fbpx

Külföldi utazás/nyaralás a COVID-járvány alatt és után
Az összes fontos információ, hír, korlátozás és tanács EGY HELYEN

TripMiner Tudástár

szerző: TripMiner.com

Amennyiben külföldi nyaralást, utazást tervezel, úgy a TripMiner.com nagyon sokat segíthet Neked mind az előzetes információgyűjtésben, mind a tervezésben, mind az utazásod teljeskörű megszervezésében.

 

SZÁMTALAN ÖTLETADÓ, EGYEDI MINTAUTAT ÁLLÍTOTTUNK ÖSSZE NEKED (KATT IDE), illetve bemutatjuk a TripMiner Tudástárat, amelyből egy helyről és hiteles forrásokból tájékozódhatsz a koronavírus-járvány hatására megváltozott utazási szabályokról, módszerekről, szempontokról; a külföldi utazásokat/nyaralásokat érintő piaci változásokról és az aktuális korlátozásokról.

 

Amennyiben a még fennálló kisebb/nagyobb utazási nehézségek és a különböző szintű korlátozások ellenére szeretnél külföldön nyaralni és/vagy elindulsz világot látni, úgy SZEMÉLYEDRE SZABOTT EGYEDI SZOLGÁLTATÁSAINKKAL (a részletesen lásd ITT!) SZÍVESEN SEGÍTÜNK NEKED, hogy a lehető legjobb, minden elemében az igényeidre szabott utazásban és felejthetetlen élményekben legyen részed, az elérhető legjobb áron és feltételekkel!

 

Ha még nem döntöttél, hogy hova utazz, úgy nézd át a TripMiner Tudástárat, ahol összefoglaltuk Neked, hogy milyen hatalmas változások történtek a COVID járvány hatására a külföldi utazások piacán és az utazási lehetőségekben/módokban és mennyire másképp kell már felkészülnöd egy külföldi utazásra, mint a járvány előtt. Világutazó, független utazási tanácsadóként  folyamatosan figyeljük és összefoglaljuk a külföldi utazásokat befolyásoló legfontosabb (COVID) híreket, kormányzati döntéseket és a magyar utazók szempontjából meghatározó piaci szereplők (pl. légitársaságok, szállásadók, turisztikai szervezetek, nemzetközi foglaló oldalak, utazási irodák, stb.) lépéseit és nyilatkozatait. Tudástárunkat, a legfontosabb utazással kapcsolatos hírekkel és információkkal napról napra frissítjük, így mindennap aktuális, naprakész információkat találsz ebben az egyedülálló információ- és tudásbázisban. Célunk, hogy “közösségi médiás fake news” és önjelölt “utazási (kanapé)szakértők” szubjektív véleményétől mentesen segítsünk mindenkinek, aki akár most, akár a jövőben külföldi utazást, nyaralást tervez.

 

Amennyiben nem egyértelmű számodra, hogy miért vagyunk hiteles és a Te érdekeidet, céljaidat, elvárásaidat maradéktalanul képviselő és megvalósító utazási tanácsadód bármely külföldi utazásod megtervezése és megszervezése során, illetve miben nyújtunk többet, mást, mint egy utazási iroda, úgy KATT IDE! 

 

De, ha még csak általános információt gyűjtesz a tervezett külföldi utazásodhoz, úgy KATT a Tripminer Tudástár Neked érdekes fejezetére!

TripMiner Tudástár - Tartalomjegyzék

A külföldi utazási piac Covid-járvány hatására bekövetkezett változásait, aktuális helyzetét bemutató TripMiner Tudástárat, a legfontosabb utazási területek, témák alapján blokkokra osztottuk és így KATTINTS az alábbi címekre és egyenesen a választott témához, a kapcsolódó blogcikkhez, fejezethez tudsz ugrani.

1.) Külföldi utazásokat érintő és azokkal kapcsolatos legfontosabb tanácsok az idei évre

 1. Ha még nem vagy beoltva, oltasd be Magad! …és mivel most már lehet választani a vakcinák között, így olyan oltással, amit a lehető legtöbb országban elfogadnak! Ennél fontosabb tanács, talán nem létezik, hiszen látható, hogy – amennyiben megint fellángolna a járvány – minden ország előnyben részesíti azokat, akik be vannak oltva (és/vagy igazoltan átestek a fertőzésen). Ennek legjobb példája, hogy 2021. április 29-től kezdődően már újra szabadon, karanténkötelezettség térhetnek haza külföldről azon magyar állampolgárok, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek. Ezzel, a teljesen beoltottaknak elhárult az egyik leginkább visszatartó korlátozás a külföldi utazások elől és újra szabadabban utazhatnak külföldre azok, akik be vannak oltva és ezt megfelelően igazolni tudják. Igaz – az újra fellángoló, immár negyedik hullám miatt – továbbra is számos korlátozást, egészségügyi előírást, szabályt be kell tartani és a fogadó ország előírásainak is meg kell felelni. Mindezek következtében, senki ne számítson arra, hogy a külföldi utazások világa, valaha is olyan szabad és egyszerű lesz, mint a járvány előtt! SŐT! Olyan mértékű változások történtek már eddig is ezen a piacon, hogy már most is teljesen másképp kell külföldi utazásokat tervezni, szervezni és azokra felkészülni, mint a koronavírus megjelenése előtt. (Ezért ÖSSZEÁLLÍTOTTUNK EGY NAGYON HASZNOS, A KÜLFÖLDI UTAZÁSOK, NYARALÁSOK TERVEZÉSÉHEZ NÉLKÜLÖZHETETLEN SEGÉDANYAGOT, MELYET ITT TUDSZ ELÉRNI.
 2. Hiába hirdették ki, hogy a Védettségi Igazolvánnyal rendelkezők már karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza, ettől a  koronavírus-járványnak még nagyon nincs vége! Ezért készülj fel arra, hogy ami ma érvényes, az nem biztos, hogy holnap is az lesz! A járványhelyzet alakulásának függvényében, mind a magyar, mind az utazási célországod beutazási szabályai, korlátozásai akár napok alatt megváltozhatnak. Ezért a külföldi utazásod előtt(!), alatt(!) és amíg haza nem érsz(!), azaz FOLYAMATOSAN, több helyről, de hiteles forrásokból ellenőrizd le és kövesd mind az adott célországra, mind Magyarországra vonatkozó beutazási szabályokat és egészségügyi korlátozásokat, előírásokat, így ha valami megváltozik és lépned kell, akkor első kézből és megbízható forrásokból lesznek naprakész, pontos információid!
 3. Ha olyan országba szóló foglalásod van (akár repülőjegy, akár lefoglalt utazás), amely újból lezárja vagy még nem nyitja meg korlátozásmentesen határait az általad foglalt időpontig, úgy amint/amíg tudod/lehet foglaltasd át ezt az utazásod minél távolabbi, Neked megfelelő időpontra! Ha nem lemondható és átfoglalható a repülőjegyed, úgy várd meg, hogy a légitársaság törli-e járatodat és/vagy nem ajánlja-e fel az átfoglalás lehetőségét. Ha törli, úgy esélyed lesz elkerülni a lemondással járó anyagi veszteséget, vagy az átfoglalással járó extra költségeket és (idővel) a jegyed árát is vissza kell kapnod. Ez utóbbit  EU-s jogszabály írja elő, amit 2020. május 13-án az Európai Bizottság is megerősített, elutasítva a légitársaságok azon törekvését, hogy ne pénzben, hanem később felhasználható voucher-ban adják vissza a törölt repülőjegyek árát.
 4. Ha a foglalásodra vonatkozó ÁSZF (vagy rendeletek) szerint visszakérheted a befizetett pénzed, úgy dönts belátásod szerint: átfoglalsz, azaz utazást halasztasz, vagy lemondod az utazást és visszakéred a pénzed! Ha – a járvány elmúlta után – továbbra is szeretnél majd utazni és bízol az adott szolgáltatóban, úgy ne kérd vissza a pénzed, csak foglalj át vagy fogadj el voucher-t a befizetésed fejében, ha az kedvező feltételű és megfelel Neked! DE(!), ha már okafogyottá vált az utazásod, vagy nem bízol az adott szolgáltatóban, vagy nem mersz/tudsz elutazni a járvány elmúlta után (sem), úgy kérd vissza a már befizetett összeget! De készülj rá, hogy ez nem minden esetben lesz egy gyors folyamat.
 5. Napjainkra a légitársaságok szinte mindegyike “alkalmazkodott” a Covid miatt megváltozott piaci helyzethez és a törölt járatok árát visszatéríti (választásod szerint készpénzben, vagy voucher-ban, hűségpontban stb.) és nagyjából mindegyik légitársaság engedélyezi az ingyenes átfoglalást, sőt, akár az úti cél módosítást is. DE! Nem minden légitársaság, nem automatikusan és az sem mindegy, hogy milyen jegyed van és mikor vásároltad. Ezért, mindig az adott légitársaság hivatalos weboldalán tájékozódj az aktuális lehetőségekről, még akkor is, ha nem náluk vetted a jegyet! DE(!) majd annál a szolgáltatónál kell elindítanod a módosítási/visszatérítési folyamatot, ahol a jegyed vásároltad!
 6. Ha nem éred el azonnal valamelyik utazási szolgáltatót, (légitársaság, szálloda, utazási iroda, stb.) vagy nem oldják meg azonnal a problémádat, úgy légy türelmes és kitartó! Minden piaci szereplő igyekszik úgy megoldani a kialakult a helyzetet – amíg lehet – hogy ne veszítsen Ügyfeleket és működőképes maradjon. De ez, a lassan két éve fennálló, drasztikus keresletcsökkenéssel járó piaci helyzet, hihetetlen energiákat és pénzt igényel minden utazási szolgáltató részéről, hiszen a nemzetközi turizmus ekkora letérdelésére senki nem volt felkészülve, így sajnos, sok szolgáltatónál még mindig hosszú idő, mire – vevői elégedettséggel – az adott vevő, utas problémáját meg tudják oldani.
 7. Ha úgy döntesz, hogy végre újból útnak indulsz és bepótolod az elmaradt külföldi utazásaidat, nyaralásaidat és rokonlátogatásokat, úgy NAGYON ALAPOSAN ÁT KELL GONDOLNOD ÉS UTÁNA MINDEN RÉSZLETÉBEN PONTOSAN MEG KELL TERVEZNED és SZERVEZNED, HOGY HOVA, MIKOR és MIKÉNT UTAZOL! Ennek oka, hogy hiába oltottad/nem oltottad be magad és/vagy enyhül/súlyosbodik a járvány, a különböző szigorítások még nagyon sokáig (akár évekig) velünk lesznek és ezek alapjaiban fogják meghatározni, hogy az egyes országokban mit, mikor, hogyan tehetsz és milyen szabályokat kell betartanod. Pl., az egyes országokban sokszor teljesen eltérők a beutazási szabályok és az egészségügyi korlátozások; mindenhol más/különböző járványmegelőzési előírásokat és protokollokat kell betartani; a hatályos magyar beutazási szabályok sem kőbevésettek; arról nem is beszélve, hogy mit és hogyan tehetsz meg a választott célországban; hogyan szűrd ki és kerüld el a meggyengült anyagi hátterű, vagy bizonytalan szolgáltatásokat nyújtó utazási szolgáltatókat!  pl.: a légitársaságok esetén állandó kérdés, elindítja a választott járatot vagy sem; a választott szálloda esetén, melyik szolgáltatás működik és melyik nem, vagy egy utazási iroda esetén mi van, ha befizetsz és közben nem indul el az adott út, stb. …és ezek csak töredékei a felmerülő kérdéseknek.
 8. Ha a sok bizonytalanság és felmerülő ezernyi kérdés ellenére mégis az utazás mellett döntesz, úgy a fentiek mellett a legfontosabb tanácsunk, hogy LÉGY NAGYON ELŐRELÁTÓ és készülj fel a koronavírus-járvány miatt felmerül(het)ő összes következményre, eshetőségre és mindegyikre legyen “B-terved”! Lehetőleg többszörösen biztosítsd be Magad minden szempontból (repjegy, szállás, BIZTOSÍTÁS, készpénz, kapcsolatok, stb.) és mindig tartsd be a választott célországra és Magyarországra vonatkozó, éppen aktuális és hivatalos koronavírus megelőzési protokoll minden pontját, ajánlását!

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ
UTAZÁSSZERVEZÉSI és FOGLALÁSI SZEMPONT
,
melyekre a COVID-járvány miatt/alatt feltétlen figyelned kell!

Bizonyára már Te is megtapasztaltad, hogy hiába vagy beoltva és került bevezetésre mind a magyar, mind az EU-s Covid Igazolvány, TOVÁBBRA IS NAGY KIHÍVÁS ÉS NAGYON ÖSSZETETT FELADAT MEGSZERVEZNI BÁRMILYEN KÜLFÖLDI UTAT, MÉG AKKOR IS, HA GYAKORLOTT UTAZÓ VAGY! Ennek oka, hogy a COVID-járvány olyan mértékben alakította át már eddig is a külföldi utazások módját, lehetőségeit, módszereit, hogy SZÁMTALAN KORÁBBAN NEM HASZNÁLT VAGY MELLÉKESNEK TŰNŐ SZEMPONTRA, INFORMÁCIÓRA IS ODA KELL MÁR FIGYELNED akkor is, ha Magad szervezed a külföldi utadat és akkor is, ha utazási irodával utazol. Ezért, teljesen természetes, ha Te is bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél!

 • Tervezhetsz-e már idén nyáron távolabbi (pl. tengerentúli) külföldi utazást/nyaralást? Ha igen, hova?
 • Ha az utazás mellett döntesz, úgy mikor, hova, hogyan és mivel utazz?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el az utazással vagy a foglalással kapcsolatos bizonytalanságokat, rizikós helyeket?
 • Mit tegyél, ha az utazásod alatt újra szigorítanak és újabb utazási korlátozásokat vezetnek be a célországban vagy itthon?
 • Mit tegyél, hogy mind egészségügyi, mind anyagi szempontból a legnagyobb biztonságban legyél az utazásod alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatos kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de mindenkiben, aki utazni szeretne felmerülnek a fenti kérdések.

 

Mi nem dönthetünk senki helyett, de ha Te is úgy döntesz, hogy külföldre utazol, úgy fel kell készülnöd arra, hogy a COVID-JÁRVÁNY HATÁSÁRA MEGJELENT TÖBB ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT, AMIT FELTÉTLEN FIGYELEMBE KELL VENNED AZ UTAZÁSOD MEGSZERVEZÉSE SORÁN!

 

Ezek azok a kötelezően betartandó, új utazási és utazástervezési szabályok, melyeket a koronavírus-járvány tett mindennél fontosabb, elsődleges utazási szemponttá! Ezeket még azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod foglalását, majd magát az utazást! A tervezésed segítendő, EZEKET A SZEMPONTOKAT, SZABÁLYOKAT ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK EGY HIÁNYPÓTLÓ CSEKKLISTÁBA, melyet az alábbi űrlapot kitöltése után a piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, TÖLTSD LE, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt!

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és HOVA KÜLDHETJÜK NEKED EZT A –  jelenlegi járvány- és utazási helyzetben nélkülözhetetlen “7 ÚJ UTAZÁSTERVEZÉSI és FOGLALÁSI SZEMPONTOT” TARTALMAZÓ EGYEDÜLÁLLÓ SEGÉDANYAGOT?

2.) Ha most külföldi utazást tervezel, az alábbi weboldalakon kezd a tájékozódást

 • A Konzuli Szolgálat hivatalos weboldala, ahol a világ összes országára az aktuális beutazási szabályokat egy helyen megtalálod: KATT IDE!
 • A Konzuli Szolgálat – külföldi utazások szempontjából – másik nagyon fontos weboldala, ahol az utazásra nem javasolt térségek, országok találhatók. Amennyiben egy ország itt szerepel, vagy ide bekerül, annak jogi következménye van pl., utasbiztosításokra, utazási szerződésre, stb. KATT IDE!
 • A Liszt Ferenc repülőtér hivatalos weboldala, amely jelenleg az egyetlen biztos információforrás egy adott budapesti repülőjárat státuszával kapcsolatban. Itt percre pontosan láthatod a repülőtérre adott napon (max. egy napra előre) induló/érkező járatokat és ezek státuszát (felszállt, leszállt, várható, törölt) állandó frissítéssel. KATT IDE! (Érdemes megnézned, mert meg fogsz döbbenni, hogy napjainkban milyen kevés járat érkezik/indul Budapestre/Budapestről.)
 • A koronavírus-járvány elterjedtségét bemutató weboldal, ahol az országokra bontott adatokat, információkat térképes megjelenítéssel láthatod: KATT IDE!
 • Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC) weboldala és azon belül is az egyes országok járványügyi besorolását bemutató térkép.  (KATT IDE!) Ha sikerül megállapodniuk az Uniós országoknak, úgy ezen szervezet járványügyi besorolása (“jelzőlámpa”-rendszer) lesz érvényes az európai országokra, így egységessé és objektívvé válhat minden ország beutazási szabályozása és lehetőségének korlátozása.
 • A Magyar Kormány hivatalos tájékoztató weboldala, ahol minden a koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedés, nyilatkozat, információ fellelhető: KATT IDE!
 • A TripMiner.com Utazási Tanácsadó weboldal Tudástára, ahonnan a külföldi utazásaid megtervezéséhez és megszervezéséhez szükséges összes információ, tanács, weboldal és a személyedre szabott segítség, egy kattintással elérhető, így KATT IDE!
Külföldi utazásra invitálunk téged ezzel a játékkal

3.) Légitársaságok

Általános információk

A vírus második hullámának tavaly őszi megjelenésével minden remény elszállt azzal kapcsolatban, hogy a légiközlekedés a katasztrofális 2020-as tavaszi földbeállás után lassan, de folyamatosan, mihamarabb talraálljon. Most már biztos és ebben minden szakértő egyetért, hogy minimálisan 3-4 év is lehet, mire visszatér a légiközlekedés volumene a járvány előtti, 2019-es szintre. De arra a kérdésre, hogy milyen lesz a légiközlekedés jövője, még másfél évvel a koronavírus járvány kitörése után sem tudunk pontos választ adni. pl., nagy kérdés, hogy az elkövetkező években lehet-e majd repülőre ülni az egyre több ország/régió által bevezetett Covid Útlevél/Védettségi Igazolvány/Health Pass/Zöld Útlevél/stb. nélkül, vagy “csak” a fertőzésmentességet kell mindent kizáró módon (pl. PCR teszttel) igazolni, egy adott légi járatra történő becsekkolás előtt? Ez a légi közlekedés jövője szempontjából meghatározó kérdés, még mindig nem dőlt el véglegesen és az újabb és újabb vírusvariánsok (most pl., az indiai delta) terjedését látva még bármi megtörténhet a légiközlekedés feltételrendszerében. Számtalan kísérletet és megoldások tucatjait lehet látni a Világ légitársaságainál, de amíg ez szabályozás nem lesz – legalább régiónként – egységes, addig komoly akadályokba fog ütközni a “korlátozásmentes” nemzetközi turizmus és légi közlekedés talpraállása.

Annak érdekében, hogy megértsük a légiközlekedés jelenlegi helyzetét, érdemes visszatekinteni a járvány elmúlt másfél évére!

 

A koronavírus-járvány első hulláma és az ennek megfékezése érdekében hozott 2020. márciusi kormányzati döntések következtében, szinte a világ összes légitársasága felfüggesztette vagy törölte a járatai nagy részét, és számos légitársaság döntött a részleges vagy a teljes leállás mellett. Ennek következtében rengeteg utas rekedt távol a hazájától és szinte lehetetlenné vált hazajutásuk. Ahogy a hírekben is hallhattuk, sok légitársaság vett részt ezen külföldön rekedt utasok, nyaralók repatriációs járatokkal történő kimenekítésében és hazaszállításában, hiszen más módon esélyük sem volt hazatérni. Hatalmas lett a bénultság és a káosz a légi közlekedésben, hiszen napról napra csökkent a kiszámíthatóan működő légijáratok száma és a világ nagyon sok országában elrendelt határzár és beutazási tilalmak következtében, teljesen bizonytalanná vált, hogy hova lehet és tudunk eljutni repülővel (vagy bármi mással) a világban. A helyzet drámaiságát jól mutatta, hogy 2020. április közepén a világ összes utasszállító repülőgép-parkjának kb. kétharmada, 16.000(!) repülőgép parkolt tartósan különböző repülőtereken, kivontan a napi légi forgalomból. De az is megdöbbentő, hogy a járvány 2020-as tavaszi csúcsán – április végén – mindössze napi kettő(!)-hét utasokat szállító repülőgép szállt fel a Liszt Ferenc repülőtérről – a Budapest Airport weboldala szerint. Míg “békeidőben”,  az év ezen időszakában, a naponta induló járatszám 150(!) körül szokott lenni. Hasonlóan hihetetlen adat – a Budapest Airport 2020. április 23-i közleménye alapján, hogy  – 2019. áprilisában, napi átlagban 44ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Repülőtéren, míg 2020. áprilisában mindössze 275(!) utas volt a napi átlag. Ez azt jelentette, hogy a Liszt Ferenc repülőtér, a járvány következtében – ebben a hónapban – a 2019-es utasforgalmának 99,4%-át elvesztette!

 

2020. májustól/nyár elejétől a legtöbb légitársaság újra nyitotta bázisait és szép lassan elkezdett újra repülni. Eleinte igen erősen redukált útvonalhálózaton és minimális járatszámokkal, majd az igények növekedésével szép lassan elkezdtek járatokat bővíteni, sűríteni. Az Eurocontrol adatai alapján 2020. augusztusra megállt a légijáratok bővülésének üteme és a 2019-es járatszámok kb. 40%-ára(!) állt be a kapacitás, majd a járvány őszi hullámának megjelenésével újra több járatot felfüggesztettek és/vagy töröltek főleg a fapados légitársaságok. Így még mindig/újra rengeteg olyan járatra szóló repjegy volt “eladva”, mely járatok nem indultak el, vagy nem tudtak közlekedni.

 

Fontos információ, hogy a járványtól függetlenül, továbbra is érvényben van az Európai Parlament és Tanács 261/2004/EK rendelete, mely a légi utasok jogait szabályozza. amit az Európai Bizottság – a kialakult helyzetre tekintettel –  nyilatkozatával többször meg is erősített. Mivel a fennálló utazási bizonytalanságok miatt nagyon sokan érintettek most is a járattörlésekben, így érdemes felidézni a rendelet legfontosabb, ide kapcsolódó pontjait:

 • Ha a repülőjegyed eredetileg nem módosítható (még külön díj ellenében sem) és a légitársaság az adott járatot elindítja, úgy hiába nem szeretnél, vagy nem mersz elutazni, nem kérheted vissza a repjegyed árát a légitársaságtól! Azaz, ha ilyen esetben nem utazol el, úgy elbuktad a repülőjegyed árát! DE! A kialakult helyzetre és a folyamatos kényszerű járattörlésekre tekintettel, a legtöbb légitársaság már INGYENES átfoglalási lehetőséget biztosít nemcsak az időpontra, de az úti célra is, ami egy nagyon pozitív, utasbarát döntés, de ez nem mindegyik légitársaságra/jegytípusra igaz. Ezért az egyes – magyarok szempontjából fontos –  légitársaságok járványhelyzet miatt kialakult működését, repjegy módosítási szabályait lent, a Budapestre repülő fontosabb légitársaságok felsorolásánál, az adott légitársaság nevére kattintva linkeltük be.
 • A fenti rendelet alapján a repjegyed ára csak abban az esetben jár vissza, ha a légitársaság, az utazásod időpontjához viszonyítva 14 napon túl törli a járatod. DE! Ebben az esetben más költség megfizetésére – pl. kártérítés az elmaradt utazás miatt – nem kötelezhető a légitársaság.
 • A járványhelyzet, a kormányzati előírások és a máig bizonytalan repülési helyzet miatt rengetegszer fordul elő, hogy a járatot 14 napon belül, sőt, nem ritkán napon belül törlik. Ilyen esetben az utas dönti el, hogy mit választ: kéri a légitársaságot, hogy juttassa el a célállomásra, vagy visszakéri a repjegye árát. Adott helyzetben az utóbbi a jellemző (és ajánlott) választás, hiszen ha egy országban romlanak a járványügyi adatok, úgy az érintett külföldi utazás elhalasztása a felelős döntés, másrészt a jelenlegi helyzetben a légitársaságok nem mindegyike tudja és akarja megoldani az alternatív útvonalra történő átfoglalást.
 • Ha a jegyed árának visszatérítését kéred, úgy arra készülj fel, hogy nem minden légitársaság esetén lesz egyszerű folyamat visszakapnod a pénzed, mert a légitársaságoknak jelen helyzetben készpénzre van szükségük, így számukra ez a legrosszabb opció. Ezért engedik jó hosszú határidővel (akár egy-két évvel) felhasználni, átfoglalni a jegyed és adnak akár több szolgáltatást, kedvezményt, pontot Neked – csak ne kelljen visszafizetniük a pénzed. Ennek ellenére jó, ha tudod, hogy járattörlés esetén a légitársaság köteles célállomásra szóló eljutást és ellátást (étkezés, szállás) biztosítani Neked (a leggyorsabb utazás megkezdéséig). A jelenlegi helyzetben, ez megint csak akadozik, de az egyetlen tanács amit mondhatunk, hogy jelezd a légitársaságnak az igényedet, ha nem oldják meg, oldd meg Te, kérj róla számlát és később, próbáld meg az igazolt költségeidet, számla ellenében megtéríttetni velük!
 • Fontos információ, hogy az EU 2020. május eleji nyilatkozata szerint a légi utasokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy utalványt (voucher-t) fogadjanak el a repülőjegy árának pénzben történő visszatérítése helyett! Ez azt jelenti, hogy ha valamely légitársaság ezt erőlteti, de Te pénzvisszatérítést szeretnél, úgy ÁLLJ KI e mellett és – idővel – meg fogod kapni a pénzed!

A járattörlések miatt megnyíló lehetőségek (pl., átfoglalás, jegyár-visszakérés és a “kényszerszülte” utazási kreditekben való visszatérítés elfogadása) során azt is érdemes (sőt, kell!) mérlegelned, hogy milyen (gazdasági) hírek érkeznek az adott légitársaságról, azaz mi lesz az adott légitársasággal a jövőben. Az szinte minden légitársaságra igaz, hogy a járvány első hulláma alatt/után jelentős létszám leépítéseket hajtottak végre, melyek aránya a pár százaléktól kezdve akár 20-60%-ig is terjedhetett, ami hatalmas volument jelent az iparági óriásoknál (pl., a Lufthansa esetén 22.000 főtől váltak meg). Vannak olyan légitársaságok, melyek olyan jó anyagi helyzetben vannak még mindig (olyan sok készpénzük van), hogy akár évekig (de még sok-sok hónapig) kibírják hpgy nem tombol az utazási piac (pl., Wizzair, Ryanair). De, a légitársaságok legtöbbje anyagi segítségre/mentőcsomagra szorul(t) és már eddig is sok-sok milliárd eurós állami segítséget kaptak  a túlélésük érdekében (és vélhetően még kapni fognak az elkövetkező években): pl. Lufthansa Csoport (Austrian-Lufthansa-Swiss-Brussel Airlines-Eurowings), KLM-Air France Holding és még egy sor más légitársaság. De – sajnos – már több tucat olyan légitársaság volt, mely felfüggesztette a működését (pl., Avianca, Flybe, Latam, Level, stb.) és/vagy csődvédelmet kért, mert bár folytatni szeretné a működését, de nehezen menthető anyagi nehézségekkel küzd (pl., Air Mauritius, South African Airways, Thai Airways, Virgin Australia, stb.) és olyan is van, mely már kiszabadult a csődvédelemből (pl., Norwegian AirShuttle). …és persze arról sem feledkezzünk meg, hogy ez az iparági válság, egyben lehetőség is, így számos új légitársaság tűnt fel a horizonton, melyek a válság végével kívánnak piacra lépni (vagy már piacra is léptek): pl. BeeAirlines (Ukrajna), South-East Airlines (Szlovénia), stb.

 

A magyar utazók szempontjából az is hatalmas érvágás, hogy 2020. május 29-én a Laudamotion bezárta a bécsi bázisát, így – nagy valószínűséggel – több európai (nyaraló) desztináció esetén (pl., Kanári-szigetek, Ciprus, a görög-szigetvilág, stb.) búcsút kell mondanunk annak a lehetőségnek, hogy Bécsből sokkal olcsóbban tudunk repülni ezekre a desztinációkra, mint Budapestről. De nemcsak a Laudamotion bécsi bázisának bezárása vert oda az olcsó(bb) bécsi repülőjegyeknek, hanem az új osztrák környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező légiszabályzás is. Ennek értelmében, nem lehet Ausztriában 40EUR-nál olcsóbb repülőjegyet árulni, a légi járatokra 12EUR egységes adót vetnek ki (a 350 km-nél rövidebbekre 30EUR-t) és minden olyan légijáratot meg kell szüntetni, mely kiváltható három óránál nem hosszabb vonatúttal.

Budapestre (is) repülő légitársaságok aktuális működése

A válság elmúlt másfél éve egy hullámvasúthoz hasonlítható a budapesti indulású légijáratok esetén is. A járvány első, 2020. márciusi kitörésekor rengeteg budapesti légijáratot töröltek, vontak össze, szüntettek meg, majd ezek közül jópárat indítottak újra tavaly nyáron az első hullám lecsengésével. Ez az átmeneti fellendülés 2020. szeptemberéig tartott, amikor megint jött a járatritkítás és a leállás. A harmadik hullám lecsengésével és a lakosság viszonylag magas átoltottságával ismét az újraindulás időszakát éljük 2021. nyarán. De, nagy kérdés, hogy mit hoz majd az idei ősz? Ezt még senki nem tudja, de nagy valószínűséggel – hiába jön majd egy újabb hullám – az elmúlt másfél év két mélypontjához viszonyítva, már nem lesz akkora visszaesés/leállás, mint akkor, köszönhetően a viszonylag nagyarányú lakossági átoltottságnak.

Bármit is hoz az idei ősz, az már bebizonyosodott, hogy nagyot változott a nemzetközi utazási világ és már nem szabad rutinból külföldre utazni és repülőjegyet foglalni, mert teljesen más szabályok, mechanizmusok fogadnak minket ebben az iparágban, mint a járvány előtt. Bár egyre több járatot indítanak újra a világ légitársaságai, de csak nagyon lassan fognak felépülni a korábbi járathálózatok, azaz jóval kevesebb célállomás és sokkal kisebb heti és/vagy napi járatfrekvencia várható.

 

Az is látható, hogy mindegyik légitársaság igyekszik a lehető legjobban alkalmazkodni az új helyzethez (‘The New Normal’-hoz, ahogy a külföldi sajtó hívja a nemzetközi légi közlekedésben kialakult helyzetet.). Ami igaz, akár a repjegyvásárlás/jegymódosítások új feltételrendszerére, vagy az új egészségbiztonsági előírások, protokollok megalkotásának területére is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg, a légitársaságok legfontosabb célja a túlélés, így – bár a döntéseik és a válság hatására bevezetett új szabályok hasonlóak –  az ördög mindig a részletekben lakozik! Így az adott légitársaságra vonatkozó (új) szabályokért, ügyfél- és válságkezelési megoldásokért mindig fel kell keresni az adott légitársaság hivatalos weboldalát és onnan kell tájékozódni, nem másodlagos foglaló oldalakról, vagy az ilyen szempontból megbízhatatlan közösségi médiából.

 

A Budapestre (is) repülő nagyobb forgalmú légitársaságok aktuális járatindítási helyzetét – ABC sorrendben – a lenti felsorolásban foglaltuk össze, de ha bővebb információkat szeretnél (pl., aktuális átfoglalási szabályok), kattints a légitársaság nevére, vagy a név utáni szövegre!

 

Fontos információ! A repülési helyzet – a koronavírus-járvány érintett országban tapasztalt, aktuális helyzete függvényében – akár napon belül is, bármikor megváltozhat, így a lenti gyűjtés csak irányadó tájékozódásra szolgál és annak naprakészségért – bár mindent megteszünk érte – felelősséget nem tudunk vállalni. A teljesen naprakész információkért minden esetben keresd fel az adott légitársaság weboldalát, a szövegben elhelyezett linkeken keresztül, vagy közvetlenül!

Mivel nagyon izgalmas és egyben szomorú látni, hogy min ment/megy keresztül a világ légiközlekedése, így a “régi szép időkre” emlékezve, érdemes felidézni ezt a régi, de annál aktuálisabb számot!   ;-))

Változások a légiközlekedés “korábbi” feltételeiben

Napjainkra a világ összes légitársasága elfogadta és igyekezett alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy a koronavírus járvány, valamint annak különböző tovagyűrűző hatásai, fenekestül forgatták fel a világ légiközlekedését és az egész turisztikai szakmát, így alapjaiban változott meg a repülőjegy-vásárlások során korábban alkalmazott, általános szabály- és feltételrendszer is. Annak érdekében, hogy visszatérjen az emberek repülés utáni vágya és újra merjenek repülni (foglalni), egyre több légitársaság kezdett el rendszeresen akciózni és tette ingyenessé a repülőjegye módosítását (légitársaságonként változó feltételekkel és de általában hónapokig, ritkábban egy éven túl a jegy vásárlástól számítva). Ez a módosítási lehetőség nemcsak azoknak, szól, akik repülőjegyét akár 2020. tavaszán/őszén/telén törölte a légitársaság, hanem azoknak is, akik a jövőben fognak repülőjegyet vásárolni. Ezt a repülőjegy módosítási lehetőséget, eleinte csak meghatározott ideig megvásárolt jegyek esetén engedték a légitársaságok, de a “New Normal” utazási módhoz alkalmazkodva, egyre több légitársaság már 2021. december 31-ig (vagy még tovább) megengedi ezt. A rugalmas jegymódosítás lehetősége – nagy valószínűséggel – egy olyan (extra)szolgáltatás lesz a légitársaságok részről, melyet a jövőben is folyamatosan engedélyezni fognak, de a nagy kérdés, hogy milyen feltételekkel és milyen áron. (Lásd, pl., Delta, Emirates, stb.) Az ördög itt is a részletekben lakozik, így nagyon oda kell figyelni jegyvásárlás során az “apróbetűs” részletekre és a feltételekre, de ez a lehetőség egy hatalmas lépés/kedvezmény az utasok szempontjából, hiszen JELENLEG – majdnem – rizikómentesen (és extra- vagy jelentős felár  nélkül) lehet új repjegyet vásárolni a legtöbb légitársaságnál. Arról nem is beszélve, hogy az utazási kedv feltámasztása, a piaci verseny és a járatok lassan növekvő öltöttsége miatt, folyamatosan akcióznak a légitársaságok és – ettől függetlenül is – nagyon olcsón lehet most akár európai, akár tengerentúli repülőjegyet vásárolni – szinte bárhova a világban. Persze nagy kérdés, hogy ez meddig lesz így, hiszen a világ lakosságnak egyre nagyobb arányú beoltottsága révén megvalósulni látszik a repülős utazások egyik legfontosabb biztonsági feltétele (teljes beoltottság általi védelem), mely lehetőséget biztosít a nemzetközi utazások rohamos növekedésére.

A légiutasok szempontjából másik nagyon fontos változás, hogy a járvány kitörése óta mindegyik légitársaság bevezetett több egészségügyi biztonsági intézkedést és megváltoztatott több utaskiszolgálási protokollt, mire EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) 2020. május közepén kiadta az új repülési szabályzatát. Ebben – szerencsére – nem kapott helyet az a korábbi, nagy vihart kavart (de több légitársaság által is önként vállalt) kezdeményezés, hogy a keskenytörzsű gépeken a középső üléseket hagyják szabadon a biztonságos távolságtartás elérése érdekében. Meglátásunk szerint, ezzel sikerült elkerülni számos, azonnali negatív következményt, mint pl., a repülőjegyek árának azonnali drágulását. De ettől függetlenül előre borítékolható, hogy a relatíve “olcsó” repülőjegyek csak ideig lesznek elérhetők, hiszen egyszer minden légitársaságnak le kell dolgoznia azt a veszteséget, amit a járvány alatt (és után) már felhalmozott és még – vélhetően – jóideig növelni fog…

 

Az EASA 2020. májusában igyekezett észszerű, az utasok biztonságát szolgáló, de a gyakorlatban is kivitelezhető előírást megalkotni. Ezek közül összegyűjtöttük a legfontosabbakat, melyeket jó tudni/ismerni, ha a közeljövőben repülni tervezel.

 • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
 • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
 • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beengedni a kísérőket nem, míg a dolgozókat plexi-elválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
 • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem  hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
 • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
 • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
 • Nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni és az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
 • Fontos infó, hogy az EASA 2020. tavaszán még nem támogatta se a biológiai útlevél bevezetését, se az utasok gyorstesztelését, mert nem tartotta egyiket sem teljesen megbízhatónak. Azóta rengeteg változás történ ezen a téren, mivel egyre több ország kér, max. pár napos PCR tesztet ahhoz, hogy a belépő utasok elkerüljék a karantént, vagy folyamatosan nő azon országok száma, akik korlátozásmentes beutazást engednek azoknak, akik be vannak oltva. DE, egyre több az olyan megoldás is, hogy az egyes légitársaságok “zárt utazási folyosókat” hoznak létre. Ezek lényege, hogy megegyeznek az adott országok kormányaival abban, hogy egy adott járat utasainak nem kell – az egyébként kötelező – belépési karanténba vonulni, amennyiben végigcsinálják a légitársaság koronavírus-tesztsorozatát és azok eredménye negatív. Ez a tesztsorozat általában három tesztből áll: egy PCR tesztből az indulás előtt 72 órával, majd egy gyorstesztből a gépbe való beszállás előtt és egy újabb gyors-, vagy PCR tesztből a gépből való kiszállás után még a reptéren.
 • Ezek a kísérletezések elővetítik azt a nagyon sokáig elvetett megoldást, miszerint a jövőben kötelezőek lesznek/lehetnek a koronavírus-tesztek, ha valaki (nemzetközi járaton) szeretne repülni, sőt az is előfordulhat, hogy csak koronavírus ellen beoltott utasok repülhetnek be egy adott országba, ahogy azt a Qantas (Ausztrália esetén), vagy már több ázsiai ország felvetette. De olyan is előfordul, hogy egy ország bárkit beenged (pl., Mexikó), de az odatartó járatokon a becsekkoláshoz “x” napos negatív koronavírustesztet kell bemutatni.
 • Az IATA is megalkotta a maga (Health Pass-hoz hasonló) Travel Pass rendszerét, melynek tesztelése már több légitársaság egyre több járatánál zajlik, így vélhetően ez is széles körben fog elterjedni.
 • Az EU 2021. július 1-től vezette be a saját “Zöldútlevelét”, “Covid Pass”-át, mellyel helyreállítani igyekezett a korlátozásmentes közlekedést az EU országai között. Ezen igazolás tartalmazza, hogy a tulajdonosát beoltották-e már a koronavírus ellen vagy meggyógyult-e belőle, illetve rendelkezik-e negatív teszttel. Az eddigi változásokból már jól már jól látható, hogy azok az emberek, akik be vannak oltva és azt valamilyen hivatalos igazolvánnyal (pl., EU Covid Igazolvány) igazolni tudják, sokkal szabadabban és jóval kevesebb korlátozással utazhatnak majd külföldre és térhetnek haza onnan, mint azok, akiknek nincs védettségi igazolványa.

A járvány elmúlt másfél éve alatt volt (és most is van) pár érdekes kezdeményezés (a nemzetközi repülésbe és a légitársaságokba vetett bizalom visszaszerzése érdekében). pl., vannak légitársaságok Lufthansa, Swiss, Austrian, Emirates, stb., melyek koronavírussal kapcsolatos, speciális biztosítást kínálnak utasaiknak (akár “ingyenesen” a repülőjegy részeként). Ezek a szolgáltatások különbözőek, de a lényegük, hogy amennyiben valamilyen koronavírussal kapcsolatos ok miatt, az adott utas nem utazhat be a célországba, vagy karanténba kerülne, esetleg repatriációs járattal kellene “hazamenekíteni”, úgy a légitársaság vállalja, hogy ezt külön díj megfizetése nélkül megteszi. Ez természetesen csak bizonyos kategóriájú jegyek esetén és csak meghatározott ideig érvényes. (részletek ITT)

 

Mivel sem a légi közlekedésben, sem a nemzetközi turizmusban nincs még vége a változásoknak, sőt, az iparág (és a járvány) újraindulásával még csak most indult el az igazi verseny az utasokért (és a túlélésért), így még további folyamatos változások várhatók.

 

A légiközlekedésben zajló folyamatok alapvetően határozzák meg a külföldre utazók lehetőségeit, ezért javasoljuk, hogy rendszeresen látogasd a TripMiner Tudástár összefoglaló blogcikkét, így naprakész információid legyenek az utazási lehetőségeidről és az azokat érintő legfontosabb területekről, változásokról! (KATT IDE  a TripMiner Tudástár összefoglaló blogcikkéhez!)

4.) Külföldi szállásokkal kapcsolatos információk

Ahány ország, annyi szabályozás, így a nemzetközi szállások területéről nagyon nehéz általánosságban, minden szolgáltatóra érvényes szabályokról beszélni. De általánosságban igaz, ahogy a légitársaságok, úgy a szállásadók (hotelek, panziók, magánszállások) nagy része és a szállásfoglaló weboldalak is – amennyire lehetőségeik engedik – megpróbálnak rugalmasnak mutatkozni a módosítási, vagy lemondási igényekhez. Általánosságban kijelenthető, hogy az olyan desztinációk és időpontok esetén, ahova a foglaló még nem tud elutazni, a szállásadók engedik az időpont módosítást, átfoglalást, sőt vannak olyanok is akik – bizonyos kiegészítő feltételek esetén – ha az utas szeretné, lemondás esetén visszautalták a már kifizetett szállásdíjat. Mivel minden szolgáltató számára fontos az ügyfelei elégedettsége és szeretnék megtartani (és megnyugtatni) az utazóikat/foglalóikat, így járvány kitörését követő leállások elrendelésekor, a legnagyobb szállásfoglaló weboldalak cégvezetői személyre szóló e-mail-ekben tájékoztatták és azóta is tájékoztatják a foglalóikat, hogy az ő cégük miként áll a kialakult helyzethez és milyen változásokat vezettek be.

 

Mivel a legtöbb országban tavaly tavasszal teljesen leállt a külföldi turizmus és – a nyári minimális fellendülést leszámítva – azóta sem indult újra, így rengeteg szálloda, resort, panzió, vendégház, stb. bezárt vagy üzemszünetet rendelt el és a rövidtávú lakáskiadásra szánt lakások milliói álltak (és állnak még most is) üresen. De örvendetes tény, hogy amennyiben egy ország enyhít a korlátozásain, ez azonnal érezhető a foglalások számának emelkedésében. Ez persze egy hatalmas veszély is, hiszen a határon túlnyúló turizmus nagy mértékben járult hozzá a járvány második hullámának elindulásához.

 

Amennyiben a jelenlegi utazási korlátozások ellenére külföldi utazásra készülsz, úgy szállásfoglalás esetén, azt javasoljuk, hogy csak olyan szállást (hotel, resort, magánszállás, panzió, stb.) foglalj le, mely nem jár SEMMILYEN azonnali fizetési kötelezettséggel (még adminisztratívval sem pl., foglalási díj) és az utazás kezdő időpontjához képest – szinte – a legutolsó pillanatig költség- és kötbérmentesen lemondható legyen!

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy a magyarok által legtöbbet használt szállásfoglaló oldalak, miként reagáltak 2020. tavaszán a járvány hatására bekövetkezett piaci változásokra és milyen intézkedéseket, módosításokat léptettek életbe.

 • AirBnB:
  • Eleinte csak a leveszélyeztetettebb országba (Kína, Dél-Kora, Irán, Izrael, Olaszország) tett foglalásokra engedélyezte a pénzvisszatérítést, de később országtól függetlenül, minden egyes, 2020. március 14.-ig tett foglalásra igaz, hogy a náluk szállást foglalók, lemondás esetén visszakapják a befizetett összeget amennyiben az érkezés időpontja nem későbbi, mint 2020. július 31.
  • Íme a nyilatkozatuk: “A szabályzat azokra a szállás- és élményprogram-foglalásokra terjed ki, amelyeket legkésőbb 2020. március 14-én végeztek, és amelyek érkezési ideje 2020. március 14. és 2020. július 31. közé esik. Ezek a foglalások lemondhatók az érkezés előtt. A foglalást lemondó vendégek különböző lemondási és visszatérítési lehetőségek közül választhatnak, a házigazdák pedig díj nélkül mondhatják le a foglalást, és a lemondás nincs hatással a Superhost minősítésükre.Az Airbnb visszatéríti vagy utazási kreditként írja jóvá a foglalásért fizetett összeget, ami tartalmazni fogja a szabályzat hatálya alá eső foglalásokra vonatkozó összes szolgáltatási díjat.Ha a szabályzat értelmében le szeretnél mondani egy foglalást, igazolnod kell az enyhítő körülményekkel kapcsolatos tényeket, és/vagy dokumentumokat kell benyújtanod az enyhítő körülmény igazolására…”
  • “…2020. március 14. után kezdeményezett szállás- vagy élményprogram-foglalások nem tartoznak az enyhítő körülményekre vonatkozó szabályzatunk hatálya alá, kivéve, ha a vendég vagy a házigazda COVID-19-ben szenved.A COVID-19-hez kapcsolódó körülmények nem terjednek ki a következőkre: közlekedési fennakadások és járattörlések; utazási tanácsok és korlátozások; egészségügyi tanácsok és karanténok; az alkalmazandó jogszabályok módosításai; egyéb kormányzati rendelkezések, például evakuálási rendeletek, határlezárások, a rövid távú bérbeadásra vonatkozó tilalmak és a lakhely elhagyására vonatkozó korlátozások.A házigazda szokásos lemondási feltételei lesznek érvényben…”
  • A fentiek értelmében – az aktuális utazási korlátozások feloldásának mikéntje függvényében, sokkal több szempontot kell figyelembevenned, ha most foglalsz az AirBnB-n, mert most már nem fognak “megmenteni” (pénzt visszatéríteni) ha nem utazol.
  • Mivel a járvány következtében a rövidtávú lakáskiadás piaca szinte teljesen összeomlott, ezért az AirBnB eddig kb. 250 millió dollárt fordított a lakástulajdonosok kárenyhítésére. Míg a régi/új foglalói bizalmának erősítése érdekében május elejétől, új takarítási protokollt vezetett be. Ez az előírás, számos pontot, elvárást tartalmaz, pl: min. 24 órának kell eltelnie két foglalás között, előírják, milyen tisztítószereket, vegyszereket, módszereket és védőeszközöket javasolt használni az AirBnB lakások takarításhoz, stb.
  • A járvány egyik nagy vesztese a cég, amit nagyon jól érzékeltet az AirBnB vezetőjének nyilvános levele, melyben, több, mint 25%-os létszám-leépítést jelentett be, így a cég 7.500 dolgozójából, közel 1.900-at elküldenek és emellett minden fejlesztésüket leállítják. De, ami ennél is fontosabb, a cég stratégiájának átalakítását jelentette be, így kíváncsian várjuk, hogy ez milyen “új” AirBnB-t jelent!?
 • Booking:
  • Amennyiben az itt lefoglalt szállás lemondási díj nélkül lemondható és fizetés sem történt, úgy ha nem utazol, nincs kérdés, mert csak le kell mondanod a szállást és nem éri semmilyen kár Téged.
  • Ha olyan szállást foglaltál a járvány kitörése előtt, mely nem lemondható, vagy csak lemondási díj ellenében mondható le, úgy a Booking közvetlenül a lefoglalt szálláshoz irányít, hogy velük egyeztessünk. Az ÁSZF alapján ebben a helyzetben nem jár ingyenes lemondás, de a tapasztaltak alapján a szállásadók igyekeznek rugalmasan kezelni a helyzetet és vagy engedik későbbi időpontra átfoglalni a szállást, vagy visszaadják a pénzt.
  • Ha pedig most foglalsz szállást, a Booking felhívja a figyelmünket a következőkre: “…A 2020. április 6-án vagy azután létrejött foglalásoknál javasoljuk, hogy vegye figyelembe a koronavírus (COVID-19) kockázatát és az ezzel járó kormányzati intézkedéseket. Ha nem rugalmas árkategóriát foglal, akkor lehetséges, hogy nem kap visszatérítést. A lemondási kérelmet a szállás kezeli majd az Ön által választott szabályzat és a kötelező fogyasztóvédelmi törvények alapján. Ezekben a bizonytalan időkben javasoljuk, hogy ingyenesen lemondható lehetőséget foglaljon. Ha változnak tervei, akkor ingyen lemondhatja az ingyenes lemondási időszak végéig.
  • 2020. áprilisának végén érkezett a hír, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintra bírságolta a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjét és megtiltotta az agresszív értékesítési módszereinek folytatását, mely bírságot a Booking már befizette.
 • Expedia: A többi szállásfoglaló oldalhoz hasonlóan, az Expedia is a szállásadókhoz utalja vissza a lemondási igényeket, így az adott szálláson múlik, miként kezelik a nem lemondható foglalásokat.
 • Szállás.hu:
  • A szallas.hu weboldalán nem találtunk semmilyen kiemelt tájékoztatót, nyilatkozatot a koronavírus-járvány 2020-as tavaszi hónapijaiban. De a cég vezérigazgatója a 2020. március 18-i levelében az alábbiakat kérte a foglalóitól:  “Ha volt már lefoglalt utatok, akkor kérlek, segítsétek azzal a szálláshelyeket, hogy csak módosítjátok későbbre a foglalás időpontját és adtok reményt nekik is. A Szallas.hu-nál segítünk nektek könnyen és egyszerűen módosítani, csak keressetek minket.
  • A többi szállásfoglaló oldalhoz hasonlóan, a Szallas.hu is szűrhetővé tette az ‘ingyen lemondható’ és az ‘előrefizetés nélkül foglalható’ szállásokat, amire a főoldalán is felhívja a foglalói figyelmét. Az újra erősődő járványhelyzetre tekintettel és az egyes utazók (foglalók) érdekeinek védelme érdekében, mi is hangsúlyosan javaslunk ezeket a szűrőket használni a szálláskereséseid során.

 

Szakmai érdekesség, hogy a Francia Kormány turizmusmentő csomagja részeként egy – a Booking-nak és az AirBnB-nek konkurenciát jelentő – online platformot tervez létrehozni a teljes turisztikai ágazatához. Részleteket még nem tudunk róla, de ez egy olyan érdekes, merész (és nagyon költséges) kezdeményezés, mely akár megkavarhatja a kialakult piaci status quo-t, ha a franciák komolyan veszik ezt a tervet és se a szükséges pénzt, se a szükséges szakmákat nem spórolják ki belőle. Kíváncsian várjuk az eredményt, mert ha jól sikerül, abból mi, a szállásfoglalók is sokat profitálhatunk.

5.) Tengerhajózással kapcsolatos információk

A tenger- és folyamhajózással foglalkozó társaságok 2020. márciusa óta a legnagyobb válsághelyzettel néztek/néznek szembe az iparág fennállása óta . Ebből a helyzetből, közel másfél év horgonyra kényszerítés után, 2021. nyarától indult el egy nagyon lassú és hosszú kilábalás, miután a különböző, az iparágat felügyelő szervek (pl., az amerikai CDC) engedélyét megkapva, nagyon szigorú Covid megelőzési szabályok és protokollok bevezetése mellett, újra megkezdhették a hajók a működésüket.

 

2020. márciusában, a járvány kitörésekor, mindenki élő egyenes adásban láthatta, hogy miként vált a Dimond Princess tengerjáróhajó a járványfertőzés egyik első és nagyon súlyos gócpontjává Japán partjainál. De, nem ez volt az egyetlen szörnyű kálváriát bejárt óceánjáró hajó a járvány kitörésekor, hiszen sok más hajótól tagadták meg a kikötést a világ különböző kikötőiben, mivel nagyon sok hajón regisztráltak tömeges megbetegedéseket. Így a legutolsó, “tengeren ragadt” óceánjáró hajó, több, mint egy hónapos “hánykolódás” után, 2020. április 20-án (!) ért csak révbe, azaz ekkor tudta befejezni a járvány kitörése előtt megkezdett útját. Ezek a sajnálatos események azonnal megmutatták ezen csodálatos hajómonstrumok sebezhetőségét és a járványoknak való kiszolgáltatottságát. Ezért, az összes hajóstársaság az útjaik részleges, vagy teljes leállítása mellett döntött, de erre kötelezték őket az illetékes hatóságok is (lásd pl., az amerikai No Sail Order-t). A magyar utazók által leginkább ismert és utazott hajóstársaságok jelenleg érvényes hajózási és leállási hivatalos helyzete, álláspontja az alábbiakban olvasható, melyet a társaság nevére kattintva a saját weboldalaikon részleteiben is elolvashatunk. Amennyiben valakinek foglalása volt/van bármelyik törölt hajóútra, úgy javasoljuk, hogy az adott hajótársaság hivatalos weboldalán tájékozódjon a lehetőségeiről, majd ennek tudatában egyeztessen a jegyének sorsáról azzal a szolgáltatóval, ahonnan a jegyét vásárolta.

 

Az újraindulási tapasztalatok alapján már biztosan kijelenthető, hogy a hajóstársaságok legtöbbje a “NO VACCINATION – NO CRUISE” elven indultak/indulnak újra, ami azt jelenti, hogy azok, akik nincsenek beoltva (és nem telt el 14 nap a második oltás beadása óta) nem szállhatnak fel a tengerjáró hajókra, kivéve, ha 18 év alattiak, de tőlük is 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek a becsekkolásnál. További jó hír, hogy nemcsak az EMA és a WHO által elfogadott oltásokat fogadják el, hanem minden olyat, mely az utas állampolgársága szerinti országban engedélyezett. Fontos változás, amire minden utasnak fel kell készülni, hogy az idei hajóutak merőben mások lesznek, mint, amiket a járvány előtt megszoktunk és amiért nagyon sokan ezt az utazási formát részesítik előnyben. A legtöbb hajótársaságnál az utasok, a “kruzolásuk” teljes időtartama alatt végig “buborékban vannak/lesznek”, azaz csak a hajóstársaság által szervezett parti kirándulásokon vehetnek részt, a hajóstársaság buszairól csak meghatározott helyen és körülmények között szállhatnak le és számtalan előírásnak kell majd megfelelniük és kell majd azokat betartaniuk a teljes utazás alatt. Arra is fel kell készülni, hogy az utasoknak bármikor és bárhol (akár naponta) alá kell vetniük magukat a hajón az ingyenes koronavírus-tesztelésnek, ahogy azt az első utasok ezt már meg is tapasztalták. Mindezek az intézkedések alapjaiban kérdőjelezik meg, hogy vajon érdemes-e idén ilyen utazásra menni, vagy jobban járunk, ha még halasztunk néhány hónapot, évet(!?) a tervezett tengeri hajóutunkon!

 

Amennyiben a különböző hajótársaságok újraindulásának tervezett menetrendjét, álláspontját szeretnéd böngészni, úgy KATT IDE! Itt összegyűjtve és folyamatosan update-elve megtalálod ezen infókat!

 • Costa Cruises: Mint az összes hajóstársaság, ők is a sokadik időpontot jelölték meg az újraindulásra. Először 2020. május 31-ig nem jártak a hajóik, majd 2020. augusztus 15-ig, majd szeptember végéig hosszabbították meg a leállásukat, míg végre, 2021. május 25-től fokozatosan indultak újra.
 • Carnival Cruise Line: Először 2020. június 26-ig törölte az összes hajója újraindulását, majd ezt meghosszabbította 2020. július 31-ig, majd 2020. szeptember 30-ig. Míg végre 2021. július 4.-én – 16 hónap után – elindult az első hajójuk Miamiból.
 • Celebrity Cruises: Tavaly 2020. június 11-ig függesztette fel először az összes hajóútját, majd ezt meghosszabbította szeptember 15-ig. A legutolsó közleményük alapján, 2021. júniusa óta járnak újra a hajóik.
 • Holland America Line: 2021. júliusáig egyik hajójuk sem jár. Júliusban egy hajóval indultak, majd fokozatosan indítják a többi hajójukat is. A foglalásra vonatkozó lemondási szabályzatukat többször frissítették, így érdemes nyomon követni az itt összefoglalt információkat.
 • MSC Cruises: Tavaly 2020. május 29-ig az összes hajójuk indulását törölték, majd ezt a rendelkezést jópárszor meghosszabbították. Két hajójukat (MSC Magnifica és MCS Grandiosa) tesztjelleggel télen elindították, (majd pár hónap után leállították), de ezeken az utakon feltételekhez kötötték, hogy mely országból fogadnak utasokat.  2021. elején újra tesztutakkal próbálkoztak (MSC Grandiosa), de az általános (és fokozatos) újraindulás 2021. júliusától indult el.
 • Norwegian Cruise Line 2020. június 30-ig az összes hajója indulását törölte, majd ezt meghosszabbította 2020. augusztus 31-ig. Majd a leállást kiterjesztették 2021. július végéig és azután is csak fokozatosan indulnak újra. Fontos információ, hogy ők voltak az első hajóstársaság, mely a járvány korai szakaszában kétségessé tette a további üzemelést, de fizetésképtelenséget nem jelentett.
 • Royal Caribbean International: Először 2020. június 11-ig törölte az összes hajójának indulását, majd ezt meghosszabbították 2020. szeptember 15-ig, majd október 31-ig. 2021. júliusától indultak újra világszinten, miután a júniusi próbahajóútjuk sikeres lett.
 • Viking Cruises: A vírus első hulláma alatt 2020. március 12. és június 30. között felfüggesztette az összes folyami és tengeri hajóútját. Majd ezt meghosszabbította először 2020. augusztus 31-ig, majd 2021. júniusáig és azóta újraindult.

6.) Mely országok állampolgárai utazhatnak be Magyarországra és melyek NEM?

Nagyon fontos információ minden külföldi utazást, nyaralást tervezőnek, hogy – bár egyre több országba utazhatunk korlátozásmentesen és 2021. június 24. óta (Ukrajnát kivéve) közúton és vízi úton teszt- és karanténmenetsen lehet beutazni Magyarországra – a repülővel érkezőknek továbbra is szigorú beutazási feltételeknek kell megfelelniük: a Védettségi Igazolvánnyal NEM rendelkező magyar állampolgároknak a VILÁG ÖSSZES ORSZÁGÁBÓL beutazási karanténkötelezettségük van. Ez a korlátozás nem vonatkozik azon magyar állampolgárokra, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek és azon külföldi állampolgárokra, amelyek kormányával kétoldalú megállapodás született egymás Védettségi Igazolványainak elfogadásáról, így ők is teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetik át a repülőtéri ország határt is.

 

A magyar állampolgárokra vonatkozó hivatalos beutazási szabályok ITT érhetők el, míg a külföldi állampolgárokra vonatkozó szabályok pedig ITT.

 

Mivel a járvány 2020. éveleji megjelenése óta számtalanszor változtak a beutazási szabályok nemcsak Magyarországon, hanem a Világ számos országában is, így érdemes egy kicsit visszatekinteni, hogy eddig milyen beutazási szabályok, megoldások, előírások  voltak és vannak érvényben most is Magyarországon. Sajnos, hiába egyre magasabb a legtöbb országban a beoltottak száma,  a hazai víruselleni védelmi intézkedések egyes lépcsői mindaddig fenn fognak állni, amíg a lakossági beoltottság nem éri el azokat a szinteket, amiket a Kormány az enyhítések feltételéül meghatározott. Amíg nem tűnik el végérvényesen a vírus, addig mind külföldön, mind itthon folyamatosan változhatnak a beutazási- és járványkezelési szabályok, korlátozások, annak függvényében, hogy milyen az adott ország járványhelyzete, illetve milyen védelmi intézkedéseket tartanak fontosnak a döntéshozók. Mivel a járvány harmadik hullámának lecsengésével nagyot javultak idén nyárra a járványügyi adatok, így újra (egyre kevesebb) korlátozással utazhatunk külföldre.

 

Dióhéjban összefoglaltuk, hogy a járvány eddigi, több, mint másfél éves történetében, miként szigorodtak és enyhültek a magyarországi beutazási szabályok, lehetőségek:

 • A járvány kitörése után, még csak pár ország szerepelt a magyarországi “tiltó listán”, de 2020. március 16-án éjféltől külföldi állampolgárok nem léphettek be Magyarország területére, mert a kormány “határzárat” rendelt el! (A teljes tiltás előtt – első körben – a legsúlyosabban fertőzött országok: Dél-Korea, Irán, Izrael, Kína és Olaszország állampolgárai nem utazhattak be Magyarországra, de a március 16.-i rendelettel ez a tiltás felülírásra került és minden külföldi állampolgárra vonatkozott.)
 • 2020. március 18-tól már az Európai Unió területére sem léphetett be nem Uniós állampolgár, mely döntést többször meghosszabbította az EU és végül 2020. július 1-ig állt fenn ez a tilalom.
 • Legelső “lazításként” 2020. május elsejétől ismét korlátozás nélkül léphettek be Magyarország területére a cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák vagy koreai állampolgárok, amennyiben a beutazásuk célja munkavégzés volt.
 • 2020. május közepén jelent meg az a jogszabály, mely engedélyezi és részletesen szabályozta a mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra történő be- és kilépését. Ennek összetett szabályrendszere ITT is olvasható.
 • Május 22-én újabb lazítás lépett életbe és ekkortól az osztrák és magyar állampolgárok az Ausztriából történő beutazáskor négy napnál nem régebbi, negatív /angol vagy magyar nyelvű/ SARS-Cov-2 teszteredmény birtokában beléphetnek Magyarországra. A vonatkozó kormányhatározat kimondta, hogy ha a beutazást követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetei lépnek fel, a lak- illetve tartózkodási hely, vagy az aktuális szálláshely elhagyása tilos és haladéktalanul értesíteni kell telefonon a járványügyi hatóságot. 
 • 2020. május 25-től korlátozás nélkül léphették át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai, így a szerb állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beléphettek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhettek vissza Szerbiából.
 • Május 27-től már a szlovák és a cseh állampolgárok is karanténkorlátozás-mentesen léphettek be Magyarországra, igaz csak 48 órára. Ezen szabály viszonossági alapon született, így a magyar állampolgárok is ennyi időre léphetnek be a két ország területére karanténba vonulás nélkül.
 • Május 28-tól már a Szlovénia felé is karantén- és korlátozásmentesen léphették át a határt a magyar és szlovén állampolgárok és kölcsönösség alapján, ugyanez volt igaz ezen két ország állampolgárainak magyarországi beutazása esetén is.
 • 2020. június 5-től négy ország (Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország) megállapodott, hogy ezen négy ország állampolgárai korlátozás nélkül utazhatnak egymás országaiba.
 • 2020. június 7-től már a német állampolgárok is korlátozásmentesen utazhatnak be Magyarországra.
 • 2020. június 12-től karanténkötelezettség nélkül térhetünk haza Horvátországból, így a magyar és horvát állampolgárok innen kezdve korlátozásmentesen utazhattak egymás országaiba. Ezzel Horvátország volt a hetedik ország, ahova kölcsönösségi alapon már szabadon utazhattunk.
 • 2020. június 18-tól – bizonyos esetektől eltekintve – megszűnt a karanténkötelezettség Magyarországon. Egész pontosan, az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok ISMÉT szabadon, karanténkötelezettség nélkül beléphettek Magyarország területére,  míg a magyar állampolgárok mentesültek a karanténba vonulás kötelezettsége alól, ha az Európai Unió tagállamaiból és Szerbiából, Svájcból, Liechtensteinből, Norvégiából vagy Izlandról térnek haza.
 • Június közepén érkezett a hír, hogy a Magyar Kormány július 14. után újra a karanténkötelezettséget fog bevezetni Magyarországon…
 • Az Európai Tanács engedélyezte, hogy 2020. július 1-től  az alábbi 14+1 ország állampolgárai is beutazhatnak az Európai Unió területére: Algéria, Ausztrália, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Kanada, Marokkó, Montenegró, Ruanda, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Új-Zéland és Uruguay. (Montenegrót és Szerbiát – a romló járványhelyzet miatt – 2020. július 16-tal levették a listáról, majd Algéria is kikerült belőle 2020. július 30.-án, majd Marokkó augusztus 7.-én. Szeptember 23-tól újabb három ország került le a listáról: Grúzia, Kanada, Tunézia, de felkerült rá Szingapúr, míg 2021. január 28-tól Japán is lekerült a listáról. Így – jelenleg – hat országból lehet (az EU Tanácsa ajánlása alapján) korlátozásmentesen beutazni az Unióba: Ausztrália, Dél-Korea, Ruanda, Thaiföld, Új-Zéland, Szingapúr, ) Az örökös (speciális) +1 ország: Kína, melynek állampolgárai akkor utazhatnak be az EU-ba, ha Kína is megengedi az uniós országok állampolgárainak, hogy beutazzanak Kínába. A lista kéthetente került felülvizsgálatra és akkor kerülhetett be újabb ország a fenti körbe, ha adott országban a hatékony járványvédelmi intézkedések miatt csökken a megbetegedések száma és a fertőzött száma, 100.000 lakosra vetítve kisebb, mint az EU országainak átlaga.
 • A Magyar Kormány 2020. július 15-től újra szigorított a beutazási szabályokon és számos ország irányából újra beutazási karanténkötelezettséget vezetett beA szabályozás lényege, hogy az egyes országokat, a vírus fertőzöttségük szintje alapján – heti rendszerességű felülvizsgálattal – különböző színű (zöld, sárga, piros) csoportokba sorolták és ez alapján dőlt el, hogy az onnan beutazni szándékozóknak milyen előírásoknak kell megfelelni. (részleteket lásd ITT!)

 • A nyári külföldi utazások, nyaralások hatására ismét jelentős növekedésnek indult a koronavírusos megbetegedések száma mind Európában, mind a Világ többi részén. Ezért a Magyar Kormány újra szigorított és 2020. szeptember 1-től a külföldi állampolgárok előtt (néhány speciális feltételt nem számítva, pl. üzleti célú utazás) teljesen lezárta a határt, míg a hazatérő magyar állampolgárok felé – érkezzenek haza a világ bármely országából – újra karanténkötelezettséget vezetett be. Ezen szabály alól a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) állampolgárai minimális kedvezményt kaptak, melynek részletei ITT olvashatók.

 • Mivel 2020. őszén/telén nagyon sokan üzleti útnak állították be a külföldi nyaralásaikat, így a járvány harmadik hullámának küszöbén, nagyot szigorított a Kormány az üzleti utak utáni hazatérés (illetve a tényleges üzleti utak) szabályain. 2021. február 27-től Európából már csak az EU és a tagjelölt országaiból, az Európai Gazdasági Térség országaiból és Nagy-Britanniából lehetett karanténmentesen hazatérni üzleti útról illetve üzleti céllal beutazni Magyarországra.
 • 2021. március 1-től további szigorítás történt és az előző pontban felsoroltakon túl az alábbi országok maradtak korlátozásmentesek üzleti útról való hazatérés, illetve külföldiek üzleti célú beutazása szempontjából: Amerikai Egyesült Államok, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, India, Indonézia, Izrael, Japán, Kína, Koreai Köztársaság, Oroszország, Szingapúr, Törökország és Ukrajna, majd március 3-tól Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. A többi, korábban – üzleti utazás esetén – korlátozásmentes hazautazást jelentő ország már csak úgy látogatható üzleti céllal is, hogy az onnan való hazatérés után 10 napra kötelezően karanténba kell vonulni és két darab negatív PCR tesztet kell bemutatni a karanténból való szabaduláshoz.
 • 2021. április 29.-től végre történt egy kis enyhítés a magyar beutazási szabályokon, ugyanis azon magyar állampolgárok, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek újra teszt- és karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza külföldről!
 • 2021. június 18-án az Európai Tanács (melynek döntése nem kötelező érvényű) újra frissítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek állampolgárai és lakosai szabadon utazhatnak az EU 27 tagállamába. Ezen időponttól újra felkerült rá Albánia, Észak Macedónia, Libanon, Szerbia és USA is, így ezen országok állampolgárai újra szabadon beutazhatnak az EU országaiba, akár be vannak oltva, akár nem. A lista akkor az alábbi országokat tartalmazta: Albánia, Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Államok, Észak-Macedónia, Izrael, Japán, Libanon, Ruanda, Thaiföld, Szerbia, Szingapúr és Új-Zéland.
 • 2021. június 24-től megszűnt a határellenőrzés a Magyarország schengeni határain és Ukrajna kivételével teszt/oltási és karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Magyarországra a szomszédos országokból közúton, vagy vízi úton, de légi úton NEM.
 • 2021. július 2-től újabb tíz ország esetében oldotta fel a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozásokat az Európai Unió Tanácsa, így Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Brunei, Jordánia, Kanada, Katar, Moldova, Montenegró, Örményország és Szaúd-Arábia is felkerült a biztonságosnak tekintett államok listájára, mely listán összesen már 23 ország szerepel.

A fenti enyhítések következtében a külföldi utazások szempontjából egyik legfontosabb helyszínen, a Liszt Ferenc Repülőtéren is “beindult a nyár” és egyre több légitársaság döntött a járatai újraindításáról és/vagy napi/heti frekvenciáinak növeléséről.

Ez nagyon jó hír a külföldi nyaralást, utazást tervezőknek, DE(!), amíg nem szűnik meg teljesen a járvány, minden Magyarországról induló, vagy ide érkező légiutas a megfelelő időben tájékozódjon – a repülőtér honlapján ITT – a tervezett járata állapotáról, státuszáról.

7.) Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?

A koronavírus-járvány több, mint másfél éve keseríti meg az egész világ életét, de mai napig nem sikerült létrehozni egy olyan egységes, pontos és minden ország által elfogadott szabályozó- és korlátozó kritériumrendszert, mely révén ÁTLÁTHATÓVÁ, TERVEZHETŐVÉ és KISZÁMÍTHATÓVÁ válna az egyes országok között utazás lehetősége. A Világ összes országára érvényes egységes szabályrendszer megalkotása – nagy valószínűséggel – egy kivitelezhetetlen elvárás, bár a legnagyobb légitársaságok jelenleg egy ilyen rendszer (IATA Pass) elindításával is próbálkoznak a különböző oltottsági igazolványok  elfogadásával, illetve a kötelező reptéri- vagy az utazást megelőző kötelező tesztek bevezetésével. Az Európai Parlament április végén fogadta csak el az európai digitális zöld igazolványról szóló jogszabálytervezetet, mely értelmében Európai Vakcinaútlevelet csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával beoltottak kaphatják meg, de a tagállamokra bízta, hogy a nem uniós vakcinák közül, melyiket és milyen módon fogadhatják még el. Az EU 2020. októberében alkotta meg az egyes európai régiók, területek járványügyi besorolásának feltételrendszerét, melynek alapja az ECDC (Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ) felé, az egyes tagállamok által rendszeresen bejelentendő különböző fertőzöttségi és víruskezelési adatok alapján összeállított (zöld, narancssárga, piros és 2021. februártól sötétvörös) ország- és régióbesorolás és az az elv, hogy a tagállamok nem tagadhatják meg a más uniós tagállamokból való beutazást. Lényege, hogy a “zöld” országokból/ba, régiókból/ba nem lehet egyik országnak sem megtagadni és korlátozni a be- és kiutazást, míg a “sárga” és “piros” területek esetén az intézkedéseknek arányosnak és a megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie, ami lehet kötelező karantén, vagy koronavírus tesztre kötelezés. A “sötétvörös” régiók speciális korlátozásokat bevezető gócpontoknak számítanak, ahol nagyon magas (100.000 főre vetítve 500 fő felett) a fertőzöttségi szint két hét átlagában. Sajnos, a “kötelező karantén”, mint korlátozási lehetőség érvényben hagyása, nagymértékben csökkenti a megállapodás, utazási kedv felkeltésére célzott hatását, de legalább van egy EU-s keretrendszer, mely segítheti az országok közötti utazások újraindítását és szabályozását. Ugyanezt segíti, hogy számos ország döntött úgy, hogy az igazoltan beoltott utazók mindenféle korlátozás nélkül utazhatnak be az adott országba.

 

Mivel Magyarországon nagyon-nagyon sok embert oltottak be az EU-ban még nem engedélyezett orosz és kínai vakcinával, így az EU Vakcinaútlevéléről szóló jogszabálytervezetének elfogadása után, Magyarország megkezdte azon kétoldalú tárgyalásokat, melyek alapján a Védettségi Igazolvánnyal rendelkezőknek kölcsönösen engedélyezik a korlátozásmentes beutazást egymás országaiba.  Eddig Albániával, Bahrein-nel, Ciprussal, Csehországgal, Észak-Macedóniával, Grúziával, Horvátországgal, Kazahsztánnal, Marokkóval, Moldovával, Mongóliával, Montenegróval, San Marinóval, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával, Törökországgal, Ukrajnával, Üzbegisztánnal és a Zöldfoki-szigetek kötöttünk ilyen megállapodást. Mivel ezek közül, több ország esetén is vannak kisbetűk a beutazási szabályokban, így minden esetben javasoljuk ellenőrizni az adott ország hivatalos weboldalain a Rád vonatkozó beutazási szabályokat, korlátozásokat (pl., milyen állampolgár vagy, meg kaptad-e és mikor a második adag oltást (ha két dózisú vakcinával vagy beoltva), hány éves gyermekkel utazol, stb.)

Az aktuális külföldi utazási helyzet és egy kis visszatekintés

A koronavírus-járvány első hullámában (2020. tavaszán) a világ szinte összes országa hozott olyan intézkedést, mellyel a beutazási szabályait módosította. Ezek először csak beutazási korlátozások voltak, melyek mind időben, mind szigorúságában nagyon széles skálán mozogtak, de sok ország nagyon gyorsan eljutott oda, hogy részben, vagy teljesen lezárta a határait és csak a saját állampolgárait engedte be, azaz hazautazni.

 

2020. nyarán (közepén/végén) szinte mindegyik európai ország enyhített a tavasszal bevezetett korlátozásokon és fokozatosan megnyitották a határaikat, így – egy kis időre – a nemzetközi turizmus is beindulhatott. De, ebbe a régóta várt utazási lehetőségbe, rondított bele (újra) a járvány immár második hulláma, hiszen a gyors (és nem mindig megalapozott) határnyitások után meginduló nemzetközi turizmus, magával hozta azt is, hogy több országban újra elkezdett emelkedni a fertőzöttek száma. Ez pedig újabb utazási korlátozásokat, határzárakat és ismét elrendelt karanténkötelezettségeket hozott magával Európa-szerte. Magyarország – a második hullámban – először 2020. július 15-től, majd szeptember 1-től szigorított újra a beutazási szabályain, így nálunk is újra padlóra került a külföldi turizmus, mert a legújabb szigorítások már a világ összes országa vonatkozásában karanténkötelezettséget rendeltek el a hazatérő magyar állampolgároknak, míg külföldi állampolgároknak beutazási tilalmat rendelt el Magyarországra. Ezzel együtt a Magyar Külügyminisztérium “utazásra nem javasolt térségnek” minősítette a világ összes országát, (kivéve 42 országot – abban az esetben – ha meghatározott céllal utazunk ezekbe, részleteket lásd ITT!)  Mindezek emellett és az egyre romló magyar járványügyi mutatók miatt, az EU 2020. szeptember 29-től felvette Magyarországot is a vörös országok listájára. Mindezen korlátozások miatt nagyon bonyolulttá vált akkor itthonról külföldre utazni, de továbbra sem (volt) lehetetlen. Csak nagyon alaposan át kell gondolni és utána kell járni, hogy hova utazhatunk és utazzunk, vagy hova érdemes egyáltalán elutaznunk!  Ez különösen igaz akkor, amikor már túlvagyunk a járvány harmadik hullámán is és a negyedik is megjelent. Az éppen aktuális beutazási szabályokat bemutatandó 2+1 listát teszünk közzé ebben a fejezetben.

 

Az első listában csak azokat az országokat gyűjtöttük össze, ahova magyar állampolgárok – bizonyos kivételeket nem számítva, mint pl., állandó lakhely, vagy tartózkodási engedély) – a válság kezdete óta nem utazhatnak be. Míg a második lista sokkal izgalmasabb a külföldi utazást várók/tervezők számára, hiszen ebben gyűjtjük össze azon országokat, ahova a nyilatkozataik, közzétett jogszabályaik alapján már beutazhatnak a magyar állampolgárok és – akár – a nyári/őszi szezonban nyaralhatnak is. De!!! Ezen második lista csak a fogadó ország szemszögéből adja meg az utazási lehetőségeket, így nem szabad elfelejteni, hogy ezekből az országokból haza is kell jönni, így KÜLFÖLDI UTAZÁS ESETÉN, FELTÉTLENÜL FIGYELEMBE KELL VENNI AZ AKTUÁLIS MAGYAR BEUTAZÁSI SZABÁLYOKAT IS, hiszen ezen múlik, hogy mivel jár számunkra, ha egy adott országban nyaralunk, vagy onnan térünk haza. Ahogy várni lehetett, a beoltottak előnyt élveznek a külföldi utazások során, hiszen a Védettségi Igazolvánnyal rendelkezők 2021. április 29. estétől kezdődően, szabadon, teszt- és karanténmentesen térhetnek haza a világ bármely országából, míg az igazolással nem rendelkezőknek továbbra is kötelező a tíznapos beutazási karantén, amennyiben nem a környező országból térnek haza gépkocsival!

 

Az első felsorolásban szereplő országok esetén, a beutazási tilalom legtöbbször nem csak a magyarokra vonatkozik, hanem vagy a világ összes országára, vagy csak az Európai Unió országaira. Mivel megszámlálhatatlanul sok verziója létezik az utazási korlátozásoknak és a beutazási feltételeknek, ráadásul ezek alól még számtalan kivétel is van, így a lenti lista nem (lehet) teljes, csak az éppen aktuális utazási helyzet irányadó bemutatásra szolgál. Ezért, ha a világ különböző országainak minden részletre kiterjedő beutazási információit szeretnéd tanulmányozni, úgy használd az IATA Timatic adatbázisát (ITT), vagy a Konzuli Szolgálat egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT). Ezen két weboldalon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, mindig nézd meg mindkettőt!

Azon országok, melyek a járvány kezdetekor lezártak határaikat és azóta sem oldották fel a beutazási tilalmat a (turista) külföldiek felé
(bizonyos kivételek lehetségesek)

 • Európa
  • A javuló járványügyi adatoknak és az egyre nagyobb arányú lakossági beoltottsági számoknak köszönhetően már nincs ilyen európai ország.
 • Afrika
  • Algéria, eSwatini (korábbi Szváziföld), Kamerun, Kenya, Madagaszkár,  Szudáni Köztársaság, Zimbabwe
 • Amerika
  • Argentína, Chile, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kanada (2021. szeptember 7-ig), Kolumbia
  • USA (először 2020. április 15-ig nem lehetett beutazni, majd az időpontot “visszavonásig”-ra változtatták, de hamarosan újra lehet majd az USA-ba utazni.)
 • Ausztrália
  • Ausztrália, Kiribati, Salamon-szigetek, Új-Zéland
 • Ázsia
  • India, Japán, Malajzia, Omán, Szaúd-Arábia, Vietnám
  • Izrael (az ország világelső a beoltottak arányát tekintve, de még így is nagyon szigorú a beutazási szabályrendszere, mely akár napról napra változhat a delta variáns megjelenésének is köszönhetően.)
  • Kína: 2020. március 28-tól lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt, míg első enyhítésként, június 8-tól engedélyezte, hogy a külföldi légitársaságok heti egy járatot indítsanak Kínába, 2020. augusztus 17-től engedélyezte, hogy a kínai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek visszatérjenek Kínába.

Érdekes információ, hogy alig egy tucat olyan ország volt/van, ahonnan nem jelentettek megbetegedést. Ezen országok nagy része parányi sziget Óceániában, mint pl., Vanuatu vagy Szamoa, de van közöttük jópár olyan ország is, ahonnan  nem biztos, hogy a valós helyzetnek megfelelő vírusinformációk érkeznek (pl., Türkmenisztán vagy Észak-Korea).

az egyik legszigorúbb a beutazási szabá

Európai helyzetkép

A járvány elmúlt másfél éve alatt – kis túlzással – szinte naponta változott, hogy az egyes országokban milyen beutazási szabályok voltak hatályban. Amint elkezdtek nőni a fertőzöttségi adatok, az országok zártak, de ha egy bizonyos szint alá esett ez a szám, azonnal enyhítettek. Ahogy várni lehetett, azon országok, melyek a turizmusból “élnek” (pl. Horvátország, Görögország, stb.), azaz a GDP-jük nagy hányada ebből a szektorból származik, “nem lehettek zárva a nyáron” és 2020. nyarán elsőként kezdték meg a beutazási szabályaik enyhítését. Ami – természetesen – ösztönzőleg hatott az összes többi országra is, így nemcsak a klasszikus nyári utazási célországok nyitották meg 2020. június/júliusban a határaikat, hanem nyár közepére/végére szinte az összes európai ország. DE! Az egyes országokban újra fellángoló járvány és a megbetegedések számának növekedése miatt, augusztus végére, szeptember elejére egyre több ország kezdett el újra szigorítani és beutazási korlátozásokat, karanténkötelezettséget bevezetni. Magyarország egy ideig – európai viszonylatban – nagyon jól állt a fertőzöttségi mutatókban, de 2020. szeptember elejétől egyre jobban emelkedett a napi új megbetegedések száma, míg 2021. tavaszára a világelsők lettünk a 100.000 főre vetített napi halálozások számában, ezért szinte az összes európai ország olyan döntést hozott, hogy magyar állampolgárok nem utazhattak be korlátozásmentesen az országukba. Ez a helyzet 2021. májusáig állt fent, majd újra jöttek az enyhítések…

 

A fent leírtak nem jelentik azt, hogy nem LEHET külföldre utazni, hiszen ha be vagy oltva és vállalod a különböző megkötéseket, kellemetlenségeket és betartod az egészségügyi korlátozásokat, úgy számos országba elutazhatsz. Pláne úgy, hogy a járvány harmadik hullámának lecsengésével és az egyes országok lakosságának egyre nagyobb arányú átoltottságával, egyre több ország enyhít a beutazási korlátozásain és újra indítja országa turizmusát. Persze, az már más kérdés, hogy megéri-e, érdemes-e elutazni, amíg ennyire bonyolult és országonként különböző előírásoknak kell megfelelnünk!?

 

Erről mindenki maga dönt, de nekünk kötelességünk figyelmeztetni minden külföldre utazót és nyaralást tervezőt, hogy legyetek nagyon óvatosak és körültekintőek a külföldi utazásaitok tervezése során! Minden eshetőséget vegyetek számításba és több forgatókönyvvel készüljetek fel a tervezett útra, de még a foglalások elvégzése és/vagy az utazási/részvételi díjak befizetése előtt, hiszen BÁRMELY ORSZÁG BÁRMELY VÁROSÁBAN BÁRMIKOR ÚJRA KIALAKULHAT JÁRVÁNYGÓC, AMI AZ UTAZÁSI SZABÁLYOK, LEHETŐSÉGEK AZONNALI MEGVÁLTOZÁSÁVAL JÁR(HAT)!

Nagyon fontos, hogy Magyarország – jelenleg – nem használja az Európai Betegségmegelőzés és Járványvédelmi Központ (ECDC) “jelzőlámpás” besorolását, de mivel nem zárjuk ki, hogy az EU javaslatát megfogadva, erre a közeljövőben sor kerülhet, így bemutatjuk, hogy az ECDC 2021. augusztus végén mely színkategóriába sorolta az egyes európai országokat. (lásd lent a térképet)

 

Ami a legfontosabb változás a járvány elmúlt másfél évéhez képest, hogy amennyiben Védettségi Igazolvánnyal rendelkezel, úgy 2021. április 29. óta szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül térhetsz haza bárhonnan külföldről, de ha nincs ilyen Igazolványod, úgy szabályként karanténkötelezettség vár ha hazatérsz. FONTOS, hogy ez még nem jelenti azt, hogy visszatért az élet a régi kerékvágásba, hiszen ha külföldre szeretnél utazni, úgy a járvány előtthöz képest hatványozottan több, alaposabb és előretekintőbb felkészülésre lesz szükséged, hogy ne érhessen semmilyen meglepetés az utazásod alatt!

 • Zöld országok:
  • Azon országok tartoznak ide, ahol a megbetegedések növekedésének 14 napos átlaga kevesebb, mint 50/100.000 lakosra vetítve és a teszteltek között kevesebb, mint 4% a pozitív esetek száma vagy
  • a megbetegedések növekedésének 14 napos átlaga kevesebb, mint 75 (100.000 lakosra vetítve) és a teszteltek között kevesebb, mint 1% a pozitív esetek száma.
 • Narancssárga országok:
  • Azon országok tartoznak ide, ahol az azonosított új megbetegedések 14 napos átlaga kevesebb, mint 50/100.000 lakosra vetítve és a teszteltek között több, mint 4% a pozitív esetek száma, vagy
  • az új megbetegedések növekedésének 14 napos átlaga 50 és 75 közé esik (100.000 lakosra vetítve), de a teszteltek között kevesebb, mint 1% a pozitív esetek száma, vagy
  • az új megbetegedések növekedésének 14 napos átlaga 75 és 200 közé esik (100.000 lakosra vetítve), de a teszteltek között kevesebb, mint 4% a pozitív esetek száma.
 • Piros országok:
  • Azon országok tartoznak ide, ahol az azonosított új megbetegedések 14 napos átlaga 75 és 200 közé esik 100.000 lakosra vetítve és a teszteltek között több, mint 4% a pozitív esetek száma, vagy
  • az új megbetegedések növekedésének 14 napos átlaga 200 és 500 közé esik (100.000 lakosra vetítve),
 • Sötétpiros országok:
  • Azon országok tartoznak ide, ahol az azonosított új megbetegedések 14 napos átlaga 500 fölött van 100.000 lakosra vetítve.

Mivel bármely ország beutazási szabálya – az aktuális járványhelyzet függvényében – akár napról napra változhat, ezért ha külföldre utazol, mindig tervezz előre és mindig legyen több forgatókönyved, de legalább egy “B-terved” a váratlan helyzetekre! Mivel minden ország más és más védekezési stratégiát folytat, így bármikor szigoríthat a fennálló egészségügyi és beutazási (!) korlátozásokon, ezért nemcsak az utazások előtt, hanem amíg haza nem térsz – több forrásból is – kövesd nyomon mind a célországod, mind a hazai beutazási szabályokat és az egészségügyi előírásokat!  Ehhez az alábbi forrásokat ajánljuk:

 1. Külügyminisztérium egyes országokra vonatkozó beutazási szabályait bemutató weboldalt (ITT).
 2. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség ( IATA) Timatic adatbázisát (ITT),

Ezeken a weboldalakon minden egyes országra naprakészen megtalálhatod az adott országra vonatkozó, az ország hivatalos szervei által legutoljára publikált beutazási szabályokat, de ha biztosra szeretnél menni, használd mindkettőt!

 

Az alábbi listában az egyes európai országok magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeinek járvány alatti változását és a jelenlegi aktuális beutazási helyzetet találod, melyet az adott ország kormányzati hírei, nyilatkozatai alapján rendszeresen frissítünk.

 • Albánia: 2020. június 1-től magyar állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak be szárazföldi határátkelőhelyen keresztül Albániába, de a vízi és légi határátkelők továbbra is zárva vannak. Mindezektől függetlenül 2021. június 10-től Magyarországgal kétoldalú megállapodás kötött  a Védettségi Igazolványok kölcsönös elfogadásáról.
 • Ausztria: A járvány tavalyi első hullámában már nagyon korán negatív koronavírus tesztet kértek az országba való beutazáshoz, vagy két hétre karanténba kellett vonulni. De ezt, az első hullám lecsengésekor, 2020. június 4-től, a határellenőrzésekkel együtt megszüntették. Magyarországról 2020. december 18-án éjfélig korlátozás nélkül lehetett beutazni, míg december 19-től tíznapos karantén várt a beutazókra, amely alól legkorábban az 5. napon elvégzett és negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet szabadulni. E mellett 2021. január 15-től regisztrációs kötelezettség is életbe lépett minden beutazónak, míg 2021. február 10-től már 72 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén-tesztet is kérnek a beutazóktól. 2021. május 19-én nyílt meg az országhatár a külföldiek előtt, de a súlyosan fertőzött országokból érkezőknek továbbra is kötelező a karantén, míg az alacsony fertőzöttséget mutató országok esetén (mint pl., Magyarország) 2021. június 10-től megszüntették a kötelező regisztrációt, de oltottsági igazolásra továbbra is szükség van.  A nem WHO vagy EMA engedélyes beoltottak nem jogosultak zöldkártyára Ausztriában. Az osztrák beutazási szabályok igen összetettek, így az aktuális szabályzás részletei ITT olvashatók.
 • Belgium: Az első járványhullám után, 2020. június 15-től korlátozásmentesen utazhattak be a schengeni országok (így a magyarok is) és az Egyesült Királyság állampolgárai az országba. 2021. május 31-ig Magyarországot “vörös” kategóriába sorolta, így az onnan érkezőkre 10 napos karantén várt és minden beutazónak kötelező volt 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet is bemutatni. 2021. június 21-től Magyarország átkerült a “zöld” országok közé, így már nincs kötelező PCR teszt, de a regisztráció után, annak alapján, akár el is rendelhetik a tesztelési kötelezettséget. A belga szabályok nagyon összetettek, így bővebb info ITT!
 • Belorusszia: 2020. június 12-től egy sor európai ország, közte Magyarország felé eltörölte a kötelező karantént, így ezen országok állampolgárai beutazhatnak Fehéroroszországba, ha a repülőtéren bemutatnak egy angol, vagy orosz nyelvű negatív koronavírusteszt eredményt, mely nem régebbi két napnál.
 • Bosznia-Hercegovina: Az első hullám után, 2020. július 1-től nyitotta meg határait a külföldi állampolgárok felé, majd szigorítás jött és két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredményre volt szükség a belépéshez. 2021. június 11-től már hivatalos igazolással a beoltottságról, illetve negatív antigén-teszttel is be lehet utazni az országba, melyek speciális szabályai ITT olvasható.)
 • Bulgária: 2020. június 1-től az EU és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai, így a magyar állampolgárok is, szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphettek be sokáig Bulgária területére, de 2021. január 29-től már 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszteredmény birtokában lehet csak beutazni az országba.  Ez a korlátozás kiegészült azzal, hogy az előírásoknak megfelelő, Covid-19 elleni oltás igazolásával is be lehet már utazni az országba. (részletek ITT)
 • Ciprus: 2020. június 20-tól egy ideig a magyar állampolgárok friss koronavírus-teszteredmény és karantén nélkül, de a mindenkinek kötelező “Cyprus Flight Pass” elektronikus regisztrációval léphettek be az országba. 2020. őszén a romló magyar járványügyi mutatók miatt Magyarország “C” típusú (piros) ország lett, így 14 napos karantén és a végén PCR teszt várt a beutazókra. 2021. március 1-től újranyitotta határait a turisták előtt és a korábbi saját országbesorolásokat megszüntetve, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolását használják és ez alapján dől el, hogy az egyes országokból milyen feltételekkel lehet beutazni. A piros kategóriájú országok esetén két negatív PCR teszt kell, melyből az első nem lehet 72 óránál régebbi az elutazás időpontjához képest, míg a másikat Cipruson a reptéren, belépéskor kell elvégezni saját költségre, de 2021. május 10-től korlátozások nélkül utazhatnak be mindazok, akik  a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját megkapták független attól, hogy EU-s, kínai vagy orosz oltást kaptak. Ennek ellenére Magyarország és Ciprus 2021. június 6-tól kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba, DE(!) ennek is vannak feltételei, melyek ITT olvashatók. 2021. június 24-től szabadon, teszt- vagy oltási igazolás bemutatása nélkül is utazhatnak a magyarok Ciprusra, mivel a ciprusi hatóságok Magyarországot az alacsony kockázatú országok közé sorolta.
 • Csehország: 2021. január 18-tól szűnt meg a magyar állampolgárok korlátozásmentes beutazása Csehországba. Ettől kezdve csak alapos indokkal, regisztrációval és negatív koronavírus-teszt birtokában lehetett belépni az országba, míg ennek hiányában karanténba kellett vonulni. Sőt, 2021. január 30-tól csak halaszthatatlan esetben lehetett beutazni Csehországba, de a járvány enyhülésével 2021. május 15-től Csehország és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba, DE(!) ennek is vannak feltételei, melyek ITT olvashatók. Jelenleg teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphet be bárki, aki zöld országból érkezik Csehországba.
 • Dánia: Nagyon egyedi beutazási korlátozásokat alkalmaz és 2020. szeptember 19-től itthonról sem lehet turista céllal beutazni az országba, csak érdemi indokkal. Beutazáshoz fel kell mutatni egy 24 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredményt és csak akkor nem kell karanténba vonulni, ha a beutazó “sárga” besorolású országból érkezik. Részletek ITT.
 • Egyesült Arab Emírségek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Dubai 2020. július 7-től engedélyezi a turista célú beutazást, reptéri testhőmérséklet-mérés, egy applikációs regisztrálás és 72 óránál nem régebbi (2021. január 31-ig négy napnál nem régebbi) negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet megtenni, de a Dubai repülőtéren újabb tesztet végeznek, melynek negatív eredményéig a szállodai szobában kell maradni. Részletek ITT.
 • Egyesült Királyság: A járvány kitörése óta nagyon sokszor változtatta a beutazási szabályait. Eleinte nem korlátozott szinte semmit, majd  2020. június 8-tól minden beutazónak 14 napra karanténba kellett vonulnia. Ezen a szabályon július 10-től enyhítettek, így újra szabadon utazhattunk Angliába, majd szeptember 12-től újabb szigorítás lépett életbe és Magyarországról beutazóknak – legyenek bármilyen állampolgárok – ismét 14 napra karanténba kellett vonulniuk. De, december 15-től lerövidíthető volt a 10 napra csökkentett karantén, ha a beutazó koronavírustesztnek veti alá magát a karantén 5. napján és a teszt eredménye negatív. A koronavírus új, angliai változatának megjelenése és gyors terjedése miatt, 2020. december 22. után a világ számos országa nem fogadott repülőgépeket az Egyesült Királyságból. Magyarország is így tett egy ideig, de 2021. január 6-tól – váratlanul és indoklás nélkül – megszüntették ezt a korlátozást, pedig Anglia – a járvány alatt először – teljesen bezárt, sőt 2021. január 15-től 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszt-eredményt kell bemutatnia azoknak, akik be szeretnének utazni Angliába, míg január 18-tól kötelező a karantén minden beutazónak! Ezt 2021. február 15-től tovább szigorították és már nemcsak a beutazáshoz kell negatív PCR teszt, hanem a kötelező karantén 2. és 8. napján is el kell végeztetni két extra PCR tesztet saját költségen, melynek ára egységesen 210 font. 2021. május 17-től nyitották meg az országot, és az ECDC szerinti színkódja alapján dől el, hogy a hazatérőkre és a beutazókra milyen beutazási szabályok vonatkoznak. A hatályos beutazási szabályok ITT találhatók, de augusztus 2-től már karanténkötelezettség nélkül léphetnek be azon sárga kategóriás országból érkező EU-s állampolgárok, akik az EMA által jóváhagyott vakcinával teljes oltottsággal rendelkeznek, DE(!) a kötelező két alkalmas PCR-tesztelés (-72 óra és 2. nap) továbbra is szükséges.
 • Egyiptom: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. július 1-től engedélyezte a turizmus újraindulását az ország turisták szempontjából kulcsfontosságú területein, mint pl. a Vörös-tenger partvidéke, Sínai-félsziget déli része vagy a Földközi-tenger partvidéke. Így látogathatók a magyarok által kedvelt üdülővárosok, mint pl., Hurghada, Sharm el Sheik, Marsa Alam vagy Marsa Matrouh. 2020/21 telén az EgyptAir hetente közlekedő egyenes járatával vagy kairó-i átszállással lehetett eljutni Hurghada-ra, míg nyáron több utazási iroda is újraindította charterjáratait. A a beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre van szükség, amit akár a repülőtereken is elvégeztethetünk.
 • Észtország: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 napban a fertőzött szám kisebb, mint 15fő 100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Ez egy változó mutató, így a magyar állampolgároknak a garantált beutazáshoz figyelemmel kell kísérni a mindenkori magyar járványügyi adatokat is. Az itthoni magas járványügyi adatok miatt 2020. szeptember 7-től a magyar állampolgárokra is 10 napos karantén várt, ha be szerettek volna utazni Észtországba, amiből két negatív, megadott időben elvégzett PCR teszttel lehetett szabadulni (első a beutazás előtt, míg a második a karantén hatodik napja után). Mivel a magyar járványügyi adatok jelentősen javultak, így 2021. május 24-től nincs se teszt-, se karanténkötelezettség a magyaroknak. Részletek ITT!
 • Finnország: Az első hullám után, 2020. július 13-tól szüntette meg a beutazási korlátozásokat és a karanténkötelezettséget azon európai országokból, ahol a fertőzöttségi szint 8/100.000 fő alatt marad. Egy ideig ezen mutatónak megfeleltünk, de utána hónapokig tiltott volt Magyarországról a turista célú beutazás. A Finnair légitársasággal érkezőknek 2021. június 21-ig kötelező volt a 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatása a becsekkoláshoz, ekkor ezt a Finnair eltörölte. és ettől kezdve korlátozásmentesen utazhatnak be már nemcsak a WHO vagy EMA által elfogadott vakcinával beoltottak, hanem bárki Magyarországról. Részletek ITT
 • Franciaország: Az első hullám után, 2020. július 11-től fokozatosan és differenciáltan megnyitotta a határait a schengeni országok felé annak függvényében, hogy az adott országokban milyen a járványhelyzet. Sokáig szabad volt a beutazás az EU és a schengeni övezet (így Magyarország) állampolgárai számára is, de 2021. január közepétől nagyot szigorítottak és 2021. június 9-ig már nemcsak az EU-n kívüli országok esetén, hanem az EU-s országok esetén is 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kértek a beutazáshoz. Ekkortól ismét életbe lépett a színkódos országbesorolás, mely értelmében Magyarország zöld, így az EMA engedélyes vakcinával beoltottak, az előírt idő elteltével, korlátozások nélkül utazhatnak Franciaországba, míg a nem beoltottaknak marad a kötelező PCR- vagy gyorsteszt. (Részletek ITT!)
 • Görögország: Tavaly – az első hullám után –  2020. június 15-től nyitották meg a határokat 29 ország, köztük a magyar állampolgárok előtt, majd 2020. szeptember 18-tól szigorítottak és már a magyar állampolgároktól is 72 óránál nem régebbi angol nyelvű negatív koronavírus-tesztet kértek, ha be akartak utazni Görögországba. 2021. május 14-től az ország kinyitott és – a kötelező PLF kitöltése mellett – a bármilyen oltással (orosz és kínai is) beoltottak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be az országba. DE(!) ennek is vannak speciális feltételei, így ha görögországi utazást tervezel. úgy az aktuális beutazási feltételekről és a részletekről ITT találsz bővebb információt.
 • Grúzia:  A járvány harmadik hullámának enyhülésével 2021. május 21-től Grúzia és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba, DE(!) ennek is vannak feltételei, melyek ITT olvashatók.
 • Hollandia: Más országokkal ellentétben, az első hullám során, 202. tavaszán nem zárta le a határait és nem volt kötelező hatósági karantén sem, így magyar állampolgárok 2020. szeptember 15-ig szabadon beutazhattak. Ettől kezdve az itthonról beutazóknak 10 napra karanténba kellett vonulniuk. 2020. december 29-től tovább szigorítottak és ettől kezdve negatív PCR tesztre volt szükség a beutazáshoz, ami nem mentesített a kötelező 10 napos házi karantén alól. Ezt 2021. január 23-tól tovább szigorították és az indulási időpont előtt 24 óránál(!) nem régebben levett antigén gyorstesztre és kitöltött egészségügyi nyilatkozatra IS szükség volt (a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt mellett) a beutazáshoz és az Amszterdami reptéren való átszálláshoz is! 2021. július 1-től Magyarország zöld kategóriába került, így korlátozásmentesen (teszt-, regisztráció- és karanténkötelezettség nélkül) utazhatnak be a magyar állampolgárok attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem. (Részletek ITT)
 • Horvátország: Az első hullám után, 2020. május 28-tól engedte meg, hogy külföldiek indoklás nélkül utazhassanak be Horvátországba, de a beutazóknak adataikkal (név, úti cél, telefonszám, e-mail cím) a határon, online (https://entercroatia.mup.hr) vagy applikáción keresztül regisztrálniuk kell(ett). 2020. december 1-től mindazon országokból érkezőknek, amelyek nem tartoznak az ECDC besorolása szerinti „zöld”  (járványügyi szempontból biztonságos) országok közé, 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus PCR teszteredményt kell bemutatni, vagy kötelező tesztelésen kell átesniük. 2021. április 15-től eltörölték a beoltottak és a betegségen átesettek karanténkötelezettségét és a turizmus újraindulását segítendő kedvezményes áron biztosítanának tesztelési lehetőséget azon külföldi országok állampolgárainak, melyek negatív tesztet kérnek állampolgáraiktól, ha hazatérnek külföldről! Horvátország és Magyarország 2021. májusában kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi  Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba. Fontos infó, hogy Horvátország egyik napról a másikra megváltoztatta a beutazási szabályait és 2021. július 1-től általános határátlépési korlátozás lépett életbe azoknak, akiknek nincs uniós Covid Igazolása, így ha Horvátországba készülsz, folyamatosan figyeld a horvát beutazási szabályokat ITT! …. és regisztrálj, hogy elkerüld a hosszú várakozást a belépésnél.
 • Írország: 2020. szeptember 21-től Magyarország lekerült a “zöld országok” listájáról, így Magyarországról történő beutazás esetén 14 napos kötelező karantén vár a beutazókra, míg 2021. január 16-tól 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt-eredményt kérnek a beutazáshoz, amit 2021. február 4-től 14 napos kötelező karantén is kiegészít.
 • Izland: Tavaly, 2020 július 1-től már az EU-ból és a Schengeni országokból is be lehetett utazni Izlandra, de két negatív koronavírus-teszt birtokában lehetett csak szabadulni a karanténból. A tesztek közül az első a reptéren került elvégzésre, a második 5-6 nap múlva. 2021. december 10-től bevezették, hogy antitest igazolt hordozása vagy nemzetközi oltási könyvvel igazolt beoltottság esetén karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni a szigetre, de 2021. március 18-tól a beoltottakat már tesztelni sem kell és karanténba sem kell vonulniuk. (További részletek az ország hivatalos koronavírus weboldalán, ITT)
 • Koszovó: 2020. június 1-től megnyitotta határait, de jelenleg a beutazást az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ ECDC) országbesorolása alapján szabályozza. A “vörös” országokból, így Magyarországról is 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszteredmény birtokában lehet belépni, vagy egyhetes karantén jön.
 • Lengyelország: 2020. június 13-tól megnyitotta határait az EU összes tagállama előtt és jelenleg korlátozások nélkül lehet beutazni Lengyelországba, DE! 2020. december 28. óta az országba beutazók kötelesek tíz napra karanténba vonulni, vagy 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírustesztet bemutatni . A részletes beutazási szabályokhoz  KATT IDE!)
 • Lettország: 2020. június 10-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol az elmúlt 14 nap átlagában a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 25/100.000fő. Mivel Magyarország ezen mutató szempontjából jóideig rosszul állt, így bekerült a “piros országok” közé, ahonnan 10 napos “ön-izolációs” elkülönülés vár a beutazókra, valamint 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatni a beutazáshoz. Jelenleg Védettségi Igazolással is be lehet utazni Lettországba. (Részletek ITT).
 • Litvánia: 2020. június 1-től megnyitotta határait azon országok állampolgárai előtt, ahol a napi új megbetegedések száma kevesebb, mint 16fő/100.000főre vetítve és nincsenek koronavírusos tüneteik. (részletek ITT). Mivel Magyarország jelenleg ebbe a kategóriába tartozik, így karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni a magyaroknak, de tesztet és regisztrációt kérnek. Ha valaki EMA engedélyes vakcinával van beoltva, úgy tesztet sem kérnek tőle a beutazáshoz.
 • Maldív-szigetek: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. július 15-től várja a tünetmentes külföldi turistákat és a szálloda-szigeteik is ettől  naptól nyitottak, de a helyiek által lakott szigeten lévő panziók, vendégházak csak 2020. augusztus 1-től nyithattak ki. 2020. szeptember 1-től minden beutazónak egy angol nyelvű, 72 óránál nem régebben végzett, negatív koronavírustesztet kell bemutatni a turista célú beutazáshoz. (részetek ITT)
 • Málta: Tavaly, az első hullám után, 2020. július 1-től nyitotta meg repterét (és a határait) és kb. félszáz országból, köztük Magyarországról várta nyáron a nyaralni vágyókat. De, 2020. október 24-tól Magyarországról csak azok utazhattak be az országba, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutattak be. Mivel Európában az egyik legmagasabb vakcinázottságot elért ország, így 2021. április 12-től elkezdett nyitni, de az EU-s oltási igazolás bevezetéséig 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kér a beutazáshoz. Beutazási szabályainak az alapja a Borostyánlista, mely megmutatja, hogy a beutazók, fertőzöttségi szempontból milyen besorolású országból érkeznek és ennek alapján különböző beutazási korlátozások vonatkoznak rájuk. A magyar beutazóknak 2021. július 1-től az Európai digitális oltási igazolást kell bemutatni (vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredményt) a beutazáshoz, míg 2021. augusztus 1-től az amerikai védettségi igazolványt is elfogadják. (bővebb információ ITT és ITT)
 • Moldova: 2021. június 1-től Moldova és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik rendelkeznek Védettségi Igazolvánnyal, szabadon, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba. (részletek ITT)
 • Montenegró: Az első hullám után 2020. június 1-től kezdett nyitni. Először kilenc, koronavírussal kevésbé fertőzött ország, köztük Magyarország állampolgárai előtt nyitotta meg a határait. Majd a második hullám alatt szigorított, míg 2021. április végétől Montenegró és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik rendelkeznek Védettségi Igazolvánnyal, szabadon, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba. Európában elsők között biztosított a korlátozásmentes utazást (nincs teszt, nincs karantén és nincs regisztráció) az EU országainak.  (Részletek ITT!)
 • Németország: Tavaly 2020. június 15-től az EU-ból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Svájcból, Lichtensteinből és a schengeni övezetből érkezők karanténkötelezettség nélkül utazhattak be Németországba. De a romló magyar járványügyi helyzet miatt a német kormány 2020. őszétől fokozatosan (megyéről megyére) kockázatos helynek minősítette egész Magyarországot, így 2020. október 31-től az innen érkezőknek 10 napra házi karanténba kellett vonulniuk (hacsak nem volt két napnál nem régebbi negatív koronavírus tesztje a beutazónak). 2021. május 30-tól Magyarországot rizikómentes területté nyilvánította Németország, így újra korlátozásmentesen lehet beutazni, ha nem repülővel utazunk!  (A német speciális szabályozás ITT olvasható.). Németország 2021. május 13-tól a beutazás módjától függetlenül mentesíti a 10 napos karanténkötelezettség és a PCR tesztek alól azon beutazókat, akiket EU-s (EMA) engedélyű vakcinával oltottak be.
 • Norvégia: Az egyik legszigorúbb beutazási szabályokat alkotta meg Európában. 2020. szeptember 12-től a Magyarországról érkezők 10 napos egészségügyi karanténhotelre kötelezettek (a kötelező beutazási negatív PCR teszt-eredmények bemutatása mellett), amennyiben be akarnak lépni az országba, de ha igazolják, hogy beoltottak, úgy a 3. napon végzett negatív PCR-teszttel lerövidíthetik a karantént.
 • Olaszország: A járvány első hulláma után, 2020. június 3-tól nyitotta meg a határait az EU és a schengeni övezet állampolgárai előtt. Azóta rengeteget szigorított és jelenleg (2021. július 30-ig speciális beutazási szabályok vannak életben, mely szerint 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigénteszt birtokában, megfelelő regisztrációval vagy 10 napos karanténkötelezettség mellett lehet beutazni Olaszországba. Ez alól kivétel Szardínia szigete, ahova 2021. június 16-tól se teszt, se oltási igazolás nem kell a beutazáshoz. (Részletek az olasz beutazási szabályokról ITT)
 • Oroszország: Hosszú idő után megnyitotta meghatározott országok turistái előtt is a határait, így a magyar állampolgárok érvényes vízummal és három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel léphetnek be Oroszországba, de csak akkor, ha légi úton érkeznek. (részletek ITT)
 • Portugália: Az EU-ból, a schengeni országokból, a társult tagállamokból és az Egyesült Királyságból is 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel és regisztrációval engedélyezett a beutazás Portugáliába. Vannak különbségek a szárazföldi Portugália és Azori-szigetek, valamint Madeira beutazási szabályai között, így a részleteket ITT javasoljuk nyomonkövetni.
 • Románia: A járvány kitörése óta többször változtatott a beutazási szabályain. Magyarország a helyi előírások szerint már többször volt “kockázatos” besorolású ország, de jelenleg Magyarország “zöld” kategóriába tartozik Romániában, így karantén- és tesztkötelezettség nélkül lehet beutazni Romániába, attól függetlenül, hogy be vagy-e oltva!  részletek ITT.
 • Spanyolország: A járvány első hulláma után, az előzetes terveihez képest korábban, 2020. június 21-től nyitotta meg határait az EU országok és pár más meghatározott országok állampolgárai előtt, így ettől kezdve november 23-ig karanténmentes lett a beutazás a magyar állampolgárok számára is. Ettől kezdve, 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kértek a beutazáshoz a kockázatosnak ítélt országokból, így Magyarországról is. 2021. június 7-től ismét megnyitja határait azok előtt, akik az EMA vagy a WHO által engedélyezett valamelyik vakcinával vannak beoltva és a második oltásukat is megkapták. (részletek ITT). Míg 2021. június 21-től Spanyolország szerint “zöld” ország vagyunk, így oltás/teszt/karantén-kötelezettség nélkül lehet beutazni a magyaroknak Spanyolországba.
 • Svájc: Az első hullám után, 2020. június 15-től nyitott újra és az EU, EFTA országaival, valamint az Egyesült Királysággal szemben megszüntette a korábbi korlátozásokat.Utána számos szigorítást vezetett be. A kockázatos országok listáján lévő országokból továbbra sem lehet beutazni, míg a magas fertőzési kockázatú országokból érkezőkre 10 napos karantén vár, ami alól a negatív koronavírus teszt bemutatása sem mentesít. Magyarországról 2020. december 14-től 2021. május 20-ig csak 10 napos karanténkötelezettséggel lehetett beutazni, de azóta Magyarország lekerült a magas fertőzöttségű országok listájáról, így teszt- és karanténkötelezettség nélkül, de továbbra is regisztrációval lehet beutazni.  A svájci beutazási szabályok számos kivételt tartalmaznak (pl., repülős beutazás esetén PCR-tesztet kérnek a becsekkolás előtt), melyeket érdemes tanulmányozni ITT.
 • Svédország: Egy “kakukktojás” ezen a listán, ugyanis az egyedi járványkezelésük miatt, nem rendeltek el teljes beutazási tilalmat a járvány időszakára. (Csak – az EU ajánlása alapján – az EU-n és az EGT országain kívüli országokra március 19-től.) Ezért “újranyitásra” sem volt szükség, így a magyar állampolgárok – ha el tudtak/tudnak jutni Svédországba – 2021. február 6-ig bármikor korlátozásmentesen beutazhattak  Svédországba. Azóta 48 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szükség a belépéshez.
 • Szerbia: A 2020. tavaszi lezárás után Szerbia volt az első ország ahova a magyar állampolgárok (kölcsönösségi alapon) 2020. május 25-től korlátozásmenetesen utazhattak be,  de 2020. őszétől Szerbia 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kér a – nem saját állampolgár – beutazóktól, de 2021. február 4-től a magyar állampolgárok ismét PCR teszt és karanténkötelezettség nélkül léphetik át a szerbhatárt. Szerbia korlátozásai nagyon összetettek, így beutazás előtt érdemes megnézni a hatályos beutazási szabályokat ITT. 2021. április végétől Szerbia és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik rendelkeznek Védettségi Igazolvánnyal, szabadon, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak egymás országaiba.
 • Szlovákia: A járvány első hulláma után, a magyar állampolgárok 2020. június 5-től korlátozásmentesen utazhattak be Szlovákiába, de a 2020. október 1-től újra korlátozásokat rendeltek el és 2020. november elejétől csak negatív koronavírusteszt-eredmény birtokában lehetett belépni az országba, amit 14 napos kötelező karantén is kiegészített. 2021. június 9-től Szlovákia és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, karanténkötelezettség és kötelező PCR teszt nélkül utazhatnak egymás országaiba. (részletek ITT) 2021. július 9-től újra szigorítottak a határellenőrzésen, (azzal a céllal, hogy megakadályozzák a delta vírusmutáns behurcolását), melynek értelmében az oltatlanoknak két hétre karanténba kell(ett) vonulniuk, melyből 5 nap után készített negatív PCR teszttel szabadul(hat)tak volna. Ez a szigorítás azért múltidő, mert a szlovák alkotmánybíróság pár nap után felfüggesztette ezt a jogszabályt.
 • Szlovénia: Az első Európai ország volt, mely hivatalosan bejelentette a (2020-as tavaszi) járvány végét, így 2020. május 28-tól a magyar és a szlovén állampolgárok karanténkötelezettség és más korlátozások nélkül utazhattak a két ország között. A második hullám fellángolásával, több szigorítást vezetett be. Az országokat és azon belül is az egyes régiókat különböző kategóriákba sorolta és a beutazási korlátozásait ezen kategóriáktól tette függővé. Magyarország több területe (pl., Budapest) egész ősszel-télen “piros” volt, ahonnan a beutazókra kötelező 10 napos hatósági karantén várt, vagy 48 órás negatív koronavírus tesztet kell bemutatni. 2021. május 1-től Szlovénia és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, karanténkötelezettség és kötelező PCR teszt nélkül utazhatnak egymás országaiba. 2021. július 15-től – egy-két kivételtől eltekintve – csak azok léphetnek be Szlovéniába, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, míg 2021. augusztus 23-tól már az átutazóktól is védettségi igazolványt kérnek. További részletek ITT.
 • Thaiföld: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. Az ország 2020. október 8-tól kezdett el külföldi turistákat fogadni, de csak minimális és korlátozott létszámban. A nyitási folyamat nagyon-nagyon lassú és szigorúan szabályozzák, hogy milyen feltételekkel és hány turistát engednek be az országba. Jelenleg (Magyarországon) a Thai Nagykövetség bírálja el vízumkérelem beadása után, hogy ki, milyen feltételekkel utazhat be (vagy sem) az országba, de Thaiföld 2021. április 1-től 7 napra csökkentette azon beutazók karanténidejét, akik be vannak oltva, míg 10 napos azoké, akik nincsenek. 14 nap maradt azon beutazók karanténkötelezettsége, akik erősen fertőzött országból érkeznek, de Thaiföld tervezi, hogy a be nem oltottaknak üdüléssel egybekötött karantént biztosítanak pl., egy yachton, vagy egy kijelölt luxus szálláson, illetve az is tervben van, hogy 2021. októbertől már nem lesz szükség kötelező karanténra a thaiföldi beutazáshoz. 2021. július 1-től Phuket-en teszteli a karanténmentes beutazást (de három db. PCR-tesztet kell csinálni, a 0. nap, 6-7. nap és 12-13. nap), majd Koh Samui-n és ha működik, 2021. október 1-től több nyaraló célpontra (pl., Krabi, stb.) is kiterjeszti ezt a beutazási lehetőséget. Érdekes infó, hogy ők voltak az első NEM európai ország, mely deklarálta, hogy különbséget tesz az oltások között és a Sputnik, vagy Sinopharm oltásokkal beoltottakra szigorúbb beutazási szabályok vonatkoznak. Az aktuális beutazási szabályok itt találhatók.
 • Törökország: A járvány első hulláma után egy ideig a külföldi állampolgárok karantén-kötelezettség nélkül utazhattak be Törökországba, de 2020. december 29-től már 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredmény kell a beutazáshoz. 2021. május 11-től Törökország és Magyarország kétoldalú megállapodást kötött, melynek értelmében, a két ország azon állampolgárai, akik Védettségi Igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon, karanténkötelezettség és kötelező PCR teszt nélkül utazhatnak egymás országaiba. (részletek ITT)
 • Tunézia: Bár nem európai ország, de mivel magyar utazási szempontból érdekes, így szerepeltetjük ebben a listában. 2020. szeptember 28-tól Magyarországot “piros” kategóriába sorolta, így onnan beutazókat nem fogad. A “zöld” országokból érkezők 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában és 5 napos karanténkötelezettség mellett utazhatnak be az országba. Az utóbbi alól csak a szervezett csoportos utazáson résztvevők mentesülhetnek. (részetek ITT)
 • Ukrajna: A járvány kitörése óta számtalanszor megváltoztatta a beutazási szabályait. Jelenleg, Magyarországról beutazóknak 14 napos hatósági karanténba kell menniük, ami alól akkor mentesülnek, ha 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet mutatnak be. (részletek ITT)

8.) Magyar utazási irodákkal kapcsolatos információk

A járvány első, 2020-as tavaszi hulláma után úgy nézett ki, hogy az utazási szakma egy picit fellélegezhet, mert amint újra megindult a légiközlekedés és újranyitottak az (európai) országok, úgy sokan útra keltek és elkezdett “beindulni” a nyári utazási szezon. De ennek volumene csak töredéke volt a járvány előtti éveknek, amit nagyon jól jelez, hogy a 2020-as nyári szezonra tervezett kb. heti kilencven charterjáratból mindössze nyolc indult el a nyár folyamán és azok is csak szeptember elejéig közlekedtek. Majd jött a második hullám és a Magyar Kormány 2020. szeptember 1-től megint nagyot szigorított a beutazási szabályokon és a világ összes országából beutazási tilalmat rendelt el és a hazatérő magyar állampolgároknak (először 14 napos, majd szeptember 21-től már csak) 10 napos karanténkötelezettséget írt elő. Ezen korlátozások következtében – szinte – újra leállt a külföldi turizmus. Sőt! A Külügyminisztérium az összes országot az “utazásra nem javasolt országok” közé sorolta, amivel megpecsételte mindazok “sorsát”, akik utazási irodával terveztek volna elutazni.

 

Ez a kormányzati lépés nemcsak az utazási irodáknak redukálta minimálisra a lehetőségeit, de még azon minimális utazó kedvét is elvette a külföldi utazástól, akik még 2020. őszére, telére saját szervezésű külföldi utazást, nyaralást terveztek. Pedig a fenti szigorítás elsősorban csak a “hazatérési” feltételét befolyásolta a külföldi utazásoknak, de hasonlóan meghatározó szempont volt, hogy a célországokban milyen beutazási szabályok voltak, vannak és lesznek(!) hatályban! (Az európai országok beutazási korlátozásaival kapcsolatos lehetőségeket, IDE KATTINTVA tudod nyomonkövetni.) A 2020/21-es tél folyamán alig volt olyan ország, ahova karanténmentesen és/vagy PCR teszt nélkül lehetett beutazni (pl., Mexikó, Costa Rica, Zanzibár, stb.), így nagyon-nagyon kevesen vállalták a külföldi utazásokkal járó extra tortúrát, kötöttségeket. (pl., beutazási- és hazautazási karanténkötelezettség, több költséges koronavírus-teszt, maszkhordási szabályok, redukált szolgáltatások, stb.)

 

Ezen utazási kényszerszünet után jött el 2021. április 29., mikortól a lakosság egyre magasabb beoltottsági számainak következtében a Magyar Kormány úgy döntött, hogy a Védettségi Igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok szabadon, karantén- és tesztelési kötelezettség nélkül térhetnek haza a Világ bármely országából! Ezzel egy nagyon fontos akadály hárult el a külföldi utazások elől. De(!), akár a magyar határ megnyílása, akár a különböző utazási feltételek vállalása csak két fontos (alap)szempont az utazási irodák által szervezett külföldi utazások során, de az is egy nagyon fontos kérdés, hogy a választott célországban, nyaralóhelyen milyen egyéb feltételek, korlátozások fogadnak majd minket:

 • Szükség lesz-e beoltottságra, vagy negatív koronavírus-tesztre bizonyos helyek, éttermek, szórakozóhelyek, stb. felkereséséhez? (Ha igen, milyenre?)
 • Mit csinálhatunk, mit nem az adott célállomáson?
 • Hova mehetünk, mit nézhetünk meg, milyen látványosság lesz, vagy nem lesz látogatható? (pl., múzeumok, kiállítótermek, éttermek, bárok, szórakozóhelyek, stb.) …vagy ha látogathatók lesznek, úgy milyen feltételekkel? pl., mikor zárnak, meddig lehetnek nyitva?
 • Milyen helyi programok lesznek tiltottak? (pl. buszos városnézések, színházi előadások, fesztiválok, tömegrendezvények, stb.)
 • Milyen szabályokat kell majd betartani az egyes szállodákban? (pl., éttermi távolságtartás, fitnessterem- és medencehasználat)
 • Mely szállodai szolgáltatások nem fognak működni? (pl., belső medence, fitness terem, wellness helység, stb.)

Ezeket, a minden utazót/utazást tervezőt foglalkoztató kérdéseket a végtelenségéig lehet sorolni, de ezekre a CSAK AZ ADOTT ORSZÁG AKTUÁLIS JÁRVÁNYHELYZETÉNEK FÜGGVÉNYÉBEN lehet – az éppen akkor érvényes, de bármikor megváltozó – választ adni. Ezért minden utazás irodai szervezésben külföldre utazónak azt ajánljuk, hogy ne csak az utazási irodától várja a válaszokat, hanem minden esetben – több hiteles forrást átnézve – maga is járjon utána azoknak és a válaszok függvényében döntsön az utazásról!

Örvendetes, hogy az áprilisi enyhítések megadták a kezdőlökést ahhoz, hogy idén nyáron újra megindulhasson itthonról a nemzetközi turizmus, így egyre többen tervezik külföldön tölteni a nyári szabadságukat. Ezt a “megindulást” segíti, hogy egyre több légitársaság indítja újra külföldi, főleg nyaraló járatait és az utazási irodai charterjáratok is elkezdtek üzemelni. Nagy kérdés, hogy mikor ér el hozzánk a delta variáns miatti negyedik hullám, illetve mi lesz ősszel, kell-e a tavalyi lezáráshoz hasonló korlátozásokra számítanunk? Ezt még senki nem tudja, de addig is érdemes megragadni az újból külföldi utazások lehetőségét és MEGFELELŐ KÖRÜLTEKINTÉSSEL ÉS FELKÉSZÜLÉSSEL ismét külföldön nyaralni, pihenni, családot látogatni.

 

Mivel a járványnak még nincs vége (és vélhetően, “csak egy időre fújt visszavonulót” Európában), így továbbra is nagyon-nagyon gyorsan változ(hat)nak az utazási lehetőségek és a feltételek, ezért készítettünk egy külön blogcikket, ahol országonkénti bontásban megadjuk az egyes országok éppen aktuális, magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályait, lásd ITT!

 

Ha – esetleg – bizonytalan vagy a külföldi utazási lehetőségeiddel kapcsolatban és segítséget kérsz, úgy a weboldalunkon lévő chatablakban add meg, hova szeretnél külföldre utazni  és mikor, mi pedig segítünk Neked, vagy adunk pár hasznos információt tanácsot – választásod szerint.

 

Nagyon szomorú, de az utazási irodák piaci helyzetét jól szemléltető információ, hogy már Magyarországon is több – köztük régi, nagymúltú – utazási iroda dobta be a törülközőt és jelentett fizetésképtelenséget. (pl., Robinson Tours – 2020. május 9., Aeolus Tours – 2020. május 24.) és nagyon sok kisebb utazásközvetítéssel foglalkozó utazási iroda szüntette be már eddig is a tevékenységét és 2021-re felére esett vissza a vagyoni biztosítékot igazoló magyarországi utazási irodák száma. Félő, hogy hiába indult újra a nemzetközi turizmus a tömeges oltások hatására, jópár korlátozás (a turizmus szempontjából nehezítés) továbbra is érvényben marad(hat) majd. Ha ez így lesz és bizonyos országokba/régiókba/földrészekre továbbra sem utazhatunk (vagy csak szigorú feltételek mellett), úgy továbbra is nagyon sokan fognak lemondani a külföldre tervezett nyaralásukról, utazásukról, aminek hatására további utazási irodai bezárások és akár a csődök is várhatók.

 
 

Mivel 2020. márciusa óta katasztrofális helyzetbe került mind a külföldre irányuló, mind a beutazó turizmus, így minden érintett jogos igénye, hogy mind az EU, mind a magyar kormány részéről további és jóval hatékonyabb segítséget kell(ene) nyújtani az utazási szakmának. A járvány kezdete óta szinte az összes szakmai szervezet (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ, BTSZ, MVI, MFSZ, VSZ, TUTSZ, stb.) többször megírta a maga (és közös) helyzetelemző, segítségkérő levelét, szakmai anyagát, javaslatát a Kormány vagy az MTÜ felé (pl. ITT és ITT és ITT), melyekből már több megvalósult, a Kormány meghirdetett gazdaságvédelmi akciótervében. DE, a szakma továbbra is gondban van, így további támogatásokra és segítségre lenne szüksége. Sajnálatos tény, hogy a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) által kezdeményezett rendkívüli jogszabálymódosítást – amiben azt szerették volna elérni, hogy rendkívüli és elháríthatatlan helyzetben, ne készpénzben kelljen visszafizetni az utasnak 14 napon belül a befizetett részvételi díjat, hanem egy évig felhasználható utazási voucher-ban – CSAK RÉSZBEN FOGADTA EL A KORMÁNY. Pedig ez lett volna a legnagyobb segítség az irodai fizetésképtelenségek elkerülése és a szakma megmentése érdekében. A módosított rendelet szerint, a magyar utazási irodák most már VOUCHERT IS FELAJÁNLHATNAK AZ UTASOKNAK a törölt és lemondott utak esetén, DE EZ AZ UTAZÁSI UTALVÁNY NEM TEHETŐ KÖTELEZŐVÉ! Az utasnak 15 napja van dönteni arról, hogy ezt elfogadja, vagy inkább készpénzben kéri vissza a befizetett utazás előlegét/árát. Ezen rendelkezés összhangban van az Európai Bizottság állásfoglalásával, ugyanis az sem engedélyezi a voucherek kötelező tételét. Fontos infó, hogy az utazási iroda vagyoni biztosítéka most már kiterjed ezen voucher-ekre is. A magyar szabályozással ellentétben, több európai ország (pl., Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Litvánia, Görögország, Olaszország) engedélyezi a voucher kibocsátást a légitársaságaiknak és van pár ország, melyek az utazási irodáiknak is. Ennek lényege, hogy 12 hónapig felhasználható voucher-t adjanak pénzvisszatérítés helyett és ha azt az utas nem használja fel, úgy még három hónapjuk van arra, hogy visszafizessék az utas pénzét. Nemzetközi szinten további kezdeményezés, hogy a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) közzétett korábban egy 23 ajánlásból álló dokumentumot a turisztikai ágazat újjáépítése érdekében. Hasonló kezdeményezés volt az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) és az Európai Járványügyi és Megelőzési Központ (ECDC) részéről, melyben az üzleti utazók karanténkötelezettségének eltörlését javasolták, ha 72 óránál nem tartózkodnak tovább egy adott országban.

 

Meglátásunk szerint, ezen kedvezmények, támogatások mellett, más jellegű és tartalmú segítségre is szükség lenne, mivel nemcsak az utazási piac kínálati oldalát kell kisegíteni, hanem az utazókat is meg kell győzni és kell biztosítani, hogy a válság után is érdemes, és minden szempontból biztonságos (lehet) külföldre utazni. Érdekes kezdeményezés, hogy 2020-ban több ország “pénzosztásba” kezdett annak érdekében, hogy mihamarabb talpraállítsa a belföldi turizmusát pl., Olaszországban 1.000EUR értékű utazási utalvány adtak, Bécsben 25-50EUR értékű fogyasztásnövelő utalványt kapott minden bécsi lakos, amit kávézókban, éttermekben lehetett beváltani, vagy Szlovéniában minden felnőtt 200EUR és minden gyerek 50EUR értékű üdülési csekket kapott, melyet belföldi szálláshelyeken lehetett felhasználni.

 

Mivel az elmúlt időszakban nagyon sokan érdeklődtek nálunk a most zajló változások, lehetőségek, megoldások iránt, így ebben a blokkban (lásd lent) összegyűjtöttük, hogy a nagyobb/ismertebb és a (korábbi években) charterező magyar utazási irodák, mit kommunikálnak a járványhoz kapcsolódóan és/vagy az újraindulással kapcsolatban a weboldalaikon.  Ezekből az látszik, hogy nagyon sok utazási iroda – a várakozásaik és az üzleti lehetőségeik függvényében – már eddig is lazított az utazási szerződésében foglaltakon és azokhoz képest különböző kedvezményeket, extra jogokat biztosítanak az Ügyfeleinek. pl., nagyon sok iroda előleg befizetése nélküli foglalási lehetőséget biztosít az utasaiknak. (Részletesen lásd az egyes utazási irodák weboldalain.)

 

A listában összegyűjtött magyarországi utazási irodák weboldalain – jelenleg – az alábbi tájékoztatásokat, információkat olvashatjuk a koronavírussal és/vagy az újraindulással összefüggésben.

Kérünk mindenkit, hogy a kiszámíthatatlan járványhelyzet és annak, a külföldi utazásokra gyakorolt következményei, valamint az egyes irodák nyilatkozatainak esetleges félreértelmezésének elkerülése érdekében, minden esetben folyamatosan kövessétek az adott (számotokra érdekes) utazási iroda honlapján közzétett információkat, nyilatkozatokat, hiszen ezek – bejelentés nélkül – bármikor változhatnak és az adott utazási irodára, annak működésére, útjaira mindig a saját weboldalán közzétett információk, nyilatkozatok az érvényesek, hatályosak.

Az adott utazási iroda honlapjához kattints, az egyes utazási irodák neve alatt megnyíló szövegben elhelyezett link(ek)re!

Az utazási iroda honlapján, jelenleg érvényes információk, és elérhetőségek:

1027 Budapest, Bem rakpart 44. (Másik bejáratunk a Fő utca 75. felől!)

https://www.abagro.hu | e-mail: abagro@abagro.hu

+36 (1) 201 1281         +36 (1) 201 1294

+36 (1) 201 1277

A megváltozott nyitvatartási rend szerint irodánk további értesítésig az alábbiak szerint tart nyitva:

Hétfőtől – péntekig 9.00 – 15.00

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Az iroda elindította előfoglalási akcióját, a részletekért az oldalukon tudsz tájékozódni: ITT

Sajnos – ők a második nagyobb utazási iroda, mely bedobta a törülközőt és fizetésképtelenséget jelentett. Idézet az utazási iroda honlapján megjelentetett tájékoztatóból:

“…

Ahogy ezt már korábban közöltük, az Aeolus s.r.o. Szlovákia fizetésképtelen státuszba került és kérte a csődeljárás megkezdését és a vagyoni biztosítás felhasználását. Kérjük figyelmesen olvassák el az értesítést és a mellékelt dokumentumok segítségével juttassák el igényüket a biztosítóhoz.

Minden utasunk az Allianz Szlovákia biztosítónál adhatja be – saját nevében eljárva – online vagy postai úton. Ezúton értesítjük tisztelt utasainkat, hogy az Allianz Szlovákia weboldala nem rendelkezik sem angol, sem magyar nyelvű változattal, ezért a mellékletben megtalálják az online ügyintézéshez szükséges segítséget magyar nyelven. A postai úton való benyújtáshoz is találnak egy általunk előkészített kétnyelvű formanyomtatványt.
Mi az online bejelentést javasoljuk első körben, mert tudomásunk szerint a magyar posta jelenleg nem szállít küldeményt Szlovákiába.

FONTOS: Az utazási közvetítőkön keresztül vásárolt utasok utasai is saját nevükben járnak el…”

Az iroda weboldalán elhelyezett teljes tájékoztatóért KATT ide!

Az utazási iroda honlapján, kockázatmentes kedvezményeket kínálnak a 2021-es évben, mediterrán üdülőprogramjaikra.

KATTINTS IDE a részletekért!

A járvány kapcsán, érdemi információt nem találtunk az iroda weboldalán. Jelenleg érvényben lévő ajánlataikról pedig ITT olvashattok.

Az utazási iroda weboldalán jelenleg is nagyon korrekt, utasbarát tájékoztatást találunk, a biztonságos utazás jegyében, melyből az alábbiakat idézzük:

“…Nagyon sok telefont és e-mailt kapunk utasainktól a védettségi igazolványokkal, azok használhatóságával és az egyes országokra vonatkozó beutazási feltételekkel kapcsolatban. Az Európa szerte javuló járványhelyzet és az egyre szélesebb körű átoltottság miatt a helyzet gyorsan, de szerencsére immár szinte kizárólag pozitív irányba folyamatosan változik.
Így az alábbiakban mi is megpróbáljuk a legfontosabb aktuális tudnivalókat összefoglalni és azokat napi szinten folyamatosan frissíteni.
Az egyes országokra vonatkozó teljes körű és részletes szabályozásokat a Konzuli Szolgálat oldalán találják – ide kattintva érhető el….”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Az iroda is elindította nyári programajánlatát, melyhez az ügyvezető egy cikkben kommentálja gondolatait:

“Elment 2020! Éljen 2021!
 
A tavalyi évről a régi papír 20 forintos képe és a hozzá gyártott poén jutott eszembe:
„Hiába kalapálsz, hiába aratsz, mégis ily meztelen maradsz!”
A teljes cikk ITT olvasható.

A Haris Travel már a tavalyi évben elindította, előleg befizetése nélküli akcióját. Idézet az utazási iroda honlapján megjelenített információkból:

“…

Az akció részletei a következők:

– az ajánlat a saját szervezésű külföldi útjainkra érvényes (kivéve az egy napos kirándulások).

– a járványhelyzetre való tekintettel mentesítjük utasainkat az anyagi kötelezettségvállalás alól, illetve biztosítjuk a későbbi ingyenes, minden fizetési kötelezettségtől mentes lemondási, átfoglalási lehetőséget.

– a visszaigazolt foglalást fenntartjuk és garantáljuk, előlegfizetés nélkül is a következők szerint: a foglalás teljes díjának előlegét (40 %-át) a 2021. május 1. után induló utazásokra  2021. március 1-ig, az áprilisban induló programokra 2021. február 1-ig kell befizetni. Amennyiben a visszaigazoláson megadott határidőig előlegfizetés nem történik, úgy a foglalás automatikusan, minden következmény nélkül törlődik. A fennmaradó 60%-ot az utazás indulását megelőző 30. napig kell befizetni.

– a foglalás feltétele a honlapunkon online, e-mailben vagy postai úton írásban, vagy irodánkban személyesen leadott jelentkezés az adott útra. A foglalás minden esetben onnantól érvényes, hogy azt kollégáink visszaigazolták, Utasunk pedig az elfogadta és  aláírva visszaküldte az utazási szerződést.

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, és az ott olvasható teljes tájékoztatóhoz!

Az iroda honlapjának főoldalán jelenleg Covid-dal kapcsolatos információt, közleményt nem láttunk, így az alábbi általános tájékoztatójukat linkeljük be:

“…

Az IBUSZ 117 év tapasztalattal állítja össze utazási ajánlatait. Válogasson külföldi utazások, all inclusive nyaralások, belföldi ajánlatok, wellness hétvége ajánlatok széles választékából. Amennyiben egyénileg szervezi utazását, online repülőjegy foglalás szolgáltatásunkkal több ezer desztinációból választhat.

További információkat útjainkról, buszos vagy repülős közlekedés lehetőségeiről a fenti mega-menü menüpontjai között talál, vagy a főoldalon elhelyezett promo dobozokra kattintva. Oldalunkon számos helyen interaktív Google térképeket helyeztünk el, ahol nyomon követheti pl. a görög autóbuszos járataink felszállási lehetőségeit, vagy éppen charter repülőjárataink végcéljait. Hajóutak menüpontunkban pedig a legnagyobb tengeri hajóutak között válogathat és foglalhat. Jó böngészést, és kellemes utazást kívánunk!

…”

További kedvezmények és részletek ITT.

Az iroda honlapján különböző konstrukciókban kínálnak utazásokat, melyeket az alábbi linkre kattintva érhetsz el.

Kattints IDE, az utazási iroda weboldalához, és az ott megjelent tájékoztatókhoz!

A Morea Kft. weboldalán, a az idei évre több területről is találhatunk ajánlatokat, így az irodával kapcsolatos információkért, utastájékoztatóért, kérjük keresd közvetlenül az irodát, vagy KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához!

A járvány kapcsán megjelent információt pedig ITT olvashatod.

Az iroda munkatársai home office-ban dolgoznak, weboldalukon az alábbi infókat olvashatjuk:

“…Sokan kérdeztétek már tőlünk az elmúlt 22 évben, hogy mit is jelent a “Mauri”. Kiribatin, a 33 korallszigetből álló paradicsomban így köszöntik egymást az emberek: Mauri!

Azt jelenti, “Legyen egészséged”/”Üdvözöllek”/”Légy áldott”!

“..Munkatársaink mobilszámait megtaláljátok weboldalunkon: https://mauri.hu/kapcsolat/
Új központi számunk: +36 20 413 33 33
E-mailünk, amit szinte éjjel-nappal olvasunk: mauri@mauri.hu

Munkaidőnk változatlan, valamint ügyeleti számaink is azok, amelyeket a repülőjegyeteken találtok meg!

A Mauri egész Csapata nevében kívánjuk Nektek, hogy legyetek egészségesek, érjetek haza épségben, ez most a legfontosabb!…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

A Morton’s Travel elindította a “Foglalj most, fizess később” sorozatát, az idei szezonra. Oldalukon többek között, az előleg befizetése nélküli foglalási lehetőségről is olvashatsz.

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott található tájékoztatóhoz!

Az utazási iroda honlapján, jelenleg aktuális információkról, a lenti linken tájékozódhattok.

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatójához!

Az utazási iroda honlapján újra foglalhatóak a 2021-es utak, melyre extra garanciákat nyújtanak:

“..

Garantáljuk, hogy online megrendelés esetén, az előleg fizetése előtt, a megrendelést követő 14 napon belül írásban díjmentesen lemondhatja utazását.

..”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, és az ott közzé tett friss információkhoz és részletekhez!

Sajnos – ők az első nagyobb utazási iroda, mely bedobta a törülközőt és fizetésképtelenséget jelentett. Idézet az utazási iroda honlapján megjelenített nyilatkozatból:

“…25 évnyi több százezer magas színvonalon kiszolgált Vendég után eljött egy nehéz pillanat a Robinson Tours életében. A mai nappal utazási irodánk leteszi a lantot, ezzel lezár egy korszakot..”

“…Kilátástalan és tervezhetetlen a jelenlegi helyzet rendeződésének időpontja, ezért szerintünk ugyancsak egy felelős döntés részünkről, hogy leállunk. Felelősen kimondjuk, hogy ezen a nyáron nem tudjuk hogyan, hova és egyáltalán lehet-e majd külföldre utazni. Ezzel a döntéssel lehetőséget adunk Utasainknak, hogy visszakapják befizetett előlegeiket. Még mindig sokan szeretnének utazni, de sok ember elveszítette munkáját, elfogyott a szabadsága, vagy fél a sajtó által keltett hisztéria miatt….”

“…amennyiben a Robinson Tours felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatal is megállapítja az utazási iroda fizetésképtelenségét, akkor engedélyt ad a biztosítónak, hogy a jogszabályban előírt összegig és módon utólag visszatérítse a már befizetett előlegeket és részvételi díjakat ezen Utasoknak….”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és a teljes  tájékoztatóhoz!

Az utazási iroda honlapján megtalálhatjuk a 2021-es év nyári időszakára vonatkozó infókat, (idézet az ajánlatból):

“…

! MEGHOSSZABBÍTVA !
 
A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítottuk
ingyenes upgrade és ingyen szállás a gyermeknek akciónkat!
 
Az akció részletei és feltételei:
Az alábbi szállodák és szobatípusok esetében felár nélkül magasabb szobatípust biztosítunk!

…”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához és a tájékoztatásokhoz!

A Tensi utazási iroda, a biztonságos utazásra hívja fel a figyelmet. A jelenleg érvényben lévő utazási feltétekről, valamint arról, hogy hová és miként utazhatunk pedig az alábbi linken találhatsz részleteket.

KATTINTS IDE, és nézd meg az utazási iroda weboldalát!

Idézet az iroda honlapján, a biztonság jegyében megjelenő ajánlatukról:

“…

A biztonság és a rugalmasság sosem volt még annyira fontos egy utazás tervezése során, mint 2021-ben.
Az új Flex Tarif szolgáltatással utasainknak lehetőséget biztosítunk, hogy kötbérmentesen töröljék vagy módosítási díj nélkül átfoglalják a befoglalt utazásukat legkésőbb 14 nappal az indulás előtt.

A Flex Tarif egy Upgrade a TUI és az airtours utazási csomagokra és csak szállásra, mely szolgáltatással biztosítani tudjuk annak a lehetőségét, hogy teljes nyugalommal nézzenek a következő nyaralás elébe, és továbbra is élvezhessék a teljes rugalmasságot!

…”

Részletesebb információkért KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, tájékoztatóihoz!

Az iroda weboldalán lévő, jelenleg érvényes aktualitásokról, az alábbiakban tájékozódhatsz:

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához!

A legfrissebb 2021-es közzétett ajánlataikról, és az utazás feltételeiről, minden információt megtalálsz az iroda honlapján, melyet IDE KATTINTVA lehet elérni.

A VISTA honlapján közzétett információk szerint, az alábbiakat olvashatjuk:

“..

Utazásodat lefoglalhatod azonnal, de elég később fizetned. Akár úgy is dönthetsz, hogy indulás előtt 15 napig mondod le a nyaralást.

..”

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, ajánlataikhoz!

A Weco-Travel weboldalán, pl., egy 2020-as felmérés eredményeit osztja meg, az európaiak utazási terveiről. Az alábbiakban olvasható belőle egy részlet:

“…

A legfrissebb eredmények erőteljes növekedést mutatnak 2021 második negyedévére: a megkérdezettek 32%-a tervez utazást az április-június közötti időszakban. Ez az arány 20%-kal magasabb, mint az előző havi felmérésben. A következő 6 hónapban pedig a válaszadók több mint fele utazna.

Az úti célok tekintetében az utazni vágyók 40%-a Európán belüli utazást tervez, Spanyolország, Olaszország Franciaország és Görögország a legnépszerűbb desztinációk. A válaszadók 36%-a az országhatárokon belül maradna, Európán kívüli úti célt pedig mindössze 13% jelölt meg.

…”

KATTINTS IDE a teljes cikkhez!

Az iroda weboldalán az alábbi friss infókat találtuk: “CSOPORTJAINK FOLYAMATOSAN INDULNAK! TEKINTSE MEG AZ INDULÓ KÖRUTAZÁSAINKAT KÜLFÖLDRE ÉS BELFÖLDRE!”
 

KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához, az ott közzétett tájékoztatókhoz!

Az iroda weboldalán több fontos információ, tájékoztatás is olvasható. pl.:

“…Foglaljon kockázatmenetesen! Igény esetén a csoportos utazásra való jelentkezéskor az előleg csak 75 nappal az indulás előtt fizetendő. Erre vonatkozó igényüket jelezzék kollégáink felé. Az ajánlat visszavonásig él….”

 

További hírekért, KATTINTS IDE az utazási iroda weboldalához!

9.) Milyen lett/lesz a külföldi utazás a járvány hatására? (a már megtörtént és a még várható változások)

Ha a járvány előtti, külföldre utazók számából indulunk ki, úgy ez a kérdés, több, mint három milliárd embert érdekel a Földön, de ha csak a turizmusból élők “szűk csoportját” nézzük, akkor is min. 500 millió fő szeretné tudni mielőbb a választ! …és igen, hiába kezdődött meg 2020. utolsó napjaiban a lakosság beoltása számos országban és hiába volt merész pár távoli ország és nyitotta meg határait 2021. fordulóján mindenféle korlátozás nélkül, MÉG MINDIG NINCS HATÁLYBAN OLYAN NEMZETKÖZI SZINTŰ EGYSÉGES KRITÉRIUM- ÉS SZABÁLYRENDSZER, MELY BIZTONSÁGOSSÁ, KISZÁMÍTHATÓVÁ, ÍGY PONTOSAN TERVEZHETŐVÉ TENNÉ A NEMZETKÖZI UTAZÁSOKAT. Így, bár folyamatosan növekszik azon országok száma, ahova pl., beoltottan már szabadon beutazhatunk és hiába vágnak neki a legmerészebbek már most a külföldi utazásoknak – sajnos – bármely országban, bármikor azonnali lezárások és korlátozások léphetnek életbe. Ezek pedig, azonnali lépéseket, utazásmódosításokat, azaz a “B-tervek” életbeléptetését igényli – a most külföldre utazóktól. Feltéve, ha van nekik ilyen “B-tervük”… Ha nincs, úgy jön a rögtönzés, az ezzel járó stressz és a – sokszor – drasztikus utazási  költségnövekedés. Ilyen helyzettel találták szembe magukat pl., azok, akik a Londonba utaztak az angliai vírusmutáció megjelenésekor, vagy a holland szigorítások miatt életbelépő, KLM járatok törlésekor. Ebből is látható, hogy bár már most is “lehet” külföldre utazni, de nagyon-nagyon nem egyszerű, rengeteg benne a rizikó, így NAGYON ALAPOS FELKÉSZÜLÉS ÉS KÖTELEZŐ B-TERV KÉSZÍTÉSE NÉLKÜL NEM SZABAD MOST ÚTNAK INDULNI!

 

Jogosan merül fel mindenkiben a kérdés: “Mikortól nem lesz ennyire bizonytalan a külföldi utazás?” Erre a kérdésre rengeteg válasz, de inkább elmélet, elképzelés, jóslat látott már napvilágot az elmúlt egy évben és továbbra is naponta érkeznek újabb és újabb “PR-szagú” kormányzati és szakértői nyilatkozatok minden országból. Ezek nagy része – sajnos – az aktuális kormányzati, vagy az érintett szakmai szervezet érdekei mentén kerül megalkotásra, így sokszor vágyálmokat fogalmaz meg, vagy nem kellően megalapozott. Ha visszatekintünk a járvány elmúlt egy évére, látható, hogy sok ezernyi terv, kormányzati nyilatkozat, javaslat, elképzelés bukott meg, alakult másképp, vagy vált meghaladottá. Így, ha felelősen szeretnénk választ adni a fenti kérdésre, úgy egyetlen helyes válasz létezik: SENKI NEM TUDJA PONTOSAN! DE(!), az oltások tömegessé válásával felcsillant a remény, hogy a szükséges nemzetközi szabályrendszer (lásd lent) lassan megszületik és ha hatékonyak lesznek az oltások, úgy talán idén nyáron már egyre több olyan ország, de akár nagyobb terület, régió (pl., EU) lesz a világon, ahova jelentősen csökkentett, még vállalható korlátozásokkal, de sokkal biztonságosabban és kiszámíthatóan elutazhatunk, mind eddig.

 

Amiben a legtöbb szakértő egyetért, hogy nagyon lassú lesz és évekig fog tartani a nemzetközi turizmus felépülése és rengeteg része, eleme fog megváltozni a jövőben. Sajnos, még az is kérdés, hogy a Világ, de akárcsak Európa képes lesz-e egységes – és minden ország által betartott(!) – utazási szabályokat hozni, vagy továbbra is lesznek “renitens” országok, akik a saját útjukat járják. Úgy néz ki, hogy a járvány elmúlt egy éve megmutatta, hogy csak a közös fellépés segíthet, így a sokak által ellenzett “Vakcina Útlevél”, “Health Pass”, az EU “Zöldútlevele” vagy az  IATA által bevezetendő “IATA Travel Pass” nagy mértékben járulna hozzá a biztonsághoz és az utazási kedv újraélesztéséhez, DE! A negatív következményeit sem szabad figyelmen kívül hagyni (pl., adatvédelem, diszkrimináció, stb). Az erről folyó viták még zajlanak, hiszen még mindig nem áll rendelkezésre elég infó, hogy felelősen lehessen róluk dönteni (pl., egyformán hatásosok-e a különböző vakcinák, meddig védenek, lehet-e fertőző egy beoltott, stb.). Erre jó példa, hogy az EU 2021. márciusában már bemutatta a saját “Zöldútlevelének” elméleti tartalmát, de a hozzá köthető jogosultságok rendszerét, előnyeit még csak most dolgozza ki és a nyári szezon kezdetére tervezi annak bevezetését. …és ez még csak Európa, de mi lesz a világ többi országával, távoli részeivel? Ott milyen szabályok lesznek életben és mikortól? … és persze mi utazók, mi tehetünk addig?

 

Az biztos, hogy addig sok víz fog lefolyni a Dunán, így ha valaki most külföldre szeretne utazni, egyet tehet: ALAPOSAN, MINDEN RÉSZELTRE KITERJEDŐEN TERVEZ, B-TERVET KÉSZÍT, ÉS A FELKÉSZÜL A BIZONYTALANSÁGOKRA, pl., ARRA, HOGY BÁRMIKOR, BÁRHOL SZIGORÍTÁSOK ÉS LEZÁRÁSOK LÉPHETNEK ÉLEBE! Mivel ezt senki nem szereti, így megpróbáltuk összegyűjteni azokat a változásokat, melyek – vélhetően – ilyen, vagy olyan formában, de befolyással lesznek a járvány utáni nemzetközi utazási világra, a “NEW NORMAL” utazási módra!

 

A változások lent összefoglalt bemutatása során – a TripMiner Tudástár szellemiségének megfelelően – nem foglalkozunk a “Facebook-on posztolgató önjelölt utazási szakértők”, vagy a (bulvár)média kattintásvadász, sok alapot nem tartalmazó (ál)híreivel, hozzászólásaival. Az elsődleges szakmai hírforrások (angol) szövegverzióira támaszkodva igyekszünk folyamatosan frissítve bemutatni, pontosítani a várható és már életbelépett szakmai változásokat, de ha szeretnéd mélyebben és részletekbemenően megismerni az itt összefoglalt információkat, vagy részletesebb utazási piac-jövőképet, szakmai iránymutatást szeretnél, vagy személyes utazási tanácsadásra, segítségre van szükséged, úgy írj nekünk a hello@tripminer.com e-mail címre és segítünk!

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és évtizedes utazási tapasztalatunk a garancia, hogy a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, minden külföldre utazónak, így Neked is segíteni tudunk abban, hogy a járvány hatására megváltozott külföldi utazási piacon is megtaláld azt az utazási módot, megoldást (pl., repülőjegyet, repjegy-kombinációt, szállást, helyi közlekedést, programot, stb.), amely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGINKÁBB BIZTONSÁGOS és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY, LEGJOBB ÁRÚ külföldi utazást biztosítja Neked.

Ahogy minden nemzetközi utazó megtapasztalja, a Covid-járvány – már eddig is – fenekestül forgatta fel a nemzetközi utazások piacát, feltételrendszerét, de ahol most tartunk még nem végeredmény, csak a hosszú változási folyamat, egy közbülső állomása. Ezen változások bemutatása során a már megtörtént és a várható változások összegyűjtése mellett, létrehoztunk még egy kategóriát, melybe azokat a megalapozott terveket, elméleteket és elképzeléseket gyűjtöttük össze, melyek nagy valószínűséggel be fognak következni a nemzetközi turizmusban most tapasztalt folyamatok alapján.

KATT a lenti címszavakra és már olvashatod is a – magyar utazók szempontjából – fontos változásokat a nemzetközi utazási piac különböző piaci szereplőinél (pl., légitársaságok, foglaló oldalak, utazási irodák, vonatkozó jogszabályok, stb.)

 • Átmenetileg (már egy éve, de senki nem tudja, hogy még meddig) vége a korlátozás nélküli külföldi utazásoknak. Így, ha külföldre szeretnél utazni már nem az a legfontosabb beutazási kérdés, hogy kell-e vízum az adott országba, hanem az, hogy járványszempontból milyen korlátozásokat vezetett be az adott ország:
  • be lehet utazni, vagy teljes határzár van érvényben?
  • ha be lehet utazni, kell-e PCR teszt, vagy antigénteszt? …és ha kell, hány darab és milyen feltételekkel?
  • van-e kötelező karantén?
  • ezeket ki lehet-e váltani és mivel?
  • szabadon beutazhatnak-e a beoltottak, stb.
 • Ahány ország, annyi szabályrendszer, ami ráadásul akár napról napra változhat is, így állandóan és naprakészen kell követni a hiteles forrásokat (pl., ITT ), de célszerű több forrásból tájékozódni, melyek egyike a célország hivatalos kormányzati weboldala legyen!
 • Ezen változások másik oldala, hogy az induló/anyaországba való visszatérés esetén is meg kell felelnünk saját országunk (akár egyik napról a másikra változó) beutazási szabályainak is. Ez azt jelenti, hogy “meg kell küzdenünk” azért, hogy hazatérhessünk! Ez a legtöbb országban változó hosszúságú, de kötelező karantént jelent, ami – jó esetben – kiváltható x darab PCR teszttel. A magyar állampolgárokra vonatkozó be(haza)utazási szabályokat ITT találod!
 • Ezen változások folyamatos nyomonkövetése elengedhetetlen a külföldi utazások előtt és alatt(!), így az egyes országok határnyitási és magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási feltételeit egy külön blogcikkben is összefoglaltuk ITT!
 • Napjainkra szinte az összes légitársaság megengedi az újonnan vásárolt repülőjegyek dátumának, de akár úti céljának az INGYENES módosítását. Persze, ez sem egységes, hiszen ahány légitársaság, annyi megoldás és jegytípus, így a jegyvásárlások során megjelent egy újabb, nagyon fontos döntési szempont, hogy milyen feltételekkel lehet módosítani a jegyünket.
 • Az országok különböző és állandóan változó járványhelyzete miatt teljesen kiszámíthatatlanná vált a légi közlekedés. Sokkal kevesebb légi járat közlekedik, mint a járvány előtt és amint változik egy ország beutazási szabályai, az azonnal magával hozza az oda tartó légijáratok módosulását is, ami általában azonnali törlést, vagy járatritkítást jelent.
 • Az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) 2020. május közepén kiadta az új repülési szabályzatát, melyben foglaltak minden európai reptérre és légitársaságra kötelezőek. Ebben több olyan intézkedés is szerepel, melyet már a legtöbb légitársaság bevezetett, de van köztük újak is. Pár fontos, meghatározó előírás, melyet jó megismerni, mielőtt repülőre ülünk:
  • Maszkok kötelező viselése a reptérre belépéstől kezdve a célállomás repterének elhagyásáig. Ez nemcsak az utasoknak, hanem az összes reptéri és légitársasági dolgozónak kötelező.
  • A repülőtereken tartani kell az 1,5 méteres fizikai távolságtartást és folyamatos fertőtlenítő takarítást ír elő a legforgalmasabb utasközlekedési pontokon, mint pl. a biztonsági ellenőrzés, útlevélvizsgálat, mosdók, stb.
  • A repülőterekre csak az utasokat és az ott dolgozókat lehet beengedni, de a kísérőket nem, míg a reptéri dolgozókat plexielválasztókkal kell védeni a fertőzéstől.
  • Az utasok csak akkor utazhatnak, ha nem mutatnak tüneteket. Ha igen, úgy megtagadható tőlük az utazás. De azoktól is megtagadható, akik nem lesznek hajlandók betartani az előírásokat és az új protokollokat.
  • Az EASA fizikális kapcsolat nélküli folyamatokat javasol az utasfelvétel és fizetések esetén. (otthoni becsekkolás, érintésmentes fizetés, önkiszolgáló poggyászleadás, stb.) és javasolja a hőmérsékletmérést is a repülőtérre történő belépésnél.
  • A gépek fedélzetén nem lesz vámmentes vásárlási lehetőség és az étel-, italfogyasztás is korlátozott lesz. Legfeljebb előrecsomagolt ételdobozok szolgálhatók fel.
  • A repülés teljes ideje alatt nem szabad majd az ülőhelyet elhagyni (kivéve mosdó használat), de az egyik WC a személyzetnek lesz fenntartva.
 • Szinte minden repülőtéren lehet már koronavírus-tesztet (PCR-, gyors-) és antigén tesztet csináltatni. A Liszt Ferenc repülőtéren 2020. decemberétől, ahol a hatósági áras PCR teszt ára ugyanannyi, mint más magyarországi laborokban, 19.500Ft/teszt/alkalom.
 • A meghatározó utazási piaci szereplők (légitársaságok, szállodaláncok, autókölcsönzők, utazási irodák, stb.) hatalmas megszorításokba és leépítésbe kezdtek. De sajnos, egyre több az olyan turizmushoz kapcsolódó, nagy múltú világcég száma is, melyek csődvédelmet kértek, vagy fizetésképtelenséget jelentettek pl., Hertz Global Holdings, Virgin Australia, Thai Airways, CSA, stb.
 • Az egyik legfontosabb változás, aminek a bevezetése a nemzetközi utazások újraindulására hatalmas hatással lehet, ha bevezetik a világ országaira érvényes “Vakcina Útlevelet” vagy “Health Pass”-t. Eleinte ezt – szinte – minden ország elvetette, de napjainkra egyre többen állnak ki mellette és már több országban is tesztelik – valamilyen formában. Az EU kormányfői is egyeztettek már róla 2020. januárjának végén, de egyelőre, a nyár elejére halasztották a részletes kidolgozását és bevezetését.
 • Hasonlóan nagy segítség lenne a turizmus újraindulásához, ha minden légitársaság és repülőtér egységes repülési feltételeket és szabályokat vezetne be. Ami azt jelenti, hogy csak negatív PCR teszttel és reptéri gyorsteszttel, vagy igazoltan beoltottan lehet majd repülőre ülni és ez mentességet jelentene a célország kötelező beutazási karantén előírásai alól.
 • A külföldi utazók számára az egyik legfontosabb szempont és elvárás a tervezett külföldi utazás BIZTONSÁGA(!) lesz. Ez a múltban is fontos szempont volt, de akkor a “biztonság” alatt  a megfelelő utasbiztosítás meglétét értettük, míg a jövőben mindennél fontosabb lesz az utazás EGÉSZSÉGÜGYI BIZTONSÁGA. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor legyünk egészségesek, amikor útnak indulunk, hanem akkor is, amikor majd megérkezünk és ha már megbetegszünk, akkor NE koronavírussal fertőzötten térjünk haza. Ez pedig a korábbi utazási szabályok, rutinok, megoldások jelentős módosítását fogja megkövetelni, mint pl., mindennél átfogóbb utasbiztosítási kondíciók, rugalmas (át)foglalási és lemondási szabályok, higiéniás feltételek felülsúlyozása, tömegturizmus háttérbeszorulása, az egyedi igények, programok és a személyreszabottság előtérbe kerülése, stb. 
 • Jelenleg az az irány kezd kirajzolódni, hogy nem lesz egységes európai szabályozás a határok megnyitására, bár számos szakmai törekvés, nyilatkozat és EU-s iránymutatás szorgalmazta ezt már eddig is. Eddig ezeknek a törekvéseknek nem lett eredménye, hiszen minden európai ország a saját vírushelyzetének és  érdekeinek megfelelően nyitja meg (és zárja le) határait, de csak azon államok felé, ahol olyan alacsonyak a járványügyi adatok, hogy szívesen látja turistáit.
 • A határok megnyitása (és újabb zárása) egy nagyon összetett, különböző feltételeket és időpontokat tartalmazó összefoglalást eredményezett, így egy külön blogcikkben foglaltuk össze azon országokat, ahova a magyar állampolgárok  már beutazhatnak és ahova még nem. Ezen összefoglaló blogcikkünkhöz KATT IDE!
 • A nemzetközi (EU-n kívüli és interkontinentális) turizmus és légiközlekedés talpraállása lesz a legutolsó és legnehezebb folyamat.
 • Ezért kijelenthető, hogy a nemzetközi turizmus TELJES TALPRAÁLLÁSA nagyon lassú folyamat lesz és évekig(!) fog tartani, mire eléri a járvány előtti szintet. Mindez azt jelenti, hogy nagyon sokáig sokkal kevesebb légijárat fog közlekedni, mint a járvány előtt – és bár nagy akciókkal indulnak újra a légitársaságok – de közép és hosszútávon biztosan drágább repülőjegyárakat fogunk tapasztalni.
 • A tavaly nyári enyhüléshez hasonlóan, Magyarország 2021-ben is csak a belföldi turizmusát fogja élénkíteni, hogy segítse a turizmusból élő vállalkozások mielőbbi talpraállását. Ez  – értelemszerűen – azzal jár, hogy a külföldi utazások elősegítése nem kap hangsúlyt/támogatást, így – vélhetően – nagy átlagban jóval drágábbak lesznek majd az idei nyári külföldi utazások, nyaralások, mint a válság előtt.
 • A tengerhajózás egy ideig sokkal kedvezőbb árú lesz mint a járvány előtt. Ennek oka, hogy a járvány kitörésekor látott vesszőfutásuk (lásd pl. a Diamond Princess és több tucat másik óceánjáró esete) és a teljes iparág földbeállása, rengeteg utast elriasztott ettől az üdülési formától, így a hajóstársaságoknak komoly kedvezményt kell adniuk az utasok újbóli meggyőzése és az ezen nyaralási módba vetett bizalom helyreállításához. Egy nagyon érdekes, a témához kapcsolódó cikk ITT. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb hajóstársaság és óceánjáró hajó, még mindig a horgonyon áll, már egy éves kényszerpihenőjüket töltve és jó esetben, csak 2021. tavaszán, nyarán várható az újraindulásuk.
 • Az is nagy kérdés, hogy miként alakul a jövő turizmusának jellege? Sokan már temetik a tömeg- és partiturizmust, hiszen ezek egy része kiváló táptalaja a járvány terjedésének, másrészt a járvány eddigi egy éve alatt, számos város fellélegzett a nem sokat költő, (tömeg)turisták nyomása alól és szeretnének elmozdulni a minőségi turizmus irányába.

10.) Külföldi utazástervezést, szervezést segítő információk, tanácsok

Jelenleg két (alap) utazási tanácsot adhatunk felelősen:

 

1.) Ha nem létkérdés számodra a külföldi utazás/nyaralás, úgy ne utazz külföldre, hanem maradj (vagy nyaralj) itthon! DE!

2.) Ha külföldre utazol, úgy nagyon készülj fel a hatályos jogszabályokból és a lehető legrészletesebben járj utána, hogy milyen szabályok, korlátozások, előírások, stb. vonatkoznak majd rád, mind az utazásod célországában, mind hazautazásod esetén.

 

Ezt kiegészítjük azzal, hogy nagyon sok helyen azt láthatod és tapasztalhatod, hogy sokan úgy viselkednek, mintha vége lenne a járványnak, DE MÉG NAGYON NINCS VÉGE! SŐT… Ezért mindig tartsd be – akár itthon, akár külföldön – az adott ország kormányai által kért, ajánlott és rendeletekben is közzétett járványterjedést megelőző, lelassító szabályokat, hogy mihamarabb vége legyen ennek a rémálomnak és ismét korlátozásoktól mentesen utazhassunk bárhova!

 

DE! Addig is álmodozzunk és nézegessünk minél több képet, filmet korábbi utazásainkról, hogy könnyebb legyen átvészelni a korlátozásokat! Sőt! Ezt mi kiegészítjük azzal, hogy az igazán hardcore/megszállott/fanatikus/álmodozó/vágyakozó utazók, akár tervezhetnek és foglalhatnak is, hiszen jelenleg hihetetlen árakon lehet foglalni repülőjegyeket pl., jövőre. DE!!! Figyelem!!! Ebben a megváltozott helyzetben a jövőbeli külföldi utazásaink tervezése/szervezése során sokkal körültekintőbben kell eljárni, sokkal több szempontot kell mérlegelni, mint a válság előtt! Nagyon-nagyon nem mindegy (pl.) hogy melyik szolgáltatónál (légitársaság, utazási iroda, szálloda, autókölcsönző, stb.) foglalunk, hiszen minden egy utazási elem (pl., repülőjegy) esetén rengeteg további kérdés merül fel:

 • Az adott légitársaság, foglaló oldal vagy utazási iroda átvészeli a válságot?
 • …és ha igen, akkor lesz-e abban a helyzetben, hogy a vállalt határidőben és maradéktalanul teljesítse a vállalásait, azt, amire befizettél nála?
 • …és mi van, ha még jövő tavasszal is dúl a járvány és így, akkor sem utazhatsz sehova külföldre?
 • …és mi van, ha a lefoglalt “nagyon szuper” jegyet/ ajánlatot / utat / szállást / stb.  is módosítani kell, vagy le kell mondanod, mert pl., újra kitört a járvány?
 • …és mi van, ha olyan előírások születnek a tervezett utazásunk időpontjáig, melyek nagyságrenddel drágítják meg a tervezett utazásunkat? (pl., kötelező, 48 órán belüli negatív koronavírus teszt mind a választott országba való beutazáshoz, mind a hazautazáshoz?)

Ezekre a válaszokat – a jelen bizonytalan járványhelyzetben – nem tudjuk, de sok minden megtörténhet, így ezekre MINDIG és ELŐRE fel kell készülni, ha külföldi utazást tervezünk. Egyértelműen látszik, hogy hatalmasat változott a külföldi utazások, nyaralások  piaca, így minden utazónak sokkal, de sokkal körültekintőbben és számtalan más információt is mérlegelve kell eljárnia az utazásaik megtervezése és megszervezése során, mint a járvány/válság előtt – legyen szó akár egyéni, akár utazási iroda által szervezett utazásról! Mivel mi itt a TripMiner-nél évek óta folyamatosan monitorozzuk és szondázzuk a külföldi utazási piacot és – most még hatványozottabban – figyelünk minden változására, korlátozásra és megnyíló lehetőségre, így rengeteget tudunk Neked segíteni, ha ismét külföldre szeretnél utazni.

 

A független utazási tanácsadó státuszunk és az évtizedes utazási tapasztalatunk, valamint a külföldi utazási piac állandó monitorozása révén, abban tudunk egyedülálló segítséget nyújtani Neked, hogy megtaláld azt a megoldást és utazási módot, mely a kinézett desztináció és az egyedi igényeid alapján a LEGJOBB, LEGBIZTOSABB és nem mellesleg, a LEGINKÁBB KÖLTSÉGHATÉKONY megoldást/utazást biztosítja Neked.

 

Ha úgy döntesz, hogy előre tervezel, légy nagyon óvatos, körültekintő és minden szempontból biztosítsd be Magad! Ha ehhez bármilyen segítséget szeretnél, úgy nézd meg az ‘Utazási Tanácsadó és a ‘Személyre szabott Utazástervező’ szolgáltatásunk és ha Te is úgy látod, hogy tudnánk Neked segíteni a külföldi nyaralásod, utazásod megszervezésében és/vagy kíváncsi vagy a tanácsainkra, javaslatainkra, úgy várjuk a megkeresésed a hello@tripminer.com e-mail címen!

+1.) TripMiner bónusz ajánlat "Tervezgetőknek"

Bizonyára Te is látod, hallod, hogy – a koronavírus-járvány hatására – milyen sok minden megváltozott a külföldi utazások piacán és mennyire másképp kell már külföldi nyaralást/utazást tervezni, szervezni, mint a járvány előtt:

 • a korábbi megszokások, utazási rutinok alapján nem lehet, nem tudsz most külföldi nyaralást/utazást tervezni, szervezni,
 • nem, vagy nem pontosan, nem megbízhatóan működnek a korábban megszokott tájékozódási pontok, információforrások,
 • a most zajló változások hatására a különböző foglaló oldalak (repülőjegy, szállás, stb.) sok feltételt megváltoztattak és a rajtuk indított keresések során különböző figyelmeztetések, korábban nem látott speciális feltételek, korlátozások és szempontok jelennek meg (pl., átfoglalás, törlés, COVID biztosítás, stb.),
 • a légitársaságok számtalan (korábban állandó) menetrend-szerinti repülőjáratot töröltek, vagy felfüggesztettek,
 • az utazási irodák nagyon sok meghirdetett utat lemondtak, elhalasztottak, vagy az indulásuk több feltételtől függ,
 • a tervezett charterjáratok járatok száma rendkívül lecsökkent és az indulásuk is bizonytalan
 • …és sajnos egyre több utazási szolgáltató (pl. légitársaság, autókölcsönző, programszervező, stb.) és utazási iroda dobja be a törülközőt és fejezi be a működését.

Ráadásul számtalan, egymásnak ellentmondó hír, információ kering az Interneten – pláne a közösségi médiában – és mindenki bizonytalan, hogy hova utazhat, mikortól, milyen feltételekkel, mire számíthat, mit tehet majd meg, illetve mit nem a nyaralása helyszínén, stb. Ezért nagyon nem mindegy, hogy Te honnan tájékozódsz, milyen információkra építesz, miként, milyen feltételekkel  és mennyire FELKÉSZÜLTEN(!) utazol külföldre – akár már most, vagy az elkövetkező egy-másfél évben De, ne aggódj, mert nem vagy egyedül ezzel a problémával! Ha szeretnéd, a TripMiner.com segít Neked a külföldi nyaralásod, utazásod megtervezésében, megszervezésében.

Meglátásunk szerint, ebben a megváltozott utazási világban, alapvetően két módon tudsz BIZTONSÁGOS, RUGALMAS, de az EGYEDI IGÉNYEIDNEK, ELVÁRÁSAIDNAK MARADÉKTALANUL MEGFELELŐ külföldi nyaralást, utazást szervezni, vagy ilyenen résztvenni:

 1. Vagy napokat, heteket töltesz az információgyűjtéssel, hogy képbe kerülj a járvány miatti piaci változásokkal és ha ezek megvannak úgy újabb hosszú, időrabló utánajárással és kutatómunkával megtalálHATod az elvárásodnak leginkább megfelelő, biztonságos úti célt és utazást (megbízható szolgáltatókkal, megfelelő kondíciójú repjeggyel és szállással, biztosan induló programokkal, látogatható látványosságokkal, stb.).
 2. A másik út, ha kérsz egy kis – minden utazási szolgáltatótól független – szakmai segítséget, amivel nemcsak rengeteg időt spórolsz és az igényeidnek leginkább megfelelő külföldi úti célra, utazásra indulhatsz, de – nagy valószínűséggel – kedvezőbb áron és feltételekkel fogsz majd külföldre utazni, mintha rengeteg időt eltöltve magad terveznéd meg és állítanád össze az utazásod, vagy utazási iroda által szervezett utazásra fizetnél be!

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a TripMiner-nél miként tudunk Neked segíteni, akár az idei külföldi nyaralásod, akár bármelyik következő külföldi utad, utazásod megtervezésében, megszervezésében, kérjük – a lenti gombra kattintva – ÍRD MEG NEKÜNK, HOVA UTAZNÁL/HOL SZERETNÉL NYARALNI ÉS MIKOR, mi pedig küldjük az információkat, javaslatokat.

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Szolgáltatásaink

Utazási tippjeink, ötleteink...

Hasznos infók, tippek, trükkök...

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása