fbpx

Külföldi utazásokat érintő, összes fontos információ,
hír, korlátozás és tanács EGY HELYEN

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com

Ezt a hiánypótló blogcikkünket SEGÍTSÉGKÉPPEN állítottuk össze mindazoknak, akik egy helyről és hiteles forrásokból szeretnének tájékozódni a koronavírus-járvány kapcsán kialakult, külföldi utazásokat érintő helyzetről, változásokról, korlátozásokról és LEHETŐSÉGEKRŐL.

 

Amikor 2020. június 18-án megszűnt az “első” karanténkötelezettség Magyarországon, úgy nézett ki, hogy már idén nyáron újra korlátozások nélkül utazhattunk Európa legtöbb országába. DE(!), EZ A LEHETŐSÉG 2020.  szeptember 1-től A VILÁG ÖSSZES ORSZÁGÁBA MEGSZŰNT, mert a Magyar Kormány ismét hatalmasat szigorított a beutazási/hazautazási szabályokon! Minden külföldi ország “piros” kategóriába került, így ha bárhonnan térsz haza külföldről, úgy 10 napra (szeptember 21. előtt még 14 napra) karanténba kell vonulnod, vagy min. két nap különbséggel elvégzett két darab negatív koronavírus-tesztet kell bemutatnod (melyből az egyik készülhetett valamelyik schengeni országban is) és ezután szabadulhatsz a karanténból. Mindezek alapján nagyon alaposan át kell gondolnod, hogy mit és hogyan csinálj, ha külföldre szeretnél, vagy KELL(!) utaznod!

 

Független utazási tanácsadóként folyamatosan figyeljük és összefoglaljuk a weboldalunkon a külföldi utazásokat érintő legfontosabb híreket, a kormányzati döntéseket és a magyar utazók szempontjából meghatározó piaci szereplők (légitársaságok, szállásadók, turisztikai szervezetek, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) lépéseit és nyilatkozatait. Ezen híreket és információkat nemcsak összegyűjtjük, de napról napra frissítjük is, így mindennap friss, naprakész információkat tartalmaz az itt összegyűjtött, egyedülálló információ- és tudásbázis. Célunk, hogy mindenki, aki az elkövetkező egy-másfél évben külföldre szeretne utazni (vagy utazni kényszerül) – legyen az most ősszel, vagy jövőre – “közösségi médiás fake news” és önjelölt “utazási (kanapé)szakértők” szubjektív véleményétől mentesen, egy weboldalról értesüljön a külföldre irányuló utazási piac éppen aktuális helyzetéről, lehetőségeiről és az ott zajló legfontosabb folyamatokról, változásokról és a megoldási lehetőségekről.

 

Mentsd el a TripMiner Tudástár webcímét a böngésződ kedvencei közé! Így ha külföldre szeretnél, vagy kell utaznod, esetleg csak tervezgetsz és kíváncsi vagy, hogy miként alakítja át a járvány az utazási piacot, csak egy kattintás és összegyűjtve olvashatod a külföldi utazásokkal, nyaralásokkal kapcsolatos, legfontosabb híreket és egy helyről tájékozódhatsz az aktuális utazási lehetőségeidről és a piac aktuális állapotáról.

 

Ahogy Te is tapasztalod, ahány ország, annyiféle szabályrendszer, terv létezik a COVID-19 járvány kezelésére, az utazások korlátozására, valamint az adott ország turizmusának életben tartására és (jövőbeni) talpraállítására. De az is látható, hogy jelenleg nincs egy “tuti recept” a járványkezelésre, így MÉG SENKI NEM TUDJA PONTOSAN és MINDEN RÉSZLETÉBEN, hogy milyen lesz a járvány utáni utazási világ és mikorra, milyen módon fog helyreállni, de akárcsak biztonsággal elindulni Európa és a Világ turizmusa. Mivel még nincs meg a betegség ellenszere és még mindig a folyamatos szigorítások időszakát éljük, így nem túlzás kijelenteni, hogy a nemzetközi turizmus talpra- és helyreállása egy évekig tartó nagyon hosszú, lassú és rengeteg változással járó folyamat lesz. De arról, hogy – mindezek hatására – milyen mértékben és módon változik meg a turizmus működése, szabályai, feltételrendszere, még mindig csak halványan körvonalazódó elképzelések, vélt, de inkább vágyott egyedi forgatókönyvek léteznek.

 

Bármilyen is lesz majd a járvány utáni utazási világ (nevezzük a nemzetközi szakmai sajtó alapján, a találó “THE NEW NORMAL”-nek), az már most nagyon jól látszik, hogy utazási módtól és úti céltól függetlenül, sokkal alaposabb felkészülésre lesz majd szüksége minden külföldre utazónak és sokkal körültekintőbben kell majd megszerveznie egy külföldi nyaralást/utazást, mint a járvány előtt.

 

A TripMiner.com naprakész piaci információival, az egész világra kiterjedő utazási tapasztalatával abban tud Neked online, vagy személyesen segíteni (részletesen lásd ITT és ITT), hogy ebben a megváltozott utazási helyzetben is kihozd a maximumot a külföldi utazásaidból/nyaralásaidból és továbbra az igényeidnek mindenben megfelelő, élménydús és – a körülményekhez képest – a lehető legbiztonságosabb külföldi nyaralás(ok)ban, utazás(ok)ban legyen részed!

TripMiner Tudástár - Tartalomjegyzék

A TripMiner Tudástárat a legfontosabb témák, utazási területek alapján – a könnyű kezelhetőség, átláthatóság érdekében – tíz blokkra osztottuk és így az alábbi címekre kattintva, közvetlenül a választott témához, blokkhoz tudsz ugrani.

1.) Külföldi utazásokat érintő és azokkal kapcsolatos legfontosabb tanácsok 2020-ra

 1. Hiába tűnt úgy a nyáron, hogy Európa nagyon jól kezeli a járványt és nemsokára újra szabadabban lehet majd külföldre utazni – sajnos – ez nem következett be. Sőt, a kezdeti kiemelkedő járványkezelési adataink után, egyre rosszabb adatok látnak napvilágot, így már biztosan kijelenthető, hogy addig nem kezdődik el a nemzetközi turizmus talpraállása, amíg nem lesz széles körben elérhető a betegség ellenszere. Ez pedig azt jelenti, hogy amíg ez nem következik be, inkább maradj otthon, ne utazz külföldre (hacsak nem muszáj.) Ha pedig kénytelen vagy utazni, illetve vállalod a rengeteg utazási korlátozást, kellemetlenséget és bizonytalanságot, mindig viselkedj felelősen (akkor is, ha itthon vagy) és tartsd be az adott ország/régió éppen hatályos járványmegelőzési szabályait, előírásait!
 2. Hiába törölték el 2020. június 18-tól a magyarországi beutazási karanténkötelezettséget majdnem mindegyik európai ország irányából, az újra erősödő járványveszély miatt, 2020. szeptember 1-től ismét nagyot szigorított Magyarország. Fő szabályként, a világ összes országából 10 (szeptember 21-ig 14) napos kötelező karantént vezetett be a hazatérő magyaroknak, melyből csak két darab, két napon belül itthon elvégzett negatív koronavírus-teszt eredménnyel szabadulhatsz. (részletesen lásd lent) Ahogy a járványhelyzet, úgy a szabályok és a korlátozások is folyamatosan változnak, ezért készülj fel arra, hogy ami ma érvényes, az nem biztos, hogy holnap is az lesz! A gyorsan változó járványhelyzet miatt, akár a magyar, akár az utazási célországod beutazási szabályai napok alatt megváltozhatnak. Ezért a külföldi utazásod előtt(!) és alatt(!) FOLYAMATOSAN, több helyről, de hiteles forrásokból ellenőrizd le mind az adott célországra, mind Magyarországra vonatkozó beutazási szabályokat és egészségügyi korlátozásokat, előírásokat, így ha valami megváltozik és lépned kell, akkor első kézből és megbízható forrásokból lesznek naprakész, pontos információid!
 3. Ha olyan országba szóló foglalásod van (akár repülőjegy, akár utazás), amely újból lezárja (vagy még nem nyitja meg) korlátozásmentesen határait az általad foglalt időpontig, (vagy a “minden ország piros” besorolás miatt nem kívánsz ezért elutazni), úgy amint/amíg tudod/lehet foglaltasd át ezt az utazásod minél távolabbi, Neked megfelelő időpontra! Ha nem lemondható és átfoglalható a repülőjegyed, úgy várd meg, hogy a légitársaság törli-e járatodat és/vagy nem ajánlja-e fel az átfoglalás lehetőségét, mert ha törli, úgy esélyed lesz elkerülni a lemondással járó veszteséget, vagy az átfoglalással járó extra költségeket és (idővel) a jegyed árát is vissza kell kapnod. Ez utóbbit  EU-s jogszabály írja elő, amit május 13-án az Európai Bizottság is megerősített, lezárva a légitársaságok azon törekvését, hogy ne pénzben, hanem később felhasználható voucher-ban adják vissza a törölt repülőjegyek árát.
 4. Ha a foglalásodra vonatkozó ÁSZF (vagy rendeletek) szerint visszakérheted a befizetett pénzed, úgy dönts belátásod szerint: átfoglalsz, azaz utazást halasztasz, vagy lemondod az utazást és visszakéred a pénzed! Tudnod kell, hogy ez utóbbi – jelen válságos helyzetben – az adott szolgáltatót (légitársaság, szállás, utazási iroda, stb.) nagyon-nagyon nehéz helyzetbe hozza/hozhatja, mert bevételei híján a tömeges visszafizetés, komoly likviditási gondot okoz(hat) nála. Ha – a járvány elmúlta után – továbbra is szeretnél majd utazni és bízol az adott szolgáltatóban, úgy ne kérd vissza a pénzed, csak foglalj át vagy fogadj el voucher-t a befizetésed fejében, ha az kedvező feltételű és megfelel Neked! De, ha már okafogyottá vált az utazásod, vagy nem bízol az adott szolgáltatóban, vagy nem mersz/tudsz elutazni a járvány elmúlta után (sem), úgy kérd vissza a már befizetett összeget! De készülj rá, hogy ez nem minden szolgáltatónál fog gördülékenyen menni és nem lesz egy gyors folyamat.
 5. Napjainkra a légitársaságok mindegyike “alkalmazkodott” a kialakult helyzethez és a törölt járatok helyett, vagy visszatérít, vagy voucher-t ad, de nagyjából mindegyik engedélyezi az ingyenes átfoglalást, sőt, akár az úti cél módosítást is. DE! Nem minden légitársaság, nem automatikusan és az sem mindegy, hogy milyen jegyed van és mikor vásároltad. Ezért, mindig az adott légitársaság hivatalos weboldalán tájékozódj az aktuális lehetőségekről, majd ott kell elindítanod a módosítási/visszatérítési folyamatot, ahol a jegyed vásároltad!
 6. Ha nem éred el elsőre valamelyik utazási szolgáltatót, (légitársaság, szálloda, utazási iroda, stb.) vagy nem oldják meg azonnal a problémádat, úgy légy türelmes és kitartó! Minden piaci szereplő igyekszik úgy megoldani a kialakult a helyzetet – amíg lehet – hogy ne veszítsen Ügyfeleket és működőképes maradjon, azaz ne kelljen fizetésképtelenséget jelentenie. De ez, a már hónapok óta fennálló,  drasztikus keresletcsökkenéssel járó piaci helyzet miatt, hihetetlen energiákat és pénzt(!) igényel a részükről.  A turizmusban most zajló folyamatokra senki nem volt felkészülve, így idő, mire minden szolgáltató  – a vevői elégedettségére – kezelni tudja a kialakult helyzetet és a folyamatban lévő ügyeket (átfoglalások, törlések, panaszok, stb.) feldolgozza.
 7. Ha kénytelen vagy külföldre utazni, vagy bevállalós vagy és elutazol, úgy – az utazási helyzet normalizálódásáig, azaz pár évig(!) – nagyon meg kell gondolnod és utána minden részletében nagyon alaposan meg kell tervezned, hogy hova és miként utazol külföldre! Ennek oka, hogy a járvány miatt fenekestől felfordult külföldi utazási piacon, a rengeteg korlátozás, szigorítás és előírás miatt sokkal, de sokkal komolyabb előkészületet, tervezést és utánajárást igényel egy külföldi utazás, mint a járvány előtt. Pl., az egyes országokban teljesen eltérők a beutazási szabályok és egészségügyi korlátozások; mindenhol más/különböző járványmegelőzési előírásokat és protokollokat kell betartani; az éppen hatályos magyar beutazási szabályok is igen erősen befolyásolják, hogy hova és miként érdemes elutazni és hova nem; arról nem is beszélve, hogy mit és hogyan tehetsz meg a választott célországban; hogyan szűrjük ki és kerüljük el pl., a meggyengült anyagi hátterű, vagy bizonytalan szolgáltatásokat nyújtó utazási szolgáltatókat!  pl.: A légitársaságok esetén kérdés, elindítja a választott járatot vagy sem; a választott szálloda esetén, melyik szolgáltatás működik és melyik nem vagy egy utazási iroda esetén mi van, ha befizetsz és közben nem indul el az adott út, stb. …és ez csak töredéke a felmerülő kérdéseknek.
 8. Ha a sok bizonytalanság és felmerülő ezernyi kérdés ellenére mégis az utazás mellett döntesz, úgy a fentiek mellett a legfontosabb tanácsunk, hogy légy nagyon előrelátó, készülj fel a koronavírus-járvány miatt felmerül(het)ő összes következményre, eshetőségre és mindegyikre legyen (vész)forgatókönyved! Többszörösen biztosítsd be Magad minden szempontból (repjegy, biztosítás, készpénz, kapcsolatok, stb.) és mindig tartsd be a választott célországra és Magyarországra vonatkozó, éppen aktuális és hivatalos koronavírus megelőzési protokoll minden pontját, ajánlását! Ezzel Te is sokat tehetsz azért, hogy mihamarabb teljesen vége legyen a koronavírus-járványnak és megint aggodalom, problémák nélkül és teljes BIZTONSÁGBAN utazhassunk bárhova külföldre.

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlenül figyelned kell, ha a jövőben külföldre szeretnél vagy KELL(!) utaznod!

A 2020. szeptember 1-től életbelépett hazai beutazási korlátozások ismételten teljesen padlóra küldték, mind a beutazó, mind a kiutazó magyar turizmust. Nem tisztünk megítélni ezen kormányzati döntés jogosságát, vagy észszerűségé, de az biztos, hogy JELENLEG EZEK A SZABÁLYOK VANNAK HATÁLYBAN! ÍGY, HA KÜLFÖLDRE SZERETNÉL UTAZNI VAGY ODA KELL(!) UTAZNOD, ÚGY A JELENLEGI FELTÉTELEK BETARTÁSÁVAL KELL EZT MEGTENNED. Hogy ez a “kampó” közeli helyzet meddig fog tartani, még senki nem tudja, de az már biztos, hogy nem egy hónap lesz (mint, ahogy az a vonatkozó jogszabályok bevezetésekor elhangzott).  Ha valamikor (még idén?, jövő tavasszal? vagy később?) meg is változnak a most hatályos magyar “utazási” szabályok, előírások, akkor is nagyon nagy kihívás és nagyon összetett feladat lesz megszervezni bármilyen külföldi utat, mert számtalan korábban nem használt, vagy mellékesnek tűnő szempontra is oda kell majd figyelned. Megértjük, ha ebben a helyzetben teljesen elbizonytalanodsz és nem tudod, mit tegyél!?

 • Utazz, vagy ne utazz?
 • Ha utazol, akkor mikor, hova, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
 • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de mindenkiben, aki utazni szeretne (vagy arra vágyik) felmerülnek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’) és vállalod a hazatérésedkor kötelező – szeptember 21. után már csak – 10 napos hatósági karantént, vagy inkább kifizeted a karanténból való szabaduláshoz szükséges, – remélhetőleg – negatív, itthoni elkészített két koronavírus-teszt árát, még mindig  van jópár ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT, AMIT FIGYELEMBE KELL VENNED!

 

Nevezzük ezeket inkább, KÖTELEZŐEN BETARTANDÓ UTAZÁSI ÉS UTAZÁSTERVEZÉSI SZABÁLYNAK, melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel és tett mindennél fontosabbá. Ezek azok a szempontok, amelyekre a jelen helyzetben FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és még azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást! Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló csekklistába, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, TÖLTSD LE, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt!

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi járvány- és utazási helyzetben nélkülözhetetlen, a legfontosabb 7 új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

2.) A járványveszély elmúltáig az alábbi weboldalakon kezdj tájékozódni utazási témában

 • A Külügyminisztérium hivatalos weboldala, ahol a világ összes országára az aktuális beutazási szabályokat egy helyen megtalálod: KATT IDE!
 • A Külügyminisztérium – külföldi utazások szempontjából – másik nagyon fontos weboldala, ahol az utazásra nem javasolt térségek találhatók. Amennyiben egy ország itt szerepel, vagy ide bekerül, annak jogi következménye van pl., utasbiztosításokra, utazási szerződésre. KATT IDE! Amennyiben egy ország itt szerepel, vagy ide bekerül, annak jogi fontos következménye van (pl.) az utasbiztosításokra, az utazási szerződésre, stb.
 • A Liszt Ferenc repülőtér hivatalos weboldala, amely jelenleg az egyetlen biztos információforrás egy adott budapesti repülőjárat státuszával kapcsolatban. Itt percre pontosan láthatod a repülőtérre adott napon (max. egy napra előre) induló/érkező járatokat és ezek státuszát (felszállt, leszállt, várható, törölt) állandó frissítéssel. KATT IDE! (Érdemes megnézned, mert meg fogsz döbbenni, hogy napjainkban milyen kevés járat érkezik/indul Budapestre/Budapestről.)
 • A koronavírus-járvány elterjedtségét bemutató weboldal, ahol az országokra bontott adatokat, információkat térképes megjelenítéssel láthatod: KATT IDE!
 • Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC) weboldala és azon belül is az egyes országok járványügyi besorolását bemutató térkép.  (KATT IDE!) Ha végre sikerül megállapodniuk az Uniós országoknak, úgy ezen szervezet járványügyi besorolása lesz érvényes az európai országokra, így egységessé és objektívvé válhat minden ország beutazási szabályozása és lehetőségének korlátozása.
 • A Magyar Kormány hivatalos tájékoztató weboldala, ahol minden a koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedés, nyilatkozat, információ fellelhető: KATT IDE!
 • A TripMiner.com Utazási Tanácsadó weboldal Tudástára, ahonnan a külföldi utazásaid megtervezéséhez és megszervezéséhez – az elkövetkező egy évben – szükséges összes információ, tanács, weboldal és a személyedre szabott segítség, egy kattintással elérhető, így KATT IDE!
Külföldi utazásra invitálunk téged ezzel a játékkal

3.) Légitársaságok

Általános információk

Két hónapnyi kényszerpihenő után, május elején kezdett el életjelet mutatni a légiközlekedés és egy-két légitársaság (élén a Wizzai-rel) szép lassan, fokozatosan elkezdte megnyitni a bázisaikat és újra repülni a korábbi célállomásaik egy részét. A nyár folyamán szinte az összes légitársaság újraindult, de – a koronavírus járvány szerteágazó következményei miatt – augusztusra a korábbi célállomásaik töredékére járnak, jelentősen csökkentett frekvenciákkal és messze átlagos töltöttségük alatt közlekednek. Hogy megértsük a légiközlekedés jelenlegi helyzetét, érdemes visszatekinteni, hogy mi történt a vírus megjelenése óta eltelt félévben.

 

A koronavírus-járvány és az ennek megállítása érdekében hozott márciusi kormányzati döntések következtében szinte a világ összes légitársasága felfüggesztette vagy törölte a járatai nagy részét, és számos légitársaság döntött a részleges vagy a teljes leállás mellett is. Ennek következtében rengeteg utas rekedt távol a hazájától és szinte lehetetlenné vált hazajutásuk. Ahogy a hírekben is hallhattuk, sok légitársaság vett részt ezen külföldön rekedt utasok, nyaralók repatriációs járatokkal történő kimenekítésében és hazaszállításában, hiszen más módon esélyük sem volt hazatérni. Ez is jelzi, hogy hatalmas lett a bénultság és a káosz a légi közlekedésben, hiszen napról napra csökkent a kiszámíthatóan működő légijáratok száma és a világ nagyon sok országában elrendelt határzár és beutazási tilalmak következtében, teljesen bizonytalanná vált, hogy hova lehet és tudunk eljutni repülővel (vagy bármi mással) a világban. A helyzet drámaiságát jól mutatta, hogy április közepén a világ összes utasszállító repülőgép-parkjának kb. kétharmada, 16.000(!) repülőgép parkolt tartósan különböző repülőtereken. De az is megdöbbentő, hogy a járvány csúcsán – április végén – mindössze napi kettő(!)-hét utasokat szállító repülőgép szállt fel a Liszt Ferenc repülőtérről – a Budapest Airport weboldala szerint – míg “békeidőben”,  az év ezen időszakában, a naponta induló járatszám 150 körül szokott lenni Hasonlóan hihetetlen adat – a Budapest Airport 2020. április 23-i közleménye alapján, hogy  – egy évvel ezelőtt áprilisban, napi átlagban 44ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Repülőtéren, míg idén áprilisban mindössze 275(!) utas volt a napi átlag. Ez azt jelenti, hogy a Liszt Ferenc repülőtér, a járvány következtében az utasforgalmának 99,4%-át elvesztette!

 

Az Eurocontrol adatai alapján augusztusra megállt a légijáratok bővülésének üteme és a tavalyi járatszámok kb. 40%-ára(!) állt be, így még mindig rengeteg olyan járatra szóló repjegy van “kiadva”, mely járatok nem fognak elindulni. Így, ha visszaigazolt repülőjeggyel rendelkezel és szeretnéd azt módosítani, törölni, vagy csak tudni szeretnéd, hogy mi van/lesz a járatoddal, úgy mindig az adott légitársaság hivatalos weboldalán nézz utána az éppen aktuális helyzetnek, járatinformációknak és az ott megadott elérhetőségeken (űrlap, chat, e-mail, esetleg telefon) érdeklődj! Ez akkor is igaz, ha nem közvetlenül az adott légitársaságnál vetted a repülőjegyed. De ne feledd, ilyen esetben, csak az a szolgáltató tud Neked segíteni (intézkedni) az átfoglalásban, lemondásban, ahol a repülőjegyedet megvásároltad.

 

Fontos információ, hogy továbbra is érvényben van az Európai Parlament és Tanács 261/2004/EK rendelete, mely a légi utasok jogait szabályozza. amit az Európai Bizottság – a kialakult helyzetre tekintettel –  nyilatkozatával többször meg is erősített. (Bár, április végén 12 ország kezdeményezte bizonyos részeinek felfüggesztését, nevezetesen: a légitársaságoknak ne kelljen teljes kártérítést fizetniük a törölt járataik után, elegendő legyen később felhasználható kuponokat felkínálniuk az utasoknak.) Mivel nagyon sokan érintettek a járattörlésekben, így érdemes felidézni a rendelet legfontosabb vonatkozó pontjait:

 • Ha a repülőjegyed eredetileg nem módosítható (még külön díj ellenében sem) és a légitársaság az adott járatot elindítja, úgy hiába nem szeretnél, vagy nem mersz elutazni, nem kérheted vissza a repjegyed árát a légitársaságtól! Azaz, ha ilyen esetben nem utazol el, úgy elbuktad a repülőjegyed árát! DE! A kialakult járványhelyzetre és a folyamatos járattörlésekre tekintettel, a legtöbb légitársaság INGYENES átfoglalási lehetőséget biztosít nemcsak az időpontra, de az úti célra is, ami egy nagyon pozitív, utasbarát döntés, de ez nem mindegyik légitársaságra igaz. Ezért az egyes – magyarok szempontjából fontos –  légitársaságok járványhelyzet miatt kialakult működését, repjegy módosítási szabályait lent, a Budapestre repülő fontosabb légitársaságok felsorolásánál, az adott légitársaság nevére kattintva linkeltük be.
 • A fenti rendelet alapján a repjegyed ára csak abban az esetben jár vissza, ha a légitársaság, az utazásod időpontjához viszonyítva 14 napon túl törli a járatod. DE! Ebben az esetben más költség megfizetésére – pl. kártérítés az elmaradt utazás miatt – nem kötelezhető a légitársaság.
 • A járványhelyzet, a kormányzati előírások és a bizonytalan repülési helyzet miatt rengetegszer fordul elő, hogy a járatot 14 napon belül, sőt, nem ritkán napon belül törlik. Ilyen esetben az utas dönti el, hogy mit választ: kéri a légitársaságot, hogy juttassa el a célállomásra, vagy visszakéri a repjegye árát. A jelen helyzetben az utóbbi a jellemző (és ajánlott) választás, hiszen a járvány mielőbbi megfékezése érdekében a külföldi utazások elhalasztása az egyetlen felelős döntés, másrészt a jelenlegi káoszban a légitársaságok nem mindegyike tudja és akarja megoldani az alternatív útvonalra történő átfoglalást.
 • Ha a jegyed árának visszatérítését kéred, úgy arra készülj fel, hogy nem lesz egyszerű folyamat visszakapnod a pénzed, mert a légitársaságoknak most készpénzre van szükségük, így számukra ez a legrosszabb opció. Ezért engedik jó hosszú határidővel (akár egy-két évvel) felhasználni, átfoglalni a jegyed és adnak akár több szolgáltatást, kedvezményt, pontot Neked – csak ne kelljen visszafizetniük a pénzed. Ennek ellenére jó, ha tudod, hogy járattörlés esetén a légitársaság köteles célállomásra szóló eljutást és ellátást (étkezés, szállás) biztosítani Neked (a leggyorsabb utazás megkezdéséig). A jelenlegi helyzetben, ez megint csak akadozik, de az egyetlen tanács amit mondhatunk, hogy jelezd a légitársaságnak az igényedet, ha nem oldják meg, oldd meg Te, kérj róla számlát és ha “elült a vihar”, próbáld meg az igazolt költségeidet, számla ellenében megtéríttetni velük!
 • Fontos információ, hogy az EU május eleji álláspontja szerint a légi utasokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy utalványt (voucher-t) fogadjanak el a repülőjegy árának pénzben történő visszatérítése helyett! Ez azt jelenti, hogy ha valamely légitársaság ezt erőlteti, de Te pénzvisszatérítést szeretnél, úgy ÁLLJ KI e mellett és – idővel – meg fogod kapni a pénzed!

A járattörlések miatt megnyíló lehetőségek (pl., átfoglalás, jegyár-visszakérés és a “kényszerszülte” voucher-elfogadás, stb.) során azt is érdemes (sőt, kell!) mérlegelni, hogy milyen (gazdasági) hírek érkeznek az adott légitársaságról, azaz mi lesz az adott légitársasággal a jövőben. Az szinte minden légitársaságra igaz, hogy jelentős létszám leépítésekbe kezdtek, melyek aránya a pár százaléktól kezdve akár 15-18%-ig is terjedhet, ami hatalmas volument jelent az iparági óriásoknál (pl., a Lufthansa esetén 22.000fő). Vannak olyan légitársaságok, melyek olyan jó anyagi helyzetben vannak, hogy akár hónapokig (évekig) kibírják ha nem nem szállnak fel a repülőik (pl., Wizzair, Ryanair), de nagyon sok légitársaság anyagi segítségre/mentőcsomagra szorult és már sok milliárd eurós állami segítséget kaptak (vagy a túlélésük érdekében kapni fognak), pl. Lufthansa Csoport (Austrian-Lufthansa-Swiss-Brussel Airlines-Eurowings) több tagja, KLM-Air France Holding, Alitalia, Tarom, Smartwings és még egy sor légitársaság. De – sajnos – már több tucat olyan légitársaság van idén, mely már felfüggesztette a működését (pl., Avianca, Flybe, Latam, Level, SunExpress, stb.) és/vagy csődvédelmet kért, mert bár folytatni szeretné a működését, de nehezen menthető anyagi nehézségekkel küzd (pl., Air Mauritius, Air Norwegian négy leányvállalata, South African Airways, Thai Airways, Virgin Australia, stb.)

 

A magyar utazók szempontjából az is hatalmas érvágás, hogy 2020. május 29-én a Laudamotion bezárta a bécsi bázisát, így – nagy valószínűséggel – több európai (nyaraló) desztináció esetén (pl., Kanári-szigetek, Ciprus, a görög-szigetvilág, stb.) búcsút kell mondanunk annak a lehetőségnek, hogy Bécsből sokkal olcsóbban tudunk repülni ezekre a desztinációkra, mint Budapestről. De nemcsak a Laudamotion bécsi bázisának bezárása ver oda az olcsó(bb) bécsi repülőjegyeknek, hanem az új osztrák környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező légiszabályozás is. Ennek értelmében, nem lehet Ausztriában 40EUR-nál olcsóbb repülőjegyet árulni, a légi járatokra 12EUR egységes adót vetnek ki (a 350 km-nél rövidebbekre 30EUR-t) és minden olyan légijáratot meg kell szüntetni, mely kiváltható három óránál nem hosszabb vonatúttal.

Budapestre (is) repülő légitársaságok aktuális működése

Sajnos – a járvány terjedésének következményeként – rengeteg légijáratot töröltek, vontak össze, szüntettek meg, így hiába is indult újra a légiközlekedés, nem szabad már rutinból utazni és repülőjegyet foglalni, mert már teljesen más világ fogad minket ebben az iparágban, mint a járvány előtt. Jelenleg – Budapest esetén is – az újranyitás időszakát éljük és egyre több légitársaság kezdi meg az üzemelést. Ez azt jelenti, hogy szép lassan elkezdik felépíteni a járathálózatukat, mely egyelőre még nagyon távol van a járvány előttitől: kevesebb a célállomás és sokkal kisebb a heti és/vagy napi frekvencia.

 

Az is látható, hogy mindegyik légitársaság igyekszik többé-kevésbé utasbarát feltételeket, megoldásokat hozni, akár a repjegyvásárlás-vagy jegymódosítások területén, de akár az egészségbiztonsági előírások, protokollok megalkotása területén is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg, a légitársaságok legfontosabb célja a túlélés, így – bár a döntéseik hasonlóak –  az ördög a részletekben lakozik, így az adott légitársaságra vonatkozó szabályokért, ügyfél- és válságkezelési megoldásokért mindig fel kell keresni az adott légitársaság hivatalos weboldalát!

 

A Budapestre (is) repülő nagyobb forgalmú légitársaságok aktuális járatindítási helyzetét – ABC sorrendben – a lenti felsorolásban foglaltuk össze, de ha bővebb információkat szeretnél (pl., aktuális átfoglalási szabályok), kattints a légitársaság nevére, vagy a név utáni szövegre!

 

Fontos információ! A repülési helyzet – a koronavírus-járvány újabb erősödése miatt – újra akár napon belül is változhat, így a lenti gyűjtés csak irányadó tájékozódásra szolgál és annak naprakészségért – bár mindent megteszünk érte – felelősséget nem tudunk vállalni. A teljesen naprakész információkért minden esetben keresd fel az adott légitársaság weboldalát, a szövegben elhelyezett linkeken keresztül, vagy közvetlenül!

Mivel nagyon izgalmas és egyben szomorú azt látni, hogy min megy keresztül a világ légiközlekedése, így a “régi szép időkre” emlékezve, érdemes felidézni ezt a régi, de annál aktuálisabb számot!   ;-))

Érdekes változások a légiközlekedés “korábbi” feltételeiben

Egyre több légitársaság ismerte fel és fogadta el(!), hogy a válság hatására megváltozik/megváltozott a légiközlekedés és ezzel együtt a jegyvásárlásokra eddig alkalmazott általános szabályrendszer is. Annak érdekében, hogy visszatérjen az emberek repülés utáni vágya és újra merjenek repülni (foglalni), egyre több légitársaság kezdett el rendszeresen akciózni és teszi ingyenessé a repülőjegye módosítását (általában egy évig a vásárlástól számítva). Ez a módosítási lehetőség nemcsak azoknak, szól, akik 2020. március, április, májusában utaztak volna, hanem azoknak is, akik a jövőben fognak repülőjegyet vásárolni. Ezt a repülőjegy módosítási lehetőséget, eleinte csak meghatározott ideig (általában 2020. június 30-ig, vagy nyár végig) megvásárolt jegyek esetén engedték a légitársaságok, de a “new normal” utazási módhoz alkalmazkodva, egyre több légitársaság már évvégéig is megengedi ezt. A rugalmas jegymódosítás lehetősége – nagy valószínűséggel – egy olyan (extra)szolgáltatás lesz a légitársaságok részről, melyet a jövőben is folyamatosan engedélyezni fognak, de a nagy kérdés, hogy milyen feltételekkel és milyen áron. Az ördög itt is a részletekben lakozik, így nagyon oda kell figyelni az “apróbetűs” részletekre és a feltételekre, de ez a lehetőség egy hatalmas lépés/kedvezmény az utasok szempontjából, hiszen JELENLEG – majdnem – rizikómentesen (és extra- vagy jelentős felár  nélkül) lehet új repjegyet vásárolni a legtöbb légitársaságnál. Arról nem is beszélve, hogy az utazási kedv feltámasztása, a piaci verseny és a járatok alacsony töltöttsége miatt, folyamatosan akcióznak a légitársaságok és – ettől függetlenül is – hihetetlen olcsón lehet most akár európai, akár tengerentúli repülőjegyet vásárolni – szinte bárhova a világban.

A leendő légiutasok szempontjából nagyon fontos változás, hogy az elmúlt hónapokban szinte mindegyik légitársaság bevezetett több egészségügyi biztonsági intézkedést és megváltoztatott több utaskiszolgálási protokollt, mire EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát. Ebben – szerencsére – nem kapott helyet az a korábbi, nagy vihart kavart kezdeményezés, hogy a keskenytörzsű gépeken a középső üléseket hagyják szabadon a biztonságos távolságtartás elérése érdekében. Meglátásunk szerint, ezzel sikerült elkerülni számos, előre látott negatív következményt, mint pl., a repülőjegyek árának azonnali drágulását.

Az EASA igyekezett észszerű, az utasok biztonságát szolgáló, de a gyakorlatban is kivitelezhető előírást megalkotni. Ezek közül a legfontosabbak, melyeket jó tudni/ismerni, ha a közeljövőben repülni tervezel.

 • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
 • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
 • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beengedni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
 • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
 • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
 • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
 • Nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni és az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
 • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.

Nagyon érdekes kezdeményezés, a repülésbe és a légitársaságokba vetett bizalom visszaszerzése érdekében, hogy vannak légitársaságok (pl. Lufthansa, Swiss, Austrian), melyek koronavírussal kapcsolatos, speciális biztosítást kínálnak utasaiknak (akár a repülőjegy részeként). Ezek a szolgáltatások különbözőek, de a lényegük, hogy amennyiben valamilyen koronavírussal kapcsolatos ok miatt, az adott utas nem utazhat be a célországba, vagy karanténba kerülne, esetleg repatriációs járattal kellene “hazamenekíteni”, úgy a légitársaság vállalja, hogy ezt külön díj megfizetése nélkül megteszi. Ez természetesen csak bizonyos kategóriájú jegyek esetén és csak meghatározott ideig érvényes. (részletek ITT) Az is egy érdekes kezdeményezés, hogy pl., 2020. június 26-tól, az Olaszországba/ból induló gépek esetén nem lehet használni a fedélzeti csomagtartókat és csak akkora kézipoggyászt lehet felvinni a repülőgépekre, mely elfér az előző ülés alatt. A döntés hátterében az áll, hogy így is minimalizálják az utasok közötti érintkezéseket a ki- és beszállásnál.

 

Mivel sem a légi közlekedésben, sem a nemzetközi turizmusban nincs még vége a változásoknak, sőt, az iparág (és a járvány) újraindulásával még csak most indult el az igazi verseny az utasokért (és a túlélésért), így még további folyamatos változások várhatók. Az itt zajló folyamatok alapvetően határozzák meg a külföldre utazók lehetőségeit, ezért javasoljuk, hogy rendszeresen látogasd a TripMiner Tudástár összefoglaló blogcikkét, így naprakész információid legyenek az utazási lehetőségeidről és az azokat érintő legfontosabb területekről, változásokról! (KATT IDE  a TripMiner Tudástár összefoglaló cikkéhez!)

 

4.) Külföldi szállásokkal kapcsolatos információk

Ahogy a légitársaságok, úgy a szállásadók (hotelek, panziók, magánszállások) nagy része és a szállásfoglaló weboldalak is – amennyire lehetőségeik engedik – megpróbálnak rugalmasnak mutatkozni a módosítási, vagy lemondási igényekhez. Általánosságban kijelenthető, hogy az olyan desztinációk és időpontok esetén, ahova a foglaló még nem tud elutazni, a szállásadók engedik az időpont módosítást, átfoglalást, sőt vannak olyanok is akik – bizonyos kiegészítő feltételek esetén – ha az utas szeretné, lemondás esetén visszautalták a már kifizetett szállásdíjat (pl., AirBnB). Mivel minden szolgáltató számára fontos az ügyfelei elégedettsége és szeretnék megtartani (és megnyugtatni) az utazóikat/foglalóikat, így járvány kitörését követő leállások elrendelésekor, a legnagyobb szállásfoglaló weboldalak cégvezetői személyre szóló e-mail-ekben tájékoztatták és azóta is tájékoztatják a foglalóikat, hogy az ő cégük miként áll a kialakult helyzethez és milyen változásokat vezettek be.

 

Mivel a legtöbb országban március-április-május hónapokban teljesen leállt a külföldi turizmus, így rengeteg szálloda, resort, panzió, vendégház, stb. bezárt vagy üzemszünetet rendelt el és a rövidtávú lakáskiadásra szánt lakások milliói álltak (és állnak még most is) üresen. De örvendetes tény, hogy a korlátozások fokozatos feloldásának hatására, először az országokon belüli foglalások száma kezdett el emelkedni, majd a határzárak feloldásával, a külföldre irányuló foglalások is.

 

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy egyre több szakértőtől hallani olyan véleményeket, hogy túl korán és túl gyorsan történnek meg a határnyitások, így ez is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy – szinte minden országban újra terjed a járvány.

 

A kialakult helyzetre tekintettel, minden új szállásfoglalás esetén, azt javasoljuk, hogy csak olyan szállást (hotel, resort, magánszállás, panzió, stb.) foglalj le – külföldi utazás esetén, mely nem jár SEMMILYEN azonnali fizetési kötelezettséggel (még adminisztratívval sem pl., foglalási díj) és az utazás kezdő időpontjához képest – szinte – a legutolsó pillanatig költség- és kötbérmentesen lemondható legyen!

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a magyarok által legtöbbet használt szállásfoglaló oldalak, miként reagáltak a járvány hatására bekövetkezett piaci változásokra és milyen intézkedéseket, módosításokat léptettek életbe.

 • AirBnB:
  • Eleinte csak a leveszélyeztetettebb országba (Kína, Dél-Kora, Irán, Izrael, Olaszország) tett foglalásokra engedélyezte a pénzvisszatérítést, de később országtól függetlenül, minden egyes, március 14.-ig tett foglalásra igaz, hogy a náluk szállást foglalók, lemondás esetén visszakapják a befizetett összeget amennyiben az érkezés időpontja nem későbbi, mint július 31.
  • Íme a nyilatkozatuk: “A szabályzat azokra a szállás- és élményprogram-foglalásokra terjed ki, amelyeket legkésőbb 2020. március 14-én végeztek, és amelyek érkezési ideje 2020. március 14. és 2020. július 31. közé esik. Ezek a foglalások lemondhatók az érkezés előtt. A foglalást lemondó vendégek különböző lemondási és visszatérítési lehetőségek közül választhatnak, a házigazdák pedig díj nélkül mondhatják le a foglalást, és a lemondás nincs hatással a Superhost minősítésükre.Az Airbnb visszatéríti vagy utazási kreditként írja jóvá a foglalásért fizetett összeget, ami tartalmazni fogja a szabályzat hatálya alá eső foglalásokra vonatkozó összes szolgáltatási díjat.Ha a szabályzat értelmében le szeretnél mondani egy foglalást, igazolnod kell az enyhítő körülményekkel kapcsolatos tényeket, és/vagy dokumentumokat kell benyújtanod az enyhítő körülmény igazolására…”
  • “…2020. március 14. után kezdeményezett szállás- vagy élményprogram-foglalások nem tartoznak az enyhítő körülményekre vonatkozó szabályzatunk hatálya alá, kivéve, ha a vendég vagy a házigazda COVID-19-ben szenved.A COVID-19-hez kapcsolódó körülmények nem terjednek ki a következőkre: közlekedési fennakadások és járattörlések; utazási tanácsok és korlátozások; egészségügyi tanácsok és karanténok; az alkalmazandó jogszabályok módosításai; egyéb kormányzati rendelkezések, például evakuálási rendeletek, határlezárások, a rövid távú bérbeadásra vonatkozó tilalmak és a lakhely elhagyására vonatkozó korlátozások.A házigazda szokásos lemondási feltételei lesznek érvényben…”
  • A fentiek értelmében – az aktuális utazási korlátozások feloldásának mikéntje függvényében, sokkal több szempontot kell figyelembevenned, ha most foglalsz az AirBnB-n, mert most már nem fognak “megmenteni” (pénzt visszatéríteni) ha nem utazol.
  • Mivel a járvány következtében a rövidtávú lakáskiadás piaca szinte teljesen összeomlott, ezért az AirBnB eddig kb. 250 millió dollárt fordított a lakástulajdonosok kárenyhítésére. Míg a régi/új foglalói bizalmának erősítése érdekében május elejétől, új takarítási protokollt vezetett be. Ez az előírás, számos pontot, elvárást tartalmaz, pl: min. 24 órának kell eltelnie két foglalás között, előírják, milyen tisztítószereket, vegyszereket, módszereket és védőeszközöket javasolt használni az AirBnB lakások takarításhoz, stb.
  • A járvány egyik nagy vesztese a cég, amit nagyon jól érzékeltet az AirBnB vezetőjének nyilvános levele, melyben, több, mint 25%-os létszám-leépítést jelentett be, így a cég 7.500 dolgozójából, közel 1.900-at elküldenek és emellett minden fejlesztésüket leállítják. De, ami ennél is fontosabb, a cég stratégiájának átalakítását jelentette be, így kíváncsian várjuk, hogy ez milyen “új” AirBnB-t jelent!?
 • Booking:
  • Amennyiben az itt lefoglalt szállás lemondási díj nélkül lemondható és fizetés sem történt, úgy ha nem utazol, nincs kérdés, mert csak le kell mondanod a szállást és nem éri semmilyen kár Téged.
  • Ha olyan szállást foglaltál a járvány kitörése előtt, mely nem lemondható, vagy csak lemondási díj ellenében mondható le, úgy a Booking közvetlenül a lefoglalt szálláshoz irányít, hogy velük egyeztessünk. Az ÁSZF alapján ebben a helyzetben nem jár ingyenes lemondás, de a tapasztaltak alapján a szállásadók igyekeznek rugalmasan kezelni a helyzetet és vagy engedik későbbi időpontra átfoglalni a szállást, vagy visszaadják a pénzt.
  • Ha pedig most foglalsz szállást, a Booking felhívja a figyelmünket a következőkre: “…A 2020. április 6-án vagy azután létrejött foglalásoknál javasoljuk, hogy vegye figyelembe a koronavírus (COVID-19) kockázatát és az ezzel járó kormányzati intézkedéseket. Ha nem rugalmas árkategóriát foglal, akkor lehetséges, hogy nem kap visszatérítést. A lemondási kérelmet a szállás kezeli majd az Ön által választott szabályzat és a kötelező fogyasztóvédelmi törvények alapján. Ezekben a bizonytalan időkben javasoljuk, hogy ingyenesen lemondható lehetőséget foglaljon. Ha változnak tervei, akkor ingyen lemondhatja az ingyenes lemondási időszak végéig.
  • Április végén érkezett a hír, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintra bírságolta a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjét és megtiltotta az agresszív értékesítési módszereinek folytatását, mely bírságot a Booking már befizette.
 • Expedia: A többi szállásfoglaló oldalhoz hasonlóan, az Expedia is a szállásadókhoz utalja vissza a lemondási igényeket, így az adott szálláson múlik, miként kezelik a nem lemondható foglalásokat.
 • Szállás.hu:
  • A szallas.hu weboldalán nem találtunk semmilyen kiemelt tájékoztatót, nyilatkozatot a koronavírus-járvány hónapijaiban. De a cég vezérigazgatója a 2020. március 18-i levelében az alábbiakat kérte a foglalóitól:  “Ha volt már lefoglalt utatok, akkor kérlek, segítsétek azzal a szálláshelyeket, hogy csak módosítjátok későbbre a foglalás időpontját és adtok reményt nekik is. A Szallas.hu-nál segítünk nektek könnyen és egyszerűen módosítani, csak keressetek minket.
  • A többi szállásfoglaló oldalhoz hasonlóan, a Szallas.hu is szűrhetővé tette az ‘ingyen lemondható’ és az ‘előrefizetés nélkül foglalható’ szállásokat, amire a főoldalán is felhívja a foglalói figyelmét. Az újra erősődő járványhelyzetre tekintettel és az egyes utazók (foglalók) érdekeinek védelme érdekében, mi is hangsúlyosan javaslunk ezeket a szűrőket használni a szálláskereséseid során.

 

Szakmai érdekesség, hogy a Francia Kormány turizmusmentő csomagja részeként egy – a Booking-nak és az AirBnB-nek konkurenciát jelentő – online platformot tervez létrehozni a teljes turisztikai ágazatához. Részleteket még nem tudunk róla, de ez egy olyan érdekes, merész (és nagyon költséges) kezdeményezés, mely akár megkavarhatja a kialakult piaci status quo-t, ha a franciák komolyan veszik ezt a tervet és se a szükséges pénzt, se a szükséges szakmákat nem spórolják ki belőle. Kíváncsian várjuk az eredményt, mert ha jól sikerül, abból mi, a szállásfoglalók is sokat profitálhatunk.

5.) Tengerhajózással kapcsolatos információk

A tenger- és folyamhajózással foglalkozó társaságok – az iparág fennállása óta – a legnagyobb válsághelyzettel néznek szembe. A média révén mindenki egyenes adásban láthatta, hogy miként vált a Dimond Princess tengerjáróhajó a járványfertőzés egyik első és nagyon súlyos gócpontjává Japán partjainál. De, nem ez volt az egyetlen szörnyű kálváriát bejárt óceánjáró hajó, hiszen nagyon sok hajótól tagadták meg a kikötést a világ különböző kikötőiben, több hajón regisztráltak tömeges megbetegedéseket, míg a legutolsó ilyen hajó 2020. április 20-án (!) ért csak révbe, azaz ekkor tudta befejezni a járvány előtt megkezdett útját. Mindezek megmutatták ezen csodálatos hajómonstrumok sebezhetőségét és a járvány miatti kiszolgáltatottságát, így szinte az összes hajóstársaság az útjaik részleges, vagy teljes leállítása mellett döntött és erre kötelezték őket az illetékes hatóságok is.

A magyarok által leginkább ismert és utazott hajóstársaságok jelenleg érvényes hivatalos álláspontja az alábbiakban olvasható, melyet a társaság nevére kattintva a saját weboldalaikon részleteiben is elolvashatunk. Ha valakinek foglalása volt bármelyik törölt hajóútra, úgy javasoljuk, hogy az adott hajótársaság hivatalos weboldalán tájékozódjon a lehetőségeiről, majd ennek tudatában egyeztessen azzal a szolgáltatóval, ahonnan a jegyét vásárolta.

Amennyiben más hajótársaságok nyilatkozatait, álláspontjait is szeretnéd böngészni, úgy az alábbi linken (ITT) összegyűjtve és folyamatosan update-elve megtalálod ezen infókat!

 • Costa Cruises: 2020. május 31-ig egyik hajójuk sem jár, de már meghosszabbították a leállásukat, ami hajónként változó. A legújabb közlemény szerint, a biztonságos utazás érdekében szeptember 30-ig továbbtart a leállás.
 • Carnival Cruise Line: 2020. június 26-ig világszerte törölte az összes indulását, majd ezt meghosszabbította 07.31-ig, majd a jelenlegi hosszabbítás 09.30-ig tart, de a hajók többségénél az újraindulás még később várható (pl., Carnival Radiance – 2020. november 1., vagy a Carnival Sensation. ami csak 2021. márciusában indul útjára).
 • Celebrity Cruises: 2020. június 11-ig felfüggeszti az összes hajóútját, majd ezt meghosszabbítja szeptember 15-ig. A legfrissebb közleményben pedig már október 31-i időpont szerepel.
 • Holland America Line: 2020. december 15-ig egyik hajójuk sem jár. Illetve a Hawaii útvonalak áttolódnak 2021 év elejére.
 • MSC Cruises: 2020. május 29-ig az összes hajója indulását törölte, majd ezt a rendelkezést meghosszabbította 07. 10-ig. Ezt követte egy újabb hosszabbítás, mely 09.15-ig tart, a legújabb hírek szerint pedig, október 31-ig nem közlekedik egyik hajójuk sem.
 • Norwegian Cruise Line 2020. június 30-ig az összes hajója indulását törölte., majd ezt meghosszabbította 08.31-ig. Legújabb közleményükben pedig azt olvashatjuk, hogy október 31-ig tart a leállás. Fontos információ, hogy ők az első hajóstársaság, amely nyilatkozataiban kétségessé tette a további üzemelést, de fizetésképtelenséget még nem jelentett.
 • Royal Caribbean International: 2020. június 11-ig törölte az összes hajójának indulását, majd ezt meghosszabbította szeptember 15-ig. A legfrissebb közleményben pedig már október 31-i időpontról olvashatunk, de egyes járatok csak 2021. áprilisában indulnak újra.
 • Viking Cruises: 2020. március 12. és június 30 között felfüggeszti az összes folyami és tengeri hajóútját. Majd ezt meghosszabbította augusztus 31-ig. A legfrissebb közleményben pedig már december 31-i időpont szerepel.

6.) Mely országok állampolgárai utazhatnak be Magyarországra és melyek NEM?

Nagyon fontos információ minden külföldi utazást, nyaralást tervezőnek, hogy – bár a nyár folyamán egy ideig megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon – a Magyar Kormány két lépcsőben, először 2020. július 15-től, majd 2020. szeptember 1-től újra szigorított a beutazási szabályokon és mostanra a külföldi állampolgároknak teljes beutazási tilalmat, míg a magyar állampolgároknak a VILÁG ÖSSZES ORSZÁGÁBÓL újra beutazási karanténkötelezettséget vezetett be (bizonyos feltételek kivételével). A beutazási szabályok ilyen szigorú korlátozása nagyon alapos és előretekintő felkészülést követelnek meg minden magyar állampolgár részéről, akik a jövőben külföldre szeretnének (vagy kell) utazni és/vagy onnan szeretnének hazatérni!

 

A magyar állampolgárokra vonatkozó hivatalos beutazási szabályok ITT érhetők el, míg a külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályok pedig ITT.

 

A járvány 2020. éveleji megjelenése óta számtalanszor változtak már a beutazási szabályok nemcsak Magyarországon, hanem a Világ számos országában. Ahogy tapasztaljuk ez a változás és vele az utazási bizonytalanság mindaddig fenn fog állni, amíg nem lesz meg a vakcina és az nem lesz széles körben hozzáférhető. Addig folyamatosan változni fognak a beutazási- és járványkezelési szabályok, korlátozások, annak függvényében, hogy milyen az itthoni és a külföldi országok járványhelyzete, illetve milyen szempontokat tartanak fontosnak a döntéshozók. Mivel a járvány már lassan egy éve velünk van, így érdemes végignézni, hogy miként változtak a magyarországi beutazási szabályok és lehetőségek.

 • A járvány kitörése után, még csak pár ország szerepelt a magyarországi “tiltó listán”, de 2020. március 16-án éjféltől külföldi állampolgárok nem léphettek be Magyarország területére, mert a kormány “határzárat” rendelt el! (A teljes tiltás előtt – első körben – a legsúlyosabban fertőzött országok: Dél-Korea, Irán, Izrael, Kína és Olaszország állampolgárai nem utazhattak be Magyarországra, de a március 16.-i rendelettel ez a tiltás felülírásra került és minden külföldi állampolgárra vonatkozott.)
 • 2020. március 18-tól már az Európai Unió területére sem léphetett be nem Uniós állampolgár, mely döntést többször meghosszabbította az EU, így 2020. július 1.-ig állt fenn ez a tilalom.
 • Legelső “lazításként” 2020. május elsejétől ismét korlátozás nélkül léphettek be Magyarország területére a cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák vagy koreai állampolgárok, amennyiben a beutazásuk célja munkavégzés.
 • Május közepén jelent meg az a jogszabály, mely engedélyezi és részletesen szabályozza a mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra történő be- és kilépését. Ennek összetett szabályrendszere ITT is olvasható.
 • Május 22-én újabb lazítás lépett életbe és ekkortól az osztrák és magyar állampolgárok az Ausztriából történő beutazáskor négy napnál nem régebbi, negatív /angol vagy magyar nyelvű/ SARS-Cov-2 teszteredmény birtokában beléphetnek Magyarországra. A vonatkozó kormányhatározat kimondja, hogy ha a beutazást követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetei lépnek fel, a lak- illetve tartózkodási hely, vagy az aktuális szálláshely elhagyása tilos és haladéktalanul értesíteni kell telefonon a járványügyi hatóságot. 
 • Május 25.-től korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai, így a szerb állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beléphettek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhettek vissza Szerbiából.
 • Május 27-től már a szlovák és a cseh állampolgárok is karanténkorlátozás-mentesen léphettek be Magyarországra, igaz csak 48 órára. Ezen szabály viszonossági alapon született, így a magyar állampolgárok is ennyi időre léphetnek be a két ország területére karanténba vonulás nélkül.
 • Május 28.-tól már a Szlovénia felé is karantén- és korlátozásmentesen léphették át a határt a magyar és szlovén állampolgárok és kölcsönösség alapján, ugyanez igaz ezen két ország állampolgárainak magyarországi beutazása esetén.
 • 2020. június 5-től négy ország (Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország) megállapodott, hogy ezen négy ország állampolgárai korlátozás nélkül utazhatnak egymás országaiba.
 • 2020. június 7-től már a német állampolgárok is korlátozásmentesen utazhatnak be Magyarországra.
 • 2020. június 12-től karanténkötelezettség nélkül térhetünk haza Horvátországból, így a magyar és horvát állampolgárok innen kezdve korlátozásmentesen utazhattak egymás országaiba. Ezzel Horvátország volt a hetedik ország, ahova kölcsönösségi alapon már szabadon utazhattunk.
 • 2020. június 18-tól – bizonyos esetektől eltekintve – megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon. Egész pontosan, az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok ISMÉT szabadon, karanténkötelezettség nélkül beléphettek Magyarország területére,  míg a magyar állampolgárok mentesültek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból és Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza. (A részletek ITT olvashatók.) (Június közepén érkezett a hír, hogy a Magyar Kormány július 14-től újra a karanténkötelezettséget vezet be Magyarországon….)
 • Az Európai Tanács engedélyezte, hogy 2020. július 1-től  az alábbi 14+1 ország állampolgárai is beutazhatnak az Európai Unió területére: Algéria, Ausztrália, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Kanada, Marokkó, Montenegró, Ruanda, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Új-Zéland és Uruguay. (Montenegrót és Szerbiát – a romló járványhelyzet miatt – 2020. július 16-tal levették a listáról, majd Algéria is kikerült belőle 2020. július 30.-án, majd Marokkó augusztus 7.-én. Szeptember 23-tól újabb három ország került le a listáról: Grúzia, Kanada, Tunézia, de felkerült rá Szingapúr, így jelenleg nyolc országból lehet korlátozásmentesen beutazni az Unióba: Ausztrália, Dél-Korea, Japán, Ruanda, Thaiföld, Új-Zéland, Uruguay, Szingapúr, ) Az örökös (speciális) +1 ország: Kína, melynek állampolgárai akkor utazhatnak be az EU-ba, ha Kína is megengedi az uniós országok állampolgárainak, hogy beutazzanak Kínába. A lista kéthetente kerül majd felülvizsgálatra és akkor kerülhet be újabb ország a fenti körbe, ha adott országban a hatékony járványvédelmi intézkedések miatt csökken a megbetegedések száma és a fertőzött száma, 100.000 lakosra vetítve kisebb, mint az EU országainak átlaga.
 • 2020. július 2.-án a Magyar Kormány úgy döntött, hogy az előző napi Európa Tanácsi határozattal ellentétben, csak Szerbiából engedélyezi a beutazást Magyarországr a többi fenti országból – egyelőre – nem!
 • A Magyar Kormány 2020. július 15-től újra szigorított a beutazási szabályokon és számos ország irányából újra beutazási karanténkötelezettséget vezetett beA szabályozás lényege, hogy az egyes országokat, a vírus fertőzöttségük szintje alapján – heti rendszerességű felülvizsgálattal – különböző színű (zöld, sárga, piros) csoportokba sorolja és ez alapján dől el, hogy az onnan beutazni szándékozóknak milyen előírásoknak kell megfelelni. (részleteket lásd ITT!)

 • A nyári külföldi utazások, nyaralások hatására ismét jelentős növekedésnek indult a koronavírusos megbetegedések száma mind Európában, mind a Világ többi részén. Ezért a Magyar Kormány újra szigorított és 2020. szeptember 1-től a külföldi állampolgárok előtt (néhány speciális feltételt nem számítva, pl. üzleti célú utazás) teljesen lezárta a határt, míg a hazatérő magyar állampolgárok felé – érkezzenek haza a világ bármely országából – újra karanténkötelezettséget vezetett be. Ezen szabály alól a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) állampolgárai minimális kedvezményt kapnak, melynek részletei ITT olvashatók.

A Liszt Ferenc Repülőtéren május elején indult meg újra a légiforgalom és a nyári “csúcsidőszakra” a korábbi járatszámok közel 40%-ára állt vissza. Ezt a lassú emelkedést akasztotta meg a szeptemberi újabb szigorítás, aminek következtében ismét rengeteg járatot töröltek és az 1973-as szintre, azaz napi pár ezer főre esett vissza a reptéri utasforgalom. Mivel a működő járatok nagyon kevés utast szállítanak és nemcsak a magyar, hanem a célországok beutazási szabályai is nagyon gyorsan változnak, így a járatok menetrendje bármikor(!) megváltozhat! Ezért minden Magyarországról induló, vagy érkező légiutas a megfelelő időben tájékozódjon – a repülőtér honlapján ITT – a tervezett járatáról.

7.) Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?

A koronavírus-járvány lassan háromnegyed éve keseríti meg az egész világ életét, de mai napig nem sikerült létrehozni egy olyan egységes, pontos és minden ország által elfogadott szabályozó- és korlátozó kritériumrendszert, mely révén ÁTLÁTHATÓVÁ, TERVEZHETŐVÉ és KISZÁMÍTHATÓVÁ válna az egyes országok között utazás lehetősége. A Világ összes országával szemben ez egy nagyon nehezen összehozható elvárás (bár a légitársaságok jelenleg egy ilyen rendszer elindításával is próbálkoznak – a repülőtéri kötelező koronavírus-szűrő gyorstesztek bevezetésével), de az EU is csak 2020. októberére jutott el oda, hogy ennek feltételrendszerét ajánlás formájában megalkotta és Európa Uniós tanácsi szinten elfogadta. A rendszer alapja az ECDC-nek (Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ) felé az egyes tagállamok által rendszeresen bejelentendő különböző fertőzöttségi és víruskezelési adatok összehangolása, az alapján összeállított (zöld, narancssárga, piros) ország- és régióbesorolás és az az elv, hogy a tagállamok nem tagadhatják meg a más uniós tagállamokból való beutazást. Lényege, hogy a “zöld” országokból/ba, régiókból/ba nem lehet egyik országnak sem megtagadni és korlátozni a be- és kiutazást, míg a sárga és piros területek esetén az intézkedéseknek arányosnak és a megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, ami lehet kötelező karantén, vagy koronavírus tesztre kötelezés. Sajnos, a “kötelező karantén”, mint lehetőség érvényben hagyása, nagymértékben csökkent(het)i a megállapodás utazási kedv felkeltésére célzott hatását, de legalább megtörténik az első érdemi kísérlet a tagállamok részéről.

 

Az, hogy ez a megállapodás (ajánlás) miként megy majd át a gyakorlatba, minden európai ország hajlandó lesz-e betartani és milyen tényleges eredményei lesznek, még hatalmas kérdőjel, de az biztos, hogy csak az ilyen megállapodások és az abban foglaltak gördülékeny és kivételektől mentes működtetése révén van csak remény arra, hogy a padlóra került nemzetközi (első lépcsőben európai) turizmus mielőbb elindulhasson a talpraállás hosszú és rögös útján.

Az aktuális külföldi utazási helyzet és egy kis visszatekintés

A koronavírus-járvány első hullámában (tavasszal) a világ szinte összes országa hozott olyan intézkedést, mellyel a korábbi (járványhelyzet előtti) beutazási szabályait módosította. Ezek a korlátozások, határzárak mind időben, mind szigorúságában nagyon széles skálán mozogtak, de a tapasztalat az mutatta, hogy a járvány kezdetekor csak idő kérdése volt, hogy egy ország, mikor jutott el oda, hogy részben, vagy teljesen lezárta a határait és csak a saját állampolgárait engedte be, azaz hazautazni.

 

A nyár közepére/végére egyre több ország – Európában már szinte mindegyik – enyhített a tavasszal bevezetett korlátozásokon és fokozatosan megnyitották a határaikat, így – egy kis időre – a nemzetközi turizmus is életjelet mutathatott. De, ebbe a régóta várt utazási lehetőségbe, rondított bele (újra) a járvány második hulláma, hiszen a gyors (és nem mindig megalapozott) határnyitások után meginduló turizmus, magával hozta azt is, hogy több országban újra elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma. Ez pedig újabb utazási korlátozásokat, határzárakat és ismét elrendelt karanténkötelezettségeket hozott magával Európa-szerte. Magyarország először július 15-től, majd szeptember 1-től szigorított újra a beutazási szabályokon, így újra padlóra került a külföldi turizmus, mert a legújabb szigorítások már a világ összes országa vonatkozásában karanténkötelezettséget rendeltek el a hazatérő magyar állampolgároknak, míg külföldi állampolgároknak beutazási tilalmat rendelt el Magyarországra. Ezzel együtt a Magyar Külügyminisztérium “utazásra nem javasolt térségnek” minősítette a világ összes országát, kivéve 42 országot, de csak akkor, ha meghatározott céllal utazunk ezekbe. (részleteket lásd ITT!)  Mindezek emellett – az egyre romló magyar járványügyi mutatók miatt – az EU 2020. szeptember 29-től felvette Magyarországot is a vörös országok listájára. Ezen sok korlátozás miatt napjainkra végképp nagyon bonyolulttá vált külföldre utazni, így nagyon alaposan át kell gondolni és utána kell járni, hogy hova utazzunk, hova utazhatunk, vagy hova érdemes egyáltalán elutaznunk!  Ezért 2+1 listát teszünk közzé ebben a fejezetben.

 

Az első listában csak azokat az országokat gyűjtöttük össze, ahova magyar állampolgárok – bizonyos kivételeket nem számítva, mint pl., állandó lakhely, vagy tartózkodási engedély) – a válság kezdete óta nem utazhatnak be. Míg a második lista sokkal izgalmasabb a külföldi utazást várók/tervezők számára, hiszen ebben gyűjtjük össze azon országokat, ahova – a nyilatkozataik, majd a közzétett jogszabályaik alapján – már/majd beutazhatnak a magyar állampolgárok és – akár – nyaralhatnak is. De!!! Ezen második lista csak a fogadó ország szemszögéből adja meg az utazási lehetőségeket, így nem szabad elfelejteni, hogy ezekből az országokból haza is szeretnénk jönni, így KÜLFÖLDI UTAZÁS ESETÉN, FELTÉTLENÜL FIGYELEMBE KELL VENNI AZ AKTUÁLIS MAGYAR BEUTAZÁSI SZABÁLYOKAT IS, hiszen ezen múlik, hogy mivel jár számunkra, ha az adott országban nyaralunk, vagy onnan térünk haza.

 

Az első felsorolásban szereplő országok esetén, a beutazási tilalom legtöbbször nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem vagy a világ összes országára, vagy csak az Európai Unió országaira és sok helyen együtt jár a légi utasforgalom korlátozásával vagy teljes lezárásával is. Mivel megszámlálhatatlanul sok verziója létezik a határnyitásoknak és a még fennálló, vagy újrabevezetésre kerülő tiltásoknak, korlátozásoknak is, ráadásul ezek alól még számtalan kivétel is van, így a lenti lista nem (lehet) teljes, csak az éppen aktuális utazási helyzet irányadó bemutatásra szolgál. Ezért, ha a világ különböző országainak minden részletre kiterjedő beutazási információit szeretnéd tanulmányozni, úgy használd az IATA Timatic adatbázisát (ITT), vagy a Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT). Ezen két weboldalon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt!

Azon országok, melyek a járvány kezdetekor lezártak határaikat és azóta sem oldották fel a beutazási tilalmat

 • Európa
  • Azerbajdzsán: Először 2020. június 15-ig rendelt el teljes határzárat, majd meghosszabbította 2020. augusztus 1-ig
  • Moldova: 2020. március 15-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be az országba, a terveik szerint 2020. július 31-ig.
  • Oroszország: 2020. március 16-tól turista céllal nem lehet beutazni az országba.
 • Afrika
  • Algéria, eSwatini (korábbi Szváziföld), Kamerun, Kenya, Madagaszkár, Mauritius, Namíbia, Seychelle-szigetek, Szudáni Köztársaság, Zimbabwe
 • Amerika
  • Argentína, Chile, Costa Rica, Dominikai Közösség, El Salvador, Ecuador, Guatemala, Honduras, Kanada, Kolumbia
  • USA (először 2020. április 15-ig nem lehetett beutazni, majd az időpontot “visszavonásig”-ra változtatták.)
 • Ausztrália
  • Ausztrália, Kiribati, Salamon-szigetek, Új-Zéland
 • Ázsia
  • Banglades, Egyesült Arab Emirátus , India, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kuvait, Malájzia, Nepál, Mongólia, Omán, Pakisztán, Szingapúr, Üzbegisztán, Szaúd-Arábia, Vietnám
  • Izrael: A terveik szerint 2020. augusztus 1-től nyitja újra a határait, de erről még csak Görögországgal állapodott meg.
  • Kína: 2020. március 28-tól lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt, míg első enyhítésként, június 8-tól engedélyezte, hogy a külföldi légitársaságok heti egy járatot indítsanak Kínába, majd augusztus 17-től engedélyezi, hogy a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek visszatérjenek Kínába.

Érdekes információ, hogy alig másfél tucat olyan ország volt tavasszal, ahonnan nem jelentettek megbetegedést. Ezen országok nagy része parányi sziget Óceániában, mint pl., Tuvalu, Vanuatu, Szamoa és Nauru, de van közöttük jópár olyan is, ahonnan  nem biztos, hogy a valós helyzetnek megfelelő információk érkeznek (pl., Türkmenisztán, Észak-Korea, Jemen vagy Dél-Szudán.

Európai helyzetkép

Ahogy várni lehetett, azon országok, melyek a turizmusból “élnek” (pl. Horvátország, Görögország, stb.), azaz a GDP-jük nagy hányada ebből a szektorból származik, “nem lehettek zárva a nyáron” és elsőként kezdték meg a beutazási szabályaik enyhítését. Ami – természetesen – ösztönzőleg hatott az összes többi országra is, így nemcsak a klasszikus nyári utazási célországok nyitották meg június/júliusban a határaikat, hanem nyár közepére/végére szinte az összes európai ország. DE! Az egyes országokban újra fellángoló járvány és a megbetegedések számának növekedése miatt, augusztus végére, szeptember elejére egyre több ország kezdett el újra szigorítani és beutazási korlátozásokat, karanténkötelezettséget bevezetni. Magyarország egy ideig – európai viszonylatban – nagyon jól állt a fertőzöttségi mutatókban, de szeptember elejétől egyre jobban emelkedett a napi új megbetegedések száma, így egyre több európai ország hozott olyan döntést, hogy magyar állampolgárok nem utazhatnak be korlátozásmentesen az országukba. Először Ukrajna, majd Anglia hozott ilyen döntést, de ezen országok száma azóta is – szinte – napról napra emelkedik.

 

Mindez nem jelenti azt, hogy NEM LEHET külföldre utazni, hiszen ha vállalod a megkötéseket, a kellemetlenségeket és betartod a korlátozásokat, úgy számos országba elutazhatsz. Persze, az már más kérdés, hogy megéri-e, érdemes-e elutazni? Erről mindenki maga dönt, de nekünk kötelességünk figyelmeztetni minden külföldre utazót és nyaralást tervezőt, hogy nagyon óvatosak legyetek a külföldi utazásokkal! Minden eshetőséget vegyetek számításba és több forgatókönyvvel készüljetek fel a tervezett útra, még a foglalások elvégzése és/vagy az utazási/részvételi díjak befizetése előtt, mert BÁRMELY ORSZÁG BÁRMELY VÁROSÁBAN BÁRMIKOR KIALAKULHAT ÚJ JÁRVÁNYGÓC, AMI AZ UTAZÁSI SZABÁLYOK, LEHETŐSÉGEK AZONNALI MEGVÁLTOZÁSÁVAL JÁR(HAT)!

Nagyon fontos információ minden külföldi utazást, nyaralást tervezőnek, hogy – bár volt egy rövid időszak, amikor megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon – a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-től újra szigorított a beutazási szabályokon és (főszabályként) MINDEN ORSZÁG IRÁNYÁBÓL újra karanténkötelezettséget vezetett be a nem üzleti útra utazó magyar állampolgároknak, míg a külföldieket (bizonyos kivételekkel) nem engedi beutazni. Ez a beutazási szabályozás annyiban más mint a korábbi korlátozás, hogy minden országot “piros” országnak tekint, így jelenleg nincs se sárga, se zöld ország. Így ha valaki MOST külföldre szeretne utazni, vagy oda KELL utaznia, úgy még az eddigieknél is alaposabb és előretekintőbb felkészülésre lesz szüksége!

 • Zöld országok:
  • Jelenleg ilyen nincs.
  • A magyarok szempontjából Magyarország “zöld”, hiszen a magyar állampolgárok bármikor, bárhonnan hazatérhetnek – a vonatkozó szabályok betartásával – de ennek a besorolásnak a külföldi utazások szempontjából nincs jelentősége.
  • Ellenben az EU – a hazai megbetegedések növekedési mutatójának magas mértéke miatt – 2020. szeptember 29-től Magyarországot átsorolta a “vörös” országok közé, ahol a megbetegedések növekedésének száma meghaladja a 120/100.000főt, az elmúlt két hét adatinak átlagában.
 • Sárga országok:
  • Jelenleg ilyen ország sincs
 • Piros országok:
  • Az innen érkező magyar állampolgárok kötelezően 10 napos (szeptember 21. előtt még 14 napos) karanténba vonulnak.
  • A karanténból csak akkor szabadulhatnak, ha két napon belül elvégeztetnek itthon két darab koronavírus-tesztet (melynek maximális hatósági ára 19.500Ft/darab) és azok eredménye negatív.
  • Fontos, hogy ezen országokból a nem magyar állampolgárok nem utazhatnak be Magyarországra. Pontosabban: bizonyos eseteket kivéve (pl., üzleti utazók, V4 országok szállásfoglalással rendelkező állampolgárai, stb.) külföldiek jelenleg nem utazhatnak be Magyarországra.
  • Szintén fontos infó, hogy a magyar állam a külföldről hazatérőknek nem fizeti a koronavírus tesztjét és a külföldi laborok teszteredményeit csak első tesztként, egy alkalommal fogadják el.
  • A jogszabályért KATT IDE!, míg az egyes országokra vonatkozó beutazási szabályokat ITT KÖVETHETED NYOMON, míg, ha vizuális típus vagy, úgy az európai országok besorolását a lenti térképen láthatod!
  • A koronavírus-tesztek hatóságilag maximalizált ára 19.500Ft/alkalom. Az országban számos helyen lehet fizetős PCR tesztet elvégeztetni (melyek aktuális listája ITT található).

Mivel mind a külföldi kiutazási-, mind az onnan történő hazautazási helyzet akár napról napra változhat, ezért mindig tervezzünk előre és legyen több forgatókönyvük minden eshetőségre! Mivel minden ország más és más védekezési stratégiát folytat, így bármikor szigoríthat a fennálló egészségügyi és beutazási (!) korlátozásokon, ezért nemcsak az utazások előtt, hanem amíg haza nem térsz – több forrásból – kövesd nyomon mind a célországod, mind a magyar beutazási szabályokat és az egészségügyi előírásokat!

Arra készülj, hogy egyre több ország teszi Magyarországot “tiltó listára”, ahova Magyarországról, vagy annak bizonyos városából, megyéjéből nem vagy csak korlátozásokkal lehet beutazni. Mivel ezen előírások szinte napról napra változnak, így mindig több forrásból tájékozódj ha külföldre szeretnél utazni. Ehhez az alábbi forrásokat ajánljuk:

 1. Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT).
 2. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség ( IATA) Timatic adatbázisát (ITT),

Ezeken a weboldalakon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt!

Az alábbi listában az egyes európai országok magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeinek járvány alatti változását és a jelenlegi aktuális beutazási helyzetet találod, melyet az adott ország kormányzati hírei, nyilatkozatai alapján rendszeresen frissítünk.

 • Albánia: 2020. június 1-től magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába, de a vízi és légi határátkelők továbbra is zárva vannak.
 • Ausztria: Tavasszal negatív koronavírus tesztet kértek az országba való beutazáshoz, vagy két hétre karanténba kellett vonulni, de ezt június 4-től, a határellenőrzésekkel együtt megszüntették. A járványhelyzet romlása miatt jelenleg ismét a szigorítás fázisában van Ausztria és számos beutazási korlátozás van életben. Ezek részletei ITT olvashatók. Jó hír, hogy  Ausztriába Magyarországról jelenleg korlátozás nélkül lehet beutazni.
 • Belgium: 2020. június 15-től korlátozásmentesen utazhattak be a schengeni országok (így a magyarok is) és az Egyesült Királyság állampolgárai az országba, de továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat azon 14+1 ország állampolgáraival szemben, amelyek felé az EU július elején eltörölte a beutazási tilalmat. Jelenleg Magyarország egyes részeit (megyéit, régióit) piros kategóriába sorolja, így az onnan érkezőkre 7 napos karantén és kötelező koronavírus-tesztelés vár. A szabályok nagyon összetettek, így bővebb info ITT!
 • Belorusszia: 2020. június 12-től egy sor európai ország, közte Magyarország felé eltörölte a kötelező karantént, így ezen országok állampolgárai beutazhatnak Fehéroroszországba, ha a repülőtéren bemutatnak egy angol, vagy orosz nyelvű negatív koronavírusteszt eredményt, mely nem régebbi két napnál.
 • Bosznia-Hercegovina: A terveik szerint, 2020. július 1-től nyitotta meg határait a külföldi állampolgárok felé. Jelenleg, csak a szomszédos országok állampolgárai számára lehetséges a belépés, míg másoknak különböző feltételeket szab, de meghívólevél és két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredményre szükség van a belépéshez, melynek idejét ezen állampolgárok felé korlátozzák. (részletek ITT)
 • Bulgária: 2020. június 1-től az EU és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai, így a magyar állampolgárok is, szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Bulgária területére.  (részletek ITT)
 • Ciprus: 2020. június 20-tól egy ideig a magyar állampolgárok friss koronavírus-teszteredmény és karantén nélkül léphettek be az országba. Jelenleg a romló magyar járványügyi mutatók miatt Magyarország “C” típusú ország lett, így 14 napos karantén és a végén PCR teszt vár a beutazókra. Részetek ITT.
 • Csehország: 2020. június 5-től megszűnt a május 27.-én bevezetett 48 órás limit a magyar állampolgárok korlátozásmentes beutazására és ettől kezdve – és jelenleg is – időmegkötés és korlátozások nélkül utazhatnak be a magyar állampolgárok Csehországba.
 • Dánia: Nagyon egyedi beutazási korlátozásokat alkalmaz, melynek lényege, hogy nincs kötelező karantén, csak ajánlás. Magyarország bekerült a narancssárga országok közé, így 2020. szeptember 19-től itthonról nem lehet turista céllal beutazni, csak érdemi indokkal. Részletek ITT.
 • Egyesült Arab Emírségek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az előzetes tervei szerint, 2020. július 7-től tervezi engedélyezni a turista célú beutazást, reptéri testhőmérséklet-mérés, egy applikációs regisztrálás és négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában (melyet a reptéren is elvégeznek). Részletek ITT.
 • Egyesült Királyság: Többször változtatta a beutazási szabályait a járvány kitörése óta. A hosszú korlátozás nélküli beutazási szabályok után, 2020. június 8-tól minden beutazónak 14 napra karanténba kellett vonulnia. Ezen a szabályon július 10-től enyhítettek, így újra szabadon utazhattak a britek kifelé és 60 alacsony fertőzöttséget mutató országból (köztük Magyarországról) nem kellett karanténba vonulni a beutazóknak. Majd szeptember 12-től újabb szigorítás lépett életbe és Magyarországról beutazóknak – legyenek bármilyen állampolgárok – ismét 14 napra karanténba kell vonulniuk. Részletek ITT.
 • Egyiptom: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. július 1-től engedélyezte a turizmus újraindulását az ország turisták szempontjából kulcsfontosságú területein, mint pl. a Vörös-tenger partvidéke, Sínai-félsziget déli része vagy a Földközi-tenger partvidéke. Így látogathatók a magyarok által kedvelt üdülővárosok, mint pl., Hurghada, Sharm el Sheik, Marsa Alam vagy Marsa Matrouh. A magyarországi charterjáratok leállítása után az EgyptAir-rel átszállással vagy pl., Kolozsvárról utazásirodai charterjárattal lehet eljutni Hurghada-ra.
 • Észtország: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 napban a fertőzött szám kisebb, mint 15fő 100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Ez egy változó mutató, így a magyar állampolgároknak a garantált beutazáshoz figyelemmel kell kísérni a mindenkori magyar járványügyi adatokat is. Az itthoni magas járványügyi adatok miatt 2020. szeptember 7-től a magyar állampolgárokra is 14 napos karantén vár, ha be szeretnének utazni Észtországba.
 • Finnország: 2020. július 13-tól megszünteti a beutazási korlátozásokat és a karanténkötelezettséget azon európai országokból, ahol a fertőzöttségi szint 8/100.000 fő alatt marad. Egy ideig ezen mutatónak megfeleltünk, de jelenleg Magyarországról tiltott a turista célú beutazás. Részletek ITT
 • Franciaország: 2020. július 11-től a schengeni övezeten kívüli országok állampolgárai felé is  fokozatosan és differenciáltan megnyitotta a határait, annak függvényében, hogy az adott országokban milyen a járványhelyzet. Az EU és a schengeni övezet (így Magyarország) állampolgárai is korlátozások nélkül léphetnek be az országba, kivéve egy-két magas fertőzöttségű országot, mint pl., Spanyolország, Nagy-Britannia.
 • Görögország: 2020. június 15-től nyitották meg a határokat 29 ország, köztük a magyar állampolgárok előtt, de 2020. július 1-től kötelezővé tették az érkezés előtti online regisztrációt (PLF kitöltés), mely alapján kockázatelemzést végeznek és ha szükségesnek látják, a reptéren letesztelnek koronavírusra. Az eredmény megérkezéséig pedig a választott szállásodon egy napig karanténban kell lenned és ha pozitív a teszted, úgy két hétig államilag ellenőrzött karanténba kell vonulnod. 2020. szeptember 18-tól szigorítottak és már a magyar állampolgároktól is 72 óránál nem régebbi angolnyelvű negatív koronavírus-tesztet kérnek, ha be szeretnének lépni  Görögországba. (A beutazási feltételekről ITT találsz bővebb információt.)
 • Grúzia: 2020. július 1-től nyitotta meg a határait a külföldiek előtt. A terveik szerint, fokozatosan nyitnak majd és fokozatosan engedik meg, hogy az egész országot felkeressék a turisták, így most csak a legfontosabb nevezetességek/városok/régiók látogathatók. Jelenleg Magyarországról nem lehetséges beutazni.
 • Hollandia: Más országokkal ellentétben a járvány alatt sem zárta le a határait és nem volt kötelező hatósági karantén sem, így magyar állampolgárok 2020. szeptember 15-ig szabadon beutazhattak. Ettől kezdve Budapest (nem az egész ország) narancssárga kategóriába került és a Budapestről érkezőknek (az ország más tájairól érkezőknek nem) 10 napra karanténba kell vonulniuk. (részletek ITT)
 • Horvátország: 2020. május 28-tól engedte meg, hogy külföldiek (először mindössze tíz közeli európai ország állampolgárai) indoklás nélkül utazhassanak be Horvátországba. A beutazók adatainak (név, úti cél, telefonszám, e-mail cím) határon,  online (https://entercroatia.mup.hr) vagy applikáción keresztül történő rögzítése továbbra is érvényben van, de javasolt online regisztrálni, mert az így regisztrálóknak sokkal gyorsabb lesz a határátlépés.
 • Írország: 2020. szeptember 21-től Magyarország lekerült a “zöld országok” listájáról, így Magyarországról történő beutazás esetén 14 napos kötelező karantén vár a beutazókra.
 • Izland: 2020 július 1-től már az EU-ból és a Schengeni országokból is be lehet utazni Izlandra, de két negatív koronavírus-teszt birtokában lehet csak szabadulni a karanténból. A tesztek közül az első a reptéren kerül elvégzésre, a második 5-6 nap múlva. (További részletek az ország hivatalos koronavírus weboldalán, ITT)
 • Koszovó: 2020. június 1-től megnyitotta határait, de jelenleg a beutazást az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ ECDC) országbesorolása alapján szabályozza. A “vörös” országokból, így Magyarországról is 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni, vagy egyhetes karantén jön.
 • Lengyelország: 2020. június 13-tól megnyitotta határait az EU összes tagállama előtt és jelenleg korlátozások nélkül lehet beutazni Lengyelországba. Az országon belüli régiók besorolásához KATT IDE.)
 • Lettország: 2020. június 10-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 nap átlagában a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 25/100.000fő. Mivel Magyarország ezen mutató szempontjából rosszul áll, így bekerült a “piros országok” közé, ahonnan 10 napos “ön-izolációs” elkülönülés vár a beutazókra. (Részletek ITT).
 • Litvánia: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 16fő/100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Mivel Magyarország rosszul áll ezen mutató szempontjából, így az itthonról érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk a beutazás után.
 • Maldív-szigetek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. július 15-től várja a tünetmentes külföldi turistákat és a szálloda-szigeteik is ettől  naptól nyitottak, de a helyiek által lakott szigeten lévő panziók, vendégházak csak 2020. augusztus 1-től nyithattak ki. 2020. szeptember 1-től minden beutazónak egy angol nyelvű, 72 óránál nem régebben végzett, negatív koronavírustesztet kell bemutatni a turista célú beutazáshoz. (részetek ITT)
 • Málta: 2020. július 1-től nyitotta meg repterét (és a határait) és kb. félszáz országból, köztük Magyarországról várja a nyaralni vágyókat. De, október 24-tól Magyarországról csak azok utazhatnak be az országba, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be. (bővebb információ ITT)
 • Montenegró: 2020. június 1-től kilenc, koronavírussal kevésbé fertőzött ország, köztük Magyarország állampolgárai előtt nyitotta meg a határait. Napjainkra ez a lista jelentősen kibővült és Magyarországról még mindig szabadon lehet beutazni. Ez persze, bármikor változhat, ezért utazás előtt  tájékozódni kell a megfelelő honlapokon. (Az infógyűjtést kezdd ITT!)
 • Németország: 2020. június 15-től az EU-ból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svájcból, Lichtensteinből és a schengeni övezetből érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk és beutazhatnak Németországba, de  az Európán kívülről érkezőknek (hiába EU-s állampolgár) továbbra is kötelező a két hetes karantén. A romló magyar járványügyi helyzet miatt 2020. szeptember 16. 19.00 órától a német kormány kockázatos helynek minősítette Budapestet (azóta pedig még jópár magyar megyét), így az innen érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk (hacsak nincs két napnál nem régebbi negatív koronavírus tesztje) és koronavírus tesztet kell csináltatniuk. (A német járványhelyzet és -szabályozás szinte napról napra változik, így KATT ide a részletekért)
 • Norvégia: Az egyik legszigorúbb beutazási szabályokat alkotta meg Európában. 2020. szeptember 12-től a Magyarországról érkezők 10 napos egészségügyi házikaranténra kötelezettek, ha be akarnak lépni az országba.
 • Olaszország: 2020. június 3-tól nyitotta meg a határait az EU és a schengeni övezet állampolgárai előtt. Több ország irányába már szigorított, de jelenleg a magyar állampolgároknak nem kell karanténba vonulniuk és nem kell igazolniuk, hogy mentesek a koronavírustól, ha be szeretnének utazni Olaszországba.
 • Portugália: Az EU-ból, a schengeni országokból, a társult tagállamokból és az Egyesült Királyságból is engedélyezett a beutazás Portugáliába.
  • A szárazföldi területeken nincs kötelező karantén, de a repülőtereken hőmérsékletmérés zajlik.
  • Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni.
  • Madeira-szigetén, ha nincs 72 órás negatív koronavírustesztje a beutazónak, úgy 14 napos karanténba kell vonulnia.
  • Portugália volt az első európai ország, mely az új megbetegedések számának növekedése miatt. 2020. július 1-től újból vészhelyzetet és – többek között – kijárási korlátozásokat vezetett be a főváros környékén és több negyedében.
 • Románia: A járvány kitörése óta többször változtatott a beutazási szabályain. Jelenleg beutazási tilalom van érvényben a külföldieknek, ami alól rengeteg kivétel van. pl., beutazhatnak az EU és a schengeni országok állampolgárai, de csak akkor, ha az adott ország nem minősül a román besorolás szerint “kockázatosnak”, mert ha igen, úgy beléphetnek, de 14 napos karantén vár rájuk. Magyarország volt már “kockázatos” besorolású ország a helyi előírások szerint (pl., 2020. október 7 és 14. között), de a Magyarországról érkezettek – jelenleg –  karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Romániába. részletek ITT.
 • Spanyolország: Az előzetes terveikhez képest korábban, 2020. június 21-től nyitotta meg határait az EU országok és pár más meghatározott ország állampolgárai előtt, így ettől kezdve ismét karanténmentes lett a beutazás a magyar állampolgárok számára is, de az ország bizonyos városai, területei le vannak zárva és csak speciális feltételekkel lehet oda be- és kiutazni. (részletek ITT)
 • Svájc: 2020. június 15-től nyitotta újra és az EU, EFTA országaival, valamint az Egyesült Királysággal szemben megszüntette a korábbi korlátozásokat. Azóta számos szigorítást vezetett be. A kockázatos országok listáján lévő országokból továbbra sem lehet beutazni, míg a magas fertőzési kockázatú országokból érkezőkre 10 napos karantén vár, ami alól a negatív koronavírus teszt bemutatása sem mentesít. Magyarország 2020. szeptember 28-tól került fel erre a listára. A beutazási tilalom alól számos kivétel van hatályban, melyeket érdemes tanulmányozni ITT.
 • Svédország: Egy “kakukktojás” ezen a listán, ugyanis az egyedi járványkezelésük miatt, nem rendeltek el teljes beutazási tilalmat a járvány időszakára. (Csak – az EU ajánlása alapján – az EU-n és az EGT országain kívüli országokra március 19-től.) Ezért “újranyitásra” sem volt szükség, így a magyar állampolgárok – ha el tudtak/tudnak jutni Svédországba – bármikor korlátozásmentesen beutazhattak és most is beutazhatnak Svédországba.
 • Szerbia: 2020. május 25-től a magyar állampolgárok korlátozásmenetesen utazhatnak be Szerbiába. Érdekesség, hogy Szerbia volt az első ország, amelybe úgy utazhatunk (szeptember 1-ig), hogy se a beutazáskor, se a hazatéréskor nem kellett semmilyen korlátozásra (pl., kötelező karantén) számítanunk. Azóta ez megváltozott, de mivel Szerbia korlátozásai nagyon összetettek, így érdemes megnézni a hatályos beutazási szabályokat ITT.
 • Szlovákia: 2020. június 5-től a magyar állampolgárok korlátozásmentesen utazhatnak be Szlovákiába, de a 2020. október 1-től elrendelt szükségállapot és a bevezetett különböző országbesorolások és beutazási, illetve országhatáron belüli korlátozások miatt a szlovákiai utazás (is) megfelelő felkészülést igényel. (részletek ITT)
 • Szlovénia: Az első Európai ország volt, mely hivatalosan bejelentette a (tavaszi) járvány végét, így 2020. május 28-tól a magyar és a szlovén állampolgárok karanténkötelezettség és más korlátozások nélkül utazhattak a két ország között. Mióta a második hullám fellángolt, több szigorítást vezetett be. Az országokat és azon belül is az egyes régiókat különböző kategóriákba sorolta és a beutazási korlátozásait ezen kategóriáktól tette függővé. Magyarország több területe “piros” (pl., Budapest) ahonnan a beutazókra kötelező 10 napos hatósági karantén vár, vagy 48 órás negatív koronavírus tesztet kell bemutatni. A szabály alól sok kivétel létezik, így a részletek ITT.
 • Thaiföld: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. október 8-tól kezdett el külföldi turistákat fogadni, de csak minimális és felülről korlátozott létszámban. A nyitási folyamat nagyon-nagyon lassú lesz és sokáig szigorúan fogják szabályozni, hogy hány turistát engednek be az országba.
 • Törökország: 2020. június 11-től kezdődően a külföldi állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be Törökországba. Belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálaton kell átesni és indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén kötelező kórházi vizsgálatot rendelnek el.
 • Tunézia: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. szeptember 28-tól Magyarországot “piros” kategóriába sorolta, így onnan beutazókat nem fogad, míg a “zöld” országokból érkezők 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában utazhatnak be az országba. (részetek ITT)
 • Ukrajna: A járvány kitörése óta számtalanszor megváltoztatta a beutazási szabályait. Jelenleg, Magyarországról beutazóknak 14 napos hatósági karanténba kell menniük, ami alól akkor mentesülnek, ha 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet mutatnak be. (részletek ITT)

8.) Magyar utazási irodákkal kapcsolatos információk

Beköszöntött a nyár, az utazási irodák szempontjából egyik legfontosabb időszak, de az utóbbi hónapok meghatározó változásai miatt (magyarországi beutazások drasztikus változása, a “piros kategóriás” országok ‘utazásra nem javasolt országok’ közé sorolása, egyéb európai határzárak bevezetése, stb.) egyértelműen kijelenthető, hogy alig lesz olyan ország, ahova utazási irodai charter-járattal el lehet majd jutni az idei nyáron. Az idei utazási szezonra tervezett heti kilencven körüli charterjáratból kevesebb, mint negyedének az elindulására lehetett számítani még július elején, de az újabb szigorítások miatt ez a szám kb. heti 8 járt, de nagy kérdés, hogy mi lesz a végső (tényleges) járatszám és azok, meddig fognak üzemelni?

 

Nagyon fontos információ minden külföldi utazást, nyaralást tervezőnek, hogy a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-től nagyot  szigorított a beutazási szabályokon és a világ összes országából beutazási tilalmat rendelt el és a hazatérő magyar állampolgároknak (először 14 napos, majd szeptember 21-től már csak) 10 napos karanténkötelezettséget írt elő. Mely alól vannak speciális kivételek, de alapvetően, két darab öt napon belül elvégzett negatív koronavírus teszttel lehet szabadulni belőle. Ezzel a döntéssel – szinte – újra leállt a külföldi turizmus. Sőt! A Külügyminisztérium az összes “piros országot” átsorolta az utazásra nem javasolt országok közé (42 ország bizonyos célú utazás esetén II. kategóriába sorolandó), amivel megpecsételte azok “sorsát”, akik utazási irodával terveztek volna elutazni. Mivel a most kialakult helyzet és szabályozás alapjaiban más, mint a korábbi korlátozás, így az összetettsége miatt, nagyon alapos és előretekintő felkészülést és tervezést követel meg mindenkitől, aki a jövőben külföldre szeretne utazni!

 

Ez a kormányzati lépés – nagy valószínűséggel – még azon minimális utazó kedvét is elvette a külföldi utazástól, akik még idén őszre külföldi utazást, nyaralást terveztek. Pedig ezen szigorítás csak az “indulásoldali” és “hazatérési” feltételét befolyásolja a külföldi nyaralásoknak. Hasonlóan meghatározó szempont, hogy a magyarok részéről legfontosabb célpontokon milyen beutazási szabályok vannak és lesznek(!) hatályban! Az európai országok beutazásokkal kapcsolatos döntéseit, IDE KATTINTVA lehet nyomonkövetni. Ahogy látszik, nagyon kezd szűkülni azon országok köre, ahova korlátozásmentesen beutazhatunk, így kérdés, hányan lesznek, akik felvállalják majd az utazásokkal járó extra tortúrát a szervezésen túl. (pl., hatósági vagy otthoni karanténkötelezettség, két költséges koronavírus-teszt, stb.)

 

Nagyon fontos, hogy a határok megnyílása és a beutazási feltételek vállalása csak két fontos szempont az utazási irodák által szervezett külföldi utazások előtt, de az is meghatározó, hogy az adott célállomáson, nyaralóhelyen milyen feltételek fogadnak majd minket:

 • Mit csinálhatunk, mit nem az adott célállomáson?
 • Hova mehetünk, mit nézhetünk meg, milyen látványosság lesz és nem lesz látogatható? …vagy ha igen, milyen feltételekkel? (pl., múzeumok, kiállítótermek, koncertek, szórakozóhelyek)
 • Milyen programok lesznek tiltottak? (pl. buszos városnézések, színházi előadások, tömegrendezvények)
 • Milyen szabályokat kell majd betartani az egyes szállodákban? (pl., éttermi távolságtartás, kültéri medencehasználat)
 • Mely szállodai szolgáltatások nem fognak működni? (pl., belső medence, wellness helység)

A kérdéseket még végtelenségéig lehet folytatni, de ezekre a CSAK AZ ADOTT ORSZÁG AKTUÁLIS JÁRVÁNYHELYZETÉNEK FÜGGVÉNYÉBEN lehet – éppen akkor érvényes, de bármikor megváltozó – választ adni. Ezért minden utazási irodával utazónak is azt ajánljuk, hogy ne csak az utazási irodától várja a válaszokat, hanem minden esetben – több hiteles forrást átnézve – maga is járjon utána azoknak és a válaszok függvényében döntsön az utazásról!

Az, hogy mi lesz az idei, már eddig is borzasztóan megtépázott nyaralási szezonnal, (pl., hova mehetnek majd charterek, milyen további szigorítások várhatók, hányan mondják le a már befizetett útjukat, vagy halasztják el a még be nem fizetett, de tervezett külföldi nyaralásukat, stb.) hamarosan ki fog derülni, mint ahogy az is, mekkora lesz a nemzetközi turizmus tényleges visszaesése és az ennek következtében elszenvedett kár és veszteség!? (Ezzel kapcsolatban a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) is háromféle forgatókönyvet készített, melyet jelenleg, mint “iránymutatás” érdemes elolvasni.) Mivel nagyon-nagyon gyorsan változnak az utazási lehetőségek és a feltételek, ezért készítettünk egy külön blogcikket, ahol országonkénti bontásban megadjuk az egyes országok éppen aktuális, magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályait!

 

Ha – esetleg – bizonytalan vagy a külföldi utazási lehetőségeiddel kapcsolatban és segítséget kérsz, úgy a weboldalunkon lévő chatablakban add meg, hol szeretnél nyaralni idén és mikor, mi pedig segítünk kiválasztani a Neked megfelelőt.

 

Nagyon szomorú, de az utazási irodák piaci helyzetét jól szemléltető információ, hogy már Magyarországon is több – köztük régi, nagymúltú – utazási iroda dobta be a törülközőt és jelentett fizetésképtelenséget. (pl., Robinson Tours – 2020. május 9., Aeolus Tours – 2020. május 24.). Félő, hogyha sokáig tolódik a nemzetközi turizmus újraindulása, vagy bizonyos országokba/régiókba/földrészekre hosszú hónapokig nem utazhatunk, vagy újra fellángol a járvány és erősen korlátozott lesz a külföldi utazási lehetőség és ezért nagyon sokan lemondanak a külföldre tervezett nyaralásukról, úgy akár tömegessé is válhatnak az utazási irodai bezárások és akár a csődök is.

 
 

Mivel már eddig is katasztrofális helyzetbe került mind a külföldre irányuló, mind a beutazó turizmus, így minden érintett egyértelmű véleménye volt, hogy mind az EU, mind a magyar kormány részéről komoly segítséget kellene nyújtani az utazási szakmának. A járvány kezdete óta szinte az összes szakmai szervezet (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ, BTSZ, MVI, MFSZ, VSZ, TUTSZ, stb.) megírta a maga (és közös) levelét, szakmai anyagát, javaslatát a Kormány vagy az MTÜ felé (pl. ITT és ITT és ITT), melyekből már több megvalósult a Kormány eddig meghirdetett gazdaságvédelmi akciótervében. DE!!! A MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) által kezdeményezett rendkívüli jogszabály-módosítást – amiben azt szerették volna elérni, hogy rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben, ne készpénzben kelljen visszafizetni az utasnak 14 napon belül a befizetett részvételi díjat, hanem egy évig felhasználható utazási voucher-ban – CSAK RÉSZBEN FOGADTA EL A KORMÁNY. Pedig ez lett volna a legnagyobb segítség az irodai fizetésképtelenség elkerülése és a turizmus megmentése, talpra állítása érdekében. A módosított rendelet szerint, a magyar utazási irodák most már VOUCHERT IS FELAJÁNLHATNAK AZ UTASOKNAK a törölt és lemondott utak esetén, DE EZ AZ UTAZÁSI UTALVÁNY NEM TEHETŐ KÖTELEZŐVÉ! Az utasnak 15 napja van dönteni arról, hogy ezt elfogadja, vagy inkább készpénzben kéri vissza a befizetett utazás előlegét/árát. Ezen rendelkezés összhangban van az Európai Bizottság állásfoglalásával, ugyanis az sem engedélyezi a voucherek kötelező tételét. Fontos infó, hogy az utazási iroda vagyoni biztosítéka most már kiterjed ezen voucher-ekre is. A magyar szabályozással ellentétben, több európai ország (pl., Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Litvánia, Görögország, Olaszország) engedélyezi a voucher kibocsátást a légitársaságaiknak és van pár ország, melyek az utazási irodáiknak is. Ennek lényege, hogy 12 hónapig felhasználható voucher-t adjanak pénzvisszatérítés helyett és ha azt az utas nem használja fel, úgy még három hónapjuk van arra, hogy visszafizessék az utas pénzét. Nemzetközi szinten további kezdeményezés, hogy a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) közzétett egy 23 ajánlásból álló dokumentumot a turisztikai ágazat újjáépítése érdekében.

 

Meglátásunk szerint, ezen kedvezmények, támogatások mellett, más jellegű és tartalmú segítségre is szükség lesz, mivel nemcsak az utazási piac kínálati oldalát kell kisegíteni, hanem az utazókat is meg kell győzni és kell biztosítani, hogy a válság után is érdemes, és minden szempontból biztonságos (lehet) akár belföldre, akár külföldre utazni. Több ország “pénzosztásba” kezdett annak érdekében, hogy mihamarabb talpraállítsa a belföldi turizmusát pl., Olaszországban 1.000EUR értékű utazási utalvány adnak, Bécsben 25-50EUR értékű fogyasztásnövelő utalványt kap minden bécsi lakos, amit kávézókban, éttermekben lehet beváltani, vagy Szlovéniában minden felnőtt 200EUR és minden gyerek 50EUR értékű üdülési csekket kap, melyet belföldi szálláshelyeken lehet felhasználni.

 

Mivel az elmúlt időszakban nagyon sokan érdeklődtek nálunk a most zajló változások, lehetőségek, megoldások iránt, így ebben a blokkban (lásd lent) összegyűjtöttük, hogy a nagyobb/ismertebb és a (korábbi években) charterező magyar utazási irodák, mit kommunikálnak a járvánnyal és annak következményeivel kapcsolatban a weboldalaikon.  Ezekből az látszik, hogy jópár utazási iroda – a várakozásaik és az üzleti lehetőségeik függvényében – már eddig is lazított az utazási szerződésében foglaltakon és azokhoz képest különböző kedvezményeket, extra jogokat biztosítanak az Ügyfeleinek. (Részletesen lásd az egyes utazási irodák weboldalain.)

 

A listában összegyűjtött magyarországi utazási irodák weboldalain – jelenleg – az alábbi tájékoztatásokat, információkat olvashatjuk a koronavírussal összefüggésben.

Kérünk mindenkit, hogy minden esetben – az esetleges félreértelmezések elkerülése érdekében – az adott utazási iroda honlapján lévő információkat is olvassátok el, hiszen ezek – bejelentés nélkül – bármikor változhatnak és az adott utazási irodára, a saját weboldalán közzétett információk, nyilatkozatok az érvényesek.

Ezen információk, nyilatkozatok megtekintéséhez kattints, az egyes utazási irodák neve alatt megnyíló szövegben elhelyezett és jelzett linkekre!

Az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – mindössze ennyi információt találtunk:

“…

Irodánk a vírushelyzet ideje alatt az alábbi telefonszámokon érhető el nyitvatartási időben:

+36 (1) 201 1281         +36 (1) 201 1294

+36 (30) 839 6246         +36 (30) 839 6243

+36 (30) 839 6281         +36 (30) 841 0752

A megváltozott nyitvatartási rend szerint irodánk további értesítésig az alábbiak szerint tart nyitva:

Hétfőtől – péntekig 9.00 – 15.00

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Nem találtunk semmilyen koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nyilatkozatot, közleményt az utazási iroda weboldalán, így az érintetteknek javasoljuk őket telefonon megkeresni a weboldalukon megadott telefonszámon! KATT IDE!

Annak ellenére, hogy az iroda weboldalán nem találtunk vonatkozó közleményt, 2020. április 10.-i dátummal, fizetett cikket jelentettek meg a turizmus.com hírlevélben, ahol többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy “április 6-ig beérkező törölt foglalások eddig befizetett előlegeit, pár nappal a lemondást követően, mind teljes visszautalásra adták.”

A hirdetés teljes szövege ITT olvasható.

Sajnos – ők a második nagyobb utazási iroda, mely bedobta a törülközőt és fizetésképtelenséget jelentett. Idézet az utazási iroda honlapján megjelentetett tájékoztatóból:

“…

Ahogy ezt már korábban közöltük, az Aeolus s.r.o. Szlovákia fizetésképtelen státuszba került és kérte a csődeljárás megkezdését és a vagyoni biztosítás felhasználását. Kérjük figyelmesen olvassák el az értesítést és a mellékelt dokumentumok segítségével juttassák el igényüket a biztosítóhoz.

Minden utasunk az Allianz Szlovákia biztosítónál adhatja be – saját nevében eljárva – online vagy postai úton. Ezúton értesítjük tisztelt utasainkat, hogy az Allianz Szlovákia weboldala nem rendelkezik sem angol, sem magyar nyelvű változattal, ezért a mellékletben megtalálják az online ügyintézéshez szükséges segítséget magyar nyelven. A postai úton való benyújtáshoz is találnak egy általunk előkészített kétnyelvű formanyomtatványt.
Mi az online bejelentést javasoljuk első körben, mert tudomásunk szerint a magyar posta jelenleg nem szállít küldeményt Szlovákiába.

FONTOS: Az utazási közvetítőkön keresztül vásárolt utasok utasai is saját nevükben járnak el…”

Az iroda weboldalán elhelyezett teljes tájékoztatóért KATT ide!

Az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – saját tartalmat nem találtunk.

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához.

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, a beutazási szabályokról pedig ITT olvashattok

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Az utazási iroda weboldalán a járvány időszaka alatt, folyamatosan, nagyon korrekt, utasbarát tájékoztatást találunk, melyből az alábbiakat idézzük:

“…

Külföldi csoportjainkat kizárólag abban az esetben indítjuk, ha az adott terület a hivatalos szervek állásfoglalása és partnereink közlései nyomán biztonságosnak tekinthető és teljesülnek az alábbi feltételek:
– az egyes utazások esetében érintett határok nyitva állnak a magyar állampolgárok számára,
– az általunk foglalt szállodák nyitva tartanak és az étkezések is biztosítottak a csoport számára,
– a nevezetességek – legfeljebb egy-két kisebb jelentőségű helyet leszámítva – látogathatók.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint egyes országokból Magyarországra történő hazaérkezést követően a magyar hatóságok önkéntes házi karantént írhatnak elő. Reményeink szerint július elejére ezt a rendelkezést visszavonja Magyarország Kormánya.

Ha a járványhelyzet és az ahhoz kapcsolódó korlátozások miatt nem indítjuk egy-egy utazásunkat, továbbra is fenntartjuk minden utasunknak a választási lehetőséget:
– vagy visszakapja a befizetett pénzét 100%-ban,
– vagy átjelentkezhet költségmentesen egy később utazásra,
– vagy 2021. december 31-ig beváltható utazási utalványt kap a befizetett összeg 110%-ában. Részletek itt olvashatóak.
A törlésre kerülő csoportok esetében az érintett utasokat levélben (e-mailben) tájékoztatjuk! A tájékoztató e-maileket továbbra is folyamatosan küldjük, így kérjük szíves türelmüket, hiszen kollégáinknak még mindig nagy mennyiséget kell feldolgozniuk.

A járványhelyzetre való tekintettel ugyanakkor néhány változtatásra is szükség van a Fehérvár Travel szolgáltatásait illetően:
– Élve a katalógusunkban fenntartott jogunkkal, visszavonjuk az 5*-os indulási garanciát. Jelen vis maior körülmények között sajnos nem áll módunkban csoportjaink garantált indulását megígérni.
– Amennyiben az utazás során egy-két kisebb jelentőségű múzeum vagy nevezetesség zárva tart a járványhelyzet miatt (vagy nem fogad csoportokat), azért jelen helyzetben reklamációt nem áll módunkban elfogadni. Természetesen minden ilyen esetben igyekezni fogunk megfelelő alternatív programot ajánlani.

….”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Valamint ITT is találsz friss infót.

Az iroda a koronavírus-helyzettel kapcsolatban nagyon korrekt tájékoztatókat és helyzetjelentést tesz közzé a weboldalán, melyet ITT lehet elérni.

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatokból:

“…

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt hónapok leállásról szóló információi után végre az újraindulással kapcsolatos híreket oszthatjuk meg Önökkel.
A napokban több európai ország, köztük Magyarország is elkezdte enyhíteni járványügyi korlátozásait, sorra nyílnak meg a határok, egyre több turisztikai látványosság jelenti be újranyitását, illetve több légitársaság is megkezdte a fokozatos visszaállást a normál menetrendre. A javuló tendenciákat figyelembe véve időszerűnek tartjuk részletesen tájékoztatni Önöket irodánk működése, valamint utazásaink tervezett indítása kapcsán.

1) Nyitvatartás
Munkatársaink a home office-ból visszatérve, 2020. május 25-től újra a megszokott nyitvatartási rend szerint, munkanapokon 9.00-17.00 óráig várják Önöket szeretettel irodánkban.
Ügyintézőink védőfelszerelésben, megfelelő távolságra fogják fogadni Önöket, cserébe kérjük, hogy Ön is tartsa be a következőket, ha hozzánk érkezik:
– csak akkor induljon el hozzánk az irodába, ha teljesen egészséges
– használjon maszkot, és azt viselje végig az ügyintézés során
– az irodában egyszerre csak maximum 2 ügyfél tartózkodhat
– a kihelyezett kézfertőtlenítőt legyenek szívesek használni érkezéskor
– kérjük, próbálják az ügyeket lehetőség szerint minél gyorsabban intézni

2) Az utazások indítása
Továbbra is folyamatosan figyeljük a hazai és nemzetközi híreket, így amint biztosítottak a feltételek a biztonságos utazáshoz, útjainkat indítani fogjuk. Ez minden útnál egyedi mérlegelést igényel, a korlátozások feloldásától függ. Csak hivatalos információk alapján fogjuk meghozni azt a döntést, hogy mely utakat és célországokat tekinthetjük biztonságosnak, melynek alapja a magyar, illetve a célország döntéshozó szervének (kormányának) szabályozása.

Kizárólag olyan programokat fogunk indítani, melyek során biztosított az utazási szerződésben lévő szolgáltatások teljesítése, vagyis az alábbi feltételek mindegyike fennáll:
– A programban lévő országokba magyar állampolgárok karantén intézkedés nélkül, szabadon beléphetnek és hazautazhatnak
– A program során érintett szállodák nyitva állnak, és utasainkat igazoltan fogadni tudják
– Az utazási szerződésben meghatározott közlekedési eszköz (busz/repülő) Magyarország és a célország között közlekedik.

Az utazás során a programban meghirdetett látnivalók nyitva tartása, a belépés feltételei az éppen az adott országban hatályos szabályozásoknak megfelelően változhat. Elképzelhető, hogy egyes látványosságok megtekintésére csak korlátozottan lesz lehetőség. Amennyiben valamely látnivaló egyáltalán nem megtekinthető, lehetőség szerint helyettesítő programról gondoskodunk.

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és az ott olvasható teljes  tájékoztatóhoz!

Idézet az utazási iroda honlapján 2020. május 29.-én közzétett nyilatkozatból:

“…Március közepe óta a legnehezebb időszakban is hittük, és nagyon bizakodtunk, hogy hamarosan újra Önökkel utaz(tat)hatunk, újra fogadhatjuk régi és új ügyfeleinket irodáinkban. A jelenlegi körülményekre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a tervezettnél lényegesen szűkebb kapacitással, kevesebb járattal fogunk az idei nyári szezonban utaztatni, ami sok járatlemondásra és járatösszevonásra kényszerített bennünket. De a nyár nem marad el!

Igazán megtisztelő számunkra, hogy ennyien érdeklődnek a nyári utazási lehetőségek iránt, így örömmel jelezzük, hogy 2020. június végén elindulnak első buszos, majd július első napjaiban charter repülős járataink a legnépszerűbb görög üdülőterületekre (mind a szárazföldre, mind pedig a szigetekre), valamint Spanyolország több kiemelt nyaralóhelyére. Ugyanakkor a mediterrán országok számos népszerű pontjára – így Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba, Törökországba stb. is széles szállás kínálattal várjuk kedves utasainkat, ha az egyéni utazást preferálnák…”

Az iroda nagyon részletes tájékoztatót tett közzé a koronavírussal kapcsolatos szabályokról, korlátozásokról és következményekről, melyet IDE KATTINTVA, az alábbi linken lehet elérni.

Az iroda honlapján pontokba szedve összefoglalja az általuk értékesített utazásokkal kapcsolatos információkat, a lemondási és a módosítási feltételeket, melyeket az alábbi linkre kattintva érhetsz el.

Kattints IDE az utazási iroda weboldalához és az ott megjelent tájékoztatóhoz!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, így az irodával kapcsolatos információkért, utastájékoztatóért, kérjük keresd közvetlenül az irodát, vagy KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, mindössze ennyit:

“…Sokan kérdeztétek már tőlünk az elmúlt 22 évben, hogy mit is jelent a “Mauri”. Kiribatin, a 33 korallszigetből álló paradicsomban így köszöntik egymást az emberek: Mauri!

Azt jelenti, “Legyen egészséged”/”Üdvözöllek”/”Légy áldott”!

A holnapi naptól “home office” rendszerben, otthonról dolgozunk, irodáinkban a személyes ügyintézés szünetel.

Telefonon és emailben is elérhetőek vagyunk ahogy eddig is, a teljes Mauri home-based irodává vált a mai napon.

Munkatársaink mobilszámait megtaláljátok weboldalunkon: https://mauri.hu/kapcsolat/
Új központi számunk: +36 20 413 33 33
E-mailünk, amit szinte éjjel-nappal olvasunk: mauri@mauri.hu

Munkaidőnk változatlan, valamint ügyeleti számaink is azok, amelyeket a repülőjegyeteken találtok meg!

A Mauri egész Csapata nevében kívánjuk Nektek, hogy legyetek egészségesek, érjetek haza épségben, ez most a legfontosabb!…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“…

 • A személyes ügyfélszolgálat budapesti és szegedi irodánkban is szünetel
  A jelenlegi egészségügyi helyzetre való tekintettel irodánk is megelőző intézkedéseket vezetett be. 2020.03.17-től irodáinkban a személyes ügyfélszolgálat határozatlan ideig szünetel. A rendkívüli állapotban is a legfontosabb az Önök és kollégáink védelme, így munkatársaink otthonról látják el feladataikat.
 • Telefonos és online ügyfélszolgálatunk a megszokott rendben elérhető
  Kérjük, használják a már megszokott elérhetőségeinket:
  Email: sales@mortons.hu
  Telefonszám: +36 1 808 9388

RENDKíVÜLI KÖZLEMÉNY

Irodánk számára Utasaink biztonsága és testi épsége élvezi a legfőbb prioritást, így a koronavírus megjelenése óta természetesen mi is folyamatosan figyelemmel kísérjük a világban zajló eseményeket, a híradásokat és a hivatalos szervek tájékoztatásait. Munkatársaink vállára ezekben a nehéz a napokban hatalmas teher hárul (érdeklődő telefonhívások, e-mailek, földi- és légi szolgáltatókkal történő partnerkapcsolatok), de minden esetben igyekszünk a lehetőségekhez képest a leginkább utasbarát megoldást megtalálni! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy kollégáink az utazás időpontjának sorrendjében priorizálják teendőiket, emellett rendkívül leterheltek, válaszukig szíves türelmüket kérjük!

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott található tájékoztatóhoz! Az országok fertőzöttségi szintjéről pedig ITT tájékozódhatsz.

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“…

A turisztikai ágazatot sújtó nehézségek ellenére bizakodók vagyunk, és nagyon várjuk már, hogy a világjárvány miatt lemondott utazások kezelése helyett végre újra jobbnál jobb utazási ajánlatokkal szolgálhassuk ki Önöket, a még jelenleg is fennálló biztonsági szabályok betartásával.

Bízunk abban, hogy az idei nyár sem telik el pihenés nélkül.

Elérhetőségeink:

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a központi korlátozások enyhítésével 2020. június 2-ával újra megnyitjuk a Neckermann utazási irodáinkat és változatlan szakértelemmel állunk rendelkezésükre.

Az irodák aktuális nyitvatartásával, elérhetőségével kapcsolatban ide kattintva tájékozódhat.

Emellett továbbra is állunk kedves Utasaink rendelkezésére az irodáinknál megadott telefonszámokon, illetve az alábbi ügyeleti elérhetőségeken:

e-mail: utazas@neckermann.hu

ügyeleti telefonszám: +36 1 309 59 23

Kérjük Utasainkat, hogy ügyeleti számunkat csak sürgős esetekben hívják!

Kollégáink folyamatosan dolgozzák fel és válaszolnak a beérkezett e-mailes megkeresésekre. Tekintve azonban a körülményeket, ez várhatóan hosszabb időt vehet igénybe, amihez szíves türelmüket kérjük.

Köszönjük megértésüket!

Utazásának megszervezésében a jövőben is állunk szíves rendelkezésére, forduljon hozzánk bizalommal!

Jó egészséget és kitartást kívánunk minden kedves Ügyfelünknek!

Neckermann Magyarország

…”

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“…A békeidők egyik legnehezebb megpróbáltatásait éli most a Föld lakossága. Nincs olyan földrész, ahol ne jelent volna meg a koronavírus. A világ országai mind azon fáradoznak, hogy ezt a járványt kordában tudják tartani. E tevékenység során, érthető módon, utazást korlátozó intézkedéseket is kénytelenek voltak bevezetni.

Ezen korlátozások természetesen a Proko Travel programjaira is hatással vannak. A mostani időszakban az utazási élmények nyújtotta vonzerőt felülírja saját magunk és családunk biztonságának védelme.

A Proko Travelnél utasaink védelme mindenek fölött áll. Az elmúlt hetekben kollégáimmal azon fáradoztunk, hogy a jelenleg úton lévők számára minél teljesebb élményeket biztosítsunk, míg a jövőben utazni vágyók számára minél több lehetőséget kínáljunk. Repülőjáratok átfoglalása, utazási útvonalak módosítása, szállások lecserélése mindennapos tevékenységgé vált a külföldön lévő utasaink védelme érdekében. Mostanra azonban oly mértékűre súlyosbodott a járványügyi helyzet, hogy a közeljövőben induló utazások veszélyeztették volna utasaink biztonságát.

Mindezek fényében a következő intézkedéseket vezettük be a mai (március 17.) nappal:

 • Magyarország miniszterelnöke és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége ajánlásának megfelelően további intézkedésig – melyről értesítéssel leszünk – irodáinkban szünetel a személyes ügyfélfogadás. Munkatársainkat továbbra is elérhetik telefonon vagy e-mailben. Igyekszünk a lehető leggyorsabban válaszolni az esetleges kérdéseikre, azonban jelentősen megnövekedett a beérkező telefonok és e-mailek száma, így kérjük szíves türelmüket.
 • A Proko Travel saját szervezésű útjairól folyamatosan egyeztetünk külföldi és hazai partnereinkkel, és jelenlegi tervünk alapján a májusban és azt követően hazaérkező csoportokat megvalósítjuk.
 • E-mailen kapcsolatba lépünk mindazon utasainkkal (ha viszontértékesítő partnerünknél jelentkezett, akkor azon irodán keresztül) akiket érint utazásuk törlése, vagy akiknél már most bevezettek valami olyan korlátozást, ami bizonyosan érinti a jövőbeni utazás idején a meglátogatott célországok valamelyikét. Ezen egyeztetés már folyamatban van, és a napokban minden érintett utasunkat kiértesítjük.
 • Azon utasaink, akik Proko Travel irodában jelentkeztek, de nem Proko Travel által szervezett utazásra, szintén érdeklődhetnek azon munkatársunknál, akinél befizettek, de az utazások lemondása vagy módosítása nem a mi hatáskörünk, hanem az utazást szervező utazási irodáé. Ennek kapcsán munkatársaink felveszik a kapcsolatot az adott utazásszervezővel és továbbítják Önök felé az adott iroda álláspontját.

Felhívjuk utasaink figyelmét továbbá, hogy általános szerződési feltételeinknek megfelelően a szerződéskötéstől kezdődően egészen az indulás előtti 35. napig a bánatpénz mértéke változatlan, így a Magyar Utazási Irodák Szövetségének és az  Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetségének ajánlásával összhangban mi is azt tanácsoljuk, hogy nyári és őszi foglalásaikat ne mondják le, hanem várjanak az indulást megelőző kb. negyvenedik napig és akkor mérlegeljék az utazáson való részvételi szándékukat.

Az elkövetkezendő időszakkal kapcsolatban kérünk mindenkit, hogy tartsa be az egészségügyi előírásokat, és legyenek türelmesek, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen a mindenki számára nehéz időszakon.

Meggyőződésünk, hogy rövidesen ismét eljön az az idő, amikor lehetőségük lesz egy Proko Travel utazáson önfeledten kikapcsolódni és élményekkel gazdagodni. Biztosíthatom Önöket, hogy addig is munkatársaimmal azon leszünk, hogy minden utasunk számára megtaláljuk a lehető legjobb megoldást idei foglalásával kapcsolatban.

Üdvözlettel:

A vezetőség nevében: Prónay Gyula és Prónay Bence, valamint a Proko Travel csapata

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és az ott közzé tett teljes tájékoztatóhoz, nyilatkozatokhoz!

Sajnos – ők az első nagyobb utazási iroda, mely bedobta a törülközőt és fizetésképtelenséget jelentett. Idézet az utazási iroda honlapján megjelenített nyilatkozatból:

“…25 évnyi több százezer magas színvonalon kiszolgált Vendég után eljött egy nehéz pillanat a Robinson Tours életében. A mai nappal utazási irodánk leteszi a lantot, ezzel lezár egy korszakot..”

“…Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni. Ezzel a döntéssel lehetőséget adunk Utasainknak, hogy visszakapják befizetett előlegeiket. Még mindig sokan szeretnének utazni, de sok ember elveszítette munkáját, elfogyott a szabadsága, vagy fél a sajtó által keltett hisztéria miatt….”

“…amennyiben a Robinson Tours felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatal is megállapítja az utazási iroda fizetésképtelenségét, akkor engedélyt ad a biztosítónak, hogy a jogszabályban előírt összegig és módon utólag visszatérítse a már befizetett előlegeket és részvételi díjakat ezen Utasoknak….”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és a teljes  tájékoztatóhoz!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – megjelenített nyilatkozatból:

“…Számunkra fontos Utasaink folyamatos tájékoztatása és elégedettsége.  A Sun & Fun Holidays vezetősége naponta figyelemmel kíséri a COVID-19 vírussal kapcsolatos híreket és eseményeket.

Kollégáink home office-ban végzik feladataikat, irodánk ideiglenesen zárva tart így a kialakult helyzetben az ügyintézési folyamatok a korábbihoz képest lassabban haladnak.

Kiemelten fontos számunkra, hogy minden felmerülő kérdést a lehető leghamarabb megválaszoljuk, ezért a telefonos és e-mailes rendelkezésre állást a legnagyobb figyelemmel kezeljük most is, mindazonáltal a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt türelmet szeretnénk kérni a válaszadási és ügyintézési határidők tekintetében.  

A kialakult helyzetre való tekintettel a Sun & Fun Holidays vezetősége a következő változásokról döntött, mellyel szeretnénk segíteni Önöknek a döntésük meghozatalában, kérjük kérdéseikkel forduljanak bizalommal a foglalást rögzítő irodájukhoz. 

Utazási utalvány megváltását ajánljuk fel, mely a már befizetett összeg 100%-át biztosítja (10% kötbérmentesen) és 2021. október 31-ig történő utazás foglalására érvényesíthető, melyet 2021.03.31-ig kell rögzíteni…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és a teljes tájékoztatójához!!

A jelenleg érvényben lévő utazási feltétekről, valamint arról, hogy hová és miként utazhatunk pedig KATTINTS IDE, és nézd meg az utazási iroda weboldalát!

Idézet az iroda honlapján, a járvánnyal kapcsolatban megjelent nyilatkozatokból:

“…

A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel a TUI automatikusan törli az összes utat 09.30-ig bezárólag induló külföldi foglalást.

Erről a foglalási rendszeren keresztül küldenek is tájékoztatást az utazási irodák részére. A befizetett részvételi díjakat a TUI visszafizeti.

Az ezt követő indulásokra továbbra is a TUI Deutschland ÁSZF-je érvényes.


Új TUI foglalások: módosítási díj nélküli átfoglalás, vagy kötbérmentes törlés az indulást megelőző 14. napig! Meghosszabbítva 07.31-ig!

Az ajánlat feltételei:

 • Érvényes charteres utazási csomagokra, és csak szállásra készített új foglalásokra, a TUI Deutschland GmbH alábbi márkái esetében: TUI, Gulet és airtours
 • Nem érvényes XTUI, Fly&Mix, TUI Ticket Shop, menetrendszerinti repülőjegyet tartalmazó csomagok, Non-Refundable-Rates, és airtours cruises esetén.
 • Nem érvényes a már meglévő foglalásokra
 • Foglalási időszak: 2020.05.14-2020.06.30.
 • Utazási időszak: 2020.07.01-2021.10.31-ig induló utakra érvényes (2021 nyár is!)

Tudnivalók a módosítási díj nélküli átfoglalás, vagy kötbérmentes törlés esetére:

 • Módosítási díj nélküli átfoglalás, vagy kötbérmentes törlés az indulást megelőző 14. napig
 • Utolsó indulási időpont: 2021.10.31.
 • A fenti határidőket követő módosítás, vagy törlés esetén a TUI D ÁSZF érvényes.

…”

Részletesebb információkért KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatóihoz!

A járvány kapcsán érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán, mindössze ennyit:

“…Kedves Utasaink!

A legfrissebb intézkedések értelmében irodánkban 2020. március 17-től bizonytalan ideig szünetel a személyes ügyintézés. Kérjük, hogy utazásukkal kapcsolatban e-mailben vegyél fel a kapcsolatot ügyintézőjükkel, vagy keressenek minket a hungary@jtbeurope.com címen.

Elnézést kérünk az esetlegesen okozott kellemetlenségért, és köszönjük türelmüket.

a JTB csapata…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához!

A kialakult helyzet kezelésével kapcsolatban az alábbiak a legfontosabb közzétett információk az iroda honlapján:

“…

Tájékoztatjuk Önöket, hogy budapesti és miskolci irodánkban újra indult a személyes ügyintézés, kizárólag előzetes telefonos/e-mail-es bejelentkezéssel.

A kormányrendelettel összhangban a koronavírus járványra tekintettel Utasaink és Kollégáink egészsége érdekében a közreműködésüket kérjük az alábbiakban:

 • egyelőre rövidített nyitva tartással, hétfőtől péntekig 10.00-16.00 óra között várjuk Önöket
 • kérjük, hogy lehetőség szerint válasszák az online ügyintézést a megnövekedett adminisztrációs idő miatt: iroda@utazom.com
 • személyes ügyintézésre kérjük, előre egyeztessenek időpontot az alábbi telefonszámon: +36 1 5013490 (Budapest), ill. +36 46 618 528 (Miskolc) vagy az iroda@utazom.com e-mail címen. Az irodában csak a kapott időpontban tudjuk Önöket fogadni.
 • repülőjegy foglalásaikkal kapcsolatban az alábbi telefonszámon kérhetnek időpontot:  +36 1 800 9255 vagy a repulojegy@utazom.com e-mail címen.
 • lehetőség szerint egyedül érkezzenek
 • felhívjuk figyelmüket, hogy az ügyféltérben egyszerre maximum 3 fő tartózkodhat, várakozni az épület előtt lehet
 • kérjük, hogy az ügyintézés során viseljenek maszkot és belépéskor használják a kihelyezett kézfertőtlenítő folyadékot
 • kérjük, hogy törekedjenek a megfelelő távolság tartására

Szegedi irodánk várhatóan június 16-án nyit.

Köszönjük együttműködésüket!

…”

Az iroda honlapján egy (al)oldalra összegyűjtötte a tőlük legtöbbször megkérdezett kérdéseket a koronavírus kapcsán, melyet IDE KATTINTVA, az alábbi linken lehet elérni.

A VISTA honlapján közzétett közlemény:

“…A koronavírus okozta globális helyzet miatt cégünk folyamatosan nyomon követi a hazai és külföldi eseményeket, valamint intézkedéseket Utasaink legnagyobb biztonsága, és a tömeges megbetegedéseket okozó humánjárvány káros következményeinek elhárítása, lehetőségek szerinti csökkentése érdekében.

A fenti célokat szem előtt tartva, és mivel Társaságunk működése során Utasaink érdekeit és megelégedését tartjuk legfőbb szempontnak, tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk által szolgáltatott utazásokkal / utazási csomagokkal (saját szervezésű utak) kapcsolatos, tömegesen érkező megkereséseiket, kérdéseiket, kéréseiket, panaszaikat és ezekhez fűzött jognyilatkozataikat a legnagyobb intenzitással dolgozzuk fel és kezeljük, a mihamarabbi, minden fél számára megnyugtató rendezés érdekében.

Ennek keretében tájékoztatjuk Kedves Utasainkat, hogy amennyiben a fenti eljárások eredményeként teljesítési kötelezettségünk keletkezik az Utazó felé, úgy azoknak – különös tekintettel a turisztikai és utazási szektort különösen érintő vis maior helyzetre, és figyelemmel az ECTAA (29 európai ország utazási irodai szövetségének központi szervezete) által 2020. március 17. napján kiadott sajtóközleményre, valamint a szervezet által az Európai Bizottság előtt megindított eljárásra is – a VISTA Kft. későbbiekben felhasználható utalványok (voucher) formájában tesz majd eleget.

Tájékoztatjuk továbbá Tisztelt Utasainkat, hogy a VISTA Kft. által közvetített utazások / utazási csomagok esetében megkereséseiket, igényeiket, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében az utazásszervező felé közvetítjük.

Bízunk abban, hogy a kialakult helyzet okozta kellemetlenségeket minél előbb magunk mögött tudhatjuk és hogy a jövőben újra felejthetetlen élményekkel tudjuk Önöket ismét megörvendeztetni. Köszönjük a belénk vetett bizalmukat!…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Idézet az utazási iroda honlapján – a koronavírus-járvány kapcsán – közzétett nyilatkozatból:

“…

Az új típusú koronavírus (COVID-19) felbukkanásáról a világ számos országában beszámoltak. Noha a bejelentett esetek összmennyisége alacsony, az érintett országok nagy részében a hatóságok fokozott egészségügyi intézkedéseket vezettek be, ezért nagyon fontos, hogy az utazók kövessék az adott desztinációra vonatkozó közegészségügyi tanácsokat utazásaik során.

Javasoljuk Utasainknak, hogy ellenőrizzék a Külügyminisztérium utazási útmutatását az adott országra vonatkozóan, mely tartalmazza a belépési követelményeket és az aktualizált információkat, valamint az adott országra vonatkozó speciális egészségügyi tanácsokat.

A Külügyminisztérium vonatkozó weboldalai:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

Számos ország repterein fokozott egészségügyi szűrési eljárásokat vezettek be, mind az érkezési, mind pedig az indulási oldalakon. Az utazóknak kötelező alávetniük magukat ezeknek a szűrővizsgálatoknak az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében.

Kérjük azon az ügyfeleinket, akik olyan helyekre utaznak, ahol a koronavírus eseteiről számoltak be, hogy figyelmesen olvassák el az alábbi kérdéseket és válaszokat:

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához,  tájékoztatójához!

Az iroda folyamatosan tájékoztatja utasait a járványhelyzetre adott lépéseiről, döntéseiről. A lenti idézet az iroda 2020. március 16-i közleményéből származik és az ott szereplő programindítási törlést – az április 6-i közleményével – 2020. május 28-ig, majd 2020. június 25-ig meghosszabbította. Idézetek az utazási iroda weboldaláról:

“…Jelen helyzetünkben 2020. június 25-ig nem indítjuk a külföldi utazásainkat a programok kivitelezésének ellehetetlenülése miatt!

A belföldi csoportjainkat indítjuk! 11 belföldi programunk Önre vár!

Amennyiben a jelen helyzetben még nem tudnak döntést hozni a program és/vagy időpont választásban, úgy irodánk a rugalmas, 2021. december 31-ig kötetlenül felhasználható utazási utalvány lehetőségét ajánlja utasainak, mely lehetőséggel érvényesül az utazási szándékuk megtartása, a lehetőségek optimális felhasználása mellett a befizetett összegük alapján.

Egyértelműen szeretnénk hangsúlyozni, hogy irodánknak abszolút nem célja egyetlen Utasának megnehezíteni a döntését, húzni bárkinek is az idejét, azonban kiemeljük a folyamatos kommunikáció fontosságát! Ezen alapgondolat mentén vezérelve, miként ha már egyszer született az Ön részéről egy döntés a jelen utazás mellett – mely szándékát utazási szerződés kötésével és fizetési hajlandóságával is megerősítette – akkor irodánkkal közösen a cél érdekében felkínált lehetőségeink az Ön igényét szem előtt tartva kerültek érvényesítésre a felkínált lehetőségek. 

Irodánk biztos anyagi alapokon állva szeretné leszögezni és hangsúlyozni Utasai számára, hogy az utazási utalvány nem egy valamiféle pénzbeli befektetés, nem hitelt kérünk Önöktől irodánk számára! Látni szeretnénk, milyen mennyiségű foglalásra számíthatunk a továbbiakban, miként tudunk mi is tervezni Utasainkkal. Az utazási hajlandóságot szeretnénk látni, mely alapján látjuk biztosítottnak miként vannak érvényes foglalásai utasainknak a jövőre nézve. Jelen helyzetben a törzsutasainktól kapott számtalan kedves lelkesítő üzenet és telefonon túlmenően nagyon örülünk, ha utasaink egy kedves szóban megírják, hogy amint nyílnak a határok, enyhülnek a korlátozások, akkor azonnal felveszik irodánkkal a kapcsolatot, mert utazni öröm és az élményekre szükségünkvan. Ha pedig ezt akár pár ezer forint utazási utalvánnyal még nyomatékosítani is hajlandóak, akkor mi vagyunk a legboldogabbak, mert ezen kedves Utasokkal tudunk ténylegesen számolni a jövőre nézve.

Egy nyári vagy őszi időpontban történő utazási utalványuk érvényesítésével – vagy az akár 2021′ esztendőben is – szeretettel várjuk Önöket a Zseppelin Programokon…”

 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott közzétett tájékoztatókhoz, nyilatkozatokhoz!

Az iroda weboldalán már nem a korábban kitett koronavírussal kapcsolatos közlemény fogad elsőként minket, hanem “normál” működés szerinti nyitóoldalt láthatjuk, ahol “újdonságként” Horvátország és Görögország újranyitásáról és a foglalások megkezdéséről (újraindulásáról) tájékoztatnak és egy pop-up ablak, melyben az alábbi infókat kaptuk:

“…

Az utóbbi időszak eseményei miatt megértjük,
hogy nehezebb a jövőt tervezni,
különösen, ha utazásról van szó.
Sokan szeretnének utazni,
ezért ebben a gyorsan változó világban megkönnyítjük a döntésüket.

Érezzék magukat biztonságban és jelentkezzenek őszi utazásainkra kockázatmentesen: 
igény esetén most előleg befizetése nélkül* foglalhatják le
saját szervezésű csoportos körútjainkat,
ráadásul most extra kedvezményt adunk.

A kedvezmény mértéke
az alapárból (repülőjegy nélküli részvételi díj) 5%,
törzsutasok esetén: 7%

A kedvezmény más kedvezménnyel nem összevonható,
július 31-ig történő foglalásokra érvényes.

*Az ajánlat csak a 2020. június 1. után beérkezett új foglalásokra érvényes, visszavonásig.

Utazási időszak: 2020. szeptember 1 – december 15. között

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához!

9.) Milyen lesz a külföldi utazások piaca a járvány hatására? (várható változások, tények, elméletek)

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, hiába indult meg valamelyest a külföldi turizmus és kezdtek el lazítani (vagy éppen szigorítani) a kormányok a korlátozásokon – sajnos – még senki nem tudja pontosan, hogy milyen lesz a nemzetközi utazás jövője! Mikortól, hova és milyen feltételekkel utazhatunk majd, illetve milyen változások, szigorítások és új protokollok, folyamatok bevezetése várható annak érdekében, hogy ne az egyes országok vírushelyzetének és az adott országok kormányainak éppen aktuális helyzetértékelése alapján meghozott, naponta változó döntésektől függjön egy adott ország turizmusa..

 

Rengeteg elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot és naponta érkeznek újabb és újabb “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok minden országból, de – sajnos – ezek nagyrésze az aktuális kormányzati, vagy szakmai érdekek mentén kerül megalkotásra, így vágyálmokat fogalmaz meg, vagy tárgyi tévedésektől hemzseg. Ezért már eddig is nagyon sok terv, elképzelés bukott meg, vagy vált meghaladottá. Így csak a többé-kevésbé konszenzusos, általunk is elfogadott híreket, elméleteket, tényeket foglaljuk össze és tesszük közzé, mert szeretnénk iránymutatást nyújtani mindenkinek, aki az elkövetkező egy-másfél évben külföldi utazást tervez.

 

A legfontosabb – amiben a legtöbb szakértő egyetért – hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Az is egy nagy kérdés, hogy Európa képes lesz-e – bármikor is – egységes utazási szabályokat hozni az összes EU-s országra, vagy továbbra is minden ország saját utat jár be, esetleg kétoldalú vagy több oldalú megállapodások fogják meghatározni (az utazók számára pedig rendkívül bonyolulttá tenni) a külföldi utazások megtervezését. Mindegyikre van már példa és elhalt kísérlet is.

 

Az is biztos, hogy a koronavírus addig fogja meghatározni a mindennapjainkat – így az utazási lehetőségeinket is – amíg nem lesz meg a (WHO által is elismert, nemzetközi szinten törzskönyvezett) ellenszere vagy oltása és az nem lesz elérhető mindenkinek. Hogy ez mikor jön el? Még senki nem tudja, de konszenzusos vélemény, hogy inkább jövőre, mint idén. No, de mi lesz addig? Mire kell készülnie mindazoknak, akik külföldre szeretnének utazni?

 

A változások bemutatása során – a TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően – nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival, de az elsődleges hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk folyamatosan frissítve bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett szakmai változásokat. Ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGINKÁBB BIZTONSÁGOS és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

A külföldi utazási piac már megtörtént és várható változásait három kategóriákba soroltuk: “Nagy valószínűséggel bekövetkező változások”, “Megtörtént változások”, “Megalapozott tervek, elméletek, elképzelések”. Ezen címszavakra kattintva találod a magyar utazók szempontjából fontos piaci szereplők (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) változást jelentő nyilatkozatait, lépéseit és terveit, melyek közül a legfontosabbakat az eredeti információra, hírforrásra is belinkeltük.

 • Amíg nem lesz meg a koronavírus ellenszere, nem fogunk tudni olyan szabadon utazni, mint a járvány előtt! Hiába nem kell vízum az adott célországba, a célország Kormánya dönti majd el, hogy mely országok állampolgárai utazhatnak be hozzájuk, mikortól és milyen feltételekkel (pl., érvényben maradnak-e az önkéntes/hatósági karanténszabályok, előírják-e a negatív koronatesztet, stb.)
 • Az is biztos, hogy a nemzetközi turizmus felépülése nemcsak lassú és fokozatos lesz, de a járvány második hullámát elkerülendő, enyhítésekkel és újabb szigorításokkal hullámszerűen tarkított lesz, annak alapján, hogy az éppen érvényes utazási szabályok, előírások miként hatnak majd vissza a fertőzöttek számának emelkedésére.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldások jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas (át)foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása, tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Minden országban először a belföldi turizmus fog elindulni és az egyes országok Kormányai is ezt fogják elsősorban támogatni, amire már számos jó példa van pl., Ausztriában, Olaszországban vagy Szlovéniában.
 • Jelenleg az az irány kezd kirajzolódni, hogy nem lesz egységes európai szabályozás a határok megnyitására, bár számos szakmai törekvés, nyilatkozat és EU-s iránymutatás szorgalmazta ezt már eddig is. Eddig ezeknek a törekvéseknek nem lett eredménye, hiszen minden európai ország a saját vírushelyzetének és  érdekeinek megfelelően nyitja meg (és zárja le) határait, de csak azon államok felé, ahol olyan alacsonyak a járványügyi adatok, hogy szívesen látja turistáit.
 • A határok megnyitása (és újabb zárása) egy nagyon összetett, különböző feltételeket és időpontokat tartalmazó összefoglalást eredményezett, így egy külön blogcikkben foglaltuk össze azon országokat, ahova a magyar állampolgárok  már beutazhatnak és ahova még nem. Ezen összefoglaló blogcikkünkhöz KATT IDE!
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus és légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és legnehezebb folyamat. Bár Európában már túlvagyunk a járvány első hullámán (és a másodikre készülünk), de a Világ többi részén még az első hullám terjed, de sajnos, egyre gyorsuló mértékben.
 • Ezért kijelenthető, hogy a nemzetközi turizmus TELJES TALPRAÁLLÁSA nagyon lassú folyamat lesz és évekig(!) fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sokáig sokkal kevesebb légijárat fog közlekedni, mint a járvány előtt – és bár nagy akciókkal indulnak újra a légitársaságok – de közép és hosszútávon biztosan drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • Eddig a légitársaságok nem nagyon szabtak gátat annak, hogy kiket szállítanak, de várható, hogy egyre több légitársaság fogja előírni, hogy bizonyos feltételek esetén negatív koronavírus-tesztet kér, ha valaki velük szeretne repülni. Lásd, pl., Qatar Airways, mely 2020. augusztus 13-tól számos ország/repülőtér (pl., Oroszország, India, stb.) esetén bevezette, hogy nem léphetnek fel a fedélzetükre azok az utasok, akik nem mutatnak be egy 72 óránál nem régebben elvégzett negatív koronavírus-tesztet, mely a Qatar Airwasy által megnevezett, valamelyik akkreditált laborból származik.)
 • Látható, hogy egyre több ország vezeti be az országok “piros-sárga-zöld” besorolását és eltérő beutazási/karantén szabályokat határoz meg az egyes kategóriákba sorolt országok állampolgárainak beutazására. A “sárga” és “piros” országok esetén, vagy teljes belépési tilalom van érvényben, vagy bizonyos feltételekkel elvégzett, egy/két negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni egy adott országba. (lásd pl., Izland, Magyarország, stb.)
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. (lásd a legújabb magyarországi szabályozás.)
 • Az egyes országok határnyitási és magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeit egy külön blogcikkben foglaltuk össze ITT! (“Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?”)
 • Egyre több légitársaság engedi meg az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Egyelőre, ezt még csak limitált ideig (június, július vagy nyár végéig) megvásárolt jegyekre engedik (egyszer és általában egy évig), de a mielőbbi jegyvásárlások elősegítése, így a légitársasági cash flow növelése érdekében, ezen kedvezményes feltételű jegyvásárlási lehetőségek további meghosszabbítása várható.
 • Hiába indultak/indulnak újra a légitársaságok, a drasztikusan lecsökkent kereslet és az újabb szigorítások miatt, szinte az összes légitársaság ritkítja a járatainak a számát. Ez nagyon jól látszik az újraindult  budapesti járatok esetében is, hiszen jóval kisebb heti frekvenciával járnak azok a járatok, amelyek elindultak . DE! Több olyan légitársaság is van már, mely már el sem indítja idén pl., a budapesti járatait, mint pl. az American Airlines és Air Canada Rouge is, így se Torontoba, se Chicago-ba, se Philadelphia-ba nem tudunk majd velük közvetlenül repülni.
 • EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) május közepén kiadta az új repülési szabályzatát, melyben foglaltak minden európai reptérre és légitársaságra kötelezőek. Ebben több olyan intézkedés is szerepel, melyet már a legtöbb légitársaság bevezetett, de van köztük újak is. Pár fontos, meghatározó előírás, melyet jó megismerni, mielőtt repülőre ülünk:
  • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
  • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
  • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beendegni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
  • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
  • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
  • A repülés teljes ideje alatt nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni (kivéve mosdó használat), de az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
  • Fontos és jelzésértékű infó, hogy az EASA nem támogatja se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartja egyiket sem teljesen megbízhatónak.
 • Egyre több repülőtéren lehet már koronavírus-tesztet csináltatni és vélhetően ez – nemsokára – majdnem minden repülőtér fix szolgáltatása lesz. A bécsi Schwechat volt az első olyan repülőtér, mely bevezette szolgáltatásai közé a koronavírus tesztet (PCR-vizsgálat), melyet a repülőtér saját laborjában végeznek el. A teszt ára 190EUR. (vs. Magyarország, ahol 30.500Ft/teszt/alkalom a hatósági ár.)
 • Nagyon sok meghatározó utazási piaci szereplő hatalmas megszorításokba és leépítésbe kezdett (pl., AirBnb, Ryanair és szinte az összes légitársaság is), mely nagyon jól jelzi a piaci várakozásaikat és a nemzetközi turizmus előtt álló hatalmas változást és kihívásokat, amihez a túlélésük érdekében alkalmazkodniuk kell. De sajnos, egyre több az olyan turizmushoz kapcsolódó, nagy múltú világcégek száma is, melyek csődvédelmet kértek, vagy fizetésképtelenséget jelentettek pl., Hertz Global Holdings (amerikai autókölcsönző), Virgin Australia, Thai Airways, stb.
 • Látható, hogy Magyarország először a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez pedig – értelemszerűen – azzal jár, hogy a külföldi utazások elősegítése nem kap (akkora) hangsúlyt/támogatást.
 • Nagy arra az esély, hogy egyre több országban “rövid-határidős” negatív koronavírus-tesztet kell majd bemutatni azoknak, akik az adott országba be szeretnének lépni.
 • Ezen rendelkezés másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is be kell majd mutatni egy negatív koronavírus tesztet vagy két hét karanténba kell vonulni. Lásd a magyarországi legújabb szabályozás!
 • Elképzelhető, hogy idővel a légitársaságok is meg fogják követelni a negatív koronavírus tesztet (egyelőre az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége /EASA/ ezt ellenzi) és annak hiányban nem lehet majd az adott légitársaság repülőire ülni. …és ha valamelyik utasnak nem lesz ilyen tesztje, úgy “jó pénzért” az adott légitársaság beszállás előtt majd elvégzi a gyorstesztet. (Lásd Emirates, mely – a világon első légitársaságként – ezt a szűrést – tesztjelleggel – minden beszálló utasánál ingyen elvégezte.)
 • Érdekes, de egyben súlyosan aggályos elképzelés az un. “immunitás útlevél”, melyet már több ország is belengetett, sőt Magyarországon is van ehhez hasonló beutazási szabály). A lényege, hogy akik már megfertőződtek a vírussal és felépültek belőle, szabadon mozoghatnának és utazhatnának, hiszen ők már nem tudják elkapni a vírust (bár ez utóbbi már kezd megdőlni), így nagyon alacsony kockázatúak. Az elképzelés több ponton is sántít, így a WHO is szembehelyezkedett vele, de véleményünk szerint is az esetleges bevezetése olyan erkölcsi normákat feszegetne és rúgna fel, melynek világszintű bevezetése elkerülendő! Hasonló véleményen van a EU Repülésbiztonsági Ügynöksége is, így ez nem került bele a májusban kiadott új repülési szabályzatukba.
 • A tengerhajózás egy ideig sokkal kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban látott vesszőfutásuk (pl., a Diamond Princess és másik több tucat óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hajóstársaság és óceánjáró hajó, még mindig a horgonyon áll a kényszerpihenőjét töltve és jó esetben, csak ősszel várható az újraindulásuk.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaja a járvány terjedésének, másrészt a járvány első nagyobb hullámának három hónapja alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

10.) Külföldi utazástervezést, szervezést segítő információk, tanácsok

Jelenleg két (alap) utazási tanácsot adhatunk felelősen:

 

1.) Ha nem létkérdés számodra a külföldi utazás/nyaralás, úgy ne utazz külföldre, hanem maradj (vagy nyaralj) itthon! DE!

2.) Ha külföldre utazol, úgy nagyon készülj fel a hatályos jogszabályokból és a lehető legrészletesebben járj utána, hogy milyen szabályok, korlátozások, előírások, stb. vonatkoznak majd rád, mind az utazásod célországában, mind hazautazásod esetén.

 

Ezt kiegészítjük azzal, hogy nagyon sok helyen azt láthatod és tapasztalhatod, hogy sokan úgy viselkednek, mintha vége lenne a járványnak, DE MÉG NAGYON NINCS VÉGE! SŐT… Ezért mindig tartsd be – akár itthon, akár külföldön – az adott ország kormányai által kért, ajánlott és rendeletekben is közzétett járványterjedést megelőző, lelassító szabályokat, hogy mihamarabb vége legyen ennek a rémálomnak és ismét korlátozásoktól mentesen utazhassunk bárhova!

 

DE! Addig is álmodozzunk és nézegessünk minél több képet, filmet korábbi utazásainkról, hogy könnyebb legyen átvészelni a korlátozásokat! Sőt! Ezt mi kiegészítjük azzal, hogy az igazán hardcore/megszállott/fanatikus/álmodozó/vágyakozó utazók, akár tervezhetnek és foglalhatnak is, hiszen jelenleg hihetetlen árakon lehet foglalni repülőjegyeket pl., jövőre. DE!!! Figyelem!!! Ebben a megváltozott helyzetben a jövőbeli külföldi utazásaink tervezése/szervezése során sokkal körültekintőbben kell eljárni, sokkal több szempontot kell mérlegelni, mint a válság előtt! Nagyon-nagyon nem mindegy (pl.) hogy melyik szolgáltatónál (légitársaság, utazási iroda, szálloda, autókölcsönző, stb.) foglalunk, hiszen minden egy utazási elem (pl., repülőjegy) esetén rengeteg további kérdés merül fel:

 • Az adott légitársaság, foglaló oldal vagy utazási iroda átvészeli a válságot?
 • …és ha igen, akkor lesz-e abban a helyzetben, hogy a vállalt határidőben és maradéktalanul teljesítse a vállalásait, azt, amire befizettél nála?
 • …és mi van, ha még jövő tavasszal is dúl a járvány és így, akkor sem utazhatsz sehova külföldre?
 • …és mi van, ha a lefoglalt “nagyon szuper” jegyet/ ajánlatot / utat / szállást / stb.  is módosítani kell, vagy le kell mondanod, mert pl., újra kitört a járvány?
 • …és mi van, ha olyan előírások születnek a tervezett utazásunk időpontjáig, melyek nagyságrenddel drágítják meg a tervezett utazásunkat? (pl., kötelező, 48 órán belüli negatív koronavírus teszt mind a választott országba való beutazáshoz, mind a hazautazáshoz?)

Ezekre a válaszokat – a jelen bizonytalan járványhelyzetben – nem tudjuk, de sok minden megtörténhet, így ezekre MINDIG és ELŐRE fel kell készülni, ha külföldi utazást tervezünk. Egyértelműen látszik, hogy hatalmasat változott a külföldi utazások, nyaralások  piaca, így minden utazónak sokkal, de sokkal körültekintőbben és számtalan más információt is mérlegelve kell eljárnia az utazásaik megtervezése és megszervezése során, mint a járvány/válság előtt – legyen szó akár egyéni, akár utazási iroda által szervezett utazásról! Mivel mi itt a TripMiner-nél évek óta folyamatosan monitorozzuk és szondázzuk a külföldi utazási piacot és – most még hatványozottabban – figyelünk minden változására, korlátozásra és megnyíló lehetőségre, így rengeteget tudunk Neked segíteni, ha ismét külföldre szeretnél utazni.

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és az évtizedes utazási tapasztalatunk, valamint a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, abban tudunk egyedülálló segítséget nyújtani Neked, hogy megtaláld azt a megoldást és utazási módot, mely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGBIZTOSABB és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY megoldást/utazást biztosítja Neked.

 

Ha úgy döntesz, hogy előre tervezel, légy nagyon óvatos, körültekintő és minden szempontból biztosítsd be Magad! Ha ehhez bármilyen segítséget szeretnél, úgy nézd meg az ‘Utazási Tanácsadó és a ‘Személyre szabott Utazástervező’ szolgáltatásunk és ha Te is úgy látod, hogy tudnánk Neked segíteni a külföldi nyaralásod, utazásod megszervezésében és/vagy kíváncsi vagy a tanácsainkra, javaslatainkra, úgy várjuk a megkeresésed a hello@tripminer.com e-mail címen!

+1.) TripMiner bónusz ajánlat "Tervezgetőknek"

Bizonyára Te is látod, hallod, hogy – a koronavírus-járvány hatására – milyen sok minden megváltozott a külföldi utazások piacán és mennyire másképp kell már külföldi nyaralást/utazást tervezni, mint a járvány előtt. Ahogy Te is tapasztalod:

 • a korábbi megszokások, utazási rutinok alapján nem tudsz/lehet most külföldi nyaralást/utazást tervezni, szervezni,
 • nem, vagy nem jól működnek a korábban megszokott tájékozódási pontok, információforrások,
 • a most zajló változások hatására a különböző foglaló oldalak (repülőjegy, szállás, stb.) sok feltételt megváltoztattak és a rajtuk indított keresések során különböző figyelmeztetések, korábban nem látott speciális feltételek, korlátozások jelennek meg.
 • az utazási irodák nagyon sok meghirdetett utat lemondtak, elhalasztottak,
 • a határnyitások ellenére, több (nyári) buszos utazást, charterjáratot és menetrendszerinti repülőjáratot töröltek, vagy felfüggesztettek
 • …és sajnos egyre több utazási szolgáltató (pl. légitársaság, autókölcsönző, programszervező, stb.) és utazási iroda dobja be a törülközőt és fejezi be a működését.

Ráadásul számtalan, egymásnak ellentmondó hír, információ kering az Internet-en – pláne a közösségi médiában – és mindenki bizonytalan, hogy hova utazhat, mikortól, milyen feltételekkel, mire számíthat, mit tehet majd meg, illetve mit nem a nyaralása helyszínén. Ezért nagyon nem mindegy, hogy Te honnan tájékozódsz, milyen információkra építesz és miként, milyen feltételekkel utazol külföldre – akár már most a nyáron, vagy az elkövetkező egy-másfél évben De, ne aggódj, mert nem vagy egyedül ezzel a problémával! Ha szeretnéd, a TripMiner.com segít Neked a külföldi nyaralásod, utazásod megtervezésében, megszervezésében.

 

Meglátásunk szerint, ebben a megváltozott utazási világban, alapvetően két módon tudsz BIZTONSÁGOS, RUGALMAS, de az EGYEDI IGÉNYEIDNEK, ELVÁRÁSAIDNAK MARADÉKTALANUL MEGFELELŐ külföldi nyaralást, utazást szervezni, vagy ilyenen résztvenni: Vagy napokat, heteket töltesz az információgyűjtéssel, a tervezéssel, a szervezéssel és ha képben vagy az összes most bekövetkezett változással, úgy rengeteg utánajárással, minden szükséges infót össze tudsz gyűjteni és megtalálhatod az elvárásodnak leginkább megfelelő, biztonságos úti célt és utazást (megbízható szolgáltatókkal, megfelelő kondíciójú repjeggyel és szállással, biztosan induló programokkal, látogatható látványosságokkal, stb.). A másik út, ha kérsz egy kis – minden utazási szolgáltatótól független – szakmai segítséget, amivel nemcsak rengeteg időt spórolsz és az igényeidnek leginkább megfelelő külföldi úti célra, utazásra indulhatsz, de – nagy valószínűséggel – kedvezőbb áron és feltételekkel fogsz majd külföldre utazni, mintha rengeteg időt eltöltve magad terveznéd meg és állítanád össze az utazásod!

 

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a TripMiner-nél miként tudunk Neked segíteni, akár az idei külföldi nyaralásod, akár bármelyik következő külföldi utad, utazásod megtervezésében, megszervezésében, kérjük – a lenti gombra kattintva – ÍRD MEG NEKÜNK, HOVA UTAZNÁL/HOL SZERETNÉL NYARALNI ÉS MIKOR, mi pedig küldjük a részletes infókat.

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása