fbpx

Külföldi szállásfoglalás - hasznos tippek, tanácsok

Szerző: TripMiner.com, olvasási idő: 6-7 perc

Szállásfoglalás külföldre? Ebből a blogcikkünkből megtudhatod, mire figyelj oda egy külföldi szállásfoglalás során, hogy ne érjen csalódás a megérkezésedkor és úgy emlékezz majd vissza a kiválasztott szállásra, mint életed egyik legjobb helyére, ahol valaha megszálltál. Arról nem is beszélve, hogy ha rendszeresen használod a lent összegyűjtött tanácsokat, tippeket, sok tíz-, de akár százezreket is megspórolhatsz az utazásod szállásköltségén, de úgy, hogy közben akár több és magasabb minőségű szolgáltatásokat kapsz majd.

Ha nem vagy profi szállásfoglaló, úgy nem kis kihívás a külföldi szállásfoglalás,  hiszen az útiköltség mellett ez teszi ki a külföldi utazásod költségeinek legnagyobb részét. Másrészt nagy mértékben ezen múlik, hogy miként érzed magad a külföldi utazásod/nyaralásod alatt és miként emlékszel arra vissza. Ha egy programokkal teli városnézésre utazol, akkor is kb. 10-12 órát fogsz a kiválasztott szálláson tölteni, de ha nyaralsz, akár ez napi 24 óra is lehet. Sőt! All-inclusive ellátás esetén, akár napokig nem fogod elhagyni a szállodádat, míg egy hajóút esetén – a tenger közepén – erre esélyed sincs!

 

Mindezek miatt, nagyon körültekintőnek kell lenned a külföldi szállásfoglalás során, így mielőtt nekiállnál, minden szempontból gondold át, hogy a külföldi utazásod alatt hol, milyen szállástípuson, milyen színvonalon szeretnél lakni és ott milyen szolgáltatásokat szeretnél igénybevenni!

Annak érdekében, hogy minimálisra tudd csökkenteni a külföldi szállásban való csalódás esélyét, javasoljuk, hogy – attól függetlenül, hogy utazási irodával utazol, vagy magad szervezed az utat, – ne vedd félvállról a szállásfoglalást. Értsd, ne akard három perc alatt lefoglalni a szállásod, vagy azonnal elfogadni az utazási irodában felkínált szuper/soha nem látott/akciós ajánlatot!

 

Javasoljuk, hogy feltétlenül szánj elegendő időt a külföldi szállásfoglalásra és maradéktalanul végezd el a kötelező “házi feladatot”! Tudjuk, hogy mindig kevés az időd, meg van ennél jobb dolgod is, de legalább, az alábbi blogcikkben felsorolt, kötelező pontokon, szállásfoglalási szempontokon menj végig! Hidd el megéri, mert nemcsak jobban fogod magad érzeni, de még rengeteg pénzt is megspórolhatsz a szállásfoglalás költségein is!

0. pont: Mindig fogalmazd meg magadnak, mit szeretnél csinálni a majdani szálláson és mit vársz tőle, azaz mit kell nyújtania, hogy maradéktalanul elégedett legyél vele! Több százféle szempont létezik, – melyek maradéktalan felsorolása szétfeszíti ezen cikk kereteit, – de ha minél részletesebben megfogalmazod az elvárásaidat a leendő szállással kapcsolatban, annál jobban tudod minimalizálni a későbbi csalódás esélyét.

 

Nézzük a legfontosabb szállásfoglalási szempontokat:

 

1) Hol van/legyen pontosan a szállás? Ami lehet hotel, hostel, apartman, magánszállás, homeexchange, couchsurfing, “ingyenszállás”, vagy bármi más, ahol álomra hajtod a fejed. Ezek kiválasztása – sok egyéb tényező mellett – attól függ, hogy mit szeretnél csinálni az adott célállomáson, miért mész arra az úti célra. Várost nézel? Nyaralsz? Csak pihensz? Bulizol? Kikapcsolódsz? Üzleti útra mész? Mindhez más és más helyszín, szállástípus és szolgáltatási kör felel meg. Ami szinte mindre igaz, hogy legyen közel ahhoz, amiért jöttél! Ha várost nézel, akkor a szállásod legyen közel a látnivalókhoz, de min. az oda vivő tömegközeledési eszközhöz. Ha tengerparti kikapcsolódást szeretnél, akkor lakj egy tengerparti szálláson, lehetőleg tengeri kilátással és ne öt utcára, vagy tíz perces autó útra a tengertől. Tudjuk,  vannak költségszempontok is, de ha már kocsiba kell ülnöd, vagy fél órát kell sétálnod a tengerparthoz, akkor az már nem tengerparti szállás.

 

Azt mindig kontrolláld le, hogy nem fut-e forgalmas út a szállásod mellett, nincs-e valamilyen hangos hely (étterem, pub, stb.) az ablakok alatt és nincs-e felújítás a szálláson, vagy  közelében, mert érkezz bármilyen céllal, egyszer aludnod kell, ahhoz pedig csendre lesz/lenne szükséged.

 

Ezen szállásfoglalási szempontokban segít Neked a TripAdvisor, a Google Street View, de mindig érdemes megnézni a szállásértékeléseket több, független szállásfoglaló oldalon is (Booking, AirBnB, Expedia, stb.) és persze a kiválasztott szállást is felhívhatod.

Külföldi szállásfoglalás boutique hotelekbe a TripMiner.com oldalán

2) Mindig olvasd el az utas visszajelzéseket, értékeléseket! Ne csak azokat, amiket a Hotel, Apartman, Hostel, AirBnB, stb. magáról állít, vagy a saját oldalukon magukról feltüntetnek. Fontos, hogy mindig duplán járj utána azoknak, amit egy utazási irodában mondanak az adott szállásról! Alapszabály, hogy mindig független forrásból tájékozódj, olyanoktól, akiknek semmilyen anyagi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy az adott szállásra menj. Így a saját honlapok, utazási irodák prospektusai és az előre megírt marketing szövegek/leírások ebből a szállásfoglalási szempontból kiesnek, de legalábbis erős fenntartással kezelendők.

 

Az előbb is említett nagy foglaló oldalak, pl. Booking, Expedia, Tripadvisor és úticéltól függően még jópár, nagyon hasznosak lesznek/lehetnek, de ezeknél sem mindegy, hogy a feltüntetett információkat, hogyan értékeled! Soha ne a “tízpontos” vagy “százszázalékos” értékeléseket nézd, hanem a rosszakat!!! Ott van az igazság és azokból derül ki, hogy elégedett leszel-e vagy sem. Ha egy szállás kapcsán 10%-nál több a rossz, vagy kevés pontot érő értékelés, akkor ott valamilyen gond van, így még “alap” elvárásokkal sem célszerű odamenni, mert csalódás lesz a vége. A TripMiner részéről kőbe vésett szabály, hogy (tízből) nyolcasnál rosszabb szállásra soha nem megyünk és nem is ajánlunk, mert azokkal a szállásokkal valami nem OK. Tudjuk, hogy szigorúak vagyunk, de így nem is fog senki csalódni a szállásfoglalásra ajánlott szállásainkban.

Szállodai szállásfoglalás a TripMiner.com oldalán

3) Mindig ellenőrizd le, hogy van-e olyan szolgáltatása az adott szállásnak, amire feltétlen vágysz! pl., erkély a szobához, konditerem, beltéri medence, dohányzó szoba, stb. Az ilyen igények között számos olyan van, amit a keresőoldalak checkbox-án kívül érdemes külön is leellenőrizni, utánajárni. Ennek oka, hogy hatalmas csalódás lehet, ha pl., napi szinten szeretnél edzeni és mindössze két kézi súlyzóból áll a meghirdetett konditerem.

 

4) Ha autóval utazol, csekkold, hogy van-e parkolója a szállodának, milyen és mennyibe kerül, illetve, hogy lehet-e a közelben (és hol) ingyenesen parkolni! Az “autós szállásfoglalás” egy külön “program”. Amennyire kényelmes az autóhasználat, legyen az saját, vagy bérelt, annyira nyűgös és borzasztó drága lehet vele parkolni. Ha egy nagy városba utazol (Pl., New York) mindig számold ki, hogy jársz jobban: autót használsz és fizeted a horror parkolódíjakat, vagy a külvárosban szállsz meg, vagy csak akkor bérelsz autót, ha nem a belvárosba, hanem a környékére kirándulsz.

Külföldi szállásfoglalás, autóbérlés esetén keresd a TripMiner.com weboldalát

5) Benne van-e a szállás árában a reggeli (fél-, vagy teljes panzió, all-inclusiv, stb.)? Ha igen, milyen az a reggeli (félpanzió…), mit adnak, milyen minőségben és nem jársz-e jobban összköltség-szempontból ha az adott szálláson csak “room only” kategóriát veszel és a szálloda melletti kávézóban reggelizel, pont harmad áron és az ebédet, vacsorát pedig mindig más helyen fogyasztod el! Ezen is nagyon sokat tudsz spórolni és megfoszthatod magad jobbnál jobb és finomabbnál finomabb kulináris élményektől, ha rosszul döntesz, vagy hagyod magad rábeszélni teljesen felesleges szállodai szolgáltatásokra. Légy résen!

BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek

6) Van-e ingyenes internet-csatlakozási lehetőség (alapvetően wifi) és ezek hol és hogy működnek. Bármennyire is vicces még mindig vannak olyan szállodák, ahol pénzt kérnek az Internetért, vagy csak a lobbyban, esetleg és a szállodai a business centerben érhető el a wifi, ráadásul jó lassú is. Szerintünk ez vérciki, mert nagyon nem ügyfélbarát. Ez pedig egy szálláshely egyik legfontosabb minősítési szempontja. Nem tudjuk, Te hogy vagy vele, de mi csak akkor megyünk, ilyen szálláshelyre, ha nincs más, vagy olyan extrát nyújt más szolgáltatásban, amiért ezt a XVIII. századi hozzáállást benyeljük neki. A lényeg, csekkold ezt a lehetőséget (független utas értékelések…), mert jó sokan várják itthon azokat az utazásod alatt készült  képeidet, amiket nem, vagy csak igen erősen szűrve küldenél el, tennél fel a Facebook-ra, Instagram-ra, ha nem lenne internet hozzáférésed az utazásod alatt.

7) Alapszabály, hogy soha ne csak egy weboldalról tájékozódj, mielőtt szállást foglalsz! Ha van rá módod, mindig csekkold le, hogy milyen feltételekkel foglalhatsz az adott szálloda honlapján, hiszen itt sokszor extra kedvezmény jár és a szállásfoglalást nyújtó weboldalak nem tudják érvényesíteni az esetleges klubtagságoddal járó pontokat. Sőt! A szállásfoglaló oldalak jó sok pénzbe kerülnek a szállodáknak, mert igen komoly jutalékot kérnek a foglalásod után, így a szállásszolgáltatók mindig akkor járnak a legjobban, ha közvetlenül náluk foglalsz. …és ezért sokszor a publikált áruknál is jobb árat, esetleg up-grade-t kaphatsz. Próbáld ki!

8) Érdemes megnézni, van-e a hotelnek valamilyen kedvezményes csomagja, vagy hűségprogramja, mert már egy egyszerű feliratkozásért is nagyobb induló (első foglaló) kedvezményt kaphatsz, vagy extra szolgáltatásokat.

9) Ha sokallod az árat (találd azt akár valamelyik nagy (szállás)foglaló oldalon, vagy a szálloda saját honlapján) kérdezz rá közvetlenül a szálloda recepcióján, vagy a sales osztályán telefonon, vagy e-mail-ben, hogy nincs-e hasonló, de kedvezőbb árú szobájuk, csomagjuk! Ha nincs az adott szállodában teltház, vagy egy nagy foglaló oldalon (pl. Booking, Expedia, Hotels.com, stb.) talált árnál szeretnél kedvezőbbet kapni, jó esélyed van, de persze ez mindig az adott szituációtól és a szálloda hozzáállásától függ! Egy biztos, egy kérdést megér és akár több tízezer forintot is megspórolhatsz a szállásfoglaláson!

 

10) Ezeken kívül még számtalan mód és lehetőségek van arra, hogy az Interneten talált szállásárat csökkentsd és az elérhető legjobb áron szerezd meg a kiszemelt szállást, vagy a meghirdetett árat fizesd, de up-grade-eljenek és magasabb kategóriájú szobát, vagy több szolgáltatást kapj ezért a pénzért. Ezek a lehetőségek attól függnek, hogy mikor, hova és miként utazol, így ha szeretnéd az elérhető legkedvezőbb áron lefoglalni az általad kinézett szállást, csak írd meg nekünk, hogy hova utaznál és mikor, mi pedig segítünk Neked.

 

KONKLÚZIÓ

Ha megfogadod, és a következő külföldi utad  szervezése során maradéktalanul alkalmazod az itt bemutatott szállásfoglalási tanácsokat, tippeket, úgy olyan szállást tudsz majd foglalni Magadnak, amiben – nagy eséllyel – nem fogsz csalódni.

TripMiner EXTRA TIPP

Ha hasznosnak  találtad ezt a cikkünket és szívesen értesülnél a LEGHASZNOSABB és LEGÚJABB UTAZÁSI- ÉS FOGLALÁSI HÍREKRŐL, TIPPEKRŐL, TANÁCSOKRÓL, valamint a külföldi utazásaid során használható, utazási költségeidet jelentősen csökkentő lehetőségekről, megoldásokról, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, ITT!

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlen figyelned kell, ha a jövőben külföldi utazást tervezel vagy foglalsz!

Legyünk őszinték!

Ha olyan utazási oldalakat olvasol, mint a TripMiner.com, úgy – valószínűleg – Te is nagyon vágysz már arra, hogy újra útra kelj és már idén nyáron a tengerparton nyaralj és/vagy újabb országokat, városokat fedezhess fel! DE!!! A különböző célországokban (újra) növekvő koronavírus-megbetegedések száma és az újonnan bevezetett magyarországi beutazási korlátozások, karanténszabályok miatt bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél?

  • Utazz, vagy ne utazz?
  • Ha utazol, akkor hova, mikor, hogyan és mivel?
  • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
  • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
  • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
  • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de minden felelős utazóban felmerül(het)nek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’), úgy van pár olyan ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT – sőt, nevezzük inkább kötelezően betartandó utazási-, utazástervezési szabálynak – melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel. Ezek azok, amelyekre FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást. Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló anyagba, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt.

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi utazási helyzetben nélkülözhetetlen, minden új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük oszd meg és ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Ha szeretsz külföldre utazni és szeretnél értesülni a leghasznosabb utazási- és foglalási hírekről, tippekről, tanácsokról, valamint a külföldi utazásaidat segítő, megtakarítási lehetőségekről, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és iratkozz fel a hírlevelünkre ITT!

Címkefelhő

Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása