössze 275(!) utas volt a napi átlag. Ez azt jelenti, hogy a Liszt Ferenc repülőtér, a járvány következtében az utasforgalmának 99%-át elvesztette!

Ezért, ha az elkövetkező hónapokra lefoglalt repülőjeggyel rendelkezel és szeretnéd azt módosítani, törölni, vagy csak tudni szeretnéd, hogy mi van/lesz a járatoddal, úgy mindig az adott légitársaság hivatalos weboldalán nézz utána az éppen aktuális helyzetnek, járatinformációknak és az ott megadott elérhetőségeken (űrlap, chat, e-mail, esetleg telefon) érdeklődj! Ez akkor is igaz, ha nem közvetlenül az adott légitársaságnál vetted a repülőjegyed. De ne feledd, ilyen esetben, csak az a szolgáltató tud Neked segíteni (intézkedni) az átfoglalásban, lemondásban, ahol a repülőjegyedet megvásároltad.

Fontos információ, hogy továbbra is érvényben van az Európai Parlament és Tanács 261/2004/EK rendelete, mely a légi utasok jogait szabályozza. amit az Európai Bizottság – a kialakult helyzetre tekintettel –  nyilatkozatával többször meg is erősített. (Bár, április végén 12 ország kezdeményezte bizonyos részeinek felfüggesztését, nevezetesen: a légitársaságoknak ne kelljen teljes kártérítést fizetniük a törölt járataik után, elegendő legyen később felhasználható kuponokat felkínálniuk az utasoknak.) Mivel nagyon sokan érintettek a járattörlésekben, így érdemes felidézni a rendelet legfontosabb vonatkozó pontjait:

 • Ha a repülőjegyed eredetileg nem módosítható (még külön díj ellenében sem) és a légitársaság az adott járatot elindítja, úgy hiába nem szeretnél, vagy nem mersz elutazni, nem kérheted vissza a repjegyed árát a légitársaságtól! Azaz, ha ilyen esetben nem utazol el, úgy elbuktad a repülőjegyed árát! DE! A kialakult járványhelyzetre és a folyamatos járattörlésekre tekintettel, a legtöbb légitársaság INGYENES átfoglalási lehetőséget biztosít nemcsak az időpontra, de az úti célra is, ami egy nagyon pozitív, utasbarát döntés, de ez nem mindegyik légitársaságra igaz. Ezért az egyes – magyarok szempontjából fontos –  légitársaságok járványhelyzet miatt kialakult működését, repjegy módosítási szabályait lent, a Budapestre repülő fontosabb légitársaságok felsorolásánál, az adott légitársaság nevére kattintva linkeltük be.
 • A fenti rendelet alapján a repjegyed ára csak abban az esetben jár vissza, ha a légitársaság, az utazásod időpontjához viszonyítva 14 napon túl törli a járatod. DE! Ebben az esetben más költség megfizetésére – pl. kártérítés az elmaradt utazás miatt – nem kötelezhető a légitársaság.
 • A járványhelyzet, a kormányzati előírások és a bizonytalan repülési helyzet miatt rengetegszer fordul elő, hogy a járatot 14 napon belül, sőt, nem ritkán napon belül törlik. Ilyen esetben az utas dönti el, hogy mit választ: kéri a légitársaságot, hogy juttassa el a célállomásra, vagy visszakéri a repjegye árát. A jelen helyzetben az utóbbi a jellemző (és ajánlott) választás, hiszen a járvány mielőbbi megfékezése érdekében a külföldi utazások elhalasztása az egyetlen felelős döntés, másrészt a jelenlegi káoszban a légitársaságok nem mindegyike tudja és akarja megoldani az alternatív útvonalra történő átfoglalást.
 • Ha a jegyed árának visszatérítését kéred, úgy arra készülj fel, hogy nem lesz egyszerű folyamat visszakapnod a pénzed, mert a légitársaságoknak most készpénzre van szükségük, így számukra ez a legrosszabb opció. Ezért engedik jó hosszú határidővel (akár egy-két évvel) felhasználni, átfoglalni a jegyed és adnak akár több szolgáltatást, kedvezményt, pontot Neked – csak ne kelljen visszafizetniük a pénzed. Ennek ellenére jó, ha tudod, hogy járattörlés esetén a légitársaság köteles célállomásra szóló eljutást és ellátást (étkezés, szállás) biztosítani Neked (a leggyorsabb utazás megkezdéséig). A jelenlegi helyzetben, ez megint csak akadozik, de az egyetlen tanács amit mondhatunk, hogy jelezd a légitársaságnak az igényedet, ha nem oldják meg, oldd meg Te, kérj róla számlát és ha “elült a vihar”, próbáld meg az igazolt költségeidet, számla ellenében megtéríttetni velük!
 • Fontos információ, hogy az EU május eleji álláspontja szerint a légi utasokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy utalványt (voucher-t) fogadjanak el a repülőjegy árának pénzben történő visszatérítése helyett! Ez azt jelenti, hogy ha valamely légitársaság ezt erőlteti, de Te pénzvisszatérítést szeretnél, úgy ÁLLJ KI e mellett és – idővel – meg fogod kapni a pénzed!

A járattörlések miatt megnyíló lehetőségek (pl., átfoglalás, jegyár-visszakérés és a “kényszerszülte” voucher-elfogadás, stb.) során azt is érdemes (sőt, kell!) mérlegelni, hogy milyen (gazdasági) hírek érkeznek az adott légitársaságról, azaz mi lesz az adott légitársasággal a jövőben. Vannak olyan légitársaságok, melyek olyan jó anyagi helyzetben vannak, hogy akár hónapokig (évekig) kibírják, ha nem nem szállnak fel a repülőik (pl., Wizzair, Ryanair), de nagyon sok már most anyagi segítségre/mentőcsomagra szorul és már sok milliárd eurós állami segítséget kaptak (vagy a túlélésük érdekében kapni fognak), pl. Lufthansa Csoport (Austrian-Lufthansa-Swiss-Brussel Airlines-Eurowings) több tagja, KLM-Air France Holding, Alitalia, Tarom, Smartwings és még egy sor légitársaság. De – sajnos – olyan légitársaságok is vannak, melyek már csődvédelmet kértek, vagy nehezen menthető anyagi nehézségekkel küzdenek (pl., Air Mauritius, Air Norwegian négy leányvállalata, South African Airways, Thai Airways, Virgin Australia, stb.)

A magyar utazók szempontjából hatalmas érvágás, hogy 2020. május 29-én a Laudamotion bezárja a bécsi bázisát, így – nagy valószínűséggel – több európai (nyaraló) desztináció esetén (pl., Kanári-szigetek, Ciprus, a görög-szigetvilág, stb.) búcsút kell mondanunk annak a lehetőségnek, hogy Bécsből sokkal olcsóbban tudunk repülni ezekre a desztinációkra, mint Budapestről.

Budapestre (is) repülő légitársaságok aktuális működése

Sajnos – a járvány terjedésének következményeként – napról napra egyre több légijáratot töröltek, vontak össze és sok légitársaság döntött a részleges, vagy teljes leállás mellett. Sok város között teljesen leállt a légi utasforgalom,de a teherszállítás továbbra is zajlik az egész világon. Mindegyik földön maradó légitársaság meghatározta a leállása végdátumát (sőt, sok légitársaság már meg is hosszabbította azt), de az aktuális járványhelyzetet látva, nem vagyunk biztosak abban, hogy a most érvényben lévő dátumok minden esetben tarthatók lesznek és ezen időpontokban újraindulnak majd az adott légitársaságok járatai.

 

Mindegyik légitársaság igyekszik többé-kevésbé utasbarát megoldásokat hozni, de nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb céljuk a túlélés, így – bár a döntéseik hasonlóak –  az ördög a részletekben lakozik, így az adott légitársaságra vonatkozó szabályokért, ügyfél- és válságkezelési megoldásokért mindig fel kell keresni az adott légitársaság hivatalos weboldalát!

 

A Budapestre (is) repülő nagyobb forgalmú légitársaságok aktuális járatindítási helyzetét – ABC sorrendben – a lenti felsorolásban foglaltuk össze, de ha bővebb információkat szeretnél (pl., aktuális átfoglalási szabályok), kattints a légitársaság nevére, vagy a név utáni szövegre!

 

Fontos információ! A repülési helyzet akár napon belül is változhat, így a lenti gyűjtés csak irányadó tájékozódásra szolgál és annak naprakészségért – bár mindent megteszünk érte – felelősséget nem tudunk vállalni. Pontos információkért minden esetben keresd fel az adott légitársaság weboldalát a szövegben elhelyezett linkeken keresztül, vagy közvetlenül.

Mivel nagyon szomorú a fentieket olvasni és azt látni, hogy milyen helyzetbe került napjainkra a világ légiközlekedése, így a “régi szép időkre” emlékezve hallgassátok meg az alábbi számot!   ;-))

Érdekes változások a légiközlekedés megszokott feltételeiben

Egyre több légitársaság ismeri fel és fogadja el(!), hogy a válság hatására megváltozik/megváltozott a légiközlekedés és ezzel együtt a jegyvásárlásokra eddig alkalmazott általános szabályrendszer. Annak érdekében, hogy visszatérjen az emberek repülés utáni vágya és újra merjenek repülni (foglalni), egyre több légitársaság kezd el akciózni (hihetetlen olcsón lehet most tengerentúl repülőjegyet vásárolni szinte bárhova világban) és teszi ingyenessé a repülőjegye módosítását (általában egy évig a vásárlástól számítva) és nemcsak azoknak, akik 2020. március, április, májusában utaztak (volna), hanem azoknak is, akik a jövőben fognak repülőjegyet vásárolni. Ezt a kedvezményt egyelőre még csak meghatározott ideig (általában 2020. június 30-ig) megvásárolt jegyek esetén engedik, de akkor is hatalmas lépés az utasok szempontjából, hiszen – majdnem – rizikómentesen lehet most jövőre szóló repjegyet vásárolni jópár légitársaságnál.

Az ördög itt is a részletekben lakozik, így KATT a fenti lépést meglépő légi társaságok nevére, hogy lásd a pontos részleteket és a feltételeket! A magyarok szempontjából fontos légi társaságok közül, pl. az alábbiak nyújtják ezen kedvezményt: AirBalticAmerican Airlines, Delta, KLM, Lufthansa, Spirit,  Swiss, United,

Az elmúlt hónapokban szinte mindegyik légitársaság bevezetett számos egészségügyi biztonsági intézkedést a járatain és megváltoztatott több utaskiszolgálási protokollt, mire EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát. Ebben – szerencsére – nem kapott helyet az a korábbi, nagy vihart kavart kezdeményezés, hogy a keskenytörzsű gépeken a középső üléseket hagyják szabadon a biztonságos távolságtartás elérése érdekében. Meglátásunk szerint, ezzel sikerült elkerülni számos, előre látott negatív következményt, mint pl., a repülőjegyek árának azonnali drágulását.

Az EASA igyekezett ésszerű, az utasok biztonságát szolgáló, de a gyakorlatban is kivitelezhető előírást megalkotni. Ezek közül a legfontosabbak:

 • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
 • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
 • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beendegni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
 • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
 • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
 • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
 • Nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni és az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
 • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.

Mivel mind a légi közlekedésben, mind a nemzetközi turizmusban várható változások, egy olyan fontos és jelenleg még formálódó témakör, ami a legtöbb külföldre vágyó utazót érinti és érdekli, így ezt a témát egy külön fejezetben részletesen is körbejártuk. Ha szeretnél – a TripMiner tudástár többi fontos utazási témakörét kihagyva – egyből ezen témához ugrani, úgy KATT IDE!

4.) Külföldi szállásokkal kapcsolatos információk

Ahogy a légitársaságok, úgy a szállásadók nagy része és a szállásfoglaló weboldalak is – amennyire lehetőségeik engedik – megpróbálnak rugalmasnak mutatkozni a módosítási, vagy lemondási igényekhez. Általánosságban kijelenthető, hogy a szállásadók engedik az időpont módosítást, átfoglalást, sőt vannak olyanok is akik – bizonyos kiegészítő feltételek esetén – ha az utas szeretné, lemondás esetén visszautalták a már kifizetett szállásdíjat (pl., AirBnB). Minden szolgáltató szeretné megtartani (és megnyugtatni) az utazóikat, így a legnagyobb szállásfoglaló weboldalak cégvezetői személyre szóló e-mail-ben tájékoztatták és tájékoztatják a foglalóikat, hogy az ő cégük miként áll a kialakult helyzethez és milyen változásokat vezet be. Általánosságban elmondható, hogy mivel a legtöbb országban szinte teljesen leállt a külföldi turizmus, így rengeteg szálloda bezárt vagy üzemszünetet rendelt el és a rövidtávú lakáskiadásra szánt lakások milliói állnak most üresen.

Íme a magyarok által legtöbbet használt szállásfoglaló oldalak jelenlegi álláspontja, hozzáállása, nyilatkozata: (KATT a cégnévre a részletekért!)

 • AirBnB:
  • Eleinte csak a leveszélyeztetettebb országba (Kína, Dél-Kora, Irán, Izrael, Olaszország) tett foglalásokra engedélyezte a pénzvisszatérítést, de most már országtól függetlenül, minden egyes, március 14.-ig tett foglalásra igaz, hogy a náluk szállást foglalók, lemondás esetén visszakapják a befizetett összeget amennyiben az érkezés időpontja nem későbbi, mint május 31.
  • Íme a nyilatkozatuk: A szabályzat a legkésőbb 2020. március 14-én kezdeményezett olyan szállás- és élményprogram-foglalásokra terjed ki, amelyeknek az érkezési ideje 2020. március 14. és 2020. május 31. közé esik. Ezek a foglalások lemondhatók az érkezés előtt. A foglalást lemondó vendégek különböző lemondási és visszatérítési lehetőségek közül választhatnak, a házigazdák pedig díj nélkül mondhatják le a foglalást, és a lemondás nincs hatással a Superhost minősítésükre. Az Airbnb visszatéríti vagy utazási kreditként írja jóvá a foglalásért fizetett összeget, és a visszatérítés vagy az utazási kredit tartalmazni fogj minden szolgáltatási díjat, ami a szabályzat hatálya alá eső foglalásokra vonatkozik…”
  • “…A 2020. március 14. után kezdeményezett szállás- vagy élményprogram-foglalások nem tartoznak az enyhítő körülményekre vonatkozó szabályzatunk hatálya alá, kivéve, ha a vendég vagy a házigazda COVID-19-cel fertőzött. A COVID-19-hez kapcsolódó körülmények nem terjednek ki a következőkre: közlekedési fennakadások és járattörlések; utazási tanácsok és korlátozások; egészségügyi felhívások és karanténok; az alkalmazandó jogszabályok módosításai; és egyéb kormányzati rendelkezések, például evakuálási rendelkezések, határlezárások, a rövid távú bérbeadásra vonatkozó tilalmak és az otthon elhagyására vonatkozó korlátozások. A házigazda szokásos lemondási feltételei lesznek érvényben…”
  • A fentiek értelmében, az utazási korlátozások feloldásának mikéntje függvényében, sokkal több szempontot kell figyelembevenned, ha most foglalsz az AirBnB-n, mert most már nem fognak “megmenteni” (pénzt visszatéríteni) ha nem utazol.
  • Mivel a járvány következtében a rövidtávú lakáskiadás piaca szinte teljesen összeomlott, ezért az AirBnB eddig kb. 250 millió dollárt fordított a lakástulajdonosok kárenyhítésére. Míg a régi/új foglalói bizalmának erősítése érdekében május elejétől, új takarítási protokollt vezetett be. Ez az előírás, számos pontot, elvárást tartalmaz, pl: min. 24 órának kell eltelnie két foglalás között, előírják, milyen tisztítószereket, vegyszereket, módszereket és védőeszközöket javasolt használni a z AirBnB lakások takarításhoz, stb.
  • A járvány egyik nagy vesztese a cég, amit nagyon jól érzékeltet az AirBnB vezetőjének nyilvános levele, melyben, több, mint 25%-os létszám-leépítést jelentett be, így a cég 7.500 dolgozójából, közel 1.900-at elküldenek és e mellett minden fejlesztésüket leállítják. De, ami ennél is fontosabb, a cég stratégiájának átalakítását jelentette be, így kíváncsian várjuk, hogy ez milyen “új” AirBnB-t jelent!?
 • Booking:
  • Amennyiben a foglalt szállás lemondási díj nélkül lemondható és fizetés sem történt, úgy nincs kérdés, nem éri kár az utazót.
  • Ha olyan szállást foglaltunk, mely nem lemondható, vagy csak lemondási díj ellenében, úgy a Booking közvetlenül a lefoglalt szálláshoz irányít, hogy velük egyeztessünk. Az ÁSZF alapján ebben a helyzetben nem jár ingyenes lemondás, de a tapasztaltak alapján a szállásadók igyekeznek rugalmasan kezelni a helyzetet és vagy engedik későbbi időpontra átfoglalni a szállást, vagy visszaadják a pénzt.
  • Április végén érkezett a hír, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintra bírságolta a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjét és megtiltotta az agresszív értékesítési módszereinek folytatását.
 • Expedia: A többi szállásfoglaló oldalhoz hasonlóan az Expedia is a szállásadókhoz utalja vissza a kérdés eldöntését, így rajtuk múlik, miként kezelik a nem lemondható foglalásokat.
 • Szállás.hu: A szallas.hu weboldalán nem találtunk semmilyen kiemelt tájékoztatót, nyilatkozatot a koronavírus-járvány kapcsán. De a cég vezérigazgatója a 2020. március 18-i levelében az alábbiakat kéri a foglalóitól:  “Ha volt már lefoglalt utatok, akkor kérlek, segítsétek azzal a szálláshelyeket, hogy csak módosítjátok későbbre a foglalás időpontját és adtok reményt nekik is.
  A Szallas.hu-nál segítünk nektek könnyen és egyszerűen módosítani, csak keressetek minket.” A többi szállásfoglaló oldalhoz hasonlóan, a Szallas.hu is szűrhetővé tette az ingyen lemondható és az előrefizetés nélkül foglalható szállásokat, amire a főoldalán is felhívja a foglalói figyelmét. Amit – a járványhelyzetre való tekintettel, az egyes utazók érdekeinek védelme érdekében, mi is hangsúlyosan javaslunk használni!

Nagyon jó hír, hogy azon ázsiai és európai országokban, ahol már sikerült megfékezni a járványt (pl. Kína, Dél-Korea, Horvátország, Szlovénia, stb.), szép lassan kezd emelkedni a szállásfoglalások száma. De fontos, hogy első körben csak a belföldi turizmus kezd életjelet mutatni, míg a határokon átívelő külföldi turizmus, így az új szállásfoglalások is, csak az egyes országok határnyitásai és beutazási feltételrendszereinek pontos kialakítása után fog megindulni.

 

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy egyre több szakértőtől hallani olyan véleményeket, hogy túl korán és gyorsan történnek meg a határnyitások, így nagyon megnőtt a járvány visszatérésének esélye. Kínában egyre több újabb fertőzöttet regisztrálnak – és már nemcsak azok között, akik most tértek vissza külföldről Kínába, hanem azok között is, akik nem jártak külföldön, hanem folyamatosan Kínában voltak.) Ebben a helyzetben azt javasolhatjuk minden új szállásfoglalás esetén, hogy csak olyan szállást (hotel, resort, magánszállás, panzió, stb.) foglaljatok le, mely nem jár SEMMILYEN azonnali fizetési kötelezettséggel (még adminisztratívval sem pl., foglalási díj) és az utazás kezdő időpontjához képest – szinte – a legutolsó pillanatig költség- és kötbérmentesen lemondható legyen!

 

Szakmai érdekesség, hogy a Francia Kormány turizmusmentő csomagja részeként egy – a Booking-nak és az AirBnB-nek konkurenciát jelentő – online platformot tervez létrehozni a teljes turisztikai ágazatához. Részleteket még nem tudunk róla, de ez egy olyan érdekes, merész (és nagyon költséges) kezdeményezés, mely akár megkavarhatja a kialakult piaci status quo-t, ha a franciák komolyan veszik ezt a tervet és se a szükséges pénzt, se a szükséges szakmákat nem spórolják ki belőle. Kíváncsian várjuk az eredményt, mert ha jól sikerül, abból mi, a szállásfoglalók is sokat profitálhatunk.

5.) Tengerhajózással kapcsolatos információk

A tenger- és folyamhajózással foglalkozó társaságok – az iparág fennállása óta – a legnagyobb válsághelyzettel néznek szembe. A média révén mindenki egyenes adásban láthatta, hogy miként vált a Dimond Princess tengerjáróhajó a járványfertőzés egyik első és nagyon súlyos gócpontjává Japán partjainál. De, nem ez volt az egyetlen szörnyű kálváriát bejárt óceánjáró hajó, hiszen nagyon sok hajótól tagadták meg a kikötést a világ különböző kikötőiben, több hajón regisztráltak tömeges megbetegedéseket, míg a legutolsó ilyen hajó 2020. április 20-án (!) ért csak révbe, azaz ekkor tudta befejezni a járvány előtt megkezdett útját. Mindezek megmutatták ezen csodálatos hajómonstrumok sebezhetőségét és a járvány miatti kiszolgáltatottságát, így szinte az összes hajóstársaság az útjaik részleges, vagy teljes leállítása mellett döntött és erre kötelezték őket az illetékes hatóságok is.

A magyarok által leginkább ismert és utazott hajóstársaságok jelenleg érvényes hivatalos álláspontja az alábbiakban olvasható, melyet a társaság nevére kattintva a saját weboldalaikon részleteiben is elolvashatunk. Ha valakinek foglalása volt bármelyik törölt hajóútra, úgy javasoljuk, hogy az adott hajótársaság hivatalos weboldalán tájékozódjon a lehetőségeiről, majd ennek tudatában egyeztessen azzal a szolgáltatóval, ahonnan a jegyét vásárolta.

Amennyiben más hajótársaságok nyilatkozatait, álláspontjait is szeretnéd böngészni, úgy az alábbi linken (ITT) összegyűjtve és folyamatosan update-elve megtalálod ezen infókat!

 • Costa Cruises: 2020. május 31-ig egyik hajójuk sem jár, de már meghosszabbították a leállásukat – ami hajónként változó – de július 2. és 14. közé teszik az újraindulást.
 • Carnival Cruise Line: 2020. június 26-ig világszerte törölte az összes indulását, majd ezt meghosszabbította 07.31-ig, és vannak olyan hajóik, ahol az újraindulás még később várható (pl., Carnival Miracle – 2020. szeptember 17.)
 • Celebrity Cruises: 2020. június 11-ig felfüggeszti az összes hajóútját.
 • MSC Cruises: 2020. május 29-ig az összes hajója indulását törölte, majd ezt a rendelkezést meghosszabbította 07. 10-ig.
 • Norwegian Cruise Line 2020. június 30-ig az összes hajója indulását törölte. Fontos információ, hogy ők az első hajóstársaság, amely nyilatkozataiban kétségessé tette a további üzemelést, de fizetésképtelenséget még nem jelentett.
 • Royal Caribbean International: 2020. június 11-ig törölte az összes hajójának indulását, de pl. az alaszkai útjaikat és a Kanadából induló, vagy oda érkező útjaikat csak 2020. július 1. után indítja el.
 • Viking Cruises: 2020. március 12. és június 30 között felfüggeszti az összes folyami és tengeri hajóútját.

6.) Magyarországra beutazási tilalom alatt álló külföldi országok

A járvány terjedése elején, még csak pár ország szerepelt ezen a listán, de 2020. március 16-án éjféltől külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarország területére, mert a kormány “határzárat” rendelt el! (A teljes tiltás előtt – első körben – a legsúlyosabban fertőzött országok: Dél-Korea, Irán, Izrael, Kína és Olaszország állampolgárai nem utazhattak be Magyarországra, de a március 16.-i rendelettel ez a tiltás felülírásra került és minden külföldi állampolgárra vonatkozott.) A hivatalos – bár nem mindig naprakész és részletes – járvány miatt változtatott beutazási szabályok ITT (Külügyminisztérium honlapja) olvashatók, illetve innen érhetők el.

 

2020. március 18-tól már az Európai Unió területére sem léphetett be nem Uniós állampolgár, mely döntést már kétszer meghosszabbította az EU, így most 2020. június 15. a tilalom határideje.

 

Legelső “lazításként” 2020. május elsejétől ismét korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére a cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák vagy koreai állampolgárok, amennyiben a beutazásuk célja munkavégzés.

 

Május közepén jelent meg az a jogszabály, mely engedélyezi és részletesen szabályozza a mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra történő be- és kilépését. Ennek összetett szabályrendszere ITT is olvasható.

 

Május 22-én újabb lazítás lépett életbe és ekkortól az osztrák és magyar állampolgárok az Ausztriából történő beutazáskor négy napnál nem régebbi, negatív /angol vagy magyar nyelvű/ SARS-Cov-2 teszteredmény birtokában beléphetnek Magyarországra. A vonatkozó kormányhatározat kimondja, hogy ha a beutazást követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetei lépnek fel, a lak- illetve tartózkodási hely, vagy az aktuális szálláshely elhagyása tilos és haladéktalanul értesíteni kell telefonon a járványügyi hatóságot. 

Szintén ettől a naptól érvényes, hogy a magyar-szlovák határszakaszon beléphetnek Magyarországra a szlovák állampolgárok is, ha nem tartózkodnak Magyarországon 24 óránál többet.

 

Május 25.-től korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai, így a szerb állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából.

 

FONTOS INFORMÁCIÓ: Május elejétől a Liszt Ferenc Repülőtéren is újra megindult légiforgalom mivel a Wizzair és a KLM is elindította több járatát, de még csak töredékét a korábbi járatszámnak. De fontos, hogy itt is csak magyar állampolgárok, a fent körülírt üzletemberek és az EU országainak azon állampolgárai léphetnek be Magyarország területére, akik állandó tartózkodásra jogosultak Magyarországon.

7.) Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?

Szinte a világ összes országa hozott olyan intézkedést a koronavírus terjedésének hatására, mellyel a korábbi (járványhelyzet előtti) beutazási szabályait módosítja. Ezek a korlátozások, mind időben, mind szigorúságában nagyon széles skálán mozognak, de a tapasztalat az mutatta, hogy a járvány kezdetekor csak idő kérdése volt, hogy egy ország, mikor jutott el oda, hogy részben, vagy teljesen lezárta a határait és csak a saját állampolgárait engedte be, azaz hazautazni. Sőt! Volt olyan ország (pl. Ukrajna) , amely egy idő után már a saját polgárait(!) sem engedte hazatérni.

 

A járvány visszaszorításának következményeként egyre több ország enyhít a bevezetett korlátozásokon és lassan, fokozatosan a határaikat is megnyitják. Ez (a korlátozásmentes utazás) az EU-n belül egy olyan alapelv, melyet a legtöbb ország szeretne a lehető leggyorsabban visszaállítani. Az Európai Bizottság május 13-án mutatta be a Turisztikai Mentőcsomagját, melynek célja, hogy miként lehet beindítani a határokon átívelő turizmust és a biztonságot szem előtt tartva utazni Európában. A tanulmány nagyon részletes és a tagállamokat összehangolt cselekvésre szólítja fel, de – jellegéből adódóan – csak ajánlásokat fogalmaz meg, konkrét jogszabályokat nem tartalmaz, ezért azokat a tagállamok nem kötelesek követni. A tanulmány szerint is fokozatos és lassú lesz a külföldi turizmus talpraállása, így két listát teszünk közzé ebben a fejezetben.

 

Az első listába csak azokat az országokat gyűjtöttük össze, ahova magyar állampolgárok – bizonyos kivételeket nem számítva, mint pl., állandó lakhely, vagy tartózkodási engedély) – nem utazhatnak be. Míg a második lista sokkal izgalmasabb a külföldi utazást várók/tervezők számára, hiszen ebben gyűjtjük össze azon országokat, ahova – a nyilatkozataik, majd a közzétett jogszabályaik alapján – majd/már beutazhatnak a magyar állampolgárok és megkezdhetik a nagyon várt idei külföldi nyaralásukat.

 

Az első felsorolásban szereplő országok esetén, a beutazási tilalom legtöbbször nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem vagy a világ összes országára, vagy csak az Európai Unió országaira és sok helyen együtt jár a légi utasforgalom korlátozásával vagy teljes lezárásával is. Mivel megszámlálhatatlanul sok verziója létezik a tiltásoknak, lezárásoknak és ezek alól ugyanennyi kivétel is van, így a lenti lista nem (lehet) teljes és csak a helyzet kiterjedtségének és súlyosságának bemutatásra szolgál. Ezért, ha világ különböző országainak minden részletre kiterjedő beutazási információit szeretnéd tanulmányozni, úgy használd az IATA Timatic adatbázisát (ITT), vagy a Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT). Ezen két weboldalon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt!

 • Európa
  • Albánia: 2020. március 15-től teljes határzár a szomszédos országok felé és szinte nincs légiutas közlekedés.
  • Bosznia-Hercegovina: 2020. március 25-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be.
  • Csehország: 2020. március 16-tól külföldi állampolgárok nem utazhatnak be.
  • Dánia: 2020. március 14-től június 1-ig nem lehet beutazni, de bizonyos enyhítések már életbe léptek.
  • Finnország: 2020. március 19-től május 13-ig teljes határzár és azóta kisebb enyhítések már életbeléptek.
  • Grúzia: 2020. március 19-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be az országba.
  • Moldova: 2020. március 15-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be az országba.
  • Montenegró: 2020. március 17-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be az országba.
  • Spanyolország: 2020. március 17-tól visszavonásig lezárta a szárazföldi határait a külföldiek, a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők előtt. Május 15 és 24. között még a tranzitálást is megtiltotta, de több kivételt is megjelölt ezen korlátozás alól. Részleteket lásd a KÜM honlapján.
  • Szlovákia: 2020. március 13-tól visszavonásig csak szlovák állampolgárok és szlovák tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az ország területére.
  • Törökország: 2020. március 21-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be az országba.
  • Ukrajna: 2020. március 16-tól teljes határzár. Ami egyedülálló, hogy 2020. március 27-től egy időre a külföldről hazatérő saját állampolgárai előtt is lezárta a határt!
 • Afrika
  • Algéria, eSwatini (korábbi Szváziföld), Kamerun, Kenya, Madagaszkár, Mauritius, Namíbia, Seychelle-szigetek, Szudáni Köztársaság, Zimbabwe
 • Amerika
  • Argentína, Chile, Costa Rica, Dominikai Közösség, El Salvador, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kanada, Kolumbia
  • USA (jelenleg 2020. április 15-ig nem lehet beutazni)
 • Ausztrália
  • Ausztrália, Kiribati, Salamon-szigetek, Új-Zéland
 • Ázsia
  • Banglades, Egyesült Arab Emirátus , India, Izrael, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kuvait, Malájzia, Nepál, Mongólia, Omán, Pakisztán, Szingapúr, Üzbegisztán, Szaúd-Arábia, Vietnám
  • Kína: (!!!) 2020. március 28-tól lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt.

Érdekes információ, hogy mindössze másfél tucat olyan ország volt áprilisban, ahonnan még nem jelentettek megbetegedést. Ezen országok nagy része parányi sziget Óceániában, mint pl., Tuvalu, Vanuatu, Szamoa és Nauru, de van közöttük jópár olyan is, ahonnan  nem biztos, hogy a valós helyzetnek megfelelő információk érkeznek (pl., Türkmenisztán, Észak-Korea, Jemen vagy Dél-Szudán.

Azon európai országok, melyek már enyhítettek a beutazási szabályokon

Ahogy várni lehetett, azon országok, melyek a turizmusból “élnek” (pl. Horvátország, Görögország, stb.), azaz a GDP-jük nagy hányada ebből a szektorból származik, nem várnak az EU-s központi utazási előírásokra és megkezdték a beutazási szabályaik enyhítését. De nemcsak a klasszikus nyári utazási célpontok nyitnak, hanem azon országok is, melyek már jórészt visszaszorították a járványt (pl. Ausztria, Németország, stb.) vagy nagyon korán léptek, így alacsony szinten maradt a megbetegedések száma (pl., Csehország, Dánia, stb.)

Minden európai ország egyetért abban, hogy amint a járványhelyzet megengedi meg kell nyitni az európai belső határokat. Az látható, hogy a “határnyitásban” az óvatosság és a fokozatosság a meghatározó szempont, hiszen egyik ország sem kíván olyan irányba nyitni, ahonnan esélye van újból megjelennie a járványnak. Ahogy a szomszédos közép-európai országok kormányainak nyilatkozataiból kihallható június 15. lesz az a dátum, amikor több közép-kelet európai ország megnyitja egymás felé a határait. De mielőtt még mindenki rohanna repülőjegyet venni a megnyíló országokba, érdemes tanulmányozni, hogy ezek az országok, mihez kötik a beutazást, illetve az is kulcskérdés, miként dönt a Magyar Kormány és milyen protokoll szerint térhetünk majd haza Magyarországra. Hiszen nem mindegy, hogy 14 napra karanténba kell majd vonulnunk és/vagy kifelé is és visszafelé is át kell esnünk egy borsos árú koronavírus teszten! A határnyitásokkal kapcsolatban napról napra egyre több, pontosabb információ lát napvilágot és így kezdenek körvonalazódni azon országok, ahol akár már nyáron is nyaralhatunk, de még korántsem tudunk minden információt és feltételt. Így a lenti listát, benne az egyes országok beutazási feltételeivel, az adott ország kormányzati hírei, nyilatkozatai alapján folyamatosan frissítjük.

 • Ausztria: Június 15-től tejesen megszünteti Németország, Svájc, Lichtenstein, Szlovákia, Csehország és MAGYARORSZÁG felé a határellenőrzéseket, de az olasz határszakasz megnyitásáról még nem döntöttek. Jelenleg negatív koronavírus tesztet kér az országba való beutazáshoz, vagy két hétre karanténba kell vonulni.
 • Balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia): 2020. május 15-től megnyitják a belső határaikat egymás között és a három ország állampolgárai szabadon utazhatnak a három országon belül és nem kell karanténba vonulniuk.
 • Csehország: Június 8-tól, vagy 15-től Ausztria és Szlovákia felé nyitna elsőként. Az országba lépőktől négy napnál nem régebbi negatív koronavírus tesztet kérnek, mely a saját állampolgáraikra is vonatkozik. DE! Ennek árát kormánydöntéssel maximalizálták 1.674 cseh koronában (kb. 21.000Ft.), hogy ezzel is támogassák az állampolgáraik külföldi nyaralásait. A kormány döntése érdekében a negatív koronavírus teszt meglétét május 26-tól csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.
 • Egyesült Királyság: Jelenleg korlátozás nélkül lehet beutazni, de 2020. június 8-tól minden beutazónak 14 napra karanténba kell vonulnia akár külföldi, akár brit állampolgár, mely szabály megszegéséért, akár 1.000fontos pénzbírság is kiszabható.
 • Franciaország: A turizmus újraindításakor – a terveik szerint – nem fogják karanténba zárni a schengeni övezetből érkező turistákat, ami jelzésértékű döntés lehet a nyári turizmus lehetőségei szempontjából.
 • Görögország: A miniszterelnök bejelentése szerint 2020. július 1.-től nyitják meg a határokat és innen kezdve se 14 napos karantén, se negatív koronavírus teszt nem kell a beutazáshoz. Athén már június 15-től fogad nemzetközi légijáratokat, míg a szigetek közti lég közeledés július 1-től indul el.
 • Horvátország: 2020. május 10-től engedi a belépést azoknak a külföldi állampolgároknak, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes ok miatt utaznak az országba (pl., ingatlannal, hajóval rendelkeznek, vagy temetésre érkeznek, stb.) A beutazás előtt mindenkinek beutazási engedélyt kell kérvényezni az uzg.covid@mup.hr email-címen és a további lazítások szempontjából jelzésértékű, hogy NEM KÉRNEK negatív koronavírus tesztet a beutazáshoz! A terveik szerint június elsején, de legkésőbb június 15-én újranyitnák a a közös határukat Szlovéniával. és a jövőben beutazási mobilapplikációval kívánják könnyíteni és gyorsítani a határátlépést azoknak, akik Horvátországban szeretnének nyaralni. Május 19. után már azon magyar állampolgárok is utazhatnak Horvátországba, akik igazolják, hogy érvényes szállásfoglalásuk van, majd május 29.-től megszűnnek a beutazási korlátozások a magyarokkal szemben és mobilapplikációval segítik majd az országba történő belépéseket. Az is kiderült, hogy miként ajánlott majd fürödni a horvát tengerparton: Az ajánlás szerint, 100nm-en legfeljebb 15 ember tartózkodhat!
 • Izland: Grönlandól és Feröer-szigetekről más most is korlátozás nélkül, lehet beutazni Izlandra, de a terveik szerint, legkésőbb június 15-ig újranyitják a határaikat Európa felé és a beutazók három lehetőség közül választhatnak:
  • két hét karantén
  • a Keflavik reptéren elvégzett negatív koronavírus teszt
  • otthonról hozott, friss, negatív koronavírus teszt bemutatása
 • Németország: A szövetségi kormány javaslatára elkezdték visszavonni az egyes tartományok a karanténszabályokat. Így június 15-től az EU-ból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svájcból, Lichtensteinből és a schengeni övezetből érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk és beutazhatnak Németországba, de  az Európán kívülről érkezőknek (hiába EU-s állampolgár) továbbra is kötelező a két hetes karantén
 • Olaszország: 2020. június 3.-tól nyitja meg a határait az EU és a schengeni övezet állampolgárai előtt. Ezen országok állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk és nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól. Más országokból továbbra is tilos lesz majd beutazni Olaszországba.
 • Szerbia: 2020. május 25.-én 10.00 órától  korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai, így a szerb állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából.
 • Szlovénia: Az első Európai ország, mely hivatalosan bejelentette a járvány végét, így 2020. május 31-től szabadon beléphetnek és nem kell karanténba vonulniuk az EU-s állampolgároknak, ha be akarnak lépni az országba. (Nem EU-s állampolgároknak továbbra is kötelező.) A határokon zajló egészségügyi ellenőrzés és még számos beutazási korlátozás fennmaradt, melyekről további infó ITT érhető el.

8.) Magyar utazási irodákkal kapcsolatos információk

Bár még van egy kis idő nyárig, az utazási irodák szempontjából egyik legfontosabb időszakig, de már látható, hogy nincs remény arra, hogy a nyári utazási szezonra a korábban meghirdetett MINDEN CÉLORSZÁGBA és a TERVEZETT JÁRATSZÁMOKKAL induljanak el a charterjáratok és buszos utazások. A járvány kitörése óta megszámlálhatatlanul sok külföldi egyéni és társas utazás, városlátogató és körutas program hiúsult meg és maradt el, de a nyári külföldi nyaralási szezonból még valamennyi – talán – megmenthető.

Már sok európai ország közzétetté, hogy mikor és milyen feltételekkel nyitja újra a határait és engedi be a turistákat. De a legfontosabb feltételt/szabályt/előírást még nem ismerjük, így minden piaci szereplő és nagyon sok külföldi nyaralást tervező utas izgatottan és türelmetlenül várja, hogy a járványvédekezés jelenlegi szakaszában miként dönt a magyar kormány és milyen feltételekhez fogja kötni a külföldi utazásokat?

 • Kétoldalú megállapodások, vagy összeurópai, esetleg kisebb európai régiókra szabott kölcsönös beutazási szabályok lesznek-e hatályban? (lásd pl., a május 22-én és 25.-én hatályba lépett kölcsönösségen alapuló osztrák ill. szerb határátlépési szabályok, ahol Ausztria vonatkozásában negatív koronavírus-tesztre van szükség (vagy marad a 14 napos karantén), míg Szerbia irányába nincs semmilyen korlátozás, szabadon lehet átkelni a határon.)
 • Milyen korlátozásokat, mikor von vissza, illetve milyen tényleges, vagy adminisztratív akadálya lesz a külföldi utazásoknak?
 • Lesznek-e karanténszabályok?
 • Kell-e kötelező rövidhatáridős koronavírus-teszt az országba való belépéshez?
 • Bár sok turisztikai szervezet már elvetette, de bevezetnek-e pl. “biológiai útlevelet”?

Mivel a magyar előírások csak az indulásoldali feltételét teremtik meg a külföldi nyaralásoknak, így hasonlóan meghatározó kérdés, hogy a magyarok szempontjából legfontosabb nyári célpontok kormányai miként döntenek!? Engedik-e és ha igen, akkor milyen feltételekkel, az országukba történő beutazást. Sok európai ország már meghozta a döntést, melyeket IDE KATTINTVA lehet nyomonkövetni, de arra felkészülhetünk, hogy először csak Európa egyes országaiba utazhatunk, majd csak jóval ezután (reményeink szerint ősszel/télen) jöhetnek a távolabbi célpontok, mint Amerika, Ázsia és majd azután az olyan átláthatatlan fertőzöttségű térségek, mint Afrika.

Nagyon fontos, hogy a határok megnyílása csak egy fontos szempont a külföldi utazások megnyílása előtt, de az is kérdés, hogy az adott célponton milyen feltételek fogadnak majd minket:

 • Mit csinálhatunk, mit nem az adott célállomáson?
 • Hova mehetünk, mit nézhetünk meg, milyen látványosság lesz és nem lesz látogatható? …vagy ha igen, milyen feltételekkel? (pl., múzeumok, kiállítótermek, koncertek, szórakozóhelyek)
 • Milyen programok lesznek tiltottak? (pl. buszos városnézések, színházi előadások, tömegrendezvények)
 • Milyen szabályokat kell majd betartani az egyes szállodákban? (pl., éttermi távolságtartás, kültéri medencehasználat)
 • Mely szállodai szolgáltatások nem fognak működni? (pl., belső medence, wellness helység)

A sort még végtelenségéig lehet folytatni, de amíg nem derülnek ki a fentiek, úgy csak a hónapokkal előttünk járó országok, pl., Kína, Dél-Korea, mintáiból, tapasztalataiból indulhatunk ki és mivel ebből az látszik, hogy a járvány szinte bárhol és bármikor újra megjelenhet. (lásd külföldiek beutazási tilalma Kínában, újabb sok tízmilliós kínai tartományok teljes lezárása, újra bevezetett korlátozások, stb.) A járvány második hullámát szinte szinte minden szakértő készpénznek veszi, így csak az a kérdés, mikor fog bekövetkezni.

Az utazási irodák által közzétett nyilatkozatokból azt látjuk, hogy szinte mindegyik utazási iroda bízik abban, hogy a nyári utazási szezonban (július/augusztus) megnyílnak a határok és bizonyos feltételekkel lehetséges lesz egyes/több/az összes európai országban szervezett formában nyaralni. DE! Egyre több olyan különböző európai kormányzati nyilatkozatokat is lehet hallani, hogy az adott országban inkább a nyár végére, vagy őszre tolódik a külföldi turizmus újraindulásának időpontja.  A lent összeállított utazási irodai körképből is látszik, egyes irodák számtalan útjukat lemondták, de különböző időpontokig, mivel nincs kötelező európai/magyar előírás és nem egységesek az irodák víziói és várakozásai sem.

 

Mivel még mindig nem látszik pontosan és az összes turista célpontra vonatkozóan, hogy mi lesz az idei nyaralási szezonnal, mely országokba, mikor és milyen feltételekkel indulhat el a szervezett turizmus és hányan mondják le a már befizetett útjukat, vagy halasztják el a még be nem fizetett, de tervezett külföldi nyaralásukat! Így azt sem tudni PONTOSAN, hogy mekkora lesz a nemzetközi turizmus tényleges visszaesése és az ennek következtében elszenvedett kár és veszteség!? (Még a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) is háromféle forgatókönyvet készített, melyet jelenleg, mint “iránymutatás” érdemes elolvasni.) Mihelyst körvonalazódnak a külföldi utazási feltételek (nem a vágyálmok és a különböző, kötelező erővel nem bíró félhivatalos nyilatkozatok és (félre)tájékoztatók), azonnal összefoglaljuk ezeket, de javasoljuk, hogy a weboldalunkon lévő chatablakban add meg, hogy hova szeretnél külföldre utazni és mikor, mert úgy azonnal értesítünk, ha erre lehetőség nyílik.

 
Nagyon szomorú, de jelzésértékű, hogy már Magyarországon is van olyan régi, nagymúltú magyar utazási iroda (Robinson Tours – 2020. május 9.), mely bedobta a törülközőt és fizetésképtelenséget jelentett. Félő, hogy ha sokáig tolódik a nemzetközi turizmus újraindulása, vagy elmarad, esetleg erősen korlátozott lesz az idei külföldi utazási szezon, úgy a tömegesek lehetnek az utazási irodai csődök.
 
 

Mivel már eddig is katasztrofális helyzetbe került mind a külföldre irányuló, mind a belföldi turizmus, így minden érintett egyértelmű véleménye, hogy mind az EU, mind a magyar kormány részéről komoly segítséget kell nyújtani az utazási szakmának. A járvány kezdete óta szinte az összes szakmai szervezet (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ, BTSZ, MVI, MFSZ, VSZ, TUTSZ, stb.) megírta a maga (és közös) levelét, szakmai anyagát, javaslatát a Kormány vagy az MTÜ felé (pl. ITT és ITT és ITT), melyekből már több megvalósult a Kormány eddig meghirdetett gazdaságvédelmi akciótervében. Ilyen pl., hogy az utazási irodák és az idegenvezetők is bekerültek a 47/2020 (III.18.) Kormányrendelet által, adó és járulékfizetési kedvezményt kapók körébe, az állam 70%-kal támogatja a bérköltségeket, kedvezőbb SZÉP-kártya-kondíciókat vezet be, különböző fejlesztési és felújítási programokat, valamint képzési támogatásokat szervez, stb. De a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) által kezdeményezett rendkívüli jogszabály-módosítás – amiben azt szeretnék elérni, hogy rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben, ne készpénzben kelljen visszafizetni az utasnak 14 napon belül a befizetett részvételi díjat, hanem egy évig felhasználható utazási voucher-ban – még nem került elfogadásra, pedig ez lenne a legnagyobb segítség az irodai fizetésképtelenség elkerülése és a turizmus megmentése, talpra állítása érdekében. Ezt már nagyon sok európai ország (pl., Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Litvánia, Görögország, Olaszország) engedélyezi a légitársaságaiknak és vannak páran, melyek az utazási irodáiknak is. Ennek lényege, hogy 12 hónapig felhasználható voucher-t adjanak pénzvisszatérítés helyett és ha azt az utas nem használja fel, úgy még három hónapjuk van arra, hogy visszafizessék az utas pénzét. Nemzetközi szinten további kezdeményezés, hogy a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) közzétett egy 23 ajánlásból álló dokumentumot a turisztikai ágazat újjáépítése érdekében.

Meglátásunk szerint, ezen kedvezmények, támogatások mellett, más jellegű és tartalmú segítségre is szükség lesz, mivel nemcsak az utazási piac kínálati oldalát kell kisegíteni, hanem az utazókat is meg kell győzni és kell biztosítani, hogy a válság után is érdemes, és minden szempontból biztonságos lesz akár belföldre, akár külföldre utazni. Több ország “pénzosztásba” kezdett annak érdekében, hogy mihamarabb talpraállítsa a belföldi turizmusát pl., Olaszországban 1.000EUR értékű utazási utalvány adnak, Bécsben 25-50EUR értékű fogyasztásnövelő utalványt kap minden bécsi lakos, amit kávézókban, éttermekben lehet beváltani, vagy Szlovéniában minden felnőtt 200EUR és minden gyerek 50EUR értékű üdülési csekket kap, melyet belföldi szálláshelyeken lehet felhasználni.

 

Mivel az elmúlt időszakban nagyon sokan érdeklődtek nálunk a most zajló változások, lehetőségek, megoldások iránt, így ebben a blokkban (lásd lent) összegyűjtöttük, hogy a nagyobb/ismertebb és a charterező magyar utazási irodák, mit kommunikálnak a járvánnyal és annak következményeivel kapcsolatban a weboldalaikon.  Ezekből az látszik, hogy jópár utazási iroda – a várakozásaik és az üzleti lehetőségeik függvényében – már eddig is lazított az utazási szerződésében foglaltakon és azokhoz képest különböző kedvezményeket, extra jogokat biztosítanak az Ügyfeleinek. (Részletesen lásd az egyes utazási irodák weboldalain.) Vélhetően ezek csak az első (kisebb) lépések, de bízunk benne, hogy a Kormány/EU remélt turizmusmentő-csomagja révén komoly turizmust újraindító és az utazási szakmát mentő/támogató lépések, kedvezmények fognak még születni.  (A teljes utazási piac és idegenforgalmi szakma érdekében nagyon bízunk benne, hogy minél hamarabb…)

 

A listában összegyűjtött magyarországi utazási irodák weboldalain – jelenleg – az alábbi tájékoztatásokat, információkat olvashatjuk.

Kérünk mindenkit, hogy minden esetben – az esetleges félreértelmezések elkerülése érdekében – az adott utazási iroda honlapján lévő információkat is olvassátok el, hiszen ezek – bejelentés nélkül – bármikor változhatnak és az adott utazási irodára, a saját weboldalán közzétett információk, nyilatkozatok az érvényesek.

Ezen információk, nyilatkozatok megtekintéséhez kattints, az egyes utazási irodák neve alatt megnyíló szövegben elhelyezett és jelzett linkekre!

Az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – mindössze ennyi információt találtunk:

“..Irodánk a vírushelyzet ideje alatt az alábbi telefonszámokon érhető el nyitvatartási időben:

+36 (1) 201 1281         +36 (1) 201 1294

+36 (30) 839 6246         +36 (30) 839 6243

+36 (30) 839 6281         +36 (30) 841 0752

A megváltozott nyitvatartási rend szerint irodánk további értesítésig az alábbiak szerint tart nyitva:

Hétfőtől – péntekig 9.00 – 15.00

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Nem találtunk semmilyen koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nyilatkozatot, közleményt az utazási iroda weboldalán, így az érintetteknek javasoljuk őket telefonon megkeresni a weboldalukon megadott telefonszámon! KATT IDE!

Annak ellenére, hogy az iroda weboldalán nem találtunk vonatkozó közleményt, 2020. április 10.-i dátummal, fizetett cikket jelentettek meg a turizmus.com hírlevélben, ahol többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy “április 6-ig beérkező törölt foglalások eddig befizetett előlegeit, pár nappal a lemondást követően, mind teljes visszautalásra adták.”

A hirdetés teljes szövege ITT olvasható.

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“…Irodánk és munkatársaink bíznak benne, hogy a jelenlegi helyzet mielőbb normalizálódik ezért amennyiben utasaink a lemondás mellett döntenének, azt sajnálatosan tudomásul vesszük és a befizetések visszatérítést minden esetben az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) szerint intézzük.

De a kialakult helyzetre tekintettel felajánljuk, hogy 2020. május 31-ig eltekintünk a bánatpénz megfizetésétől, amennyiben a befizetett összeget utazási utalvány formájában fizethetjük vissza Utasaink részére (kivéve az útlemondási biztosítás összege). Ebben az esetben eredeti befizetés értékének 110%-ára állítjuk ki az utazási utalványt! Azon Utasaink részére akik ezt a megoldást választják, az ajándékutalványt névre és összegre szólóan küldjük ki, azzal a megkötéssel, hogy a beváltásnak abban az utazási irodában kell megtörténnie, ahol eredetileg is foglaltak. A már 110%-os utalvány esetében nem ragaszkodunk az úti célhoz sem, azaz bármilyen Budavár Tours saját szervezésű útjára beválthatók lesz az.

Amennyiben a lemondáshoz ragaszkodnak, felhívnánk a figyelmet arra, hogy a 60 napon kívüli lemondások határidejét 30 napra csökkentjük! Tehát érdemes a foglalásokat indulás előtt 30 napig megtartani.

A Budavár Tours megtesz minden tőle telhetőt annak céljából, hogy az egészség megóvását szem előtt tartva, ez az esemény a lehető legkevésbé befolyásolja a gondosan kiválasztott nyári utazásra vonatkozó terveket. Ennek érdekében, a visszamondott utazásnál irodánk GARANTÁLJA A VISSZA(újra)FOGLALÁS LEHETŐSÉGÉT, az eredeti szerződésben rögzített időpontra és szálláshelyre változatlan, előfoglalási árakon, amin a befizetés történt. Ennek határideje 2020 április 30. Irodánk és munkatársaink bíznak abban hogy a jelenlegi egészségügyi válsághelyzet mielőbb normalizálódik.

Ezzel a visszafoglalási opcióval további segítséget kívánunk nyújtani azon ügyfeleinknek, akik utazási szándéka reményeink szerint visszatér, és a korábban kiválasztott és megrendelt utazási programot ismételten megrendelnék. További kedvezményként, az eredeti szerződésben rögzített előfoglalási árak mellett az ÁSZF szerinti törléskor felszámított 10 000 Ft/fő kötbér összegét az újrafoglalás esetén jóváírjuk, így csökkentve a most jelentkező törlési költségeket…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott közzétett  tájékoztatókhoz, nyilatkozatokhoz!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, mindössze ezt:

Tisztelt Utasok, Az ETI magyarországi csapata eleget téve a magyar hatóságok előírásainak és ajánlásainak, valamint tekintettel a járványügyi helyzetre, 2020. március 18-án szerdától (meghatározatlan ideig) OTTHONI MUNKAVÉGZÉS formájában látja el feladatát és áll az Önök rendelkezésére. A munkarend a megszokott, hétfőtől-péntekig, naponta 9-18 óráig. Megértésüket köszönjük, minden jót kívánunk!”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Az utazási iroda weboldalán folyamatosan, nagyon korrekt, utasbarát tájékoztatást találunk, melyből az alábbiakat idézzük:

“…Természetesen folyamatosan figyeljük a híreket, és tartjuk külföldi partnereinkkel, szállodáinkkal a kapcsolatot; de mindaddig, amíg ezek a bizonytalanságok fennállnak, a külföldi utazások lebonyolítása nehezen tervezhető. Ezért úgy döntöttünk, hogy egyelőre június 30-ig nem indítjuk csoportjainkat. A későbbi csoportok indítása annak a függvénye, hogy milyen lesz az egészségügyi helyzet, és hogyan változnak az utazási korlátozások, de nagyon bízunk benne, hogy a nyár közepétől már tudunk csoportokat indítani.

Ezen újonnan törölt csoportok érintettjeinek is hamarosan levelet (e-mailt) küldünk, melyben továbbra is 3 opciót biztosítunk:

– vagy visszakapják a befizetett pénzüket 100%-ban,

– vagy költségmentesen átjelentkezhetnek a teljes összeg figyelembevételével egy későbbi utazásunkra,

– vagy 2021. december 31-ig beváltható utazási utalványt kérnek a befizetett összeg 110%-ában (részletek ide kattintva)….”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatokból:

 

“…Az új koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben a március és április hónapban induló utazások szervezése ellehetetlenült.

Utasaink és honfitársaink egészségének megóvása érdekében úgy döntöttünk, hogy ÁPRILIS VÉGÉIG NEM INDÍTUNK EGYETLEN CSOPORTOT SEM.

A koronavírus okozta globális helyzet miatt társaságunk folyamatosan nyomon követi a hazai és külföldi eseményeket és az intézkedéseket. Későbbi programjaink indítása az aktuális egészségügyi helyzet függvénye, melyek alakulásáról honlapunkon valamint Facebook oldalunkon tájékoztatjuk majd utasainkat.

A vírushelyzet percről-percre változik, ezért sajnos nem tudunk semmi biztosat előre mondani a közelgő utakkal kapcsolatban. Minden utat külön-külön vizsgálunk, nem tudunk általánosítani. Kérjük utasainkat is, hogy legyenek kedvesek az utazási iroda álláspontját is elfogadni, hogy minket is szerződések kötnek amelyeket mi is folyamatosan próbálunk felülvizsgáltatni a partnereinkkel. Ahol szükséges és van lehetőség mi is módosítunk, ha kell mi is töröljük az utat ahogy tettük eddig is.

Rengeteg kérdés, kérés érkezik hozzánk ezért kérjük legyenek kis türelemmel, a válaszadási idő néha kicsit hosszabb. Ez a helyzet mindenkinek nehéz, de mi is arra törekszünk hogy jelenlegi és jövőbeli utasaink most is és a jövőben is biztonságos és élményekben gazdag úton tudjanak részt venni és ehhez az Önök rugalmassága is szükséges…”

 

“…Kedves Utasaink!

Nagyon régóta várjuk, hogy ezt írhassuk… Igaz még nagyon limitáltan, nagyon odafigyelve és vigyázva, de ELINDULUNK!

Egyelőre a belföldi kirándulásokkal kezdjük, majd reményeink szerint következnek a szomszédoló programok, majd irány a Nagyvilág!

Programjainkon kiemelt figyelmet fordítunk Utasaink biztonságára és a védekezési előírások maximális betartására.

Ennek érdekében többek között az alábbi intézkedéseket hoztuk:

– a buszon az ülőhelyeket a védőtávolság figyelembevételével osztjuk ki, a férőhelyek felét töltjük csak fel
– az autóbuszon a maszk viselése kötelező
– a busz teljes körűen és folyamatosan fertőtlenítve van
– minden felszálláskor biztosított a kézfertőtlenítő használata
– minden utasunk részére térítésmentesen audioguide készüléket biztosítunk, hogy idegenvezetőnket akkor is tisztán és érthetően hallják, ha nem állnak hozzá közel, ezzel is elősegítve a biztonságos védőtávolság betartását

TOVÁBBI JÓ HÍRÜNK IS VAN!

Hétfőn irodánkban újra megindul a személyes ügyintézés, természetesen a szabályok betartásával.

Ügyintézőink védőfelszerelésben, megfelelő távolságra fogják fogadni Önöket, cserében kérjük, hogy Ön is tartsa be a következőket, ha hozzánk érkezik:
– használjon maszkot, és azt viselje végig az ügyintézés során
– az irodában egyszerre csak maximum 2 ügyfél tartózkodhat
– a kihelyezett kézfertőtlenítőt legyenek szívesek használni érkezéskor
– kérjük, próbálják az ügyeket lehetőség szerint minél gyorsabban intézni

Várjuk szeretettel május 25-től, 9.00-17.00 óráig!..”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és az ott olvasható teljes  tájékoztatóhoz!

Az utazási iroda honlapján még a 2020. május 14-én frissített tájékoztató olvasható (lásd, részletek belőle, lent), de a görög határnyitás után (július elején) vélhetően megindulnak az iroda charterjáratai és buszai a görög tengerpartra, de nagy kérdés, hogy az eredetileg tervezett (charter)járatok közül melyek fognak közlekedni, illetve kerülnek lemondásra, vagy összevonásra? Javasoljuk, hogy minden érintett az utazási irodánál érdeklődjön!

Idézet az utazási iroda weboldalán – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelent korábbi nyilatkozatból:

“…Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmúlt másfél hónapban, a magyarországi veszélyhelyzet kihirdetése óta az IBUSZ Utazási Irodák Kft. valamennyi turizmusért elkötelezett munkatársa azon dolgozik, hogy a veszélyhelyzet elmúltával és a biztonságos körülmények visszatérése után elindulhassanak a korábban gondosan előkészített és megszervezett körútjaink, városlátogatásaink, egyéni és buszos, repülős szervezett nyaralóprogramjaink.

Jelen pillanatban a nyári szezonra vonatkozóan semmilyen kormányzati döntés és szabályozás nincs még érvényben sem itthon, sem a célállomásainkon. Az tény, hogy számos országban lazító intézkedések léptek életbe és a nyári szezonra való felkészülés megkezdődött, de ennek részletei és feltételei a mai napig még nem ismertek, mint ahogy az sem, hogy egyes országok engedik-e, illetve, ha igen, mikortól és milyen feltétellel a külföldi állampolgárok turista célú beutazását. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy továbbra is bízunk egy június végi, július eleji nyári szezonkezdésben, de ez elsősorban nem Társaságunk és külföldi partnerirodáink, együttműködő cégeink döntésén múlik. Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. minden esetben a hatályos jogszabályok és kormányzati intézkedések, előírások alapján hozza majd meg a döntést, de az utaztatást ezen előírásokon felül is csak abban az esetben kezdjük meg, ha az adott üdülőterületről hivatalos engedéllyel rendelkezünk és maximálisan meggyőződtünk arról, hogy utasaink utaztatását a legnagyobb biztonságban és zavartalanul, akadályoktól mentesen le tudjuk bonyolítani…”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és az ott megjelent tájékoztatóhoz!

Több helyen is találunk iránymutatást az iroda weboldalán, de talán ez a legfontosabb:

“…5. Lehetséges az úticél vagy az időpont módosítása?

Minden utazást egyedi elbírálás alá esik az utazási irodával és a szállodával kötött megállapodás alapján. Vedd fel a kapcsolatot utazási szakértőddel, aki tanácsot és segítséget tud nyújtani…”

Kattints IDE az utazási iroda weboldalához és az ott megjelent tájékoztatóhoz!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, mindössze ennyit:

“…Kedves Utasaink,

A Morea Travel csapata eleget téve a magyar hatóságok előírásainak és ajánlásainak, valamint tekintettel a járványügyi helyzetre, 2020.március 17-től meghatározatlan ideig otthoni munkavégzés formájában látja el feladatait és áll bármiben a rendelkezésetekre.

A munkarend a megszokott, hétfőtől péntekig 9.00-17.30 között elérhetőek vagyunk szokásos telefonos és e-mailes elérhetőségeinken!

Vigyázzatok magatokra és egymásra!…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, mindössze ennyit:

“…Sokan kérdeztétek már tőlünk az elmúlt 22 évben, hogy mit is jelent a “Mauri”. Kiribatin, a 33 korallszigetből álló paradicsomban így köszöntik egymást az emberek: Mauri!

Azt jelenti, “Legyen egészséged”/”Üdvözöllek”/”Légy áldott”!

A holnapi naptól “home office” rendszerben, otthonról dolgozunk, irodáinkban a személyes ügyintézés szünetel.

Telefonon és emailben is elérhetőek vagyunk ahogy eddig is, a teljes Mauri home-based irodává vált a mai napon.

Munkatársaink mobilszámait megtaláljátok weboldalunkon: https://mauri.hu/kapcsolat/
Új központi számunk: +36 20 413 33 33
E-mailünk, amit szinte éjjel-nappal olvasunk: mauri@mauri.hu

Munkaidőnk változatlan, valamint ügyeleti számaink is azok, amelyeket a repülőjegyeteken találtok meg!

A Mauri egész Csapata nevében kívánjuk Nektek, hogy legyetek egészségesek, érjetek haza épségben, ez most a legfontosabb!…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“Irodánk számára Utasaink biztonsága és testi épsége élvezi a legfőbb prioritást, így a koronavírus megjelenése óta természetesen mi is folyamatosan figyelemmel kísérjük a világban zajló eseményeket, a híradásokat és a hivatalos szervek tájékoztatásait. Munkatársaink vállára ezekben a nehéz a napokban hatalmas teher hárul (érdeklődő telefonhívások, e-mailek, földi- és légi szolgáltatókkal történő partnerkapcsolatok), de minden esetben igyekszünk a lehetőségekhez képest a leginkább utasbarát megoldást megtalálni!”

 • A személyes ügyfélszolgálat budapesti és szegedi irodánkban is szünetel
  A jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel irodánk is megelőző intézkedéseket vezetett be. 2020.03.17-től irodáinkban a személyes ügyfélszolgálat határozatlan ideig szünetel. A rendkívüli állapotban is a legfontosabb az Önök és kollégáink védelme, így munkatársaink otthonról látják el feladataikat.
 • Telefonos és online ügyfélszolgálatunk a megszokott rendben elérhető
  Kérjük, használják a már megszokott elérhetőségeinket:
  Email: sales@mortons.hu
  Telefonszám: +36 1 808 9388…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott található tájékoztatóhoz!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

 

“…A koronavírus, a COVID-19 terjedésének megelőzése és visszaszorítása csak közös erővel és összefogással lehetséges. Elsődleges célunk, hogy utasainkat a legnagyobb biztonságban tudjuk.

Sajnos senki nem tudhatja előre, hogy a járványveszély mikor ér véget, de reméljük, hogy a jól megérdemelt nyári szabadságok, utazások lebonyolításának már nem lesz semmi akadálya.

Bízunk abban, hogy a jelen időszak csak átmeneti intézkedéseket kíván és az idei nyár sem telik el pihenés nélkül. Utazásának megszervezésében a jövőben is állunk szíves rendelkezésére, forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink:

A koronavírus járvány okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel irodáink egyelőre még zárva tartanak (várhatóan 2020. június 2-ával nyitnak újra), az utazas@neckermann.hu e-mail címen a 2020. június 30-ig induló utazások esetén tudunk segítséget nyújtani hétköznapokon 9-15 óra között. Kollégáink folyamatosan dolgozzák fel és válaszolnak a beérkezett e-mailes megkeresésekre az indulási időpont szerinti sorrendben. Tekintve azonban a körülményeket, ez várhatóan hosszabb időt vehet igénybe, amihez szíves türelmüket kérjük.

2020. július 1. után induló utazások esetén szíves türelmüket kérjük, mivel a legtöbb utazásszervező ezen időszakra még nem adott ki új tájékoztatást, így továbbra is az Önök által aláírt ÁSZF rendelkezései az iránymutatóak.

Ügyeleti telefonszám: +36 1 309 59 23

Kérjük Utasainkat, hogy ügyeleti számunkat csak sürgős esetekben hívják!

Köszönjük megértésüket!…”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“…A Proko Travelnél utasaink védelme mindenek fölött áll…

…a következő intézkedéseket vezettük be a mai (március 17.) nappal:

 • Magyarország miniszterelnöke és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége ajánlásának megfelelően további intézkedésig – melyről értesítéssel leszünk – irodáinkban szünetel a személyes ügyfélfogadás. Munkatársainkat továbbra is elérhetik telefonon vagy e-mailben. Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni az esetleges kérdéseikre, azonban jelentősen megnövekedett a beérkező telefonok és e-mailek száma, így kérjük szíves türelmüket.
 • A Proko Travel saját szervezésű útjairól folyamatosan egyeztetünk külföldi és hazai partnereinkkel, és jelenlegi tervünk alapján a májusban és azt követően hazaérkező csoportokat megvalósítjuk.
 • E-mailen kapcsolatba lépünk mindazon utasainkkal (ha viszontértékesítő partnerünknél jelentkezett, akkor azon irodán keresztül) akiket érint utazásuk törlése, vagy akiknél már most bevezettek valami olyan korlátozást, ami bizonyosan érinti a jövőbeni utazás idején a meglátogatott célországok valamelyikét. Ezen egyeztetés már folyamatban van, és a napokban minden érintett utasunkat kiértesítjük.
 • Azon utasaink, akik Proko Travel irodában jelentkeztek, de nem Proko Travel által szervezett utazásra, szintén érdeklődhetnek azon munkatársunknál, akinél befizettek, de az utazások lemondása vagy módosítása nem a mi hatáskörünk, hanem az utazást szervező utazási irodáé. Ennek kapcsán munkatársaink felveszik a kapcsolatot az adott utazásszervezővel és továbbítják Önök felé az adott iroda álláspontját.

Felhívjuk utasaink figyelmét továbbá, hogy általános szerződési feltételeinknek megfelelően a szerződéskötéstől kezdődően egészen az indulás előtti 35. napig a bánatpénz mértéke változatlan, így a Magyar Utazási Irodák Szövetségének és az  Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetségének ajánlásával összhangban mi is azt tanácsoljuk, hogy nyári és őszi foglalásaikat ne mondják le, hanem várjanak az indulást megelőző kb. negyvenedik napig és akkor mérlegeljék az utazáson való részvételi szándékukat…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és az ott közzé tett teljes tájékoztatóhoz, nyilatkozatokhoz!

Sajnos – ők az első nagyobb utazási iroda, mely bedobta a törülközőt és fizetésképtelenséget jelentett. Idézet az utazási iroda honlapján megjelenített nyilatkozatból:

“…25 évnyi több százezer magas színvonalon kiszolgált Vendég után eljött egy nehéz pillanat a Robinson Tours életében. A mai nappal utazási irodánk leteszi a lantot, ezzel lezár egy korszakot..”

“…Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni. Ezzel a döntéssel lehetőséget adunk Utasainknak, hogy visszakapják befizetett előlegeiket. Még mindig sokan szeretnének utazni, de sok ember elveszítette munkáját, elfogyott a szabadsága, vagy fél a sajtó által keltett hisztéria miatt….”

“…amennyiben a Robinson Tours felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatal is megállapítja az utazási iroda fizetésképtelenségét, akkor engedélyt ad a biztosítónak, hogy a jogszabályban előírt összegig és módon utólag visszatérítse a már befizetett előlegeket és részvételi díjakat ezen Utasoknak….”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és a teljes  tájékoztatóhoz!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

 

“…Számunkra fontos Utasaink folyamatos tájékoztatása és elégedettsége.  A Sun & Fun Holidays vezetősége naponta figyelemmel kíséri a COVID-19 vírussal kapcsolatos híreket és eseményeket.

Kollégáink home office-ban végzik feladataikat, irodánk ideiglenesen zárva tart így a kialakult helyzetben az ügyintézési folyamatok a korábbihoz képest lassabban haladnak.

Kiemelten fontos számunkra, hogy minden felmerülő kérdést a lehető leghamarabb megválaszoljuk, ezért a telefonos és e-mailes rendelkezésre állást a legnagyobb figyelemmel kezeljük most is, mindazonáltal a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt türelmet szeretnénk kérni a válaszadási és ügyintézési határidők tekintetében.  

A kialakult helyzetre való tekintettel a Sun & Fun Holidays vezetősége a következő változásokról döntött, mellyel szeretnénk segíteni Önöknek a döntésük meghozatalában, kérjük kérdéseikkel forduljanak bizalommal a foglalást rögzítő irodájukhoz.
 

Utazási utalvány megváltását ajánljuk fel, mely a már befizetett összeg 100%-át biztosítja (10% kötbérmentesen) és 2021. október 31-ig történő utazás foglalására érvényesíthető, melyet 2021.03.31-ig kell rögzíteni…”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és a teljes tájékoztatójához!!

Az iroda weboldalán mindössze ennyi érdemi információt találtunk a járvánnyal összefüggésben:

“Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy irodánk a koronavírus járvány okozta rendkívüli intézkedések miatt – az Utasok és munkatársai egészsége, valamint a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – budapesti ügyfélszolgálati irodáját 2020. március 16. hétfő 14 órától visszavonásig zárva tartja.

A Tensi Utazási Iroda zavartalanul működik, csatlakozott a Home Office rendszerhez. Munkatársaink az alábbi elérhetőségeken állnak ügyfeleink rendelkezésére hétköznaponta 9-17 óra között. Kérjük, hogy a megnövekedett ügyfélforgalom miatt elsősorban emailben keressék fel kollegáinkat, akik a lehető legrövidebb időn belül visszajeleznek emailben vagy telefonon. Köszönjük szíves türelmüket.”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Idézet az iroda honlapján, a járvánnyal kapcsolatban megjelent nyilatkozatokból:

 

“…A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a TUI automatikusan törli az összes utat 06.30-i indulásig. Erről a foglalási rendszeren keresztül küldenek is tájékoztatást az utazási irodák részére. A befizetett részvételi díjakat a TUI visszafizeti.

A 07.01, ill. azt követő indulásokra továbbra is a TUI Deutschland ÁSZF-je érvényes…”

…és új elem a TUI ajánlatában, hogy az új foglalásokra módosítási díj nélküli átfoglalást, vagy kötbérmentes törlési lehetőséget biztosít az indulást megelőző 14. napig!

Részletesebb információkért KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatóihoz!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, mindössze ennyit:

“…Kedves Utasaink!

A legfrissebb intézkedések értelmében irodánkban 2020. március 17-től bizonytalan ideig szünetel a személyes ügyintézés. Kérjük, hogy utazásukkal kapcsolatban e-mailben vegyél fel a kapcsolatot ügyintézőjükkel, vagy keressenek minket a hungary@jtbeurope.com címen.

Elnézést kérünk az esetlegesen okozott kellemetlenségért, és köszönjük türelmüket.

a JTB csapata…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatóihoz!

A kialakult helyzet kezelésével kapcsolatban az alábbiak a legfontosabb közzétett információk az iroda honlapján:

“…Kérjük Tisztelt Utasainkat, hogy szíveskedjenek megőrizni türelmüket és eddig irodánk felé fennálló bizalmukat. Kérjük, lehetőség szerint minden kommunikációt írásban kezdeményezzenek az iroda@utazom.com e-mail címen.

Felhívjuk továbbá szíves a figyelmüket, hogy az utazom.com által szervezett utazásokra érvényes Általános Szerződési Feltételek értelmében az útlemondás az utazás indulásához képest 35 napon kívül 10% kötbérrel mondható le, így nem érdemes elhamarkodottan dönteni és lemondani távolabbi indulású utazásokat, hiszen a távol-keleti fejlemények fényében lehet remény a vírus okozta járvány nem olyan távoli lecsengésére is. Minden korábban induló utazásunk esetén igyekszünk az Önöknek legkedvezőbb feltételekkel megvalósítani a lemondásokat, ez ügyben felvettük a kapcsolatot minden külföldi partnerünkkel és a légitársaságokkal is.

Nem saját szervezésű foglalások esetén (ahol nem az Utazom.com az utazásszervező, csak mint utazásközvetítő szerepel a szerződésen) ott az utazásszervező partnereink útmutatásait követjük. Az utóbbi napokban folyamatosan változnak az utazásukat szervező irodák eredeti szerződésben foglalt lemondási feltételei, a lehető legrövidebbre csökkentve az indulás előtti lemondás határidejét, lehetőségekhez mérten akár ingyenes átfoglalási lehetőségeket ajánlanak fel, megpróbálunk maximális segítséged adni mindenkinek.

Amennyiben oldalunkon vagy irodánkban csak repülőjegyet vásárolt, a repülőjegyükkel kapcsolatos kéréseit, kérdéseit e-mailben küldje el nekünk a repulojegy@utazom.com címre, melyben adja meg a foglalási azonosítóját, kódját is…”

Bővebb információkért KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

A VISTA honlapján közzétett közlemény:

“…A koronavírus okozta globális helyzet miatt cégünk folyamatosan nyomon követi a hazai és külföldi eseményeket, valamint intézkedéseket Utasaink legnagyobb biztonsága, és a tömeges megbetegedéseket okozó humánjárvány káros következményeinek elhárítása, lehetőségek szerinti csökkentése érdekében.

A fenti célokat szem előtt tartva, és mivel Társaságunk működése során Utasaink érdekeit és megelégedését tartjuk legfőbb szempontnak, tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk által szolgáltatott utazásokkal / utazási csomagokkal (saját szervezésű utak) kapcsolatos, tömegesen érkező megkereséseiket, kérdéseiket, kéréseiket, panaszaikat és ezekhez fűzött jognyilatkozataikat a legnagyobb intenzitással dolgozzuk fel és kezeljük, a mihamarabbi, minden fél számára megnyugtató rendezés érdekében.

Ennek keretében tájékoztatjuk Kedves Utasainkat, hogy amennyiben a fenti eljárások eredményeként teljesítési kötelezettségünk keletkezik az Utazó felé, úgy azoknak – különös tekintettel a turisztikai és utazási szektort különösen érintő vis maior helyzetre, és figyelemmel az ECTAA (29 európai ország utazási irodai szövetségének központi szervezete) által 2020. március 17. napján kiadott sajtóközleményre, valamint a szervezet által az Európai Bizottság előtt megindított eljárásra is – a VISTA Kft. későbbiekben felhasználható utalványok (voucher) formájában tesz majd eleget.

Tájékoztatjuk továbbá Tisztelt Utasainkat, hogy a VISTA Kft. által közvetített utazások / utazási csomagok esetében megkereséseiket, igényeiket, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében az utazásszervező felé közvetítjük.

Bízunk abban, hogy a kialakult helyzet okozta kellemetlenségeket minél előbb magunk mögött tudhatjuk és hogy a jövőben újra felejthetetlen élményekkel tudjuk Önöket ismét megörvendeztetni. Köszönjük a belénk vetett bizalmukat!…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – közzétett nyilatkozatból:

“…Az új típusú koronavírus (COVID-19) felbukkanásáról a világ számos országában beszámoltak. Noha a bejelentett esetek összmennyisége alacsony, az érintett országok nagy részében a hatóságok fokozott egészségügyi intézkedéseket vezettek be, ezért nagyon fontos, hogy az utazók kövessék az adott desztinációra vonatkozó közegészségügyi tanácsokat utazásaik során.

Javasoljuk Utasainknak, hogy ellenőrizzék a Külügyminisztérium utazási útmutatását az adott országra vonatkozóan, mely tartalmazza a belépési követelményeket és az aktualizált információkat, valamint az adott országra vonatkozó speciális egészségügyi tanácsokat…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Az iroda folyamatosan tájékoztatja utasait a járványhelyzetre adott lépéseiről, döntéseiről. A lenti idézet az iroda 2020. március 16-i közleményéből származik és az ott szereplő programindítási törlést – az április 6-i közleményével – 2020. május 28-ig, majd 2020. június 25-ig meghosszabbította. Idézetek az utazási iroda weboldaláról:

 

“…Jelen helyzetünkben 2020. június 25-ig nem indítjuk a külföldi utazásainkat a programok kivitelezésének ellehetetlenülése miatt!

A belföldi csoportjainkat indítjuk! 11 belföldi programunk Önre vár!

Amennyiben a jelen helyzetben még nem tudnak döntést hozni a program és/vagy időpont választásban, úgy irodánk a rugalmas, 2021. december 31-ig kötetlenül felhasználható utazási utalvány lehetőségét ajánlja utasainak, mely lehetőséggel érvényesül az utazási szándékuk megtartása, a lehetőségek optimális felhasználása mellett a befizetett összegük alapján.

Egyértelműen szeretnénk hangsúlyozni, hogy irodánknak abszolút nem célja egyetlen Utasának megnehezíteni a döntését, húzni bárkinek is az idejét, azonban kiemeljük a folyamatos kommunikáció fontosságát! Ezen alapgondolat mentén vezérelve, miként ha már egyszer született az Ön részéről egy döntés a jelen utazás mellett – mely szándékát utazási szerződés kötésével és fizetési hajlandóságával is megerősítette – akkor irodánkkal közösen a cél érdekében felkínált lehetőségeink az Ön igényét szem előtt tartva kerültek érvényesítésre a felkínált lehetőségek. 

Irodánk biztos anyagi alapokon állva szeretné leszögezni és hangsúlyozni Utasai számára, hogy az utazási utalvány nem egy valamiféle pénzbeli befektetés, nem hitelt kérünk Önöktől irodánk számára! Látni szeretnénk, milyen mennyiségű foglalásra számíthatunk a továbbiakban, miként tudunk mi is tervezni Utasainkkal. Az utazási hajlandóságot szeretnénk látni, mely alapján látjuk biztosítottnak miként vannak érvényes foglalásai utasainknak a jövőre nézve. Jelen helyzetben a törzsutasainktól kapott számtalan kedves lelkesítő üzenet és telefonon túlmenően nagyon örülünk, ha utasaink egy kedves szóban megírják, hogy amint nyílnak a határok, enyhülnek a korlátozások, akkor azonnal felveszik irodánkkal a kapcsolatot, mert utazni öröm és az élményekre szükségünkvan. Ha pedig ezt akár pár ezer forint utazási utalvánnyal még nyomatékosítani is hajlandóak, akkor mi vagyunk a legboldogabbak, mert ezen kedves Utasokkal tudunk ténylegesen számolni a jövőre nézve.

Egy nyári vagy őszi időpontban történő utazási utalványuk érvényesítésével – vagy az akár 2021′ esztendőben is – szeretettel várjuk Önöket a Zseppelin Programokon…”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott közzétett tájékoztatókhoz, nyilatkozatokhoz!

Az iroda weboldalán már nem a korábban kitett koronavírussal kapcsolatos közlemény fogad elsőként minket, hanem “normál” működés szerinti nyitóoldalt láthatjuk, ahol “újdonságként” Horvátország és Görögország újranyitásáról és a foglalások megkezdéséről (újraindulásáról) tájékoztatnak.

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

 

“…A koronavírus okozta sajnálatos helyzet miatt irodánk a többi utazási irodához hasonlóan március 19-től csak telefonon és e-mailen érhető el. A személyes ügyintézés jelenleg szünetel, annak visszaállításról a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket. Kollégáink változatlanul és a lehető leggyorsabban válaszolnak minden kérdésükre, amelyet elsősorban e-mailen küldjenek részükre. 

Elérhetőségeinket ITT találják meg.

Irodánk folyamatosan figyeli az aktuális híreket. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy a közeljövőben induló útjainkat elhalasszuk, és csak akkor indítsunk el egy utazást, ha a biztonságos feltételek adottak hozzá. Ha a program nem indítható, akkor kedvező átfoglalási lehetőségeket biztosítunk utasainknak. A közeljövőben tervezett programjaink megvalósításával kapcsolatban türelmüket és megértésüket kérjük.

Bízunk abban, hogy néhány hónapon belül sikerül megfékezni a járványt, jelentősen javul a helyzet és a nyári utazások már zavartalanul elindulhatnak. Viszont természetesen ezt még senki sem tudhatja biztosan és mivel számunkra is fontos, hogy az utasaink biztonságban érezhessék magukat, ezért folyamatosan dolgozunk a kötbérsávok enyhítésén, és hogy az eddig befizetett nyári és őszi utazások lehetőségét meg tudjuk tartani, az utasainkra terhelt még nagyobb kockázat vállalása nélkül. Az utazás dátumának közeledtével tudunk mi is teljes értékű és biztos információkkal szolgálni, ezekről mindenképpen időben értesíteni fogjuk Önöket!   

Azt gondoljuk, hogy az utazás és a világ megismerése, a kikapcsolódás és a feltöltődés mindannyiunk számára fontos. Sokszor az ezekkel kapcsolatos kellemes gondolatok adnak erőt a mindennapi életünkben. Tudjuk, hogy az utasaink várják a tervezett utazásaikat, mint ahogy mi is, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan jó irányba változnak a dolgok. Emiatt dolgozunk az őszi és szilveszteri programok megszervezésén, azok időpontjai már most is elérhetők a honlapunkon, és amelyeket hamarosan jövő évi dátumokkal bővítünk.

Továbbá az új, 2020. évi katalógusunkban megjelent egzotikus körutazásaink őszi időpontjaira meghosszabbítjuk az előfoglalási kedvezményt április 30-ig. A részletekről érdeklődjenek kollégáinknál.”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

9.) Milyen lesz a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, bármennyire is laposodik már sok helyen a járvány-görbe és a kezdenek lazítani a kormányok a korlátozásokon – sajnos – még senki nem tudja pontosan, hogy milyen lesz a nemzetközi utazás jövője: Mikortól, hova és milyen feltételekkel utazhatunk, illetve milyen változások, szigorítások, új protokollok és folyamatok várhatók a járvány előtti állapotokhoz képest?

 

Rengeteg elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot és naponta érkeznek “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok nagyon sok országból, de – sajnos – ezek nagyrésze vágyálmokat fogalmaz meg, vagy tárgyi tévedésektől hemzseg, így sok terv, elképzelés már meg is bukott vagy meghaladottá vált. Így – amíg az egyes országok jogszabályokban nem rögzítik a feltételeket – csak a többé-kevésbé konszenzusos, általunk is elfogadott híreket, elméleteket, tényeket foglaljuk össze és tesszük közzé, mert szeretnénk iránymutatást nyújtani mindenkinek, aki az elkövetkező egy-másfél évben külföldi utazást tervez.

 

A legfontosabb – amiben a legtöbb szakértő egyetért – hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Az is egy hatalmas kérdés, hogy Európa képes lesz-e egységes utazási szabályokat hozni az összes EU-s országra, vagy kétoldalú, esetleg több oldalú megállapodások fogják meghatározni (az utazók számára pedig rendkívül bonyolulttá tenni) a külföldi utazások megtervezését. Az utóbbi kettőre már van példa, hiszen pl., Horvátország és Szlovénia már kifejezte együttműködését a nyári utazások kapcsán, míg a balti államok (Litvánia, Lettország, Észtország úgy döntött, hogy 2020. május 15-től állampolgáriak korlátozásmentesen utazhatnak ezen országokba.

 

Az is biztos, hogy a koronavírus addig fogja meghatározni a mindennapjainkat, így az utazási lehetőségeinket is, amíg nem lesz meg az ellenszere és az nem lesz elérhető mindenkinek. Hogy ez mikor jön el? Még senki nem tudja, de konszenzusos vélemény, hogy inkább jövőre, mint idén. No, de mi lesz addig? Mire kell készülnie mindazoknak, akik külföldre szeretnének utazni?

 

A TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően, nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival, de az elsődleges hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk napról napra bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett változásokat. Ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGBIZTONSÁGOSABB és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

A külföldi utazási piac már megtörtént és várható változásait három kategóriákba soroltuk: “Nagy valószínűséggel bekövetkező változások”, “Megtörtént változások”, “Megalapozott tervek, elméletek, elképzelések”. Ezen címszavakra kattintva találod a magyar utazók szempontjából fontos piaci szereplők (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) változást jelentő nyilatkozatait, lépéseit és terveit, melyek közül a legfontosabbakat az eredeti információra, hírforrásra is belinkeltük.

 • Amíg nem lesz meg a koronavírus ellenszere, nem fogunk tudni olyan szabadon utazni, mint a járvány előtt! Hiába nem kell vízum az adott célországba, a célország Kormánya dönti majd el, hogy mely országok állampolgárai utazhatnak be hozzájuk, mikortól és milyen feltételekkel (pl., érvényben maradnak-e az önkéntes/hatósági karanténszabályok, előírják-e a negatív koronatesztet, stb.)
 • Az is biztos, hogy a nemzetközi turizmus felépülése nemcsak lassú és fokozatos lesz, de a járvány második hullámát elkerülendő, enyhítésekkel és újabb szigorításokkal hullámszerűen tarkított lesz, annak alapján, hogy az éppen érvényes utazási szabályok, előírások miként hatnak majd vissza a fertőzöttek számának emelkedésére.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldás jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása,  tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Minden országban először a belföldi turizmus fog elindulni (és az egyes országok Kormányai is ezt fogják elsősorban támogatni).
 • Amennyiben sikerül az európai országoknak megállapodni a belső határok ellenőrzésének és a beutazási szabályoknak járványügyi szempontból egységes módjáról, úgy a belföldi turizmus után, az Európán belüli turizmus is megindulhat. Mivel jelenleg – az eltérő járványügyi rendelkezések miatt – nem egységesek az európai országok beutazási szabályai, így nagy kérdés, hogy sikerül-e európai szinten megállapodni, vagy kétoldalú megállapodások alapján indul meg az EU-s külföldi turizmus. Ebbe az irányba hat pl., a horvátok “turista-folyosós” ötlete a cseh turisták beutaztatására.
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus/légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és egyben legnehezebb folyamat. Ami a szakértők szerint nagyon lassú lesz és évekig fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Ezért eleinte sokkal kevesebb légijárat fog közlekedni és középtávon drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • Egyre több légitársaság engedi az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Egyelőre, ezt még csak április/május/június végéig megvásárolt jegyekre engedik (egyszer és általában egy évig), de a mielőbbi jegyvásárlás-, így a cash flow növelése érdekében, ezen kedvezményes jegyvásárlási időpontok további meghosszabbítása várható.
 • Szinte az összes Budapestre repülő légitársaság ritkítja a budapesti járatainak a számát, de több olyan légitársaság is van már, mely már el sem indítja idén a budapesti járatait. Ilyen az American Airlines és Air Canada Rouge is, így se Torontoba, se Chicago-ba, se Philadelphia-ba nem tudunk velük közvetlenül repülni.
 • EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát, melyben foglaltak minden európai reptérre és légitársaságra kötelezőek. Ebben több olyan intézkedés is szerepel, melyet már a legtöbb légitársaság bevezetett, de van köztük újak is. Pár fontos, meghatározó előírás, melyet nem árt ismerni repülés előtt:
  • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
  • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
  • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beendegni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
  • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
  • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
  • Nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni és az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
  • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.
 • A bécsi Schwechat lett az első olyan repülőtér, mely bevezette szolgáltatásai közé a koronavírus tesztet (PCR-vizsgálat), melyet a repülőtér saját laborjában végeznek el és akinek negatív tesztje, nem kell 14 napos karanténba vonulnia az osztrák előírások szerint. A teszt ára 190EUR.
 • …és ahogy számítani lehetett rá, megvan az első olyan felkapott, nyári úti célpont is (Szardínia), mely június elejétől negatív vírustesztet kér a beutazáshoz. De az is látható, hogy vannak olyan országok is, akik hasonlóan szigorúan járnak el, pl. Egyesült Királyság, ahol 2020. június 8.-tól minden külföldi és saját(!) állampolgárnak kötelező 14 napos karantént írnak elő.
 • Nagyon sok meghatározó utazási piaci szereplő hatalmas megszorításokba és leépítésbe kezdett (pl., AirBnb, Ryanair, szinte az összes légitársaság, stb.), mely nagyon jól jelzi a piaci várakozásaikat és a nemzetközi turizmus előtt álló hatalmas változást és kihívásokat, amihez a túlélésük érdekében alkalmazkodniuk kell. De sajnos, egyre több az olyan turizmushoz kapcsolódó, nagy múltú világcégek száma is, melyek csődvédelmet kértek, vagy fizetésképtelenséget jelentettek pl., Hertz Global Holdings (amerikai autókölcsönző), Virgin Australia, Thai Airways, stb.
 • Magyarország először a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez pedig – értelemszerűen – azzal fog járni, hogy a külföldi utazások elősegítése nem fog hangsúlyt/támogatást kapni.
 • Nagy arra az esély, hogy “rövid-határidős” negatív koronavírus-tesztet kell majd – egyes országokban – bemutatni azoknak, akik az adott országba be szeretnének lépni. Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell-e mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni . Jópár ország ellenzi ezt, de ezt az előírást Csehországban április 27-től bevezették, miután engedélyezték állampolgáraiknak a külföldre utazást.
 • Elképzelhető, hogy egyes légitársaságok is meg fogják követelni a negatív koronavírus tesztet és annak hiányban nem lehet majd repülőre ülni. Ha valamelyik utasnak nem lesz ilyen tesztje, úgy “jó pénzért” az adott légitársaság beszállás előtt majd elvégzi a gyorstesztet. (Lásd Emirates, mely jelenleg – a világon első légitársaságként – ezt a szűrést minden beszálló utasánál ingyen elvégzi.)
 • Érdekes, de egyben rémisztő felvetés az un. “immunitás útlevél”, melyet már több ország is belengetett, de Chile elkezdte a bevezetését. A lényege, hogy akik már megfertőződtek a vírussal és felépültek belőle, szabadon mozoghatnának és utazhatnának, hiszen ők már nem tudják elkapni a vírust, nem fertőznek, így nagyon alacsony kockázatúak. Az elképzelés több ponton is sántít, így a WHO is szembehelyezkedett vele, de véleményünk szerint a bevezetése olyan erkölcsi normákat feszegetne és rúgna fel, melynek világszintű bevezetése elkerülendő! Hasonló véleményen van a EU Repülésbiztonsági Ügynöksége is, így ez nem került bele a májusban kiadott új repülési szabályzatukba.
 • A tengerhajózás egy ideig jóval kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban látott vesszőfutásuk (pl., a Diamond Princess és másik két tucat óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaj a járványterjedésének, másrészt a járvány két-három hónapja alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

10.) Külföldi utazástervezést, szervezést segítő információk, tanácsok

Jelenleg egyetlenegy utazási tanácsot adhatunk felelősen: A járvány magyarországi kezdetétől számítva három-négy hónapig (minimum július végéig) semmilyen külföldi utazást ne tervezz! Ezt kiegészítjük azzal, hogy tartsd be a kormány által kért, ajánlott és rendeletben is közzétett járványterjedést megelőző, lelassító szabályokat, hogy mihamarabb vége legyen ennek a rémálomnak és ismét utazhassunk!

 

DE! Addig is álmodozzunk és nézegessünk minél több képet, filmet korábbi utazásainkról, hogy könnyebb legyen átvészelni ezt a több hónapos bezártságot, aminek a legnagyobb részén már túlvagyunk! Sőt! Ezt mi kiegészítjük azzal, hogy az igazán hardcore/megszállott/fanatikus/álmodozó/vágyakozó utazók, akár tervezhetnek is, hiszen jelenleg hihetetlen árakon lehet foglalni repülőjegyeket pl., őszre, télre, vagy a jövő év elejére, de akár a nyár utolsó hónapjára is. DE!!! Figyelem!!! Ebben a megváltozott helyzetben a jövőbeli külföldi utazásaink tervezése/szervezése során sokkal körültekintőbben kell eljárni, sokkal több szempontot kell mérlegelni, mint a válság előtt! Nagyon-nagyon nem mindegy (pl.) hogy melyik szolgáltatónál (légitársaság, utazási iroda, stb.) foglalunk bármit is, hiszen csak ezen egy fontos kérdés/szempont kapcsán, rengeteg további kérdés merül fel:

 • Az adott légitársaság, foglaló oldal vagy utazási iroda átvészeli a válságot?
 • …és ha igen, akkor lesz-e abban a helyzetben, hogy a vállalt határidőben és maradéktalanul teljesítse a vállalásait, – esetedben azt, amire befizettél nála?
 • …és mi van, ha még idén ősszel/télen is dúl a járvány és így, akkor sem utazhatsz sehova külföldre?
 • …és mi van, ha a lefoglalt “nagyon szuper” jegyet/ ajánlatot / utat / szállást / stb.  is módosítani kell, vagy le kell mondanod, mert pl., újra kitört a járvány?
 • …és mi van, ha olyan előírások születnek a tervezett utazásunk időpontjáig, melyek nagyságrenddel drágítják meg a tervezett utazásunkat? (pl., kötelező, 48 órán belüli negatív koronavírus teszt mind a beutazáshoz, mind a hazautazáshoz?)

Ezekre a válaszokat most még nem tudjuk, de sok minden megtörténhet, így ezekre előre fel kell készülni, ha külföldi utazást tervezünk. Véleményünk szerint, hatalmasat fog változni a külföldi utazások, nyaralások  piaca, így minden utazónak sokkal, de sokkal körültekintőbben és számtalan más információt is mérlegelve kell majd eljárnia az utazásaik megtervezése és megszervezése során, mint a járvány/válság előtt – legyen szó akár egyéni, akár utazási iroda által szervezett utazásról! Mivel mi itt a TripMiner-nél évek óta folyamatosan monitorozzuk és szondázzuk a külföldi utazási piacot és – most még hatványozottabban – figyelünk minden változására, korlátozásra és megnyíló lehetőségre, így rengeteget tudunk Neked segíteni, ha elmúlik a járvány és ismét utazhatunk külföldre.

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és az évtizedes utazási tapasztalatunk, valamint a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, abban tudunk egyedülálló segítséget nyújtani Neked, hogy megtaláld azt a megoldást és utazási módot, mely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGBIZTOSABB és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY megoldást/utazást biztosítja Neked.

 

Ha úgy döntesz, hogy előre tervezel, légy nagyon óvatos, körültekintő és minden szempontból biztosítsd be Magad! Ha ehhez bármilyen segítséget szeretnél, úgy nézd meg az ‘Utazási Tanácsadó és a ‘Személyre szabott Utazástervező’ szolgáltatásunk és ha Te is úgy látod, hogy tudnánk Neked segíteni és/vagy kíváncsi vagy a tanácsainkra, javaslatainkra, úgy várjuk a megkeresésed a hello@tripminer.com e-mail címen!

11.) Mikor, hova és hogyan szervezzük az idei nyaralásunk? (tanácsok, tippek, ötletek)

Ennél a pontnál kénytelenek vagyunk szakítani a Tudástárunk szellemiségével  annyiban, hogy minden blokkunkban/támánkban törekszünk az objektivitásra és tárgyilagosságra, de most nagyon sok ismeretlen tényezőt bekalkulálva kell választ adnunk erre a kérdésre. Ez pedig magában hordoz több feltételezést és a válasz során nem tudjuk függetleníteni magunkat az általunk tapasztalt piaci változásoktól és a kialakult szakmai álláspontunktól.

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a fenti kérdésre – az egyedi szempontok, tapasztalatok, elképzelések és ÉRDEKEK(!!!) alapján – sokféle (szubjektív) válasz adható. DE! Úgy látjuk, hogy a megváltozott piaci helyzet miatt, minden szubjektív válasznak tartalmaznia kell jópár olyan objektív szempontot is, melyeket korábban nem kellett figyelembevenni! Ezért mi igyekszünk úgy megválaszolni a kérdést és olyan javaslatot tenni, mely a több évtizedes, utazástervezői tapasztalatunk alapján az utazóknak a legkisebb kockázatot hordozza magában és mégis maximális utasélményben lehet részük a külföldi utazásuk/nyaralásuk során.

 

A válasz összetettsége miatt oly formában válaszolunk a címben feltett kérdésre, hogy a kérdést magunkra vonatkoztatjuk, azaz: “Mi, itt a TripMiner-nél miként szerveznénk meg az idei SAJÁT nyaralásunkat?” Ennek alapján, mi a következőket tennénk a jelenlegi helyzetben:

 1. Amíg nem szűnik meg a járványhelyzet, biztos nem utazunk sehova (se külföldre, se belföldre) és maradéktalanul betartjuk azokat a szabályokat, amiket a járványmegelőzésére és kezelésére a Kormány és a WHO meghatároz, ajánl, kér.
 2. Mivel életünk az utazás, így minden eshetőségre felkészülve, készítünk három forgatókönyvet (úti cél/nyaralás tervet) magunknak, melyek közül majd a járványhelyzet alakulásának függvényében választunk.
 3. A három tervből az “A-terv” szól arról, ahova akkor utaztunk volna, ha nem jelenik meg a koronavírus-járvány. Ez az a külföldi utazás, amire már régóta készülünk és idén nyárra beterveztünk. (Példának okáért, legyen ez egy tíz napos ciprusi nyaralás.) A “B-terv” egy magyarországi nyaralás arra az esetre, ha bár megszűnne a járvány, de még, vagy nem lehetne külföldre utazni, vagy olyan mértékben válna bizonytalanná, drágává egy külföldi utazás, amit felelősen (pláne pl., gyerekekkel) nem szabad bevállalni. A “C-terv” pedig az, hogy idén nyáron nem lesz nyaralás se belföldön, se külföldön, mert nem szűnik meg a járványhelyzet és tilos (felelőtlenség) bárhova is kimozdulni, elutazni. Ennek a valószínűsége most nulla felé konvergál, de egy második járványhullám, napok alatt elhozhatja ezt a forgatókönyvet. Bízunk benne, hogy nem lesz ilyen, de nem zárhatjuk ki 100%-ban.
 4. Mi arra számítunk, hogy egy hatékony járványkezelés esetén sem tudunk/szabad sehova külföldre utazni július vége/augusztus előtt. Sőt… Ezért, ha van iskolás gyermekünk, akkor (50%-nál kisebb esélyt adva) legkorábban augusztus végére, ha nincs, úgy szeptemberre terveznénk az (európai) nyaralásunk és ennek megfelelően kezdenénk el gyűjteni az információkat és figyelni, monitorozni a célországot. (A tervezéshez egész évben nagy segítséget nyújt a TripMiner Tudástára, mert innen egy helyről elérhető minden – jelen helyzetben meghatározó – információ, weboldal, tanács, ötlet, javaslat, korlátozás, stb.)
 5. A két utazási mód közül (saját szervezés vagy utazási iroda) mi a saját szervezést választjuk és nem utazási irodával tervezünk utazni. Egyrészt azért, mert a TripMiner a Világ legtöbb úti célja esetében a saját szervezést javasolja – 30 év világjárás tapasztalata alapján – mert ezt az utazási módot tartjuk mind ár/érték arány, mind minőség-egyediség-élmény szempontjából a legjobbnak, legtöbbet adónak.  (Feltéve, hogy professzionális módon van megtervezve és összeállítva az adott utazás.) Másrészt azért is, mert ez a válság soha nem látott hatalmas kárt okoz a teljes utazási szakmának és fenekestől forgatja fel az utazási piacot. Hogy ez mit fog jelenteni az egyes piaci szereplők (pl., egy most kiválasztott utazási iroda) esetén, jelenleg nem tudjuk és nem is fog kiderülni, csak akkor, ha már komoly gond van az adott céggel. Ezt a rizikót, mi nem szeretnénk megfutni. Hiszen attól kezdve, hogy bármilyen összeget befizettünk valamelyik utazási irodának (legyen az online vagy “klasszikus” iroda), egészen addig hatalmas bizonytalanságban leszünk a választott utazási iroda kapcsán, amíg minden előre megvásárolt szolgáltatást (repülőutak, szállás, ellátás, programok, stb.) maradéktalan elégedettséggel megkapva és átélve, haza nem érkezünk.
 6. Jelen helyzetben – számunkra aranyszabály –  mi biztos nem foglalunk olyan utazást, szállást, programot, stb, ami a foglaláskor azonnal pénzkiadással (pl., előleg fizetés, zárolás, stb.) jár! Ennek az az oka – egyrészt – hogy még mindig nem egyértelmű, mikortól lehet, hova és milyen feltételekkel utazni és hazatérni(!) Másrészt azért, mert már most rengeteg olyan “hang” (szakértői vélemény) van a piacon, mely szerint jópár szolgáltató (légitársaság, utazási iroda, stb.) nem fogja túlélni a válságot. Ezért ezen “pénzkiadási tilalomtól” csak akkor térünk el, ha megjelenne a piacon egy olyan új biztosítási termék, mely az érintett szolgáltatók csődje, fizetésképtelensége, járat vagy utazás törlése/meghiúsulása, bármilyen lemondása, stb. esetén garantálja, hogy visszakapjuk a már befizetett pénzünket! …vagy megszületik az a 100%-os (állami) garancia, mely utas oldalról(!) garantálja az a külföldi utazásaink tartalmi és anyagi biztonságát! Mivel ilyen biztosítási termék még nincs és nem született még a fentiekre jogszabály, így mi csak úgy foglalunk utazást, ha nem kell érte előleget, foglalási díjat fizetni. Pl., szállást közvetlenül a szállodánál, de azt is csak akkor, ha adott szolgáltató írásban visszaigazolja és garantálja a foglalásunkat.
 7. Jelenleg azt látjuk, hogy az idei évre könnyű lesz jó árú és olyan repülőjegyet találni, mely a legnagyobb rugalmasságot adja nekünk (pl., ingyenesen vagy jó áron módosítható, lemondható, visszajár, stb.). Csak arra kell vigyáznunk, hogy pénzügyileg erős légitársasággal utazzunk, nehogy egy leállás, vagy csőd elvigye a pénzünk és hiába járna vissza, soha nem tudjuk behajtani rajtuk. Ezért a ‘hol foglalunk’, ‘mikor’, ‘mit’, ‘mennyiért’ szempontok mellett megjelent még két új, az előzőknél jelenleg talán fontosabb szempont is, hogy “milyen típusú jegyet”  veszünk és “melyik légitársaságot” választjuk. Ezen utóbbihoz pedig nem árt majd naprakészen figyelni az apróbetűs híreket, feltételeket, vagy szakértői segítséget kérni. De ha ezen szempontok alapján megvan a legjobb feltételeket kínáló légitársaság, mehet a repjegyfoglalás.
 8. A szállások kapcsán – véleményünk szerint – nagyon jó pozícióban lesznek az utazók, így figyeljük az árakat, az akciókat és ha megvan hova mennénk nyugodtan foglaljunk! A fent leírt módon és feltétellel – bebiztosítva magunkat – akár két szállást is! Csak arra figyeljünk, hogy a legjobb árakat és feltételeket kínáló BIZTOS szolgáltatónál tegyük ezt meg (javasolt közvetlenül a szállásnál) és a foglaláskor ne kelljen semmit se előre fizetni és a szerződés része legyen a szállodai becsekkolásnál való fizetés és az utolsó pillanatig lehetséges lemondás.
 9. Ezzel az utazásunk legfontosabb elemei (repjegy, szállás) megvannak,  míg az esetleges egyéb szolgáltatások foglalása, mint pl., autóbérlés, helyi programok, kirándulások, stb. még bőven ráér. Ezeket már a válság előtt is célszerű volt helyszíni fizetéssel foglalni, most pedig nem is szabad másképp foglalni. Ha ide eljutottunk, nincs más dolgunk, mint várni és figyelni, hogy milyen hírek érkeznek az általunk választott szolgáltatókról (légitársaság, szállás) és ha valamilyen negatív hír érkezik, célszerű azonnal más szolgáltatót választani és megfelelő biztosítással is bebiztosítani magunkat.
 10. Természetesen nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik a jelenlegi helyzetben hazardíroznának, azaz megveszik a legolcsóbb repjegyeket (pár ezer forintért) és majd kiderül, hogy mi lesz, el tudnak-e utazni, vagy bukják azokat. Ebben is van ráció, de ha valaki így dönt – és nem áll rendelkezésére feneketlen kassza – akkor azért fusson egy extra kört a fent megírt szempontok figyelembevételével és Európán belül ne tervezzen augusztus előtt, míg a tengerentúlra tél előtt, de inkább jövőre!
 11. Sajnos, a jelenlegi helyzetben, mi csak ezen a módon szervezünk magunknak külföldi utazást, így elkerülhetjük, hogy ne kelljen aggódnunk se a pénzünkért, se az utazásunkért, de még így is előfordulhat, hogy az utazás napjáig olyan feltételek lépnek hatályba, melyek vagy drágítják (kötelező koronavírusteszt), vagy tovább bonyolítják (hazautazás után pl., karantén, vagy orvosi vizsgálat, stb.) az utazásunkat.
 12. Ha Te is úgy látod, hogy az elkövetkező egy-másfél évben sokkal körültekintőbben és több új szempontot mérlegelve kell majd eljárnod a külföldi utazásod tervezése, szervezése során, mint a válság előtt és kíváncsi vagy az utazásod megszervezését segítő javaslatainkra, tanácsainkra, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címen és segítünk!

+1.) TripMiner bónusz ajánlat "Tervezgetőknek"

Bár még nem látható a koronavírus-járvány vége, de Te már elkezdtél tervezgetni?  Szeretnéd tudni, hogy MIKOR, MIT és HOGYAN CSINÁLJ, hogy megtaláld a járvány utáni utazásod / úti célod legjobb feltételű, árú és BIZTOS(!) repülőjegyét és szállását? Ha szeretnéd, mi nagyon szívesen segítünk Neked ebben!

 

Kérjük, kattints a következő gombra és ÍRD MEG NEKÜNK, HOGY HOVA UTAZNÁL ÉS MIKOR!

 

Mi pedig, HA ITT AZ IDŐ, jelezni fogjuk Neked, hogy csináld és mikor kezdj el ténylegesen tervezni, szervezni, vagy ha szeretnéd, mi megtervezünk és összeállítunk Neked mindent a járványhelyzet megszűnése utánra tervezett külföldi utazásoddal kapcsolatban, hogy Neked csak foglalnod és utaznod kelljen!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztCiprus – TripMiner Kvíz
  Voltál már Cipruson? ...vagy még csak most tervezed az első utad? Bármelyik is a válasz, ez a kvíz Neked készült! Kattints és próbáld ki, hogy mennyire ismered ezt a csodálatos szigetet! Ha a játék során megtetszik valamelyik ciprusi ...
 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztGörögország – TripMiner Kvíz
  Végigjártad már a görög szigeteket? ...vagy még csak most tervezed az első nyaralásod? Bár, hogy is legyen, ez a kvíz Neked készült! Kattints és teszteld le, hogy mennyire van a kisujjadban Görögország! Ha pedig beleszeretnél valamel...
 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztHorvátország – TripMiner Kvíz
  Jól ismered már Horvátországot, vagy még csak most szeretnéd megismerni? Bármelyik is a válasz, úgy ez a kvíz Neked készült! Kattints a kvízre, tedd próbára a tudásod és ha megtetszik valamelyik horvátországi hely, város, úti cé...
 • Külföldi utazásra invitálunk téged ezzel a játékkalMilyen lesz a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)
  Ebben a blogcikkünkben azt járjuk körül, hogy miként hatott/hat a külföldi utazások piacára a koronavírus járvány, milyen változásokat generált már eddig is és milyen változások várhatók még a (közel)jövőben.

  ...
 • Játssz velünk európai fővárosok témában egy kvíztEurópai fővárosok – TripMiner Kvíz
  Aki szeret külföldre utazni annak gyerekjáték helyesen megválaszolni a TripMiner Kvíz-játékok kérdéseit. Szerinted, Neked is az? Ha ismered az európai fővárosokat, akkor ez a kvíz Neked készült! KATT a kvízre és tedd próbára a tud...
Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása