fbpx

8 becsapós kifejezés, ami szállásfoglalás során előkerülhet

Szerző: TripMiner.com, olvasási idő: 2-3 perc
A leggyakrabban használt kifejezések

Aki sokat utazik és különböző szállodákban szál meg, viszonylag hamar rájön, hogy bizonyos jelzők, fogalmak, kategóriák országonként és szállásonként mást és mást jelentenek. Nem lehetünk biztosak benne, hogy például a 4 csillag mindenhol magas minőséget garantál, és a fitness terem mérete és felszereltsége is okozhat nem kis csalódást.

Delux szoba

 

A delux a legtöbb helyen annyit jelent, hogy valamiben eltér, akár egyetlen jellemzőben többet nyújt, mint egy átlagos standard szoba. Nem feltétlenül nagyobb, még csak nem is biztos, hogy különlegesebb, de az tuti, hogy nem „luxus”. Mielőtt delux szobát foglalunk, érdemes utánajárnunk, hogy az adott hotelben ez mit jelent: tágasabb teret?, nagyobb kényelmet?, vagy csupán annyit, hogy be van téve, pl., egy kávéfőző. 

Lakosztály

 

Kevésbé homályos fogalom, mint a „delux”, és egészen biztosan tágasabb teret jelent, nappalit, konyhát, esetleg több hálószobát, de a méret- és minőségkülönbségek hotelenként drámaiak lehetnek. Érdemes ezt is alaposan megnézni, leellenőrizni a foglalás előtt.

BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
Sszállásfoglalás ötcsillagos szállodában
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek
BLOGCIKK-Szállás-Szállástippek

 Butikhotel
 
 Vagy ahogyan a legtöbb helyen olvashatjuk, „boutique hotel”. Kisebb, barátságosabb, meghittebb szállodák egy normál hotelnél, ráadásul mindegyik egyedi dizájnnal, építészeti megoldásokkal rendelkezik. Többnyire maximum 100-150 szobásak és a legtöbbször valamilyen tematikát követnek. A Hotel Century Old Town Prágában például Franz Kafka-emlékhelynek is beillene.
 

Azok a szállodai „csillagok”

 

Csillag tekintetében is ország és hotelfüggő, mit neveznek 4 vagy 5 csillagosnak. Az is gyakori, hogy a különböző értékelőoldalakon más-más minősítést kap egy szálloda. Az Expedia például a szállodai szolgáltatások, szakmai referenciaértékek, kuncsafttapasztalatok és médiaértékelések, míg a TripAdvisor kizárólag az ügyfelek elégedettsége alapján osztályozza a helyeket.

Gyors internet

 

Ennek a frázisnak se dőljünk be pusztán egy bemutatkozó szöveg vagy a recepciós véleménye alapján. A „gyors” relatív fogalom, ellenőrizzük a mérhető valóságot a Hotelwifitest.com oldalon!

 

Fitness Center

 

Van, aki már egy futó- és súlyzópadnak, vagy egy jógamatracnak is örül, ám lássuk be, ez még messze van a fitness teremtől. Ha komoly gépeket szeretnél, foglalás előtt mindenképp csekkold, mit nevez az adott szálloda fitness centernek!

Sétatávolság

 

Ez is relatív fogalom – túrázóknak két város közötti távolság is sétatávolság, aki azonban este be akar ugrani vacsorázni a városközpontba, ezt maximum 15 percben méri. Mindig ellenőrizd a GoogleMaps-en, milyen messze van a hoteltől a centrum, a közért vagy a legközelebbi buszmegálló!

 

Kontinentális reggeli

 

Klasszikus európai reggeli, vaj, dzsem vagy vaj, felvágott, péksütemény jeligére. Lehet borzasztóan szegényes is, úgyhogy akinek fontos, hogy az első étkezése jó kiadós legyen, beszélje meg előre a hotellel, náluk egészen pontosan mit tartalmaz a kontinentális reggeli definíciója!

Ha szeretsz külföldre utazni és szeretnél értesülni a leghasznosabb utazási- és foglalási hírekről, tippekről, tanácsokról, valamint a külföldi utazásaidat segítő, megtakarítási lehetőségekről, ötletekről, úgy kövess minket a Facebook-on és iratkozz fel a hírlevelünkre ITT!

A LEGFONTOSABB 7 ÚJ SZEMPONT,
amire feltétlen figyelned kell, ha a jövőben külföldi utazást tervezel vagy foglalsz!

Legyünk őszinték!

Ha olyan utazási oldalakat olvasol, mint a TripMiner.com, úgy – valószínűleg – Te is nagyon vágysz már arra, hogy újra útra kelj és már idén nyáron a tengerparton nyaralj és/vagy újabb országokat, városokat fedezhess fel! DE!!! A különböző célországokban (újra) növekvő koronavírus-megbetegedések száma és az újonnan bevezetett magyarországi beutazási korlátozások, karanténszabályok miatt bizonytalan vagy és nem tudod, mit tegyél?

 • Utazz, vagy ne utazz?
 • Ha utazol, akkor hova, mikor, hogyan és mivel?
 • Saját szervezésben utazz, vagy utazási irodával?
 • Hogyan kerüld el a bizonytalanságokat, a rizikós helyeket és a veszélyes helyzeteket?
 • Mit tegyél, ha akár az úti célodon, akár itthon, újra szigorítanak és/vagy újabb utazási korlátozásokat vezetnek be?
 • Miként lehetsz Te is és a családod is – mind egészségügyi, mind anyagi szempontból – a legnagyobb biztonságban az utazás alatt?

A jelen helyzetben felmerülő, külföldi utazással kapcsolatban felmerülő kérdéseket még oldalakon át sorolhatnánk, hiszen ahány utazó, annyi szempont, elvárás és egyedi igény, de minden felelős utazóban felmerül(het)nek a fenti kérdések. Mi nem szeretnénk senki helyett dönteni, de ha Te úgy döntesz, hogy külföldre utazol (mert pl., ‘ott szeretnél nyaralni’, vagy ‘kénytelen vagy elutazni’), úgy van pár olyan ÚJ, MINDENNÉL FONTOSABB UTAZÁSI, DÖNTÉSI SZEMPONT – sőt, nevezzük inkább kötelezően betartandó utazási-, utazástervezési szabálynak – melyeket a koronavírus-járvány hozott létre, vagy erősített fel. Ezek azok, amelyekre FELTÉTLEN FIGYELNED KELL és azelőtt át kell gondolnod, hogy megkezdenéd a külföldi utazásod tervezését, majd magát az utazást. Ezen szempontokat, szabályokat összegyűjtöttük egy hiánypótló anyagba, melyet az alábbi piros gombról tudsz elérni.

 

Utazz, akár utazási irodával, akár saját szervezésben, OLVASD ÁT, FOGADD MEG és ALKALMAZD ezeket a szabályokat, tanácsokat! Következetes betartásukkal nemcsak anyagi és egészségügyi szempontból teheted biztonságosabbá a tervezett külföldi utazásod, de elkerülhetsz számos olyan váratlan, vagy kellemetlen utazási helyzetet és anyagi veszteséget, melyre nem biztos, hogy előre gondolsz – akár az úti célod kiválasztása során, akár a foglalások, vagy a részvételi díjak befizetése előtt.

 

Kérjük, írd meg, hogy szólíthatunk és hova küldhetjük ezt a jelenlegi utazási helyzetben nélkülözhetetlen, minden új szempontot tartalmazó, egyedülálló utazástervezési segédanyagot!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a blogcikkünket, kérjük ajánld másoknak is!

Ezek a blogcikkek is érdekesek lehetnek Neked...

Címkefelhő

 • Mely országokba utazhatnak a magyar állampolgárok és hova nem?
  A legtöbb külföldi nyaralást tervezőt ez a téma foglalkoztatja a legjobban: Mely országokba lehet korlátozásmentesen beutazni és hol lehet a biztonságosan nyaralni! Ebben a blogcikkben ezt a témát járjuk körül.


  ...
 • Utazástervezés, hasznos tipp, szállás8 becsapós kifejezés
  Aki sokat utazik és különböző szállodákban szál meg, viszonylag hamar rájön, hogy bizonyos jelzők, fogalmak, kategóriák országonként és szállásonként mást és mást jelentenek. Nem lehetünk biztosak benne, hogy például a 4 csil...
 • Ciprus – TripMiner Kvíz
  Voltál már Cipruson? ...vagy még csak most tervezed az első utad? Bármelyik is a válasz, ez a kvíz Neked készült! Kattints és próbáld ki, hogy mennyire ismered ezt a csodálatos szigetet! Ha a játék során megtetszik valamelyik ciprusi ...
 • Utazástervezés, hasznos tipp, repülőjegyVonattal Európában
  Bár az európai vonatok nem annyira gyorsak, mint például az ázsiaiak, a gyorsvasutak azért már az öreg kontinensen is megtréfálják olykor-olykor a fizikát, és időben bizony gyorsabbak, árban kedvezőbbek, mint a sok-sok macerával jár...
Ha tetszik a TripMiner.com, kérjük ajánld másoknak is!
menü bezárása